Over slenterende Thai en gevaarlijke brommers

Door Monique Rijnsdorp
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
12 mei 2019

1000 Words / Shutterstock.com

Monique Rijnsdorp (54) bivakkeert sinds een aantal jaren het grootste deel van het jaar in Thailand. 

Wat is dat toch, de Thai en het landen op bestemming? Zodra de wielen de grond raken en het stoelriemen vast lampje nog brandt is de Thai niet meer te houden, worden de mobiele telefoontjes aangezet, de riemen los gemaakt en op de grens van het toelaatbare staat men op om de bagage uit de bakken te halen. Enig duwen en trekken daarbij niet schuwend terwijl de Thai over het algemeen rustig en bescheiden is.

Ik verbaas mij er iedere keer over en heb dan de neiging om de menigte tot kalmte te manen door mijn bagage net iets langzamer uit de bakken te halen of net iets langzamer naar buiten te lopen.

De Thai slentert

De Thai en slenteren. Het klinkt tegenstrijdig maar zo gehaast als de Thai is als zij het vliegtuig uit willen, zo kalm zijn ze in het normale voetgangersverkeer. Het zal mijn westerse mentaliteit wel zijn maar als ik ergens te voet heen ga dan loop ik en ik bedoel dan loop ik stevig door. De Thai slentert, ik probeer ze vaak te passeren want ik krijg de kriegels van slenteren (tenzij het om winkelen gaat of een wandeling in een park).

Op zich is passeren niet heel moeilijk ware het niet dat de straten in Bangkok over het algemeen alleen geschikt zijn voor het lopen in een rijtje achter elkaar in plaats van naast elkaar lopen. Dus slenter ik vaak maar mee en soms als het echt bloedheet is, komt dat mij dan ook wel weer goed uit!

Rijden op een brommer is aan mij niet besteed

Voor het eerst op de brommer in Bangkok. Ik vind het gevaarlijk en eng, het rijden op een brommer is aan mij niet besteed, ook niet achterop en zeker niet in Bangkok. Ik heb het altijd al eng gevonden en toen mijn man in Bangkok werd aangereden, achterop een brommer, was de bevestiging compleet, brommers zijn gevaarlijk! Maar toch, toch, ik heb het gedaan. Ik was van plan de BTS te nemen en daarna nog een stukje te lopen.

Zoals zo vaak als ik boodschappen haal, koop ik altijd weer te veel en sjouw mij een breuk aan de te zware boodschappen in plastic tasjes die in mijn vingers en/of handen snijden (afhankelijk van hoe vaak ik de plastic zakjes verschuif om het bloed weer te laten doorstromen). Deze keer was ik het beu, het was warm, druk, het verkeer stond weer eens vast en het bloed wilde niet meer naar mijn vingers stromen.

Thaise dames zitten op een brommer in een amazonezit, ik had al voor mezelf bedacht dat ik dat beter niet kon doen. De meeste Thaise dames hebben tienermeisjes benen en kunnen hun benen dan ook netjes zijwaarts tegen de brommer aanklemmen, achter het been van de chauffeur.

Mijn benen daarentegen zijn (ietsjes) langer en zouden in amazonezit een stukje verder uitsteken dan de benen van de chauffeur. Daar chauffeurs in Bangkok kris kras door al het verkeer heen scheuren met een millimeter afstand tussen auto, bus, taxi’s en hun benen lag mijn besluit vast: ik ga zitten in de ‘saaie’ achterop stand met mijn benen veilig achter die van de chauffeur. Of het nog steeds eng was? Jazeker, een tweede keer zal er niet snel in zitten.

De verontschuldigde blik van een Thai

Plots besloot het geluid van mijn mobiele telefoontje niet meer te werken of althans niet meer naar behoren. In MBK zijn er veel kraampjes te vinden met mensen die daar wel een oplossing voor weten te vinden en ook niet onbelangrijk voor weinig geld. Ik vond een vriendelijke (dus betrouwbare) Thai en legde hem mijn probleem voor.

Uiteraard geen enkel probleem over een half uurtje ophalen, een nieuwe speaker, kosten 400 bath. (Eigenlijk 500 bath maar ik kreeg er nog 100 van af en had het idee dat 350 ook wel was gelukt, maar hij was zo vriendelijk.)

