Mijn Thaise kapper

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
1 april 2019

Zo af en toe, bij mij om de drie weken, moet ik er weer aan geloven en moet mijn krullenbol worden ingekort. Nu is het op mijn 65+ leeftijd meer bol dan krul maar toch…

In Thailand hoef je nooit lang op zoek naar een kapper want als er zich een gevestigd heeft bij jou in de straat dan zijn er binnen een half jaar nog drie bijgekomen. Dat geldt voor alle middenstandsbedrijven: Zo van: wat hij/zij kan ik ook. Dus keus genoeg.

Bij mij aan de overkant in Pattaya is er ook zo’n klein zaakje met een goedlachse Thai. Je ziet veel farang voorbij sluipen en stiekem om de hoek van de deur kijken want: wel griezelig zo’n Thaise kapper. Maar ach als ze jou dan zien zitten geldt: ‘als er één schaap over de drempel is….’en ze komen schoorvoetend binnen. Het zal niemand verbazen dat de eerste vraag is: Wat kost het? Nou in mijn geval 150 bath.

Met een kam die enige tanden mist, wordt eerst mijn haar gekamd als waardig afscheid en daarna gaat de schaar erin. Het knarsen van het ding herinnert mij aan oud tuingereedschap en af en toe een venijnige pluk aan mijn haar als hij even blokkeert. Eerlijk is eerlijk, hij heeft hem wel eerst schoon gemaakt met een doekje dat de Romeinen waarschijnlijk al hebben gebruikt om hun zwaarden na gebruik af te vegen.

Let wel, ik ga hier niet zitten afgeven op de Thaise kapper want het mooiste komt nog. Het zaakje hief zichzelf op nadat diverse familie leden, ooms, neven enz. zich op onschuldige slachtoffers hadden uitgeleefd.

Nu heb ik veel ervaring met kappers want mijn opa had ook een herenkapperszaak. Dat was zo omstreeks 1950. Dan liet de plaatselijke middenstand zich ’s morgens nog scheren. Een grote ronde tafel voor de wachtenden en iedereen rookte. Er hing zelfs een attribuut aan de muur waar je je pijp aan kon ophangen als je aan de beurt was. Met de spreuk erop: ‘Een tevreden rooker is geen onruststoker’. Nog een 2e spreuk: ‘Wie niet als vriend hier binnen huppelt, wordt er 1-2-3 weer uitgeknuppeld’. De familie zat bij het verzet en buitenlandse talen waren nou niet het sterkste punt van onze oosterburen.

Maar goed om verder te gaan in Thailand: Nieuwe zaak aan de overkant, airco, blits interieur en goede kapper. Wie hier de kapper is, begrijp ik nooit. Er hangen altijd zo’n 3 tot 4 Thaise dames rond die op toerbeurt knippen, pedicuren en het haar aanvegen. Tot volle tevredenheid alles geregeld tot nu toe (inmiddels 6 jaar).

Kom ik daar vorige week: Kijken alle schatjes mij aan zo van: wat kom jij hier nu doen? Lijkt mij duidelijk ik wijs op mijn hoofd en voeten en maak knippende bewegingen.

“Sorry Sir, No kapper.” Volgende dag om 11:00 uur terugkomen was het advies. De volgende dag: “Sorry Sir, no kapper. Next week.”

Maar… Wat doen die drie Thaise medewerksters daar dan allemaal? Bovendien is één van de drie (een ladyboy) degene die mij vorige keer geholpen heeft.

Dat is nou Thaise hiërarchie. Als de baas/kapper er niet is, moet men zich beperken tot nagels knippen. Als ik mijn ladyboy daarop aanspreek, zegt zij/hij: “Can not….” Maar ik sputter tegen: “Ik wil alleen met de tondeuse nr. 2!” (dat is het nummer van het opzetkammetje). “Oh…”, zegt de ladyboy, “I can!“

Tevreden ga ik in de stoel zitten en wordt geholpen. Relaxt worden alle haartjes, wenkbrauwen en oren nog eens extra bijgewerkt. Zelfs de inspectie van mijn Thaise vrouw verloopt tot volle tevredenheid.

Inmiddels zitten twee farangs op hun beurt te wachten waarop mijn ladyboy steeds vrolijk lacht en zegt: ”I do only number two.”

Lachen… This is Thailand!

Ingezonden door Frank 

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Mijn Thaise kapper”

 1. Kees zegt op

  Ik ging ook een keer naar de kapper in Suphan Buri voor het knippen van mijn haar. De televisie stond aan en er was een of andere soap-serie. De kapper begon mij te knippen maar bleef wel voortdurend naar de televisie kijken.
  Ik ben er tot mijn verbazing zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Het resultaat was redelijk en de prijs viel ook erg mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Alex zegt op

   Ken het probleem van de soap. Toen ik in Pattaya een tattoo liet zetten bleef de tattoo-artist maar naar een soap op tv kijken. Was wel spannend maar uiteindelijk goed gekomen. Mbt de kapper, mijn Turkse kapper in Nederland zegt altijd ‘niet goed haar terug’…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Carlo zegt op

  150 Baht is wel erg goedkoop. Ik betaalde laatst in Phuket 500.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Rond de 100-150 baht is een gangbare prijs een (mannen) kapper. Ik was laatste in Bangkok en vroegen ze voor knippen + haren wassen 170 baht. Maar in een luxe winkelcentrum zullen ze vast 2-3 keer zoveel vragen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Jacob zegt op

  Betaal nog steeds 80 thb, omhoog van 60 thb sinds 2 jaar.
  Met schaar geknipt, geen tondeuse aan mijn haar

  Dus 150 thb is rijkelijk overdone ;-D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • hansman zegt op

   IDD lijkt me 150THB overdreven voor 20-30 minuten werk. In Chaing Rai stad betaal ik 80THB+20THB tip voor het kortwieken van mijn grijze hoofdbedekking met de tondeuze #0 voor rondom het hoofd en #1 voor óp het hoofd. Wenkbrouwen en oortjes inclusief. En dat elke 4-5 weken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Danzig zegt op

  Ik betaal 50 baht in Narathiwat en heb me laten vertellen dat het op het platteland nog goedkoper kan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Caspar zegt op

   Ja meneer Danzig ik betaalde 20 baht bij een oom van mijn vrouw hij had zo,n aftandse kappersstoel onder een afdak bij zijn huis maar dat heb ik geweten ik heb een kale kop hij zou me wel eens scheren nou ik kwam pleisters tekort ik er zag eruit kon wel dagen niet naar buiten.Dat was 13 jaar geleden en laatste keer naar een kapper ben geweest doe het nu zelf Met BIC scheermesjes.55555

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Bertino zegt op

  Wat een humor , prachtig ja , ik hoop snel weer terug te gaan ik mis de onnozelheid..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. jan splinter zegt op

  Hier in Hang Dong 60 Bath knippen en scheren

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website