Thailand: Schoenen uit, aub!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
29 maart 2021

In Thailand, zijn er verschillende ‘do’s en dont’s’. In veel gevallen zullen de kleine misstappen door een toerist wel vergeven worden. Maar Thaise mensen waarderen het enorm wanneer je respect toont voor de lokale tradities en gewoonten.

Eén van de manieren waarop je dat kunt doen, is je schoenen uittrekken alvorens je bij bepaalde gebouwen naar binnen gaat.

Tempelbezoek

Als toerist zal je vrijwel zeker een tempel (Wat) bezoeken in Thailand. Deze Boeddhistische heiligdommen zijn prachtig om te zien en vrij toegankelijk voor iedereen. Bij een tempelbezoek wordt altijd verwacht, dat je de schoenen uit trekt. Dat geldt overigens niet voor het gehele tempelterrein. Als je ergens een aantal schoenen ziet staan, is dat tevens de plek vanwaar je zonder schoenen verder moet lopen. Kijk gewoon hoe de Thai het doen.

Bij de Thai thuis

Wanneer je een Thaise familie bezoekt, arm of rijk, dan moet bij het betreden van het huis de schoenen uit. Wanneer je dat niet doet zou het kunnen worden opgevat als respectloos gedrag jegens de gastheer.

Winkels

Meestal is niet nodig om bij het betreden van een winkel je schoenen uit te doen. Zie je echter veel schoeisel buiten staan, dan is het wel gewenst. Sommige internetcafés, kleinere winkels en boetiekjes hanteren die regel nog steeds.

Niet op de drempel staan

Als laatste hebben we nog de drempel. Indien je een bezoek brengt aan een huis of een gebouw met een drempel, dan is het beleefd om daar overheen stappen en niet op te gaan staan. De reden hiervoor is het geloof bij Thai dat er in huizen en gebouwen geesten rondwaren. De drempel is een verblijfplaats van geesten. Wanneer je er op gaat staan, zou je de geest storen en mogelijk kwaad maken. Dat zou kunnen resulteren in pech en ongeluk voor de familie die er woont.

– Herplaatst bericht –

Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

12 reacties op “Thailand: Schoenen uit, aub!”

 1. Rob V. zegt op

  In mijn ouderlijk huis deden we ook de schoenen uit in de hal, en bij sommige vrienden ook. Bij mij thuis gaan de schoenen ook uit. Sommige gasten doen dat ook, andere laten ze liever uit. Mai pen rai, geen probleem. Ook bij menig persoon waar ik over de vloer kom gaan de schoenen gewoon uit. Ik vind het helemaal niet gek om schoenen uit te doen.

  Ik ken het verhaal van niet op de drempels staan natuurlijk. Dat doe ik dus niet bij bijvoorbeeld een tempel. Maar ik betrapte mijn teerak er diverse malen op dat ze wel op drempels stond (tempels en huizen). Als ik dan vroeg of dat wel mocht, geen probleem. En die geesten dan? Ja die zijn er wel maar die zitten niet in de drempel zo zei ze. Ik moest daar wel om lachen, dat ik als farang probeerde regeltjes toe te passen uit de bekende boekjes en mijn Thaise contacten (vriendin, familie, vrienden) veel van die regeltjes overtraden. Nee, niet omdat ik met onbeschofte lui omgaan, denk meer omdat een deel van die regeltjes gewoon sterk achterhaald is en het zal per streek of sociale klasse en persoonlijkheid gewoon verschillen.

  Beste is gewoon het gedrag te kopiëren van wat je anderen ziet doen, tenzij je daar zelf echt grote moeite mee hebt. Andersom verwachten wij dat toch ook van vreemde mensen in ons land of stellen het tenminste zeer op prijs. Onder de streep valt de gulden middenweg dan vaak wel te vinden, dan zijn de meeste blij. 🙂

 2. Nicole zegt op

  Ik vind het heel normaal dat je de regels van de gastheer volgt. Gewoon uit respect. Bij ons komt niemand binnen met schoenen. Dat was in Europa al zo.

 3. simon borgers zegt op

  Dat vindt ik ook wel een beetje raar want de Thai loopt veel op blote voeten die dan erg smerig zijn en dan mag je zo in huislopen maar o wee als je schone schoenen aandoet in huis is het helemaal verkeerd .Ik heb badslippers aan in huis en die blijven ook in huis wel iedere dag ff wassen omdat die ook vies worden door het stof wat dan naar binnen waait.En van sommigen mensen zijn de voeten smeriger dan mijn schoen zolen.

