amnat30 / Shutterstock.com

Het leven zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had ik nooit durven voorspellen dat ik de rest van mijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woon ik echter al weer een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani.

Dagelijks toch ook de verhalen in Thailandblog tot mij nemend, waarbij ik vooral geniet van de bijdragen van Gringo, Fransamsterdam en De Inquisiteur, zonder overigens daarmee de overige auteurs te kort willen doen.
Helaas mis ik de schrijfkwaliteiten van genoemde heren, maar ik heb desondanks besloten ook een poging te doen om een bijdrage te leveren aan Thailandblog door een aantal artikelen over Udonthani en mijn persoonlijke ervaringen in Thailand en Udon op te schrijven.

Ik heb trouwens weinig anders te doen dan te genieten van Thailand en het leven hier, want gepensioneerd, dus een beetje geestelijke inspanning kan geen kwaad. Ik hoop hiermee Udon op de kaart te krijgen en meer bekendheid te geven, mensen te overtuigen dat een bezoek aan Udon zeker de moeite waard is.

Zoals gemeld woon ik, met mijn lieve Thaise vrouw, op zo’ n vijf kilometer van Udon. In een rustige muu baan, in een mooi huis met tuin (wens van mijn Thaise eega, ik ben meer een stadsmens, mijn eega komt uit het noordoosten van de isaan).
Udon ligt vrij centraal in het isaan gebied. Ten noorden van Udon vind je, op zo’ n 55 kilometer, de grensplaats Nong Khai. Het is de meest noordelijke stad in de isaan, pal op de grens met Laos. Bangkok vind je op zo’ n 650 kilometer ten zuiden van Udon, waartussen dan ook nog steden als onder anderen Khon Kaen en Nakhon Ratchassima (Korat) te vinden zijn.

Gritsana P / Shutterstock.com

Udon is een middelgrote stad met ongeveer 420.000 inwoners. Ik kom zelf uit Den Haag en daar doet Udon me erg aan denken. Udon heeft weliswaar geen zee en strand maar wel twee prachtige meren, Nong Prajak Park en Nong Sim Park. Met name bij het Nong Prajak Park vinden regelmatig grote manifestaties plaats, zoals concerten, grote markten, sportwedstrijden e.d.
Het is de plaats voor joggers, fietsers, wandelaars, verliefde stelletjes en voor mensen die gezellig van b.v. een Thaise bbq met uitzicht op het meer willen genieten. Uiteraard zijn er rondom het park veel horeca gelegenheden, waar het prettig toeven is.

Het verkeer in Udon is meestal vrij rustig, zonder files. Als er al files zijn dan is dat rondom de spits van 16.00 – 18.30 uur. Het betreft dan meestal files naar de doorgaande wegen en op die doorgaande wegen (rondweg Udon, snelweg Udon naar Nong Khai en snelweg naar Khon Kaen). In het algemeen zijn de mensen in het verkeer rustig, gunnen andere weggebruikers de mogelijkheid om b.v. af te slaan. Maar ook hier zien we de bekende uitwassen, zoals het ongelimiteerd door rood licht rijden.
De Thaise traditie van dubbel parkeren wordt overal met enthousiasme toegepast, vooral daar waar de market is en kinderen van school moeten worden gehaald. Want u weet het, een Thai loopt geen meter te veel.

Een van de grote voordelen van Udon is dat het centrum heel compact is. Alles is in feite op loopafstand (en op iedere hoek staan tuktuks, dus als je niet wilt lopen, neem je een tuktuk voor 40-50 baht. Er zijn twee grote winkelcentra: Central Plaza en Landmark. Central Plaza is een aantal jaren geleden volledig verbouwd en is nu een zeer modern winkelcentrum met een grote parkeergarage (gratis). In het weekend komen hier ook hele drommen mensen uit Laos winkelen. Ook op het grote plein voor Central Plaza vinden regelmatig manifestaties zoals concerten en speciale markten plaats.

Vanaf het plein voor Central Plaza is het ongeveer 150 meter lopen naar Soi Sampan. Soi Sampan is een echte horecastraat met hotels, restaurants, beerbars, massage salons en kamer-verhuur bedrijven. Day and Night in Soi Sampan is een groot beerbar complex met zo’ n 18 beerbars, waar gezellig gedronken en pool gespeeld kan worden, eventueel met lief Thais gezelschap.
Parallel aan Soi Sampan vind je, naast restaurant Good Corner, een ander beerbar complex, genaamd Nutty Park. Hier zo ongeveer het zelfde concept als in Day and Night.

