Sigaren per PostNL van Nederland naar Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
6 december 2020

Sigaren op de markt in Gouda (Aki Shi / Shutterstock.com)

U weet vast nog wel, dat ik een verstokte sigarenroker ben. Ik rook een betaalbare sigaar, die ik al heel veel jaren in een sigarenspeciaalzaak in Alkmaar koop. Sinds ik in Thailand woon, worden de sigaren nog altijd bij dezelfde zaak gekocht. Ze worden voor mij meegenomen door een keur van mensen, die (regelmatig) naar Thailand komen. Ik heb door de jaren een aardig netwerkje van “koeriers” opgebouwd.

Maar nu met de coronacrisis is er een probleem ontstaan, want vele vrienden en kennissen staan te popelen om naar Thailand te komen en sigaren voor mij mee te nemen, maar – u weet het – de toegang tot Thailand is nog altijd zeer beperkt voor bezoekers.

Ik koop nu de sigaren bij een winkel hier in Pattaya, maar de door mij gewenste Senoritas sigaar is schreeuwend duur en bij elke aankoop kost het mij een rib uit mijn lijf. Ik zocht een oplossing in overleg met de Alkmaarse sigarenleverancier en we besloten een experiment te doen met het rechtstreeks sturen van de sigaren via PostNL en Thailand Post. We namen als proef een kistje sigaren van 50 stuks van het eigen merk “De Gekroonde Herderin”, een prima sigaar voor mij. Het kistje werd degelijk verpakt en op het postkantoor afgeleverd. Toen was het afwachten geblazen, want hoe lang zou het duren en hoe zouden de sigaren door de douane komen?

De zending, die ik kon volgen via het Trace & Tracksysteem van PostNL, ging ongeveer als volgt:

 • 11 november – naar postkantoor Alkmaar gebracht
 • 12 november – in centraal sorteercentrum aangekomen
 • 16 november – op weg naar Thailand
 • 1 december – in Thailand aangekomen
 • 2 december – door Thaise douane ingeklaard
 • 3 december – aangekomen op postkantoor Banglamung
 • 4 december – bericht van aankomst aan mij
 • 5 december – pakketje door mij afgehaald

Het was best een beetje spannend, want vooral de tijd tussen 16 november en 1 december vond ik nogal lang. Net toen ik alarm wilde slaan kwam het bericht van aankomst in Thailand. Ook de inklaring kon nog een probleem worden, maar verliep  goed, hoewel ik bij het afhalen wel 650 baht invoerbelasting moest betalen.

De totale bijkomende kosten – verzendkosten en invoerbelasting – kwamen op 47 Euro. De sigaren zelf waren een heel stuk goedkoper, maar de besparing in vergelijking met de sigaren, die ik hier koop, was altijd nog een kleine 20 Euro. We gaan nu twee kistjes laten komen en als dat op dezelfde manier lukt, zal de besparing aanzienlijk groter zijn.

Het experiment is geslaagd en ik kon de sigaren als een door mij zelf betaald Sinterklaascadeau op 5 december in ontvangst nemen. Ik ga de 50 herderinnetjes nu op eerbiedige wijze, maar wel genietend, één voor één in de brand steken.

Rating: 4.80/5. From 15 votes.
Please wait...

12 reacties op “Sigaren per PostNL van Nederland naar Thailand”

 1. pjoter zegt op

  Ach ja op een gegeven moment gaat alles in rook op.
  Maar je hebt ze in ieder geval.
  Dat stukje tussen 16 nov 1 dec duurt altijd zo lang.
  Gaat om het verzamelen van de pakketten uit het hele land.
  Alleen met priority mail gaat het sneller maar is ook veel duurder.
  Men zegt niet voor niets een tevreden roker is geen onruststoker.

  plezier ermee.

  pjotter

 2. Wil zegt op

  Beste Gringo, bedankt voor je verhaal. Ook ik ben door mijn sigaren heen en vindt ze hier te duur. Ga dit ook eens proberen.

 3. Erik zegt op

  Fijn dat het lukt, Gringo. Ik zou mij geen zorgen maken over de NL post maar over de Thaise kant. Het breukrisico bijvoorbeeld, en het feit dat een pakje zomaar spontaan van de postkar kan vallen. Die 650 baht invoerheffing voor 50 sigaartjes lijkt me overkomelijk.

