Sander en Mariska hebben huis en baan in Nederland opgezegd om voor onbepaalde tijd door Thailand te reizen. Voor Thailandblog houden ze een maandelijkse blog bij. Vandaag aflevering 2.

We zijn inmiddels twee maanden onderweg en iedere dag blijven we ons verbazen over wat we in Thailand voorgeschoteld krijgen. Het zit ‘m vooral in die kleine dingetjes, de alledaagse routine, die in het straatbeeld ligt ingeslepen.

Het diepgewortelde geloof gaat hand in hand met de eeuwenoude cultuur. Het hypermoderne bestaat naast het gezamenlijk dineren op straat. De marktkraampjes met provisorische barbecuetjes staan pal tegenover de tosti’s van de 7-Eleven. De pruttelende wokken zijn nooit ver verwijderd van elkaar.

Men spreekt hier de taal van de vriendelijkheid, de verdraagzaamheid. Wij voelen hier ons veilig als we ‘s avonds over straat lopen. Ondanks dat de straathoeken op elkaar lijken en de straathonden gek uit de hoek kunnen komen, verdwalen we nooit.

De bus brengt je altijd naar het goede station, ook al spreek je de taal niet. Zonder pardon worden we in en uit bussen gebonjourd en komen we nooit te laat. De tijd gedraagt zich hier anders dan in Nederland.

De pad thai die in een oogwenk voor minder dan een euro voor je wordt klaargemaakt. De kok die zijn bezwete voorhoofd afveegt aan een oude doek om er vervolgens borden mee af te drogen. Plastic stoelen in de felste kleuren en… er is altijd plek. Personeel dat je bedient, maar zelf ook de menukaart niet snapt. De enorme menukaart die overigens niemand begrijpt, waaronder wijzelf.

‘Aroi Mak Mak’

Nog geen week geleden waren wij in de oude stad van Sukhothai. Daar waar ze de prachtigste tempels hebben van Thailand maar ook de slechtste restaurants. Hevig teleurgesteld lieten we ons bord eten staan en betaalden we een veel te hoog bedrag voor nietszeggend ‘Westers’ eten.

Honderd meter verder zagen we een man zwoegen in zijn geïmproviseerde openluchtrestaurant. Vol passie bediende hij zijn klanten, bereidde hij op spectaculaire manier het eten en rekende op hetzelfde moment af met tevreden locals.

Enthousiast schoven wij aan en vol verwondering vlogen de bordjes pad thai over de vervallen en ingezakte toonbank. Na twee kommen noedelsoep en twee vlammende bordjes pad thai gaven we de beste man 100 procent fooi en betaalden we alsnog maar 240 baht. Met een snelle glimlach en een oprecht handgebaar werd onze verwondering en waardering in ontvangst genomen.

Busje komt zo

Naast de eetcultuur in Thailand staat het vervoer ook zeer hoog op onze ‘Thailand-verbaast-ons-lijst’. Enige tijd geleden zaten wij heerlijk weg te dommelen in een lokale bus van Kanchanaburi naar Sangkhlaburi. Zonder pardon werd de bus gestopt en werd er hevig gebaard dat we direct uit moesten stappen. Slaapdronken pakten we onze spullen en voor we het wisten reed de bus voor ons neus weg.

We snapten er he-le-maal niks van. Geen busstation of wat dan ook te bekennen. Totdat twee seconde later onze backpacks van onze ruggen werden afgetrokken en we vriendelijk noch dringend werden verzocht om in te stappen in een geparkeerde bus achter ons. De beste bus die al geruime tijd op een tweesplitsing op ons stond te wachten…

Thaise voordeur

De openheid van de mensen, hun oprechte geloof en vooral de letterlijke ‘openheid’ van de huizen. Je loopt over straat en voordat je het weet, sta je in iemand huis of kijk je direct de huiskamer in. Het contrast met Nederland is hierin zo groot. Daar waar de voordeur zo snel mogelijk gesloten wordt en waar de gordijnen het zicht naar de huiskamer versperren.

Hebben wij, Nederlanders, dan zoveel te verbergen in vergelijking met de Thai? Wij hebben daar geen antwoord op. Wij hebben sowieso weinig antwoorden op wat we allemaal te zien krijgen in Thailand. We ondergaan het, genieten ervan en verbazen ons erover. Meer kunnen we niet doen.

Reis met ons mee

Ja, Thailand je bent een gek land. Wij zijn nog lang niet uitgekeken op je. Na het knotsgekke Bangkok, het tropische Koh Kut, de heftige geschiedenis van Kanchanaburi, de onontdekte schatten van Sangkhlaburi, de onvergeeflijke jungle van Thung Yai, de gastvrijheid van de Karen, de verblindende schoonheid van Ayutthaya en Sukhothai, de tweedeling van nationaliteiten in Mae Sot en de relaxte sfeer in Chiang Mai, willen we meer van je zien. Sterker nog: we gaan meer van je zien.

