Lezersinzending: Ik bouw aan mijn inzicht

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags:
1 augustus 2016

Ik ben niet verbaasd over de reacties die ik kreeg op mijn stukje getiteld “Wegglijden in dementie of scherp blijven?”. Ik zeg in dat stukje vooral dit: ik ben wel een van jullie, maar ik doe niet met jullie mee. Nou, het is een sociologische wet dat zulk een afwijken van de groepsnorm instinctmatig niet wordt geaccepteerd en aversie oproept.

Die aversie tegen mijn inbreng gaat bij een van mijn opponenten zelfs zo ver dat:

 • hij mijn geschrijf, in mijn woorden samengevat, onbegrijpbaar vindt,
 • maar daar toch wel een conclusie uit trekt (en wel deze: ik zou een egoist zijn).

Dat is dus een conclusie zonder een voorafgaande redenering (en een ‘conclusie’ van psychologische aard).  Ik ben zo vrij dat een onwelwillend commentaar te vinden.

Ik een zwartkijker?

Er is ook welwillend commentaar, waaronder dat van Gringo, maar het blijkt dat hij vanuit zijn gevoel van leven mij niet, maar dan ook helemaal niet begrijpt. Zo verslijt hij mij voor een zwartkijker. Dat heeft mij een Homerisch lachsalvo ontlokt. Nou ja, hij vindt lachen belangrijk. Ik ook, maar niet, zoals hij voorstaat, om (ook) onnozelheden.

Jammer?

Voorts meent hij dat het jammer is dat ik mij niet kon omschakelen; ik weet dat voor de meesten hun pensionering een omschakeling vergt, waarop zij niet zijn voorbereid.
Ik had het in mijn stukje over mijn ‘mijzelf’ en ik heb aangegeven dat ik gelukkig geen leven filosofische omschakeling nodig had. Dat je ‘jezelf’ veranderen natuurlijk heel moeilijk is, maar dat ik die moeilijke horde niet hoefde te nemen; waardoor was dat zo?

Welnu:

 • Ik was ‘bevlogen’ bezig. Dat met jeugd. Je kan je geen beter volkje wensen om mee om te gaan dan jeugd. Dat had natuurlijk een gunstige invloed op wat er zoal tussen mijn oren bleef hangen (aan inspiratie, levensfilosofie, etc.).
 • Ik kwam tijd te kort. Dat had het nadeel dat ik niet toekwam aan te studeren. Dat ook en vooral in voor mij nieuwe studierichtingen. Dat nadeel had ook een voordeel, namelijk dat ik wist wat te willen gaan doen na mijn pensionering. Ik kon derhalve eenmaal bevrijd van.verplichtingen aan de gang gaan met qua attitude dezelfde gedrevenheid als voorheen; mijn studiekeuze stond bovendien niet los van wat er voorgaand zoal tussen mijn oren was komen te zitten.

Kortom: ik ga dus niet met wie dan ook -en ook niet alleen- naar de kroeg, maar -heel afwijkend- ik bouw nu hier in Thailand aan (de bewustwording van) mijn inzicht; mag ik?

Ingezonden door Wim van Doorn


» Laat een reactie achter


19 reacties op “Lezersinzending: Ik bouw aan mijn inzicht”

 1. psm zegt op

  Wim,

  Van mij mag je hoor 🙂

  Schrijf dingen van je af, het helpt!

  En, laat je niet afschrikken door negatieve opmerkingen op je tekst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. Rien van de Vorle zegt op

