Huisjes kijken van lezers (31)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
19 februari 2022

Ongeveer 15 jaar geleden hebben wij 2 naast elkaar gelegen kavels aangekocht tegenover onze al eerder gebouwde woning in Pasang Lamphun en deze samengevoegd tot een channot met een oppervlakte van 5 Rai.

Na het gehele land opgehoogd te hebben, zijn wij langzaam beginnen te bouwen. Eerst een grote garage annex werkplaats deels van gebruikt teak en meesak hardhout in combinatie met gemetselde muren. Daarna volgde de complete ommuring van het grondstuk met om de twee kolommen stevige muurankers diep in de grond. Vervolgens in de voortuin een grote vijver, door het vrij gekomen zand was een grote heuvel ontstaan en hebben wij hier ons eerste gastenverblijf opgebouwd. Daarna zijn we aan onze tuin en wegenplan gaan werken.

De betonplaat is 15 tot 20 cm dik met bewapening. Ongeveer 4 jaar geleden hebben wij een architect ingeschakeld voor het ontwerp van ons nieuwe uit twee woonlagen bestaand huis. Voorheen deden mijn Thaise ega en ik zelf het ontwerp en de planning. Aan het ontwerp heb ik nadien veel veranderd tijdens de bouw.

Wij doen veel zelf, zo heb ik al het elektra en loodgieterswerk zelf aangelegd op het gehele terrein incl de straatverlichting muv van het woonhuis daar hebben we 2 elektriciëns voor ingehuurd. Wij werken voor de muren van alle verblijven met Serene blokken. Dit zijn zeer sterke blokken die de constructie van het dak ed kunnen dragen. Veel bewapening is ingebracht zowel horizontaal als verticaal. Ik hou van sterk en stevige constructies tijdens het bouwen en duurzaam. De duur van de bouw van het woonhuis heeft ongeveer 3 jaar geduurd, niet dat we er dagelijks mee bezig waren maar regelmatig wachten op goede vaklui.

Prutsers in de bouw zijn hier genoeg te vinden. Ook mijn ega en ik werkten dagelijks mee , voordeel is dat je toezicht houd op alles wat er zoal omheen gebeurt. Het dak is in tweelagen uitgevoerd met isolatie. De dakpannen zijn van Cpac monier prestige eerste klas pannen ook wat dikte betreft. Het huis in onderhoudsarm gebouwd met niet te grote raam oppervlak want glas maakt hier in Thailand alleen het huis maar warmer. Door de Serene blokken en hun dikte is het huis van binnen koel hebben we hebben alleen maar 2 airco in de slaapkamers en gebruiken deze maar zelden.

Naast het woonhuis staat een vrijstaande keuken met daarachter nog een bijkeuken. De woning heeft zelf 2 slaapkamers 2 badkamers waarvan een met ligbad ook zelf aangelegd en twee woonkamers een op de bovenverdieping en onderste verdieping. Op de bovenverdieping kun je de Doi Ithanon en de Doi Suthep zien daar we in het midden van de bergketen wonen.

Origineel ontwerp was een woonkamer en 4 slaapkamers, maar wat moet je toch met al die leegstaande slaapkamers dacht ik. De kosten van dit gehele project zou ik niet meer kunnen inschatten , maar door heel veel zelf te doen is het aanmerkelijk goedkoper dan dat je een project ontwikkelaar of aannemer inschakelt.

De tuin is grotendeels onderhoudsvrij aangelegd met grind kiezels uit de Pingrivier bedding. De mensen bij ons in de buurt noemen het vaak de castle door de ruweblokken aan de buitenkant.

Een Serene blok is ongeveer 9 kilo aan gewicht en kost tussen de 30 a 45 baht per stuk na gelang de vormgeving als de kleurstelling. Als je handig bent en niet bang voor smerige handen en om dagelijks te zweten tijdens de bouw, kun je veel bereiken hier in Thailand.

Ingezonden door Jan Beute


Beste lezer, heb jij ook een huis laten bouwen in Thailand? Stuur een foto met wat informatie en de kosten naar info@thailandblog.nl en wij plaatsen het. 


Rating: 4.64/5. From 14 votes.
Please wait...

16 reacties op “Huisjes kijken van lezers (31)”

 1. samee zegt op

  Wellicht handig voor mensen in Thailand die gebruik willen maken van de zon om hun elektriciteit op te wekken. Dakpannen met ingebouwde zonnecel.
  Dit Nederlandse bedrijf was Elon Musk voor en kan meteen leveren: https://www.zepbv.nl/

 2. ruud zegt op

  Gewoon uit nieuwsgierigheid.
  Waarom wilt u de chanotes samenvoegen, daar lijkt me geen enkel voordeel aan te zitten?
  Ik neem aan, dat het huis midden op de 2 kavels staat, en u zult dus nooit een kavel los kunnen verkopen.
  Ik zie echter ook geen enkel voordeel in samenvoegen.