Na een half uur terug om mijn mobieltje op te halen. Meneer was bezig met een nieuwe klant maar gaf mij tussendoor mijn mobieltje terug, onderwijl blij kijkend en vriendelijk lachend. Terwijl ik mijn geluid testte, ging hij weer verder met zijn nieuwe klanten.

Helaas, helaas, het geluid was ietsjes beter maar nog steeds niet optimaal. Verontschuldigend keek de man mij aan en beweerde dat er toch echt een nieuw speakertje in zat. Aangezien het in MBK nogal herrie is en de man zo verontschuldigend keek (daarbij schalks zijn nieuwe klanten in de gaten houdend of zij maar niets van mijn verhaal mee zouden krijgen en misschien daarom zouden afhaken) ging ik tegen beter weten in aan mijzelf twijfelen. Misschien is het geluid wel goed als ik thuis ben.

Enfin u begrijpt het al, het geluid is zeker niet optimaal en ik denk dat de brave man het mobieltje even uit elkaar heeft gehaald, even wat opgepoetst en gedacht heeft: hij doet het in ieder geval iets beter. Of een verkoper er in Nederland bij mij ermee had weggekomen? Hoogst waarschijnlijk niet. In ieder geval is de Thai een kampioen in het vriendelijk, blij en verontschuldigend kijken, zodat je eerder geneigd ben om hem of haar dan maar dingen te vergeven die eigenlijk niet helemaal juist zijn.

Maar misschien, heel misschien ga ik er toch wel mee terug……..


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Over slenterende Thai en gevaarlijke brommers”

 1. ruud zegt op

  Ik heb nog nooit in een vliegtuig gezeten, waar de mensen niet stonden te dringen, om maar zo snel mogelijk hun spullen te pakken en het vliegtuig te verlaten.

  Ik begrijp dat gevoel wel, want ik heb die aandrang ook.
  Ik ervaar dat vliegen als opgesloten worden in een te kleine ruimte met teveel mensen.
  Dat is natuurlijk ook precies wat vliegen is.
  Na de landing lonkt dan de vrijheid.

  Aangezien ik echter de voorkeur heb zover mogelijk achteraan in het vliegtuig te zitten, want dan zit ik niet midden in die menigte, blijf ik maar rustig zitten, want ik weet, dat ik toch bij de laatste mensen hoor die het vliegtuig zullen verlaten.

 2. Marijke zegt op

  Inderddaad verbaas ik mij ook altijd hoe langzaam de thai loopt.Misschien toch door de warmte.

  • FonTok zegt op

   Ik heb wel eens bij 35+ graden gewoon de benenwagen genomen en ben naar huis gaan lopen in de volle zon over een stuk van 10 km. Had er gewoon zin in. Je wil niet weten hoeveel mensen uit het dorp stopten en vroegen of ik een lift wilde hebben. Best wel aandoenlijk. Ik bleef echter gewoon lopen en bedankte voor elke lift, hetgeen ongebrijpelijk leek voor de Thai. Dat zweten valt wel mee. Ligt er ook aan hoe je conditie is, je gewicht / vet gehalte en je alcohol consumptie. Ik ben het niet met je eens en wel om de volgende reden : De thai neemt namelijk ook de motorbike als het niet warm is en ze dus wellicht helemaal niet zullen zweten. Ga eens naar Changmai waar het stukken minder warm is, maar ook in de isaan als het kwik amper boven de 25 graden komt .Je ziet precies hetzelfde. Het is vaak ook pure gemakzucht. Als ze geen brommer hebben en echt armoede kennen dan lopen ze heus wel. En veel Aziaten zweten helemaal niet heftig bij inspanning zo als wij westerlingen doen. Waar ik pegels zweet zie ik menige Thai nog gewoon helemaal droog staan bij eenzelfde inspanning. Ze eten niet voor niks pepers.

   • rob zegt op

    Zal het eten van pepers er wat mee te maken hebben? Ik betwijfel dat ten zeerste. Wat betreft het eten van pepers doe ik niet onder voor een Thai, maar ik zweet toch echt wel als ik in Thailand ben, en inderdaad ik loop daar ook veel en heb heus geen perfecte conditie> verre van dat.