 4. Simon zegt op

  De ene mens past zich gemakkelijk aan, de ander snapt er geen sjoege van en lijkt ook geen moeite te doen om de andere cultuur te begrijpen. Dat verschil tussen mensen heeft te maken met cultuurgevoeligheid en die krijg je van huis uit mee of juist niet. Hoe ben je opgevoed? En werd er thuis met respect over andere culturen gesproken? Ook je karakter is van invloed op de mate waarin je openstaat voor andere culturen. Iemand die zich met gemak overal aanpast reist zonder moeite, en met een eindeloos plezier de wereldbol over.
  Wees niet star en hou niet vast aan je eigen normen, gebruiken en waarden. Wat bij ons normaal is hoeft dat elders helemaal niet te zijn. Wij vinden het normaal om een hond te aaien, niet om hem op te eten. Ons eigen aangeleerde gedrag is de maatstaf waarlangs wij andere culturen meten. Maar in andere cuturen gelden heel andere regels voor normaal en abnormaal. Om andere culturen te begrijpen moeten we strikte normen laten varen. Besef dat onze opvatting over normaal en abnormaal puur Hollands is. Observeer andere culturen met open mind, wat wil zeggen: oordeel niet en sta open voor anders.
  “Wij bezien de wereld door een Hollandse, rood-witblauw gekleurde bril. Wat is normaal? Wat vindt een ander normaal? Die bril weerspiegelt diepgewortelde opvattingen over wat hoort en wat niet. Omdat we met die culturele bril kijken, worden we in het buitenland geconfronteerd met gedrag dat soms onbegrijpelijk is. Dat Amerikanen eten met alleen een vork, dat vinden wij niet zo netjes. En met de boerende en rochelende medemens in China weten we ons al helemaal geen raad. Om je snel te kunnen aanpassen aan een andere cultuur moet je bereid zijn om je grenzen te verleggen. Zet je bril af en verdiep je in de gewoontes en gebruiken van de bewoners in je vakantieland. Probeer de cultuur te begrijpen.
  Je aanpassen aan een andere cultuur begint met verdieping. Lees erover, vraag erover, leer de geschiedenis en de achtergronden kennen. Je hoeft niet alles leuk en goed te vinden, maar veroordelen is misplaatst.

  • Joost M zegt op

   Klompe Buuten late staen
   Zo ben ik opgevoed…..ook in Braband

 5. Scoobydoo zegt op

  Je moet respect tonen als je in een ander land bent, je bereikt meer en ze gaan goed met je om. Je toont je in hun doen en laten dat krijg je terug. Dit doen ze jaren van kinderen tot kleinkinderen gaat dit over. Ik heb geen moeite mee.. Want als ze zien dat je hun geloof en waarde accepteerd en hun respecteert in hun doen en laten dan wordt je als falang beter gewaardeerd en ook gerespecteerd.
  Wij in Nederland kunnen veel van hun respect leren..zoals respect tegen over ouders en grootouders.
  Ga zodoor.. Je snap waar ik naar toe wil..

 6. Realist zegt op

  Ik trek mijn schoenen alleen uit bij hoge uitzondering,uiteraard in Tempels en bij voetmassage,bij olie massage trek ik zelfs alles uit.

 7. theoS zegt op

  Van die drempel heb/had ik nooit niet van gehoord, Ook mijn Thaise vrouw niet. Als ik een tempel binnen ga doe ik mijn schoenen uit. Doe wel van tevoren goedkope slippers aan, je weet maar nooit of je (dure) slippers terug vind. Er zijn shops (winkeltjes?) die een nieuwe tegel vloer hebben en dan verlangen dat je de schoenen uit trekt. Doe ik niet en zeker bij restaurant bezoek niet. Het moet niet gekker worden dan het al is hier.

 8. rob zegt op

  Brabant is geen Thailand……En bij een tempel in Thailand ligt er geen mat voor de deur. Enig respect voor de zeden en gewoontes in het land waar je GAST bent is wel op zijn plaats.

  Overigens, bij mij thuis in Nederland waardeer ik het ook als de visite hun schoenen uitdoen, ik heb witte ( ja….. wit ) vloerbedekking in de woonkamer en hou dat graag schoon. Heb voor een ieder die bij mij komt ( wegwerp ) slippers beschikbaar.

 9. Singtoo zegt op

  Precies mijn idee.
  Als je schoenen niet uit wilt doen kom je er bij ons, medische redenen daargelaten, niet in.
  Vaak is de reactie. Mijn schoenen zijn niet vuil.
  De straat is echt nooit schoon.
  Daarnaast is het ook disrespect tegenover je gastheer / vriend.

 10. nicky zegt op

  In de binnenvaart is het heel normaal dat je je schoenen uittrekt bij binnenkomst.
  Wij hebben ook later in huis, altijd schoenen uit.

 11. winlouis zegt op

  Toen wij kinderen waren moesten we ook altijd onze schoenen uitdoen in de hall. Ook voor bezoekers waren er sloefen voorzien in de hall. Als je Uw schoenen niet uitdeet kwam je niet verder dan de hall. Niemand kwam met schoenen aan de woonkamer in. Ons moeder was de baas in haar huis.!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website