  Ik lees hier alsof er mensen zijn die voor een ander willen bepalen wat men mag of niet mag of hoort te doen of niet hoort te doen. Hoe men in het leven mag staan en zich sociaal hoort te gedragen. Over de reden dat de een in Thailand gaat wonen en de ander het anders en beter doet.
  Ik rook en drink niet. Ik ga ook niet achter de vrouwen aan. Ik kan mij helemaal niet indentificeren met de gemiddelde man die graag aan een baar hangt om welke reden men dan ook een bar bezoekt.
  Ik kreeg vaak te horen als ik in de een of de andere uithoek van Thailand opdook, waar ook nog een ‘Farang’ zou wonen die het misschien leuk zou vinden als ik hem eens ging bezoeken. In het begin heb ik nog wel eens uit proberen te leggen waarom ik in Thailand niet ‘op zoek’ ben naar ‘Farang’ maar er ben voor Thailand met alles er op en er aan, uitgezonderd de ‘Farang want als ik daar mee om wil gaan, kan ik beter in Europa blijven. Ik heb mijn arbeidsverleden in Nederland doorgebracht in de Hulpverlening en Sociale sector en ben altijd met de problemen van de medemens bezig geweest. Ik durf te stellen dat ik ‘ze’ wel een beetje ken en er op uitgekeken ben en naar Thailand ging omdat ik een andere uitdaging nodig had (Ik was 39) Ik heb in Thailand veel geleerd door al mijn zintuigen te blijven gebruiken, dat is inclusief mijn ‘beperkte verstand’. Omdat ik altijd in beweging ben (35 x verhuisd in mijn leven) en nieuwe ervaringen wil opdoen, heb ik risico’s genomen en het ging wel eens mis. Als men mij in Thailand met ‘Farang’ aanspreekt, voel ik mij eigenlijk niet aangesproken, maar ik ben ook zeker geen Thai.
  Laten we maar zeggen dat ik ‘anders’ ben. Zoals Frank Sinatra zong: ‘ I did it my way’! en mijn laatste Guesthouse was genaamd ‘Easy Way’ en in mijn werk werd ik het ‘laat maar waaien type’ genoemd omdat ik anderen ruimte wou geven om zichzelf te zijn of te ontdekken. Hebben Wim en ik misschien iets ‘gemeen’? Ik ga nu met Pensioen en ‘voorgoed’ terug naar Thailand (de Isaan) en ik zal niet veranderen maar ben zonodig in staat om me (tijdelijk) aan te passen aan de meeste situaties.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. Jos zegt op

  Wim kan niet schrijven, hebben velen met mij hier geconstateerd. Maar Wim kan ook niet lezen! Ik vroeg mij af (na mij te hebben verdiept in zijn warrige bijdrage) of hij ons willen zeggen dat het zo fijn is om egoïst te zijn. Stond een vraagteken achter. Wim maakt daar warempel een constatering van.
  Wim schrijft zich af, volgens psm. Een prima advies, naar ik meen, maar val daar de goegemeente niet mee lastig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
 4. khun zegt op

  @ Wim en Rien,
  prima wat jullie willen, denken, doen, gedaan hebben, etc.
  Wie interesseerd dat wat?
  Ik vind dit pure intelligente zelfbevrediging en daar wil ik niets mee van doen hebben.
  Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
 5. Peter zegt op

  Wim,

  Leef jouw eigen leven op jouw manier, denk zoals jij wil denken en laat je niet opjagen of een mening opdrukken, laat je niet voorschrijven hoe jij zou moeten leven of denken.
  Waar het om gaat is dat jij lekker in jouw eigen vel zit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 6. prometheus zegt op

  zodra iemand ook maar eens even een ander pad bewandeld roept dat gelijk wrevel op en kun je dus rekenen op de meest belatende en belachelijke opmerkingen.
  Wim en Rien ga gewoon de weg die je wenst te bewandelen en neem de benevelde opmerkingen en onwetendheid voor lief.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Het valt mij meer dan eens op dat lieden die beweren het niet zo op te hebben met andere farangs in Thailand en ze zelfs zeggen te mijden hier wel hun zegje komen doen. Op een farang forum dus. Men heeft er dus kennelijk wel behoefte aan hun vermeende exclusiviteit kenbaar te maken aan mede farangs. Zo communiceert men dan uiteindelijk toch weer met andere farangs! Lijkt niet te vermijden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  • Ger zegt op

   Hier heb je er nog zo één : een farang die geen andere farangs opzoekt maar wel met andere taalgenoten communiceert. Sluit me grotendeels bij Rien dat je niet in Thailand gaat wonen om farangs op te zoeken.

   Kijk als ik er één tegenkom dat kan ik wel een gezellig praatje houden maar ga dus zelf echt niet naar clubs, koffiehoekjes, praatgroepjes etc. om contacten met farangs te onderhouden. Speel trouwens ook me dat ik werk en alleen woon en voor alles zelf zorg en sportief bezig ben en actief er op uit trek en nog meer. Ben nog jonger dan 55 , en nog niet toe aan gepensioneerden-praatgroepjes en zo. Kortom niet echt mij ding; farangs opzoeken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   ‘My thoughts exactly’ zeggen de Engelstaligen dan zo mooi. Precies wat ik ook dacht, dus!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Rien van de Vorle zegt op

   Als voorbereiding op mijn definitieve (nieuwe) vertrek naar Thailand als gepensioneerde (de 1ste keer), Bezoek ik het Thailand forum om te lezen hoe Belgen en Nederlanders Thailand ervaren. Dat wil niet zeggen dat ik het met iedereen eens ben. Ik schrijf misschien wel een beetje uit ‘zelfbevrediging’ maar eigenlijk met informatief doel. Men hoeft mijn commentaar niet te lezen als men niet wil. Momenteel leef ik nog in Nederland en communiceer met Nederlandse sprekenden. Ik zoek in Nederland geen Thai op.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Jack G. zegt op