Met nog minimaal vier maanden voor de boeg laten we ons meeslepen door de ‘rest’ van Thailand. Een echt plan hebben we niet, maken we ook niet. We gaan doen wat er op ons pad komt en waaien mee met het verkoelende windje van een willekeurige stoffige, ventilator uit een willekeurig guesthouse, ergens in Thailand. Reis je met ons mee?

Sander Hillegers en Mariska van Brederode


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Thailand blijft ons verbazen”

 1. SevenEleven zegt op

  Wens jullie veel plezier de komende maanden in Thailand, maar dat gaat sowieso wel lukken denk ik. Zeker na het lezen van dit mooie verslag.
  Groet, SevenEleven.

  • Sander zegt op

   Hoi SevenEleven, Bedankt voor je reactie en we komen regelmatig bij je langs… De winkel dan 🙂

 2. Lex k. zegt op

  Wat een tegenstelling tot het vorige artikel dat ik gelezen , dat van Chris de Boer; ” Op de keper beschouwd is Thailand eigenlijk maar een gewelddadig land.”
  Het artikel van Sander en Mariska komt veel meer in de buurt van het Thailand dat ik ken, ik kom er pas 30 jaar en heb nog nooit grote onenigheid gehad met een Thai, dus ik kan mij vergissen.
  Ik denk dat het te maken heeft in welke buurten van Thailand je begeeft en met welke ogen je Thailand bekijkt.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

  • Sander zegt op

   Hoi Lex,

   Ja ik schrok ook van het bovengenoemde artikel. Wij hebben het gelukkig nog niet op die manier meegemaakt. Laten we het zo houden 🙂

   Groetjes,
   Sander en Mariska

 3. Harrie zegt op

  Ik sluit me helemaal aan op de reactie van Lex K

  Ik werd bijna bang na het lezen van het artikel van Chris de Boer, maar jullie artikel,
  laat het Thailand zien dat ik ken, wij gaan niet na bars of discotheken, en verblijven meestal 4 weken in Bangkok, nooit problemen gehad, ik loop midden in de nacht door chinatown, ben dan de enige blanke,
  heerlijk om te doen, nog 5 weken en we zijn er weer,

  gr Harrie

  • Sander zegt op

   Hallo Harrie,

   Wat een mooi vooruitzicht en wij delen je mening wat betreft de veiligheid.

   Groetjes

 4. Magali zegt op

  Wat een geweldig goed geschreven reisverhaal! De bewondering voor het land spat er af!
  Succes met jullie reis en doe zo voort!

  • Sander zegt op

   Magali, dankjewel voor je reactie!! Groetjes van ons

 5. Bob Bekaert zegt op

  Mensen wat een geweldig verhaal!! Dit is het Thailand dat wij gelukkig ook zo kennen.
  Heerlijk gek, te gek. Thailand, ons lieve land.
  Blijf alsjeblieft meer schrijven.
  Bo en Cecilia

  • Sander zegt op

   Beste Bob, fijn dat we dezelfde mening delen over Thailand! Groetjes

 6. Hans Koster zegt op

  Beste Sander en Mariska,
  Leuk verhaal. Buitengewoon herkenbaar. Ik wil jullie graag 2 tips meegeven (er zijn er veel meer te bedenken, maar zelf uitvinden is leuker, toch?)

  1. Eten langs de weg is heerlijk. Kies echter gelegenheden waar het druk is (locale bevolking). De kans is dan het grootst dat jij goed eten krijgt voorgeschoteld.

  2. Geef geen overdreven fooi (jij schreef 100%). De mensen verslijten ons al als rijkaards. Door 100% fooi te geven wordt die mening alleen maar versterkt. Hoe goed bedoeld ook, je verpest het voor alle andere (komende touristen). Het risico van toenemende criminaliteit werk je in de hand met dit overdreven gedrag. In Nederland geef je toch ook geen € 91.- fooi op een rekening van €91.-

  Nog heel veel plezier in fantastisch Thailand.

  Groet, Hans Koster
  Huizen.

  • Sander zegt op

   Beste Hans,

   Dank voor je reactie. Ik denk dat je zeker een punt hebt bij je 2e opmerking. Laten we het op ‘jeugdig enthousiasme’ houden.

