Lezersinzending: Geld uitlenen?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
13 mei 2016

Als farang wordt je bij herhaling gewaarschuwd om geen geld uit te lenen aan local people, want dat bedrag zullen ze nooit kunnen terugbetalen. Er zijn voorbeelden te over.

Sinds een half jaar is op ons resort een klusjesman uit de Filippijnen werkzaam, die heel vriendelijk en vakbekwaam is en waar wij goede ervaringen mee hebben. Twee maanden geleden vroeg hij of wijzelf of in onze kennissenkring werk voor zijn vrouw konden regelen. Ze zou van Bangkok naar hier verhuizen. Daar konden we niet aan voldoen, wij hadden al een goede hulp.

Enkele weken later vroeg hij ons om 3000 Baht te lenen, die hij nodig had om de immigratie verlenging voor zijn gezin te regelen. Lenen wilden we niet. Mijn echtgenote stelde toen voor om zijn vrouw een aantal uren extra werkzaamheden bij ons te laten doen, waarbij ze het bedrag dan kon verdienen, 6 halve dagen a 500 baht.

Nadat ze drie keer was geweest, kwam de mededeling dat ze een fulltime baan had gevonden en dus niet meer bij ons zou komen.

Enkele dagen later kwam de man bij ons langs om het bedrag, waarvoor nog wederdiensten gedaan moesten worden, terug te betalen.

Het resultaat van deze oplossing is dat hij nog steeds met veel plezier, zonder gezichtsverlies, zo nodig bij ons komt binnenstappen om eventuele werkzaamheden te verrichten.

Gerard


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Lezersinzending: Geld uitlenen?”

 1. jos velthuijzen zegt op

  Leen alleen geld aan naaste familie. Voorwaarde dat ze pas weer kunnen lenen als oude schuld is afbetaald. Krijg het altijd terug. Mijn schoonvader zegt eenmaal per jaar : Jos kan ik 60000 baht lenen tot morgen. Krijg het altijd de volgende dag terug. Waar hij het voor nodig heeft weet ik niet. Heb 2x geld geleend aan een farang, maar die zijn niet van “het terugbetalen”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. Han zegt op

  Ik heb al zeker een keer of 10 geld uitgeleend aan familie of dorpelingen, varierend van 5000 baht tot 100000 baht. Nog nooit heb ik ook maar een keer een dag te lang moeten wachten op mijn geld. Vorig jaar iemand die 30000 baht geleend had wat ze terug zou betalen als de rijst geoogst werd, had problemen omdat de regering de betalingen uitstelde. Ze kwam dat met me overleggen of ze nu ergens anders moest lenen om mij terug te betalen. Maar ik heb haar uitstel gegeven en een maand of 5 later werd het terugbetaald samen met een doos Chang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. peter zegt op

  Dat is netjes, hoe vaak kom je het vandaag de dag nog tegen?
  Ook netjes dat jullie 500baht/halve dag betaalden, aangezien het minimum loon 300bath/dag is.
  Soms zijn mensen, echt mensen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 4. nico zegt op

  Tja,

  De zus van mijn vrouw kwam in paniek vragen om 20.000 Bhat want Toyota kwam haar auto terug halen.
  Ze moest minimaal 25.000 Bhat betalen, maar ze had zelf maar 5.000 Bhat.

  Binnen 3 maanden zal ik het terug krijgen, maar mocht het tegen niemand, -zelfs mijn vrouw niet-, zeggen.
  Nu inmiddels 2 jaar later, nog niets terug gekregen en een hele leuke en aardige zus van mijn vrouw, die nooit meer bij ons thuis komt. Als we met de familie ergens heen gaan, loopt ze zo ver mogelijk van mij vandaan.

  Mijn relaas, niet lenen, gewoon geven. Of zoals het verhaal, er voor laten werken.

  Groetjes Nico

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • Evert zegt op

   Ik heb ook zo een zaak meegemaakt.
   Mijn vriendin zuster heeft ook geld van mij geleend 30.000 bath maar inmiddels 2 jaar al wacht ik op mijn geld.
   Ik zou zeggen dat ik het nooit mee terug zal krijgen.
   Ze heeft er voor getekend.
   Maar als farang sta je machteloos in Thailand.
   Geen rechten als buitenlander.
   Groetjes Evert.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Jan zegt op

  Ik ken farang die illegal geld lenen aan arme Thai met 20% rente. Te gek voor woorden maar waar wordt van deze mensen misselijjk die hun verblijf in Thailand financieren door woeker praktijken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • rien koppers zegt op