  • HansNL zegt op

   Zou, als ik U was, PostNL maar niet het voorrecht van de twijfel geven.
   Heb een vriend een abonnement geschonken op een Nederlands blad.
   Weggegooid geld, van de 12 exemplaren die verstuurd zijn hebben er 5 PostNL overleefd, weliswaar veel later.
   Echter, hetzelfde blad naar Thailand verstuurd zijn allemaal aangekomen.
   Aangetekende zendingen van Thailand naar Nederland?
   Twee keer na zes weken en aan de bel hangen werd een container op Schiphol gevonden en werden de zendingen per express op dezelfde dag afgeleverd.
   Post van Nederland naar Thailand is altijd aangekomen.
   Altijd!

   • Bert zegt op

    Mijn ervaring is juist omgekeerd, moet wel zegen dat het enige dat ik verstuurde kerstkaarten waren.
    De kaarten die wij van uit TH verstuurde waren altijd netjes op tijd.
    Van de 20 kaarten die wij zouden moeten ontvangen kwamen er 2 of 3 tussen april en july aan.
    Dus een reden te meer om met dat kerstgedoe te stoppen 🙂

  • Paul Maasbach zegt op

   Ik laat ook al jaren sigaren {maar laat het het drop cq candy of souvenir noemen door de afzender} hier naar het verre en nu ook heerlijk Mae Hong Son sturen en dat gaat prima! Tegenwoordig duurt het 12 tot 14 dagen!!

   Gr
   Paul

 4. Bacchus zegt op

  Ik laat al jaren sigaren opsturen vanuit Nederland. Altijd met PostNL en laat op het verzendformulier geen sigaren maar diversen invullen. Als waarde laat ik een fictief bedrag van 20 euro invullen. Van de tientallen zendingen 1 keer invoerrechten moeten betalen van 1.400 baht omdat op het formulier per abuis toch sigaren stond vermeld. Voor de coronatijd gemiddelde verzendtijd plusminus 1 week. Nu gemiddeld 2 a 2,5 week.

 5. Peterdongsing zegt op

  Heeft er iemand ook ervaring met het omgekeerde.?
  Telkens als ik van Thailand terug in Nederland kom, zou ik bijna stoppen met roken vanwege de prijs.
  Thailand 1 pakje normale merk sigaretten 60 Baht/€1,70.
  In Nederland dezelfde en zelfde aantal € 8,– ..
  Ik heb al vaak gedacht, 2 sloffen opsturen besparing van € 63,- x 2 = € 126,– ex verzendkosten natuurlijk. De vraag is, zijn er lezers die ervaring hebben met opsturen.?

  • JCB zegt op

   Ik neem al jaren 4 of 5 sloffen mee terug uit Thailand. Ik doe ze gewoon in mijn koffer. Ik ben eenmaal gecontroleerd op Schiphol. Dan krijg je de vraag of er iets in de koffer zit wat niet hoort. Ik antwoordde Ja , 4 sloffen sigaretten. Douane: Dat zijn er 3 teveel. Mijn antwoord was: het is al 10 keer goed gegaan en nu niet ; Pech.

   Koffer open natuurlijk en moest ik voor 2 sloffen invoerrechten en boete betalen (ik meen €65). Keurig gepint en mocht alle 4 sloffen sigaretten meenemen.

  • Bacchus zegt op

   Peterdongsing, Ik heb ook sigaretten naar Nederland verstuurd. Telkens 4 sloffen. Als je de pakjes uit de sloffen haalt passen die precies in een van de dozen van thai post. Maat weet ik helaas niet. Is iedere keer goed gegaan. Ook hier weer op het formulier ‘diversen’ zetten als inhoud en een waarde van bijvoorbeeld 20 euro. Is iedere keer heelhuids en zonder problemen in Nederland aangekomen.

 6. PEER zegt op

  Beste Peterdongsing,
  Waarom “bijna” stoppen??
  Ikzelf ben optijd gestopt en nu vlieg ik minimaal 2 keer per jr retour naar Thailand en Business-class nogwel, helemaal gratis?
  Ja, eigenlijk wel want ben sinds die tijd gestopt met roken.
  Bovendien voelt het heerlijk als ‘n bevrijding, zowel fysiek als psychisch.

 7. Bas zegt op

  Als het sneller moet (en niet veel duurder), UPS inschakelen.
  op maandag 24 nov een pakket van 4 kilo met koffie verstuurd naar een vriend in de Filippijnen en het kwam daar aan op donderdag 27 november einde middag
  pakket werd door UPS op mijn adres afgehaald en bij mijn vriend bezorgd door UPS (4 verdiepingen traplopen!)
  totale verzendkosten waren 61 euro, geen invoerrechten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website