  Die vraag komt voort uit mijn advies aan een Thai, die geld wilde lenen bij de bank om een huis te bouwen met de grond als onderpand.
  Het grond was echter veel meer waard, dan het te lenen bedrag.
  Ik heb hem toen geadviseerd de grond eerst te splitsen, zodat hij in geval van nood ook nog een stuk grond zou kunnen verkopen.

  • janbeute zegt op

   Beste Ruud , de beide grondstukken die wij toen hebben aangekocht waren van twee verschillende eigenaars .
   Toen wij begonnen met het geheel te ommuren , wouden wij zeker zijn om nare toestanden en geschillen te voorkomen in de toekomst met de omliggende eigenaren van de aangrenzende percelen .
   Dus het landoffice alles weer opnieuw oplaten meten waar exact de grenzen liggen van ons perceel .
   Hierbij waren toen ook alle buren aanwezig .
   Nieuwe betonnen markeer paaltjes werden geplaatst , nadat iedereen akkoord was gegaan en wij dus ook met de nieuwe landsgrenzen .
   Het samenvoegen tot een channot kost niet zoveel , en aangezien ik net als iedere andere farang geen eigenaar van grond kan worden in Thailand .
   Heb ik een lease voor 30 jaar die daarna weer verlengt kan worden .
   Heb je twee afzonderlijke grondstukken dan moet je ook twee afzonderlijke lease afsluiten .
   Dus wat maakt het uit , zouden we ooit dit project willen verkopen , dan is dit de beste optie daar enkele gebouwen op beide grondstukken zijn gebouwt .
   Je kunt niet de grond van een channot verkopen met daarop de helft van een bestaande woning lijkt me .
   Niemand koopt een stuk grond met daarop een half door gesneden huis .

   Jan Beute .

 3. Geert zegt op

  Prachtig en gefeliciteerd. Ziet er heel mooi uit. Komen zelf al 12 jaar in Thailand. Veel succes verder.

  • Geert zegt op

   10

 4. PKK zegt op

  prachtig huis.
  Hanig als men zelf veel kan doen.
  U heeft het over Serene blokken, maar kan geen info vinden over dit product.
  Heeft u een adres?

  • janbeute zegt op

   PKK , ga naar http://www.sereneblock .com
   Er is bij mijn weten maar een fabriek die deze stenen / blokken maakt in Thailand .
   En die is op de weg naar Sansai Chiangmai .
   Ongeveer 5 km ten noorden van de Maejo universiteit
   Telefoon nummer is 053498045 .

   Jan Beute .

 5. PEER zegt op

  Allejezus zeg,
  6 Rai: da’s 9600 m2 !! Bijna ‘n HECTARE!!
  Ons huis staat op plm 325 m2.
  Maar mijn lief moet , wanneer ik weer es in Ned ben, het groen doen.
  En, om het naar mijn zin mooi te houwen, is ze daar per week zeker 4 uur mee bezig!!
  Maar ik gun je je meters hoor!!
  Veel leefgenot toegewenst uit Ubon R.

  • janbeute zegt op

   Beste PEER , het is geen 6 maar 5 Rai .
   Dus 8000 m2 .
   Daarom is de tuin ook zoveel mogelijk onderhoudsvrij aangelegt , daar ik een verdomde hekel heb aan altijd maar weer grasmaaien en onkruid wieten .

   Jan Beute .

 6. janbeute zegt op

  Inderdaad Paul , de Thai kunnen zeker elegant en luchtig bouwen .
  Maar ook wat indeling betreft veelal onpraktisch en over de bouw kwaliteit en levensduur van Thaise woningen laten we het daar maar niet over hebben .
  Veel Thaise woningen lijken meer op een Hollywood décor .
  Ons huis is zeker een stijl die je hier bijna nooit tegenkomt , maar waarom niet iets nieuws proberen te bouwen , als weer meegaan met de grijze doorsnee massa .
  Nog bedankt voor je reaktie .

  Jan Beute .