   20@ Jan ???? Ik ken loansharks in Thailand die 60% rente rekenen. Hoe kun je daar intrappen ??
   Wil je 100 Bath lenen voor 1 maand……dan betaal aan het eind van die maand 105 Bath terug.. Het gaat natuurlijk om veel grotere bedragen…..bijvoorbeeld 50.000 Bath…terug te betalen na 1 jaar. De lener moet dus na 1 jaar 80.000 Bat terug betalen. Dit zijn natuurlijk gewoon schoftenstreken… De schuldenaar kan dit niet ophoesten en raakt dus zijn huis kwijt of andere eigendommen die hij/zij heeft. En diezelfde loansharks hebben zitting in een committee die in dorpen ( Ban’s ) de dorpelingen leningen verstrekt. om b.v. de kosten van de komende oogst te kunnen financieren.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Han zegt op

   Bij ons in het dorp is dat ook vrij normaal 20 procent per maand. De eerste keer dat ik hoorde meende ik het verkeerd begrepen te hebben dat het per jaar was, maar nee dus. En zelfs per jasr vond ik al schandalig veel. Echt heel gebruikelijk. Ik heb van verschillende ” buurtjes” een dergelijke lening over genomen tegen normale termen zodat ze er van af kunnen komen. En ze betalen keurig op tijd terug.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Hans zegt op

   Ik heb zelf nog nooit gehoord dat een farang zich hier ook schuldig aan maakt, maar die zullen er dus ongetwijfeld ook zijn. Schandalig. Inderdaad te gek voor woorden. Overigens in heel Thailand heb je dubieuze figuren (over het algemeen Thai) die vaak georganiseerd zijn en vergelijkbaar met Maffia.
   Zelf heb ik op Ko Chang (waar ook zo’n Maffiaclan is) 10.000 bath geleend aan een vriendin van een goede Thaise vriendin van mij. Dat ging ook over enorme woekerrente per maand. Ze had al een telefonische deal gemaakt met de Maffia, maar nog niet getekend. We hebben de deal toen gecanceld met de Maffia. De afspraak was dat zij binnen 3 maanden het geld aan mijn goede vriendin zou geven, ik zelf ging weer terug naar Holland..
   Zij moest daar wel een paar keer achter aangaan, maar uiteindelijk na 5 maanden heeft ze alles terugbetaald. Geld lenen van de bank is vaak geen optie als je niets te bieden hebt, vandaar dat deze woekermarkt bestaat in Thailand.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. leon zegt op

  Ik leen ook geld uit tegen 3 procent,so what.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. rinus zegt op

  20% rente, Jan ??? absurd natuurlijk….maar wat vind je van het volgende :
  IK ken Thaise loan sharks die 60% rente per jaar rekenen !!! De lener kan geen kant uit….nergens kan hij nog lenen….dus de loanshark slaat zijn/haar slag.
  In die Thaise dorpen is het armoe troef. De komende oogst moet van het veld….daar komen machines en menskracht aan te pas. Die loanshark kent zijn slachtoffers….hij/zij is ook lid van de committee in het dorp die de boeren leningen van 10 % rente per jaar kunnen verstrekken. Kan een boer niet lenen bij de committee ….de loanshark slaat zijn/haar slag. Ik heb HAAR op het immorele van haar handelen gewezen…..de gehele committee werd echter zeer boos op mij.
  Je begrijpt dat een lener diep in de shit raakt als hij niet kan aflossen……raakt het huis kwijt of zijn land..
  Iedereen in het dorp weet van die 60% rente……en……..er zijn velen in het dorp die bij de loanshark geld gaan lenen…….hoe stom kun je zijn !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Nee hoor, corretje, de vorige regering, die van Yingluck weet je wel, wilde het ook al aanpakken, zie:

   Economist, 18 september 2013
   Rural debt in Thailand
   Quote ‘After spending a fair bit of time and effort to stabilise rural incomes in the face of plummeting agricultural prices, the government of Yingluck Shinawatra, Thailand’s prime minister, has now turned its attention to dealing with predatory lending practices. It is part of a wider effort, set in motion by her predecessor, to reform state-dominated rural credit markets’ unquote

   http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2013/09/rural-debt-thailand

   Daar kwam niet zo veel van terecht. De junta doet het iets beter maar ook zeer magertjes. Waarom? Omdat vaak de politie en de militairen de loan sharks de hand boven het hoofd houden en mensen zonder vast inkomen nog steeds niet bij een bank terecht kunnen zoals je zelf al opmerkt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. Lung addie zegt op