   Groetjes,
   Sander en Mariska

 7. Hans zegt op

  Precies… en zo is het..! Mooi en leuk geschreven..!
  Om eerlijk te zijn had ik bij het lezen van aflevering 1 zoiets van..; jullie kunnen beter naar huis of ergens anders heen… maar dit maakt alles weer goed… veel plezier verder..!

  • Sander zegt op

   Hoi Hans,

   Ja aflevering 1 was misschien niet ons beste werk. Maar naar huis zullen we voorlopig nog niet gaan. In het vervolg zullen we gewoon onze ervaringen delen, dat spreekt de mensen meer aan hopen we! Groetjes Sander en Mariska

 8. eduard zegt op

  Erg leuk om te lezen en ook hoopvol, haha.

  Ga over een week, voor enkele maanden, voor de 1ste keer en heb ook geen vast plan 🙂

  • Sander zegt op

   Hoi Eduard,

   Inderdaad spannend vooruitzicht. Wij kunnen je verzekeren dat je hetzelfde zult ervaren als ons. Gewoon je gezonde verstand erbij houden en dan heb je een te gekke tijd in dit mooie land!

 9. Bruno zegt op

  Beste Sander en Mariska,

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij de reacties die ik hier al lees, dit is werkelijk fantastisch!!

  Hou de lezers van thailandblog aub op de hoogte 🙂

  Tevens neem ik toch ook even de vrijheid om te reageren op de stelling dat Thailand een gevaarlijk land is … als je de media volgt lijkt het inderdaad wel zo, maar ja, de media focust enkel maar op sensatienieuws en niets beters.

  ik hoop dat jullie verhalen als inpiratie mogen dienen voor de mensen die belgie en nederland definitief willen verlaten (zoals ik samen met mijn Thaise vrouw) en ginder gaan wonen.

  Groetjes,

  Bruno

 10. Hans Sattahip zegt op

  inderdaad, een leuke reactie op de kennismaking met traditioneel Thailand. Ik woon hier nog slechts 25 jaar en zie waarheid in jullie verhaal, maar ook in de stelling dat de Thaise maatschappij geweldadig is. De vriendelijkheid en het geweld zijn beide volop aanwezig in dit mooie land. Naar mijn idee zijn de Thais in principe niet erg geinteresseerd in de rest van de wereld. Zoals de Chinezen voelen velen zich er lichtelijk “hun zaken”boven verheven. Zeker, een van de eerste vragen die een Thai aan een farang stelt is : where you come from? Het antwoord zegt ze helaas bijna nooit iets, behalve als je een Thai treft die in Europa geweest is. Het is puur conversatie makend, weinig te maken met interesse. Wat de gemiddelde Thai betreft moet hij/zij beleefd en vriendelijk zijn tegenover vreemdelingen, fellow Thais of buitenlanders, en daarbuiten moeten deze vreemdelingen zich niet te zeer bemoeien met “hun zaken”. Hou je er aan en de vriendelijke kant van Thailand is ws het enige wat je ooit te zien krijgt. Ga je verder dan ligt de andere, geweldadige, kant op de loer, zeker als je verder weinig ervaring hebt met de glimlachende lokalen en hun kultuur. Niettemin, woon hier met veel plezier, heb hier met vrouw twee kinderen groot gebracht, die zich geen betere omgeving hebben kunnen wensen, zeker als je de omgeving vergelijkt met ons geliefde Nederland.

 11. Paul Schiphol zegt op

  Sander & Mariska, proficiat, heerlijk om te lezen. Wat beschrijven jullie de dingen die mij intussen niet meer opvallen op een voortreffelijke wijze. Het bevestigd waarom ik zo graag in Thailand kom.
  Mijn eerste bezoek was in 1980 er is sindsdien veel veranderd, maar buiten de toeristische hotspots is dit nog steeds het gastvrije, vriendelijke- en buiten BKK, het ietwat trage land, waar ik zoveel van ben gaan houden. In Thailand heb ik geleerd “maak je niet druk om zaken waar je geen (onmiddellijke) invloed op hebt”, accepteer wat er op je pad komt. Dit heeft mij in Nederland voortreffelijk door problematische situaties heen geholpen. Thailand zal jullie en levenslange positieve en blijvende ervaring schenken.
  Nog heel veel fijne momenten gewenst, ik kijk uit naar jullie volgende verhaal.
  Groet, Paul Schiphol

  • Daniel zegt op

   Wat hier beschreven is is iets wat een toerist die hier voor het eerst komt overvalt. De eerste indrukken van eender welk land zijn over het algemeen overweldigend. Als je hier een tijd woont worden deze indrukken de normaalste zaak. Het is door geschriften als dit dat we in gedachte terug gaan naar onze eigen eerste indrukken. Ik vind dit heel goed.
   Dank u

