Sinds kort ben ik in het trotse bezit van maar liefst twee Thaise rijbewijzen. Twee? Ja, in Thailand krijg je namelijk voor elke categorie voertuigen een apart rijbewijs en zodoende heb ik er nu eentje voor de motorfiets en eentje voor de auto.

Ik heb al meer dan 50 jaar een Nederlands rijbewijs voor zowel motor als auto, en op basis daarvan haalde ik tot nu toe 1x per jaar een internationaal rijbewijs (een vertaaldocument dat alleen geldig is samen met het nationale rijbewijs) bij de ANWB. Daarmee mocht ik weliswaar in Thailand rijden, maar in feite niet langer dan 2 maanden. Daarna is een Thais rijbewijs vereist. Dat betekent niet dat je opnieuw een rij-examen moet afleggen; het Thaise rijbewijs wordt afgegeven op basis van je Nederlandse rijbewijs.

Voor je je meldt bij de afgevende instantie (het locale/regionale Department of Land Transport) – in mijn geval in Chiang Rai – moet je uiteraard zorgen dat je papieren in orde zijn. Dat houdt in dat je bij Immigration een Certificate of Residence haalt (kostte me 300 baht) , en door een arts de voorgeschreven medische verklaring laat opstellen. De ‘keuring’ bestond in mijn geval uit het opmeten van mijn bloeddruk, de vraag wat ik woog en wat m’n lengte was, en of ik gezond was. Kosten: 100 baht. Zowel dat Certificate of Residence als die medische verklaring mogen niet ouder zijn dan 30 dagen.

Verder lever je – uiteraard – kopieën van je paspoort (gegevenspagina, oorspronkelijk visum, laatste verlenging etc.) in, en natuurlijk van je Nederlandse rijbewijs. Dit alles met een aanvraagformulier dat uitsluitend in het Thais verkrijgbaar is – daar had ik dus de hulp van mijn partner bij nodig. Twee sets van alle papieren: één voor het motorrijbewijs, en eentje voor het autorijbewijs.

Ervan overtuigd dat ik nu aan alle eisen voldeed meldde ik me – met mijn Thaise partner als tolk – aan het betreffende loket. De dienstdoende dame bekeek mijn papieren en vroeg me om mijn internationaal rijbewijs (IDP – International Driving Permit). Dat had ik wèl bij me, maar ik had het niet gekopieerd omdat ik van anderen gehoord had dat daar niet om gevraagd werd. Het bleek echter dat men het wilde hebben als vertaling van mijn Nederlandstalige rijbewijs, en ik werd naar een kopieerapparaat verwezen. Nadat dit geregeld was moest ik aansluiten bij een rij aanvragers om een test op kleurenblindheid te ondergaan. Geen probleem, en het noemen van de kleuren in het Thais leverde brede smiles en opgestoken duimpjes op bij de dames die de test afnamen.

Daarna werd ik op ‘peripheral vision’ getest: met je hoofd in een apparaat en recht vooruitkijkend moet je kleuren opnoemen die aan de uiterste randen van je gezichtsveld, links en rechts, opflitsen. Ik heb begrepen dat dit voor ouderen nogal eens problemen oplevert omdat kennelijk het gezichtsveld in de loop der jaren ‘krimpt’.

Volgende stap: het bekijken van een één uur durende (Engelstalige) video over de Thaise verkeersregels. Die regels blijken – anders dan je zou verwachten aan de hand van je ervaringen in het verkeer – eigenlijk nauwelijks te verschillen van wat we in Europa kennen. Alleen: de gemiddelde weggebruiker in Thailand trekt zich ook weinig van de regels aan, en de naleving wordt ook niet of nauwelijks gehandhaafd door de politie.

Na het bekijken van de video terug naar het loket: 310 baht afrekenen en daarna foto’s laten maken die digitaal in het rijbewijs worden verwerkt – je hoeft dus zelf geen pasfoto’s aan te leveren. Binnen enkele minuten rollen mijn beide rijbewijzen uit de printer. Totaal tijdsbeslag iets meer dan 2 uur, incl. koffiepauze.

Mijn nieuwe rijbewijzen zijn ‘temporary’, tijdelijk dus, en maar 2 jaar geldig. Daarna krijg je via dezelfde procedure weer nieuwe bewijzen die 5 jaar geldig zijn. Die tijdelijkheid geeft wel een paar beperkingen, waarvan de belangrijkste is dat je met dit rijbewijs, in tegenstelling tot het 5-jarige, niet in de 9 andere ASEAN-landen mag rijden. Ook geeft Thailand geen internationaal rijbewijs af op deze basis.

Nu snel een motorfiets kopen!