   • Hendrik S. zegt op

    Thai zweten inderdaad minder snel bij inspanning dan jezelf, maar zij zijn deze warmte dan ook gewend. Hun lichaam is erop aangepast anders is het drinken van water niet meer aan te slepen en tevens niet te verwerken door je lichaam (ook teveel water drinken kan dodelijk zijn).

    Hun lichaam beheerst dus een ander eco systeem.

    Kijk maar wanneer het voor ons een fris-lekker weer is en wij nog rondlopen in korte broek. Dan hebbben de Thai al meestal een jas / vest aan.

    • theoS zegt op

     Ik ook. Ik draag een lange broek en jacket met lange mouwen op de motorcycle, doen de Thai die de hele dag op een bike zitten ook. Heb ik door schade en schande geleerd. Als je hier op een MC rijd dan rij je in een wolk van gifgassen (uitlaat gassen) en de zon brand deze in je huid. Ook draag ik dit als ik een wandeling maak, ver of niet ver, heet of niet heet.

  • FonTok zegt op

   Wat denk je van goed kijken waar je de voet neer zet want er zou wel eens een eng en gevaarlijk beest kunnen zitten?

 3. Gerrit zegt op

  Tja,

  Dat opstaan en zo snel mogelijk uit het vliegtuig komen is van overal ter Wereld.

  Ik landen jaren geledens’ avonds in Moskou, het vliegtuig was nog aan het taxiën en iedereen stond op en pakte zijn spullen. Eerlijk gezegd is was perplex, omdat ik bij een toeleverancier werkte, die aan Boeing en Airbus leverde en weet hoe de remmen werken.

  Dus ik bleef als enigste zitten.

  En wat gebeurde er…………..

  Het vliegtuig stopte gewoon rustig en een trap werd aangebracht, maar………

  Nog voor de trap er tegen stond, stopte de piloten de motoren en was het binnen pikke donker, en wat denk je, de piloten stapte als eerste uit het vliegtuig. Op de tast heb ik mijn spullen bij elkaar moeten zoeken.
  Bij de deur aangekomen, geen cabine personeel meer te bekennen. Op de grond stonden nog twee medewerkers die na mij de deur sloten en de trap weg haalde.

  Zo, ook weer meegemaakt.

 4. sonja enhenk zegt op

  Heel leuk verhaal Monique met plezier gelezen, en herkenbaar.

  Groetjes Sonja en Henk Staring.

 5. Leo Th. zegt op

  Beste Monique, hoewel jouw inzending al weer bijna van 2 jaar geleden dateert toch even een tip wanneer het geluid van je mobiel plotseling niet meer werkt. Natuurlijk kan het euvel aan een defecte luidspreker liggen maar vaak is het enkel verstopt door verzameld stof. Geldt ook wanneer je je mobiel niet meer kan opladen. Voorzichtig met een tandenstoker het stof verwijderen en/of met een spuitbus met lucht vanaf een afstandje van zo’n 10 cm. schoonspuiten en meestal werkt alles weer als vanouds.

 6. Mart zegt op

  Beste Monique,
  als jij al langer in Thailand verblijft moet je toch weten dat er GEEN brommers zijn in Thailand, het zijn motoren min. 100 cc dat zijn 2 brommers in een met alle gevolgen daaruit voorkomend.
  veel geluk, groet Marten

 7. chris zegt op

  Ik ben ook geen fan van achterop een ‘brommer’ zitten cq meerijden maar er zijn eigenlijk twee ritjes waar ik dat meestal wel doe omdat de alternatieven niet echt beter zijn. Het ene is van Sukhumvit Road naar de ambassade. En het tweede van BTS Siam naar het Rode Kriuis ziekenhuis om bloed te geven. De laatste keer dat ik er naar toe ging om bloed te geven reed de brommerchauffeur zo hard en roekeloos over de brede Henri Dunant Road dat het hart bonsde in mijn keel. En ja hoor….mijn bloeddruk die altijd goed is was nu te hoog om bloed te geven. Na het uitdrukkelijke verzoek om niet naar huis te gaan maar 15 minuten te wachten en relaxen (ik heb een speciale bloedgroep) kwam het allemaal toch nog goed.

 8. rob I zegt op

  ‘terwijl de Thai over het algemeen rustig en bescheiden is.’ zo zie je hoe snel de mens verwestert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website