Wie Bangkok, Pattaya en Phuket gewend is, zal versteld staan van het verschil in gedrag van de beerbar girls in Udon. De meisjes zijn veel bescheidener, zullen op een gegeven moment wel om een drankje vragen maar op een beschaafde manier. En de uitnodiging tot het voortzetten van de kennismaking op de hotelkamer zal lang niet in alle gevallen worden geaccepteerd.
Sinds kort zit in Soi Sampan een grote bar/restaurant met een Nederlandse uitbater (een Groninger). Naam van zijn zaak: Brick House Inn.

Ik kom op een aantal zaken, zoals Central Plaza (shopping in het algemeen), Soi Sampan en het nachtleven in Udon, de restaurants, disco’s, het vervoer, enz, in volgende artikelen terug.

Ruwweg 100 meter voorbij Soi Sampan vind je de nightmarket UD Town. Deze markt gaat om ongeveer 17.00 uur open. Het is een grote markt met ontzettend veel en divers aanbod en uiteraard veel mogelijkheden om te eten. Aan de rechterkant van UD Town tref je ook weer de nodige horeca zaken, maar ook grote winkels zoals Watsons, Tesco Lotus en Villa Market (grote super market), maar ook KFC en McDonalds.

amnat30 / Shutterstock.com

De nightmarket voorbij lopend, tref je na zo’n 150 meter het station van Udon aan. Hier kun je met de trein naar Nong Khai, maar ook naar Bangkok. Overigens, vanaf het plein voor Central Plaza vertrekken talloze bussen en minivans naar alle mogelijke plaatsen in Thailand. En dat voor weinig geld.

Udon heeft ook een vliegveld, dichtbij Udon gelegen. Hier zijn vooral vluchten naar Bangkok mogelijk, zowel naar Suvarnabhumi als naar Don Muang, en bijvoorbeeld ook naar Chiang Mai. De huidige regering heeft plannen om het vliegveld van Udon uit te breiden, zodat ook naar andere bestemmingen rechtstreeks gevlogen kan worden. Nu moet voor veel bestemmingen eerst naar Bangkok worden gevlogen, om vandaar uit verder te kunnen vliegen.

Kortom, Udonthani is een heerlijke kleine stad met alle faciliteiten van een grote stad.

Ingezonden door Charlyblue

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersinzending: Udonthani, een heerlijke kleine stad”

 1. Gringo zegt op

  Mooi verhaal, Charly!
  Onzin te zeggen, dat je geen schrijftalent hebt, dat blijkt wel weer!

 2. rentenier zegt op

  Leuk geschreven! Maar vanuit mijn ervaringen toen ik me in oct. 2016 weer kwam settelen in Thailand en dacht dat Udon Thani de beste plaats was voor een Pensionaat, blijk jij alles zo positief te ervaren terwijl ik er 1 maand later weer vertrok omdat het verkeer een chaos is, niet dubbel parkeren maar 4 dubbel parkeren bij scholen, 2 of 3 dubbel om zich door een U-turn te wringen. Ik rij al 25 jaren door het hele land maar het huidige Udon Thani spant de kroon met zelfzuchtige weg gebruikers. Udon heeft alles wat men nodig heeft maar alles in het centrum waardoor er vaak geen doorkomen aan is en bij Central helemaal naar boven op het dak moet om te kunnen parkeren. Ik had 5 opties voor huurhuizen uitgesproken online vanuit Nederland maar toen ik aan kwam bleken ze reeds allemaal bewoond maar men had een alternatief, wat voor ‘n alternatief….het gaat me om de mentaliteitsverandering die er heeft plaatsgevonden.Nou kwam ik er al 29 jaren en was gehuwd in een naburige Amphur (Nong Han) en liep destijds met pasgeboren blanke dochtertje door de stad waar iedereen haar even wou aanraken en je heel zeldzaam een buitenlander zag. Toen was Udon Thani echt leuk en als je op vrijdag avond op een fiets saamlot door de stad ging om wat vertier te zoeken, waren er bijna geen auto’s op straat en het was zo vredig. Men moest toen nog naar het postkantoor voor een overseas call, minimaal 3 minuten. Ik vond ‘n huurhuis in een Moobaan op 3 km van Big C. Men had vergeten te vertellen dat de straat elk jaar een lange periode blank kwam staan. Ik orienteerde mij in Nakhon Sakhon waar het ook leuk is en besloot naar Buengkan te gaan kijken enn dat was in de regio het leukste. Maar omdat ik de warmte nodig heb en mijn gezondheid het belangrijkste en de Isaan winters toch behoorlijjk koud (te koud voor mij) heb ik het Zuid Oostelijke strand verkozen boven de Isaan.

