Wan di, wan mai di (deel 22)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
22 september 2016

‘Wan di, wan mai di’ betekent Goede tijden, slechte tijden. Deze posting is de 22ste van een serie over alledaagse gebeurtenissen. 


Eindelijk was het dan zover. In Nederland noemen we dat de dag van je leven. De dag dat je officieel gaat trouwen. En hoewel dit voor mij de tweede keer was in mijn leven was het toch heel anders dan de eerste keer.

Ook de eerste keer beschouwde ik het huwelijk als een contract van twee mensen ten overstaan van de samenleving om elkaar te steunen, voor elkaar te zorgen en voor de kinderen die uit het huwelijk geboren zouden worden.

Het was voor mij nooit een contract om mijn liefde voor een vrouw te bevestigen en dat was het ook nu niet. Toen ik in 1989 trouwde was er wel een feest aan verbonden. Nu was het alleen een heel formele aangelegenheid waar behalve mijn vrouw en ik niemand wat van wist.

Zeewolde

Dat we zouden trouwen hadden we een aantal maanden geleden al besloten. Ik was al naar de ambassade geweest om te vragen welke documenten ik zou moeten tonen om een verklaring van hen te krijgen dat ik vrijgezel was en een vrij man om een huwelijk te sluiten.

Ik had een verklaring uit het bevolkingsregister van de gemeente waar ik getrouwd was dat mijn scheiding daar was ingeschreven. Deze verklaring dateerde echter uit 2007 en ik moest een verklaring hebben die niet ouder was dan 6 maanden. Thuisgekomen logde ik in in de website van de gemeente Zeewolde om te zien hoe snel ik een recente verklaring zou kunnen krijgen.

Ik volgde het menu en stuitte op de vraag om mijn DIGID-code in te vullen. Tja, daar had ik nog nooit van gehoord. Dan maar een email gestuurd (met een gescande oude scheidingsverklaring in de bijlage) met mijn verzoek. Ik beloofde ook dat ik het verschuldigde bedrag voor de verklaring snel kon overmaken omdat ik nog een bankrekening in Nederland heb.

De volgende morgen had ik al een email terug. De ambtenaar die het bevolkingsregister in de gemeente beheert legde uit dat ik geen DIGID-code heb omdat ik al jaren in het buitenland woon en ben uitgeschreven. Zij beloofde de verklaring te maken, hem nog dezelfde dag naar mij te emailen, en deze verklaring ook op de post te doen.

Omdat ik in het buitenland woonde, hoefde ik voor het aanmaken van de verklaring niets te betalen. Kom daar eens om. De gescande verklaring had ik ‘s avonds in mijn emailbox en het origineel een weekje later in de brievenbus. Supersnelle service en gratis!

Trouwdag

Tevoren hadden we een afspraak gemaakt met het vertaalbureau annex copyshop annex expat-hulpdienst tegenover de Nederlandse ambassade. Zij zouden de hele papierwinkel regelen om officieel voor de Thaise wet te trouwen.

Geen gewacht op allerlei burelen, geen mogelijk lastige vragen over foto’s van de familie, waar wij samenwoonden en dergelijke. Geen gedoe dus maar daar staat natuurlijk wel een bedrag in baht tegenover. Dat kan ik billijken, zou Wim Sonneveld gezegd hebben.

Op de bewuste dag namen we al vroeg de taxi naar de ambassade om de gewenste vrijgezellenverklaring te krijgen. Om 08.15 arriveerden we bij het gebouw en kregen nummertje 4 toegewezen.  Om 9.00 uur waren we aan de beurt. Inmiddels had ook blogschrijver Paul plaats genomen in de wachtkamer van de ambassade. Wel een beetje haast maken, zei Paul voordat we door de glazen deur gingen want ik heb nummer 7.

Het korte onderhoud met de ambtenaar van de ambassade bestond uit het overhandigen van alle documenten en het betalen van het verschuldigde bedrag. U kunt buiten wachten op de verklaring die in een uurtje ongeveer klaar zal zijn, vertelde de mevouw.

Thaise vervolg

Zij had niet te veel gezegd. Na een uurtje bij het bureautje aan de overkant te hebben gezeten en koffie gedronken, wandelde ik terug naar de ambassade en jawel hoor, de verklaring was klaar. De straat weer overgestoken zodat de medewerkster van het bureautje zich kon gaan bezighouden met het vertalen van de verklaringen en typen van mijn naam in Thaise letters. Gelukkig had ik een visitekaartje meegenomen waarop mijn naam ook al in het Thais prijkt. Ze hoefde zich niet echt in te spannen.