  Mijn huishoudster is een huisje aan het bouwen in Buriram.Tot ze voor mij is komen werken werkte zij bij een ander gezin, het was 5 jaar geleden dat ze nog eens met Song Khran naar haar ouders kon. Dit jaar kon dat wel want ze kreeg van mij wel verlof. Ze wou meteen ramen en deuren kopen en plaatsen voor haar in aanbouw zijnde huisje. Zoals veelal; de kosten onderschat en ze belde mij of ik haar 30.000THB kon lenen. Ik kwam met haar overeen dat ze ervoor zou werken bij haar terugkomst. Zij stelde voor om 3 maand geen loon te ontvangen wat ik weigerde. Ik wil niet iemand 3 maanden laten werken zonder enig loon te ontvangen. Ik stelde haar 4 maanden half loon voor en de overige twee maanden half loon te beschouwen als “verlofgeld” van de werkgever. Zij gelukkig en ik gelukkig en geluk doet geen pijn!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 9. Nini Breunig zegt op

  Ik heb ooit een Thaise vriendin geholpen die dringend cash nodig had, ze heeft me mooi op tijd, netjes alles terugbetaald, met de mededeling dat we vrienden voor het leven zijn en dat zijn we ook!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Cor zegt op

  Let ook op voor verzekeringsagenten. In Thailand heb je ze nog: mannen en vrouwen die verzekeringen aan de deur verkopen en ook de premie incasso doen. Inmiddels voorbeelden genoeg dat de premie niet bij de maatschappij is aangekomen. De adviseur is met de noorderzon vertrokken en je bent niet verzekerd!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Paul Schiphol zegt op

  Toen wij in Nederland nog guldens hadden, ooit een familie THB 50.000 geleend. Ik zou het na 6 maanden terug krijgen waarbij wij geenrente afspraak hadden gemaakt.
  Prompt na 6 maanden ontvang ik een dikke envelop, wilde hem gelijk wegstoppen, maar ze stonden er op dat ik het natelde, want geld is geld. Na 3x maal tellen kwam telkens op THB 65.000 dus ik zei het klopt niet, de arme mensen schrokken zich beroerd die dachten dat ik het te weinig vond. Toen ik ze THB 15.000 terug gaf, verbazing alom. Het zijn nog jarenlang heel goede vrienden gebleven, helaas nu uit beeld geraakt door het overlijden van mijn toenmalige vriend.
  Dikwijls ook wel echt kleinere bedragen niet geleend maar gegeven, het plezier dat dat schenkt en de dankbaarheid die je ontvangt zijn pas echt onbetaalbaar.
  Leen gewoon niets aan mensen die wel de wil, maar absoluut de kans niet hebben om het terug te betalen. Geef!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Han zegt op

   Het zijn trouwens niet alleen loansharks doe torenhoge rentes vragen, ook de winkels kunnen er wat van. Als je een aoto of scooter koopt in een winkel op afbetaling betaal je hem in een jaar of drie bijna dubbel terug. Heb laatst gekeken voor een nieuwe scooter en daar stonden twee prijzen op, contant of afbetaling, werd bijna verdubbeld. Mijn buurman heeft een tweedehands pickup gekocht bij een dealer en ik heb laatst uitgerekend dat hij in vier jasr afbetalen al over het dubbele heen was en hij moest nog een jaar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik leen uit principe nooit geld aan wie dan ook. Goed misschien 25 euro als iemand zijn portemonnee is vergeten.
  Wat ik heb gezien is dat de broer van mijn vrouw (hij heeft een goede baan in Bangkok) miljoenen baht’s heeft geleend aan zijn vader en zuster voor agrarische nonsense experimenten op de boerderij in de Esan. Natuurlijk mislukte alles. Overal slingeren ongebruikte peperdure rottende drainage slangen rond. Peperdure waterputten met pomp, alleen nog in gebruik voor het groentetuintje en de horng ab narm. Nooit zal hij een baht terug zien. En dat is dan familie. Maar wat ze niet hebben kunnen ze ook niet retourneren. Hij heeft geprobeerd een deel van zijn erf rais te verkopen om de schuld, die hij nu zelf heeft, enigszins te verlichten.
  Alleen wil niemand zijn grond in de Esan tegen een redelijke prijs kopen.
  Mijn schoonvader vraagt mij ook nog wel eens om geld. Laatst wilde hij een winkel openen voor agrarische producten. Ik: sorry old man. Ik geloof er niet in. Verkoop je land maar. Die lui hebben me zo wie zo al genoeg gekost. Supermarkt karren vol voedsel als je daar weer eens op bezoek gaat. Food droppings in de Esan noemt men dat op fora. Gelukkig zuipen ze niet. Ik ben de enige. Dat scheelt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website