Rabiës en het biefstukje

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 september 2018

Onder dit cryptische kopje het volgende verhaal uit de realiteit.

In een dorpje vlak bij Nakhon Sri Thammarat laat het dorpshoofd (obatoh) door een onderknuppel elke dag zijn koeien uit weiden. Vorige week werd op zo’n tocht een van zijn koeien door een hond gebeten. Snel liet het dorpshoofd de koe slachten en het vlees vermarkten zonder een veearts te raadplegen (of wel?).

Het resultaat, 250 dorpsgenoten moesten met rabiës verschijnselen naar het hospitaal, schuim op de mond, dikke lippen. Zij hadden van een stukje overheerlijk goedkoop vlees genoten.

Getriggerd hierdoor vroeg ik in ons dorp wat rond. Blijkt een heel gewone gang van zaken. Als een koe ziek is wordt de veearts geraadpleegd, als een hond een koe bijt wordt er onmiddellijk geslacht zonder verder gedoe.

De vraag rijst natuurlijk waarom zo snel gehandeld bij een onschuldige beet? Immers een koe kan wel tegen een honden beet. Heeft het misschien te maken met het feit dat er in dit land talrijke honden besmet zijn met rabiës en de rabiës besmetting misschien zichtbaar wordt bij de koe als er niet onmiddellijk wordt gehandeld, met als mogelijk gevolg kapitaal verlies?

Dat er tenslotte mogelijk menselijke consequenties volgen is niet aan de orde.

Op mijn vraag aan bevraagden of deze gebeurtenis leidt tot een ander koopgedrag betreffende vlees kreeg ik meestal halfslachtige antwoorden. Onverschilligheid troef. Of dit alles gevolgen heeft voor het dorpshoofd is onbekend.

Eet uw biefstukje smakelijk!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Rabiës en het biefstukje”

 1. Tino Kuis zegt op

  Dat die 250 dorpsbewoners ziek werden zal wel waar zijn maar het heeft echt helemaal niets met rabies te maken.

  En met obatoh zul je wel de administratieve organisatie van de tambon bedoelen,
  องค์การบริหารส่วนตำบ ongkaan borihaan suan tambbon, อบต oh boh toh. Het dorpshoofd heet phuyaibaan.

  Dat er vrijwel geen controle is op het slachten van dieren en het verkopen van vlees in de dorpen is wel juist.

 2. Arjen zegt op

  Ik ben het helemaal eens met Tino: Dat die 250 dorpsbewoners ziek werden zal wel waar zijn maar het heeft echt helemaal niets met rabies te maken.

  En met obatoh zul je wel de administratieve organisatie van de tambon bedoelen,
  องค์การบริหารส่วนตำบ ongkaan borihaan suan tambbon, อบต oh boh toh. Het dorpshoofd heet phuyaibaan.

  Dat er vrijwel geen controle is op het slachten van dieren en het verkopen van vlees in de dorpen is wel juist.

  De eerste symptomen van Rabies bij mensen is niet als omschreven. En zodra mensen symptomen van Rabies hebben is het ook over. Als er al 250 ziek geworden zijn door verkeert vlees had het al het nieuws gehaald. Als er 250 mensen ziek zijn geworden door Rabies, was het hele gebied hermetisch afgesloten. Volgens zeggen is dit jaar een topjaar voor Rabies. 16 dodelijke gevallen (hegeen een heel gebruikelijk getal lijkt te zijn voor een gemiddeld Thais jaar) . Als daar ineens 250 gevallen bijkomen is dat wereldnieuws.

  Meer controle op slachten van vlees is op zijn plaats.

  Arjen.

  • Tino Kuis zegt op

   Het rabies virus zit vooral in de hersenen, de zenuwbanen en in het laatste stadium in het speeksel, en pas na vele dagen in grote hoeveelheden. Het wordt vrijwel uitsluitend overgebracht door een beet, en misschien heel soms door contact van een huidwond met besmet speeksel of hersenen. Het virus sterft na 24 uur in een lijk en is niet bestand tegen koken en braden. Het zou kunnen zijn dat een onvoorzichtige slager met wondjes het virus oploopt, maar dat zal heel zeldzaam zijn, en zeker niet de dag na een beet.

  • Sjaak S zegt op

   D of t of dt, spatie voor of na de komma of punt. Wanneer je dat eindelijk eens onder de knie hebt, mag je voor mijn part kritiek op de redactie hebben.
   Het leek mij ook onwaarschijnlijk dat 250 mensen ziek werden door het eten van een koe die door een hond gebeten werd. Ik zou eerder op de goedkope lau tippen of slecht drinkwater.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Arjen,

   Bedankt voor het cryptische beledigen van de redactie en de bloggers.
   Fijn dat er toch mensen zijn die bij het eerste stukje vlees al naar de toilet moeten rennen.

   Toch zijn er veel mensen die hier het zelfde probleem hebben maar dit voor zich houden.
   Als u er dan toch een probleem mee heeft zal er op dit blog geen medeleven zijn.

   Ik houd mij dan ook voor om gewoon in Thailand en lekker stukje koe te eten(als ik er ben begin
   het nieuwe jaar).

   Met vriendelijke groet,

   Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website