 3. ergens in thailand zegt op

  Mooi verhaal
  je noemt om te wandelen of iets anders Nong Prajak en Nong Sim
  je vergeet er 1 en dat in Nong Bua waar het elke avond druk is en het is vlakbij
  een mooie Chinese Tempel net over het spoor als je richting Big C gaat.
  Het verkeer is in de morgen als de ouders de kids na school brengen een gekkenhuis en
  in het weekend helemaal. Dubbel parkeren of driedubbel is heel normaal hier.
  Vanuit Udonthani vliegen na andere bestemmingen zoals Bkk, Chaing Mai, Phuket enz
  je kunt vanuit Udonthani ook na Kula Lumpur, Hongkong, Singapore en vele Chinese/ Vietnamse steden vliegen je hoeft dus niet eerst na Bkk.

  Ga door met je verhalen

  Gr. Pekasu

  • Patrick DC zegt op

   “ergens in Thailand” : de enige vlucht naar Hong Kong vanuit Udon is een cargo vlucht (K-mile air)… ik moet nog steeds eerst naar Bangkok telkens ik naar Hong Kong vlieg. Ook Kuala Lumpur, Singapore etc. heb ik daar nog niet op de vluchtgegevens gezien

   • ergens in thailand zegt op

    Patrick DC ….. kijk maar eens op de site van Air asia (www,airasa.com/en/home.page) en geef Udonthani (UTH) na Hongkong (HKG) aan of Singapore (SIN) of Kuala Lumpur (KUL) of Siem Reap (Rep) enz enz en je kunt vliegen waar je maar wilt na vele buitenlandse bestemmingen.
    Ben zelf vanuit Udon Na Kuala Lumpur geweest (2009)
    surf maar eens wat rond bij air asia

    Ik heb wel een fout gemaakt je kunt niet vliegen vanuit Udon na Vietnam

    Mzzl Pekasu

    • ergens in thailand zegt op

     ze vliegen zelfs na Sapporo (Cts) (Japan) en Seoul (icn) zuid (korea) vanuit Udon

     Nu aanbieding bij Air Asia Na Hongkong voor 4231 bath (Enkel)

     Air Asia is een onderneming uit Maleisië

    • Patrick DC zegt op

     inderdaad, … Je moet eens goed kijken naar het traject met Air-asia UTH-HKG … tussenstop in BKK. op https://www.udonthaniairport.com/flight-status/ kan je zien wat er allemaal naar HK vertrekt vanuit UTH

 4. Peter zegt op

  leuk bericht

 5. Stan zegt op

  Charlyblue, ik hou van artikels geschreven door een optimist! Er lopen immers al te veel zuurpruimen en zeurpieten rond die zich nergens goed kunnen voelen. Geniet in uw nieuwe “Den Haag” zodat wij kunnen genieten van uw verhalen!

 6. Erik zegt op

  Ik vermeld dat de bottleneck aan de weg naar Nongkhai, de noordelijke uitvalsweg, nu wordt aangepakt en dat zal een stuk verlichting geven. De andere uitvalswegen zijn allemaal lekker breed en ik heb in Udon Thani nimmer last gehad van opstoppingen of het moet in de spits zijn. De luchthaven is gemoderniseerd en goed bereikbaar; de stad is per lijnbus van overal in Thailand te bereiken.

  Dat de Isaan in de winter koud kan zijn, tja, maar daar heb je internet voor. Altijd bloedheet is ook maar niks. Leuk artikeltje dat recht doet aan dit stuk Isaan.

 7. Peter Kempen zegt op

  Mooi verhaal ..ik ben er geweest ..3 jaar geleden…wil er toch volgend jaar terug ..dus blijf u verhaal volgen ..ik woon op Tenerife…maar kom nog vaak in Den Haag.. succes..