 12. Sieds zegt op

  Beste Sander & Mariska,
  Misschien interessant voor jullie, mijn zoon is 8 jaar geleden na zijn studie ook naar Thailand vertrokken als backpacker en nooit teruggekeerd 🙂
  Via een organisatie deed hij vrijwilligerswerk door heel Thailand, kreeg verkering met een Thaise lerares, stond zelf voor de klas in Thailand als leraar Engels en sprak na een jaar al Thais en kan het lezen en schrijven
  Hij brengt graag zijn tijd door in zijn biologische tuin, heeft 1000 bomen van oude soorten geplant en slijpt zijn eigen bruine rijst en is huisman.
  Nu brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in een klooster om het Buddhisme te bestuderen.
  Hij is wars van alle materialisme en hij en z’n vrouw en zoon kunnen zeer sober leven.
  Misschien leuk voor jullie om eens bij hem langs te gaan en te zien hoe je als westerling ook kunt leven op het platteland weg van het rijke westen en heel gelukkig kunt zijn.
  Hij woont in de buurt van Lam Plai Mat Buriram (waar in de buurt ook mooie tempels zijn)

 13. theoS zegt op

  Dit artikel moet verplicht lezen worden voor alle Thailandgangers.
  Houwen zo, blij om nu eens een positief artikel over Thailand te lezen.

 14. Sjaak S zegt op

  Ja, heerlijk…dit is een leuke en positieve kant van Thailand…hierbij wil ik even op een facebook groep attent maken… You know You’ve Lived in Thailand…
  Het is een groep waarin gevraagd wordt de leuke aspecten van Thailand in woord en beeld te brengen. En dat is verfrissend. Iedere dag kun je genieten van mooie foto’s, grappige dingen, filmpjes en verhaaltjes over Thailand. Dat maakt dat de dag al goed begint. Net zo leuk als jullie verhaal.

 15. PEER zegt op

  Beste Mariska & Sander,
  Zo aan jullie avonturen te mogen ruiken zijn jullie net als ik globetrotters.
  Maar sinds ik Thailand heb ontdekt, ben ik er bijna niet meer weg te slaan. ‘n Beetje van jullie bewegingen volgend, denk ik dat jullie zullen genieten van ‘n fietstoer door “Lanna” , het Noorden van Thailand.
  Als jullie er nog zijn ga dan beslist ‘ns langs bij Etien Daniels van Clickandtravel. Zit in Chiangmai en doet dit al meer dan 20 jaar! Je zult genieten van de smalle laantjes waar hij je langsstuurt.
  Veel plezier en succes
  Peer

  • Sander zegt op

   Hoi PEER,

   Wij zitten momenteel in Chiang Mai. Kun je ons wat meer vertellen over waar we moeten zijn? We zijn erg nieuwsgierig!

   Groetjes,Sander en Mariska

   • Cornelis zegt op

    Heb deze link gevonden: http://www.clickandtravelonline.com

 16. chris zegt op

  Over het algemeen en voor de meeste bezoekers zijn de eerste ervaringen met een nieuw land positief. Je bent er als toerist voor een aantal weken en ziet alleen de buitenkant van zaken, de oppervlakkigheid. In de toeristische theorie noemen we dit de honeymoon-periode, de witte-bruidsweken. Later, als je wat langer in dat land verblijft of er terugkomt (en met de inwoners praat over van alles en nog wat als je een taal kunt spreken die je allebei verstaat) krijg je een kijkje achter de schermen. Dan leer je dat niet alles rozegeur en maneschijn is, niet alles pais en vree.
  Mijn vrouw heeft Italie vier weken bezocht en vond het een prachtig land, met vriendelijke mensen, lekker eten, prachtige stranden, monumentale kerken en lekkere wijn. Toen ik haar iets vertelde over de Italiaanse maffia, haar een aantal films liet zien over hun praktijken en vertelde dat zij nu hun tig-ste regering (ik ben de tel kwijt) sinds de Tweede Wereldoorlog hebben, geloofde ze me gewoonweg niet. Bij mijn eerste bezoek aan Italie, in 1974, ben ik gedrogeerd en bestolen (door de maffia) op Sicilie. Heb toen besloten nooit meer 1 voet in dat land te zetten. En die belofte heb ik gehouden.
  Maar: het is heel leuk om deze honeymoon-ervaringen die iedereen in Thailand heeft gehad, opnieuw te lezen.

 17. Fobian Taams zegt op

  Leuk jullie in chiangmai te zijn tegengekomen.Ik vind,dat jullie op een open,nonconformistische manier rondreizen en hoop,dat velen jullie tips ter harte nemen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website