Na een half uurtje was alles gepiept en reed er een taxi voor die ons naar het districtskantoor zou brengen waar het huwelijk zou worden gesloten, in een one-stop-service formule. Ook hier was het sluiten van een huwelijk een fluitje van een cent maar in baht kostte het wat meer. Allerlei papieren moesten aan de voorkant en aan de achterkant worden ondertekend, de acte werd in een mooie doos verpakt en om 11.00 uur stonden we weer buiten in het zonnetje.

En toen met de taxi weer naar huis. Om 11.30 uur, nog voor de lunch waren we weer thuis, in 4 uur getrouwd en wel… Is dit ook Amazing Thailand?

Chris de Boer

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Wan di, wan mai di (deel 22)”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Proficiat Chris en nog vele gezellige jaren samen.

 2. Cornelis zegt op

  Gefeliciteerd Chris – en graag blijven dóórgaan met je verhalen!

 3. LOUISE zegt op

  Morgen Chris,

  Van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige jaren samen.

  LOUISE

 4. Rob V. zegt op

  Beste Chris, ik was in de veronderstelling dat je al een tijdje getrouwt was? Hoe het ook mag zitten, dat staat me niet in de weg om jullie alsnog te feliciteren. Driemaal is scheepsrecht maar volgens mij zit je wel op je plekje zo, veel geluk en plezier samen!

 5. Khun Peter zegt op

  Natuurlijk ook mijn felicitaties Chris. Heel veel geluk samen!

 6. noah zegt op

  Felicitaties aan jou en je vrouw Chris. Ik wens jullie heel veel geluk!

 7. samee zegt op

  Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met het afsluiten van jullie contract 😉
  oftewel in beter Nederlands: gefeliciteerd met jullie huwelijk.

  ten tweede: drie werf hoera voor de ambtenaar van de gemeente Zeewolde. Niet verwacht dat zoiets nog mogelijk zou zijn in Nederland. Mijn vertrouwen in de mensheid is een beetje terug.

 8. Leo zegt op

  Chris en echtgenote,

  Van harte gefeliciteerd en nog heel veel gelukkige jaren samen in goede gezondheid. En blijf vooral doorgaan met het schrijven van je columns.
  Leo

 9. Han zegt op

  Gefeliciteerd Chris en geluk toegewenst!

 10. Anita zegt op

  Gefeliciteerd met jullie huwelijk, veel geluk samen.

 11. Peter Fly zegt op

  Felicitaties en veel geluk…..Ik lees met veel plezier je verhalen en hoop dat nog lang te blijven doen..

 12. Ruud Jansen zegt op

  Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk maak er mooie jaren van
  Ruud and Siriluck

 13. Jan Kruiswijk zegt op

  Beste Chris,
  Als je huwelijk, maar niet je goede tijden slechte tijden, in de weg gaan staan.
  Maar ook ik wens je een gelukkige tijd samen toe.

 14. piet de j r.dam zegt op

  Van uit R.DAM.
  Van harte gefeliciteerd

 15. danny zegt op

  beste Chris,

  Vele gelukkige jaren samen in goede gezondheid.
  Het was leuk en goed en leerzaam om te lezen hoe er getrouwd kan worden in Thailand.
  Ik begrijp dat jij het huwelijk ziet als een contract van twee mensen ten overstaande van de samenleving om elkaar te steunen, voor elkaar te zorgen en voor de kinderen die uit het huwelijk geboren zouden worden.
  Echter ,dit keer wilde je er geen familie of vrienden (samenleving) bij en ik kon uit je verhaal niet opmaken waarom je toch weer wilde trouwen ?
  een heel goede groet van Danny..toost op jullie geluk.

 16. Cees zegt op

  Gefeliciteerd Chris en veel jaren van gezondheid en geluk.
  Blijf vooral schrijven !!

 17. rentenier zegt op

  Proficiat en nog vele gelukkige jaren samen met je lief in die gezellige Soi die altijd stof biedt om over te schrijven zodat je je nooit verveeld.

 18. Vandenkerckhove zegt op

  Ik wens jullie van Harte nog hele fijne jaren Ginette

 19. walter zegt op

  Ik ben vorige maand getrouwd in Korat. Met een officiele verklaring dat ik geboren was en een verklaring dat ik weduwnaar was, plus de vertaling van deze papieren, zijn we samen naar de Amphoe gegaan. We werden gebracht door een buurman die daar werkte en bij aankomst bleek dat er ook een nichtje van mijn aanstaande werkte. Het was binnen 20 minuten geregeld en het kostte helemaal niets. Na wat foto’s en 5 minuten later kreeg mijn Lieffie haar nieuwe ID card met mijn achternaam. Gratis, geen ondertrouw gedoe, ook in Thailand kunnen dingen snel en gratis geregeld worden.

 20. timker zegt op

  Congrats met je/jullie huwelijk !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website