 8. Hermann zegt op

  Ook ik ben inmiddels 2 maal in Udon Thani geweest bij mijn lief in een nabijgelegen Amphur. En ja, nog een paar jaartjes werken hier in NL en ook ik wil er graag gaan wonen.
  Je beschrijft de stad treffend eigenlijk heb ik er niets aan toe te voegen…. En de drukte, het verkeer? Tsja het hangt af van jezelf hoe je het ervaart. Typisch Thais met de geschreven en daarnaast de ongeschreven regels….
  Directe internationale vluchten van af Udon Thani zijn bij mijn weten schaars dus de uitbreidingsplannen van de luchthaven zijn welkom. Zou mooi zijn als de reis naar NL niet via Bangkok maar een meer westelijk gelegen Overstapluchthaven zou kunnen bv in India.

  Blijf vooral schrijven over Udon Thani en Isabella, ik zie er naar uit.

 9. René Chiangmai zegt op

  Bedankt Charlyblue,

  Ik hoop dat je blijft schrijven.

 10. pieter zegt op

  Mooi omschreven, en duidelijk verwoord, Charlyblue’ Natuurlijk, kun je een boek schrijven over het mooie Udon Thani’ en omstreken, omdat er veel meer te vertellen valt maar misschien minder interessant dan jou goed omschreven overzicht. Zelf ben ik er al bijna elf jaar woonzaam, en zou niet willen ruilen, met een andere stad. En Ja’… er is in die 11 jaar veel veranderd! Zelf, zie ik het als een voordeel’ omdat er alles te verkrijgen is, vergeleken met vroeger. En natuurlijk hou je de ontwikkelingen en toekomst niet tegen van groei van een welvarende stad’ Wij hebben ondertussen heel Thailand gezien’ en het is er prachtig om op vakantie en uitstapjes naar toe te gaan maar… wonen doe je in Udon’ Sinds kort, is Udon uitgebreid, met nieuwe bestemmingsplannen, zodat het binnen de ringweg minder druk zal worden. Ze zijn druk met de wegen bezig, wat zwaar achterstallig was, en het voorgaande bestemmingsgeld in de verkeerde zakken terecht kwam. Nu is er belijd’ en toezicht’ en de tijd van zelfverrijking voorbij met de nieuwe politiek. Udon, is nog goedkoop’ gezien de rest van Thailand’ en dan doel ik niet alleen op de dagelijkse levensbehoeftes maar ook bouwkavels en koopwoningen, zijn de goedkoopste van Thailand! ( afgezien de boes boes gebieden, ver van de bewoonde wereld! ) Misschien moet ik dit even toelichten, omdat er veel verkocht word aan Thaise Chinezen en welvarende mensen uit Bangkok’ die groot geld ruiken. Dus binnen een paar jaar, zal ook Udon Thani gelijkgetrokken zijn met de rest van Thailand. Hier in Udon, kun je nog ruime bouwkavels kopen, dus Nu kopen’ is dan ook de beste investering’! met het beste levensgenot. Het vliegveld word / is al gedeeltelijk aangepast en de nieuwe hogesnelheidslijn in de maak’ Wat Udon Thani nog aantrekkelijker maakt, om er in alle rust en voordelen te wonen.

  Pieter

 11. Deg68 (tjeckie) zegt op

  Mooi geschreven , Ben zelf nog is midden op het dorpsveld gereinigd ( gewassen) door de dorpsoudsten.. Mooie avonturen de jaren rond Millenium

 12. TH.NL zegt op

  Een leuk verhaal over Udon Thani. Drie jaar geleden ben ik daar voor het eerst een weekje geweest en ik moet zeggen dat het me goed bevallen is. Een best wel grote stad met ze’n ruim 400.000 inwoners die toch knus aandoet. Zoals hierboven al genoemd is alles ook nog een stukje goedkoper dan bijvoorbeeld Pattaya, Chiang Mai etc. De bevolking vond ik zeer beleefd, aardig en rustig. Uitgaansleven hebben we niet veel kunnen vinden in dat weekje maar dat wat we gevonden hebben was prima. Ik lees dat U daar nog op terugkomt in een volgend artikel. Ik kijk er naar uit want ik wil er nog weer heen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website