Ingezonden door Cornelis

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersinzending: Thaise rijbewijzen”

 1. Pieter zegt op

  Dat Thaise rijbewijs heb ik ook, maar ik wist niet dat het geldig is in 9 andere ASEAN-landen.
  Ben benieuwd welke landen dit zijn.

  • Cornelis zegt op

   ASEAN – Association of South-East Asian Nations – omvat, naast Thailand, de volgende Lidstaten: Brunei, Cambodja, Filippijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore en Vietnam

  • fred zegt op

   In Cambodja staande gehouden door de politie (3 mannen). Thais rijbewijs no good zeiden ze . Op dat moment ben je machteloos. Dus dat kostte me 20 dollar wat zo in hun zakken verdween. Als je in corrupte landen bent hebben regeltjes en wetten geen invloed.

  • PierreNsawan zegt op

   Beste Pieter,
   Dat Thaise ‘Temporary’ rijbewijs wat slechts 2 jaar geldig is heeft, zoals je uit het verhaal van Cornelis kunt opmaken, een paar beperkingen waaronder het feit dat je in tegenstelling tot het 5 jarige rijbewijs ‘NIET’ in de andere 9 ASEAN-landen mag rijden … zie ook het relaas van ‘Fred’ in Cambodja ‘staande gehouden … Thais rijbewijs No good’ ……

 2. Laksi zegt op

  Tja,

  This is Thailand; bij mij keek men naar mijn Internationale rijbewijs en werd mijn Nederlandse rijbewijs, terzijde geschoven. Voor de rest hetzelfde.

 3. Kees zegt op

  Ik heb nu al voor de 6de keer een 2 jarig gekregen. Als je een jaar visum hebt krijg je een 5 jarig rijbewijs.

  • greyfox zegt op

   Nee hoor, klopt niet. Ik kom al 20 jaar in thailand waarvan de laatste tien jaar met een 3 maanden visum.
   Ik heb nu 5 jarig rijbewijs dat in volgend jaar wordt vervangen door hopelijk opnieuw 5 jaar model.
   Maar dan moet je wel in Chiang Mai wonen.

  • Geert zegt op

   Ik heb een 5 jarig gekregen voor auto en ook voor motorfiets in Lampang, meestal ga ik 3 maanden naar daar op een Non Immigrant O visa single entry, geen jaarvisum dus.

 4. Rob Tha Mai zegt op

  Maar je hebt nu wel het voordeel, dat je overal als Thai wordt afgerekend, Musea etc, dus op vertoon goedkoper. Met even geluk heb je de kosten binnen een maand er weer uit.

  • timker zegt op

   Dat afrekenen als een Thai met een Thais rijbewijs wordt niet over geaccepteerd !!! Om dat bijvoorbeeld bij de entree van Phi Mai om een Thai ID wordt gevraagd… Je kan wel zonder paspoort te tonen met je Thais rijbewijs inchecken !!!

   • timker zegt op

    Inchecken bij een nationale vlucht in Thailand !!!

   • ergens in thailand zegt op

    ik heb een roze Thaise ID kaart wat een Farang krijgt in Thailand en je kunt er niet mee inchecken want ik heb het geprobeert in Bkk en Udon en weet je wat ze zeiden de namen zijn niet hetzelfde.
    In je paspoort staat je naam in het Nederlands en op je Thaise ID in het Thais.
    Als je een Thaise ID aanvraagt moet je het gele boekje meenemen en daar staat je naam in het Thais ……….bij mij tenminste.

    Pekasu

  • l.lagemaat zegt op

   Deze informatie is niet juist.
   In een aantal gevallen kan men korting krijgen, niet overal.

 5. Jordy zegt op

  Hoi allemaal
  Heb ik effe pech ik moest bij het rwd een echtheidsverklaring aanvragen vervolgens naar minsterie van buitenlandse zaken een stempel halen en een stempel halen bij de thaise ambasade in denhaag uiteindelijk heb ik me thaise rijbewijs gelukkig want mog je een zwaar ongeluk veroorzaken kunnen ze het zien als een misdrijf

 6. Mark zegt op

  Mijn wedervaren eind vorig jaar:

  Cerificate of residence bij immi: “No prloblem sirl, 500 bath no receipt”. Goed wetende dat het gratis dient afgeleverd betaal ik met een grlimlach … bij gebrek aan alternatief.

  Transport office: “Can not sirl, you no have legalised copy international licence. and you no have legalised copy passport. You first go to gerlman embassy in Chiang Mai sirl”

  Wetende dat deze eis van de jonge dame nonsens is, maar ook een showstopper, besluit ik te escaleren en hogerop mijn geluk te beproeven bij haar chef. Een vriendelijke dame gelooft op mijn woord dat een “klein land Belg”, only 10 miljon people, hiervoor niet terecht kan in Chiang Mai en dat de Belgische ambassade in Bangkok geen legalisaties doet, zodat ik daarvoor helemaal terug naar België moet, 9600 kilometers. Resultaat: “OK sirl, you can proceed.”
  De tests verliepen ongeveer zoals Cornelis beschrijft. De film was bij echter in het Thais. Ik was de enige farrang in de projectiezaal. Geen enkele van de aanwezige Thai keek naar de film. Ze keuvelden druk met mekaar of waren druk met hun mobieltje.