  Als je dingen anders doet dan de kudde of roedel om je heen verwacht dan kun je van bepaalde mensen idd veel onbegrip krijgen. Hele simpele zaken kunnen dan heel stekelig worden. bv waarom je geen kerstkaarten stuurt. Waarom vier je je verjaardag altijd ver weg in die enge landen? Vind je het gek! Een Nederlandse verjaardag is 1 groot saai kringgesprek waar de jarige zich een slag in rondte rent om een ieder te voorzien van koffie en taart.
  Nogal wat mensen die de zogenaamde kuddemethodiek prediken denken wat zij doen de standaard is en verwachten dat dan ook automatisch van anderen. Op je 24 ste trouwen, 2 onder 1 kappertje kopen, 2 kinderen, een Opel weet ik wat met sleurhut is dan wat een ander ook moet gaan nastreven. Gezellig als jij ook met je sleurhut naar het familieweekend komt joh. Wat ben ik blij dat ik niet zo’n Bassie en Adriaanhuisje op wieltjes bezit. Een heel weekend met zijn allen in de regen op een boerencamping ergens in de Achterhoek? Of nog erger. Een huisje huren met zijn allen bij Centenparks. Dat is zelfs erg als de zon schijnt. Nee, dank je wel.
  Single zijn en dat voor langere tijd blijven is helemaal iets raars in vele ogen. Ze denken dat je niet gelukkig bent als je ‘s avonds een andijviestampotje eet terwijl je op Thailandblog even de onderwerpen van de dag doorneemt. Dan krijg je van die tenenkrommende initiatieven zoals gênante koppelpraktijken.

  Nu kun je je dat blijven aantrekken dat de kudde begint te steigeren richting jou persoontje. Maar dat stadium ben ik allang gepasseerd en ik doe lekker wat ik zelf wil. Dan gaat de kudde; eigenlijk is het vaak maar 1 persoon in je directe omgeving ook niet meer ‘tekeer.’ Deze persoon denkt heus nog wel van alles maar ze gooien het niet standaard meer voor je voeten. Dan is het ‘probleem’ opgelost. De kudde is dan veranderd in een groep mensen die het naar hun zin hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 9. Tom zegt op

  Ik kan me met vele uitspraken van Wim identificeren en ik vind het jammer dat mensen zoals Wim zich op deze blog zo weinig laten horen. Al durf ik er donder op zeggen dat ze er zijn en dat ze meelezen. Probleem is dat Wim geen vlot leesbare stijl heeft waardoor zijn boodschap niet, nauwelijks of zelfs verkeerd overkomt. Als je hier iets schrijft moet je een ‘brede’ groep aan lezers in gedachten houden, vind ik. Anders maak je beter je eigen blog?

  Wat de inhoud betreft: hier is volgens mij iemand aan het woord die de indruk geeft een Einzelganger te (willen) zijn, maar zich tezelfdertijd eenzaam voelt. Kan ik goed begrijpen, is heel menselijk, zeker in het licht van het feit dat je moeder overleden is. Alleen: dit is en blijft een blog, dan moet je tegen een stootje kunnen.

  Wat dit ‘weerwoord’ van u betreft: Het grootste deel van de reacties op uw eerste inzending betrof (terecht) uw schrijfstijl, niet de inhoud. En eerst nu verwoordt u uw boodschap kernachtig: “ik ben een van jullie, maar doe niet met jullie mee”. En verwijt u die reageerders een aversie te hebben vanuit een groepsnorm? Sorry, maar dat is intellectueel oneerlijk.

  Zoals u zelf zegt: u werkt aan uw inzicht, wel, u hebt nog wat werk voor de boeg, ook wat schrijven en goed lezen betreft. Oprecht echter, alle succes!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 10. Jos zegt op

  Begrijp ik het nou goed? Wim is dus Einzelgänger en wil als alleengaande niet mee doen met de meute, wil daar vèr van blijven. Dat is uiteraard zijn goed recht, maar hij wil dit de meute wèl even meedelen, zegmaar inwrijven. Zou het kunnen dat de irritatie juist ontstaat doordat deze eenling zich misschien wel béter waant dan al die domme, meelopende medelanders?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +23 (obv 23 stemmen)
  • Slagerij van Kampen zegt op