 7. John Chiang rai zegt op

  Het is een prachtig perceel,en voor diegene die denkt dat hij dit nodig heeft,is het misschien wel de kroon op zijn zijn levensgeluk.
  Afhankelijk van hoeveel mensen hier een herberg vinden,kan ik onder bepaalde omstandigheden nog begrip hebben voor de proportie’s van een dergelijk project.
  Alleen als ik denk aan mijn kleine Familie,en dat we allemaal hopen ouder te worden,stel ik mij op den duur onder levensgeluk iets anders voor.
  Levensgeluk is voor mij,en met die wens ben ik zeker niet alleen,dat ik zo lang mogelijk mijn onafhankelijk houdt,en dat ik alle beslommeringen die rondom mijn huis aanvallen zelf kan verrichten.
  Bij de grote van een bovenstaand pand,hoe mooi dit voor sommigen ook lijken mag,ben ik eigenlijk ogenblikkelijk afhankelijk van Familie of zelfs vreemde hulp.
  Hulp die ik dagelijks of wekelijks nodig heb,om het hoog nodige te onderhouden en schoon te houden,en hier denkt mijn vrouw gelukkig idem dito.
  Mijn oude collega,die hier erg hard voor gewerkt heeft, had ook als ca 55jarige de levenswens,om voor hem en zijn familie een enorme grote vila te bouwen.
  Na ca 5 jaar woongenot,verlieten zijn kinderen zoals normaal het ouderlijke huis,met als gevolg dat de beide oudjes geheel alleen,in hun veelste grote levensdroom achter bleven.
  Het onderhoud en de wekelijkse schoonmaken,die alleen van vreemden verricht moest worden, werd een blok aan hun been,en had omdat ze hun levensdroom niet konden opgeven,het gevolg dat ze hoogstens nog in een erg klein deel van hun riante Villa leven konden.
  Daarom is voor mij,zonder dat ik het anders denkenden niet gun, een kleine woning,die overzichtelijk en gelijkvloers en met alle nodige luxe gebouwd is,het nul plus ultra.
  Maar wens natuurlijk iedereen die hier anders over denken,of wegens persoonlijke omstandigheden anders bouwen moesten, ook veel woonplezier.

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste Jan Beute,

  Ik had mischien aan de vele bijdrage de kennis wel gelezen.
  Erg mooi en ruimtelijk.

  Dit is zeker een flinke opgave geweest, en met recht.
  Zo ben ik ook met ons huis bezig, wat betreft de omheining hebben wij het zelfde probleem
  gehad met het land achter het huis.
  Ik en mijn vrouw hebben toen een bod gedaan maar deze mensen wilden niet.(grenst
  aan gemeente gebied).
  Later na een aantal jaar werden wij plots gebeld of dat snel geregeld kon worden i.v.m. ziekte.
  Moeilijk maar wel blij hebben wij meer geboden dan de waarde i.v.m. ziekte(kanker).

  Op dat moment was alles geregeld, nu later wilde men meer geld zien.
  Wij konden nu vrij uitgaan aan de achterkant en niemand kon dit blokkeren.
  Mijn vrouw en ik hebben later een klein stukje open gelaten voor de door loop naar het
  gemeenschapelijke plein als goede wil.

  De zoon van deze man is later in beschonken toestand naar ons toe gekomen en door
  de familie en dorpelingen vriendelijk vertelt te vertrekken.
  Wij weten wat het is met grond, deze grond is niet echt verkoopbaar om dat dit leef grond is.
  Wij hebben wel alle papieren en betonnen paaltjes.

  Zo! Dat was het verhaal muur en land. Mooie omgeving en goed ingedeeld na ruimte.
  Zo kun je lekker doen wat je wild en geniet er van.

  Als ik in de buurd ben kom ik zeker een paar tips vragen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 9. piet zegt op

  De bouwstijl is zeker anders , zal er zeker nog over 100 jaar staan.
  kunnen nog generaties na jullie plezier van hebben.
  Wat je voor de meeste bouwstijlen , incl die van mij zeker niet zal halen
  Maar heb ook gebouwd in de stijl , van kijk maar wat ze er mee doen na mij.

  Voornaamste , waar je bij de indeling naar jullie eigen wensen ,het zo heb kunnen maken
  Dat je prettig in kan wonen , Jullie hebben daarnaast je eigen park om het huis heen.
  Iets waar je jaloers op kan worden.
  Echt goed over nagedacht , Geen probleem om de hond te hoeven uitlaten.
  Veel woon plezier
  Groet Piet

 10. Endorfun zegt op

  Waarom zou een nieuwe stijl vloeken, met de omgeving ? Het kan nooit geen kwaad, dat er efficiënte vernieuwing komt, die misschien voor anderen de ogen opent, en dat sommigen misschien beginnen na te denken, hoe alles beter kan, ivm isolatie, warmte en zelfvoorzienigheid. Proficiat voor uw aanzet daartoe.

 11. Khunchai zegt op

  Huis? Dit is geen huis dit is een paleis met een paleistuin schitterend om zo te mogen wonen. Petje af voor het resultaat

 12. JomtienTammy zegt op

  Zeer mooi, bijna een dorpje op zich.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website