  Op een halve dag had ik mijn Thaise rijbewijzen voor auto en motorfiets.

  • janbeute zegt op

   Mooi verhaal Mark .
   Vooral om dat je te kennen gaf dat je Belg bent en er in Chiangmai helemaal geen German embassy is .
   Sterker nog er zijn helemaal geen embassys in Chiangmai wel enkele consulaten.
   Bij zulke personen die je met een kluitje in het riet proberen testuren dan laat ik ook altijd van mij horen .
   Hier in Thailand bij overheids dienaren , moet je niet bang zijn anders kom je namelijk nergens .

   Jan Beute .

 7. Cornelis zegt op

  Vroeg je zelf om 2 ‘certificates of residence’? Ik had er maar eentje nodig, plus een kopietje voor het 2e rijbewijs.

  • Cornelis zegt op

   Overigens heb ik begrepen dat er geen vastgesteld tarief is voor dit certificaat. Waarschijnlijk kreeg je ook geen ontvangstbewijs voor die 1000 baht?

  • Henk zegt op

   Het schijnt hier normaal te zijn dat je twee originele resident certificates moet afgeven als je zowel auto als motor rijbewijs nodig hebt. Omdat ik dit erg vreemd vond heb ik het nog nagezocht maar kreeg zowel bij immigration als Department of Land Transport dezelfde bevestiging. Kosten 200 baht per stuk in Chang Wattana Immigration (Bangkok). Ik vroeg ook om een receipt meer kreeg deze niet.

   • Cornelis zegt op

    In Chiang Rai voldeden twee kopietjes, het daarbij overgelegde origineel kreeg ik terug. Dat gold ook voor de medische verklaring – het zou ook wat vreemd zijn als de dokter twee maal je gezondheid zou moeten certificeren, in mijn ogen.

 8. janbeute zegt op

  Toen ik nu inmiddels al weer 13 jaar geleden , mijn oude Nederlandse rijbewijs toen nog bestaande uit een op een soort van canvas en papier gedrukt vodje met een rose kleur .
  Deze kon ik toen zonder problemen over zetten naar de Thaise rijbewijzen echter uiteraard na het overleggen van mijn Nederlandspaspoort met retirement extensionstempel als ook daarbij aanwezigzijnde mijn gele tambianbaan boekje .
  De beide rijbewijzen waren toen eerst voor een jaar geldig later werdt dit 2 jaar , en de kwaliteit van de beide papieren Thaise rijbewijzen stelden toen weinig voor en waren ook nog makkelijk te vervalsen .
  Heb ze toen ook direct bij de plaatselijke fotograaf laten plastificeren .
  Nu is het om de 5 jaar en krijg je een degelijk rijbewijs met foto .
  Heb in al die Jaren dat ik hier nu woon nooit geen problemen gehad met de verlenging .
  Maar een ding blijft zeker het hele Thaise rijbewijs stelt niks voor , als je ziet wat men ervoor moet doen om het te verkrijgen .
  Ben meegeweest toen mijn ega en later mijn stiefzoon en stiefzoon hun rijbewijs haalden .
  Het wordt daarom ook hoogtijd dat er een gedegen rijopleiding aan vooraf gaat .
  En dat geld zeker voor motoren , want op een 105cc Honda Wafe of een 135 cc Honda PCX te rijden is niet het zelfde als op een 400 kg wegende 1690 cc Harley Roadking .
  En met het Thaise motorrijbewijs mag je op alle motoren rijden met alle gevolgen van dien .
  Nederland kent voor motoren al 3 categorien , waarbij de hoogste en zwaarste categorie zelfs ook aan een bepaalde minimum ( geloof 21 jaarl ) leeftijd gebonden is .

  Jan Beute .

 9. Marcel zegt op

  Moet je voor de verlenging ook weer een internationaal rijbewijs meenemen?

  • Cornelis zegt op

   Voor de verlenging is het eerder afgegeven Thaise rijbewijs de basis. Of je op dat moment nog een geldig Nederlands rijbewijs hebt en/of een internationaal rijbewijs kunt tonen, speelt dan geen rol meer.

 10. Sjaak S zegt op

  “Volgende stap: het bekijken van een één uur durende (Engelstalige) video over de Thaise verkeersregels. Die regels blijken – anders dan je zou verwachten aan de hand van je ervaringen in het verkeer – eigenlijk nauwelijks te verschillen van wat we in Europa kennen. Alleen: de gemiddelde weggebruiker in Thailand trekt zich ook weinig van de regels aan, en de naleving wordt ook niet of nauwelijks gehandhaafd door de politie.”