   Hier slaat u de spijker op zijn kop. Hij wil niet lijden onder de “sociale controle terreur” van de “groep” Maar wat doet hij zelf? Hij ergert zich aan de levenswijze en het gedrag van andere farangs. Is hier zo boos over dat hij ons dit even wil inpeperen. Hij beschouwt zijn levensweg keuze als superieur en laat ons dat weten. Waarom? heeft hij een missie? Wil hij ons een weg wijzen? Een soort Jehova getuige? In dat geval bemoeit hij zich dus ook met mijn leven. Wil in feite een vorm van sociale controle uitoefenen op mijn leven waar ik geen behoefte aan heb. (en hij zelf ook niet zegt hij dus) Hij is weliswaar geen deel van een groep, maar een individu kan zijn normen en waarden net zo irritant opdringen.
   Of voelt hij zich gewoon miskend, gefrustreerd en boos en is het gewoon een vorm van intellectueel schelden?
   Overigens storen dit soort kluizenaars mij totaal niet. Als ze mij niet willen kennen dan maar niet.
   Leven en laten leven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Tom zegt op

   Ja, eigenlijk is dat ook mijn punt, en als je zijn inzendingen herleest lijkt het inderdaad alsof hij zich beter of verheven waant boven alle andere medelanders die ervoor gekozen hebben hier te zijn. Dat hij dat echter zo omstandig (2 inzendingen) wil duidelijk maken verraadt echter volgens mij een hunker naar aandacht. Hij oogst natuurlijk wat hij zaait.

   Sommigen zeggen:’wij hebben geen boodschap aan uw persoonlijk gefilosofeer”. Hebben ze volgens mij volledig gelijk in. Maar toch denk ik dat er in Thailand Westerlingen wonen zoals Wim, die zeer op zichzelf zijn en toch behoefte hebben aan anderen, ook al zijn ze ze een beetje ‘anders’.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ger zegt op

   Wim deelt ons in de eerste alinea iets mee. Gezien de vele reacties heeft hij dus gelijk.

   En ik waardeer zijn openheid , in hetgeen hij in 2 teksten vertelt. Mensen zijn tenslotte niet gelijk maar soms wil men graag meedoen of opgaan in een groep maar niet iedereen.

   Misschien neemt hij afstand van de farangs, hij zoekt ze niet op, maar kan bijvoorbeeld wel in een andere gemeenschap , groep of iets dergelijks meegaan: misschien is hij wel geïntegreerd en heeft hij niet zo’n behoefte aan Nederlanders of heeft hij hobby’s , interesses en meer die hij deelt met anderen in een nieuwe omgeving: kortom om je kunt zoals sommigen doen hem niet een Einzelgänger noemen als je hem niet kent.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Jacob zegt op

  Denk dat je je eigen leven moet leiden en je niets van vooroordelen moet aantrekken,hou je niet van kuddevorming dan ook beslist geen lid van de kudde worden,geen interesse aan veel contact met Nederlanders is te begrijpen we zijn er vertrokken,zie de kuddevorming ook als gevolg van het gedrag van de echtgenote/vriendin,als deze s,morgens al naar de familie lopen om de hele dag te convenseren onder het genot van somtam,en de Farang blijft achter is het stapje naar de kudde snel gemaakt,en gaat daar de Farang discussie beginnen,meestal negatief over Thailand of over de visa,s nou heb gelukkig een vrouw waar ik me moederstaal mee kan praten,omdat ze geruime tijd (15jaar) in Nederland heeft verbleven,maar er uiteindelijk toch voor koos terug naar Thailand(Isaan) te gaan wel voor waarden gesteld om niet in het geboorte dorp te gaan wonen,dit om een beetje afstand te houden van familie,iets wat uitstekend bevalt,leuk om eens een Farang te treffen en een gesprek te voeren,maar zoeken nee,dan had ik net zo goed in Nederland kunnen blijven daar wonen er 16 miljoen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 12. Jos zegt op

  Je kunt wel in Thailand gaan wonen om die kleinzielige en bekrompen kudde NL-ers vèr achter je te laten, maar wáár je ook naartoe vlucht: je neemt, hoe dan ook, altijd jezèlf mee. Dikwijls moet ik aan onze gevluchte dichter Komrij denken, die schreef: Waar ik heen ga, voel ik me niet thuis. En waar ik me thuis voel, wil ik telkens weg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 13. Frans turkije nu de Filipijnen zegt op

  Ik ben het voor een heel groot gedeelte me Wim van Doorn eens. Alleen van de kroeg Met vrienden da mag ik dan wel eens doen.
  Ik wens hem veel succes met zijn uitlokking en je staat niet alleen Wim.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website