  De laatste zin, men trekt er zich niets van aan. Zou jij nadat je een uurtje een video gekeken hebt nu alle verkeersregels kennen? Meer les krijgen ze toch niet en een examen is meer een wilde gok bij de meesten. Mochten ze zakken, wordt ook graag 500 baht genomen voor een ‘slaging’.
  Hoeveel uur theorie én praktijk moet je in Nederland wel niet hebben voor een rij-examen. Daar zakken zovelen, dat er al gemompeld wordt dat het in Nederland een mafia is en je alleen maar je geld uit je zakken willen troggelen door je een paar keer te laten zakken.

  Ik denk dat hier ook veel meer nageleefd zou worden, wanneer men meer lessen zou hebben, maar dat kunnen de meesten zich niet permitteren, dus zal er in toekomst niet veel veranderen op de wegen in Thailand. Verplichte lessen zijn volgens mij de meest effectieve manier om een verkeersbewustzijn te kweken…

 11. Jacques zegt op

  In Pattaya geldt er nog een derde test, waarop ik al de nodige buitenlanders heb zien stranden. Het betreft de test diepte kijken. Jij kijkt op afstand van zo’n vijf meter in een kastje waar een vaste pin staat en met een bedieningspaneel moet je een twee pin op gelijke hoogte plaatsen. Na drie (mislukte) pogingen werd hun aanvraag stopgezet. Ze moesten de andere dag weer terugkomen om het weer te proberen. Voor diegene die het betreft is een goede bril zeer aan te bevelen. Stalen zenuwen, want iedereen kijkt erbij op je vingers en het is een groepsgebeuren, zijn ook niet onbelangrijk. Daarnaast werd mijn gedachtegang, om met een kopie van mijn gele huisboekje een mijn Thaise ID kaart te komen ook niet gewaardeerd. Het bleef noodzakelijk een resident certificate van de immigration te overleggen en natuurlijk twee keer voor twee rijbewijzen. De belachelijkheid van dit hele gebeuren daar blijf ik mij telkens weer over verbazen. Amazing Thailand moet je maar denken.

  • Jacques zegt op

   Ik vergat nog de rem test ook niet onbelangrijk te vermelden. Binnen een seconde je voet verplaatsen van het gaspendaal op het rempendaal.

 12. stevenl zegt op

  Met IDP is die vertaling van het Nederlandse rijbewijs niet nodig.

  En klopt, geel boekje of workpermit of Certificate of Residence.

  Het lijkt er dus op dat niet ‘zij’ overal maar wat doen, maar ‘jij’. En waarom 6,000 Baht betalen (meewerken aan corruptie) voor ierts dat je makkelijk zelf kunt doen begrijp ik niet.

 13. Roy zegt op

  Ik mag van geluk spreken da ik kennelijk op een goede plek in Thailand ben beland, namelijk niet ver uit de buurt van Phen / Udon Thani, waar zich ook een office bevind van Departement of Land Transport, ze zijn daar vriendelijk, snel en correct, zoals het moet zijn.

  Mijn eerste rijbewijzen verkregen zoals Cornelis hierboven beschrijft, bij het verlengen van mijn twee (auto+motor) rijbewijzen naar 5 jaar ging wel heel erg gemakkelijk deze keer in Phen, alleen maar op vertoon van mijn Thaise ID card + yellow-book, oude rijbewijzen inleveren, nieuwe foto ter plaatse, en in 20 minuten stond ik al weer buiten.

  Tip!, als je gaat verlengen, doe dit dan vlak na je geboortedatum dat vermeld staat op je op je Thaise rijbewijs, ze verlengen het rijbewijs namelijk 5 jaar en + tot aan je geboortedatum, dus met een beetje geluk krijg je 6 jaar verlenging.

 14. ergens in thailand zegt op

  ik heb mijn rijbewijzen ook zo verkregen zoals Cornelis, 10 jr geleden was het een beetje gemakkelijker dan nu.
  En ja dat klopt helemaal Roy wat je schrijft zo doe ik het ook in Udon bij het kantoortje onder bij Aek Udon Hospital en ja ik heb mijn autorijbewiijs voor 6 jr en mijn scooter voor 5 jr want dat heb ik toendertijd voor verjaardag gehaald. Zal het de volgende keer als ik het moet verlengen na mijn verjaardag doen zodat ik misschien ook mijn scooter rijbewijs voor 6 jr krijg.
  Heb het reeds 2 x verlengd en nooit problemen gehad maar ik sta nooit binnen 20 minuten buiten want je moet die video bekijken van een uur ik sta buiten na 75 minuten haha.

  pekasu


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website