Lezersinzending: De straathonden in Pattaya

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
9 april 2018

De straathonden in Pattaya, voor velen inmiddels misschien een bekend verschijnsel maar voor mij in mijn eerste jaar in Thailand toch wel weer even wennen.

Ter info ik woon in the “Dark Side” of Pattaya, dat gescheiden wordt door een spoorlijn met het “beruchte“ Pattaya, ik moet eerlijk bekennen in de negen maanden dat ik hier nu woon ben ik pas vijf keer in dit “beruchte” gedeelte ergens binnen geweest maar wel diverse malen doorheen of langs gereden.

Beach Road vind ik wel mooi om te zien, maar er overheen rijden is tegenwoordig bijna onmogelijk. Ga je met de motor/brommer wordt je gegarandeerd aangehouden door de politie. Hoewel ik geen alcohol drink, hoef ik dus niet bang te zijn voor eventuele controles maar na drie keer te zijn aangehouden vond ook ik het wel welletjes.

Terug naar de viervoeters, overal langs de wegen zie ik roedels van honden. Hoewel de meeste je niets doen, kom je helaas ook roedels tegen die het wel degelijk op je gemunt hebben. Voorop gesteld dat ik wel gek ben op honden, zie ik wel liever een grote hond dan een kleinere hond maar dat is persoonlijk.

Fit

Door mijn beroepskeuze altijd te zijn verplicht “fit te zijn“ en gewend om langere afstanden te overbruggen, deed ik dit na mijn pensionering niet veel anders. Maar de jaren gaan tellen. De snelheid verdwijnt, de afstanden worden korter en het “moeten” is er ook een beetje vanaf natuurlijk. Toch loop ik elke week trouw twee keer in de week een kortere afstand (1 uur) en een langere afstand (2 uur +), daarbij is het hardlopen vervangen door te gaan wandelen maar dan wel in een flink tempo.

Gewapend met een zware stok (een steel van een bijl) en tegenwoordig ook een iPod ga ik op pad. Door deze wandelingen ken ik de buurt inmiddels op mijn duimpje en daar ik vaak dezelfde routes loopt kennen de mensen mij inmiddels ook al. Altijd krijg ik een vriendelijke groet, een glimlach en soms wel wat te drinken. Helaas zijn er tijdens deze loopjes ook mindere momenten, dat is als een hond mij in de gaten krijgt en mijn aanwezigheid niet op prijs stelt. De meeste honden deinsden bij het zien van mijn “stok” meteen terug, maar er zijn erbij die het toch wel proberen om mij toch aan te vallen. Zo ook een paar weken geleden. Daar ik vaak over dezelfde wegen loop ken ik inmiddels de locaties waar ik wat beter op moet letten.

Honden

Zo ook die dag. Een groep van 5 a 6 honden hadden het op mij voorzien. De tanden werden ontbloot en super agressief doken ze op mij af. De Thai om mij hen zochten een beter heenkomen, verscholen zich achter auto’s, muurtjes en hekken. De honden waren over de drukke weg tussen de auto’s gesprongen om mij toch maar vooral te pakken, Twee auto reden bijna tegen elkaar aan in de consignatie, piepende banden en een hoop Thais gevloek.

Bartje stond met de stok flink om zich heen zwaaiend zijn lijf te redden. De eerst klap was een daalder waard zei mijn moeder altijd en ik sloeg vreselijk hard toe en raakte de hond die echt naar mijn keel wilde vliegen vol op zijn kop. Hij stortte als een blok ter aarde. De Thai om mij heen juichten en lachten. Ik stond met alle adrenaline in mijn lijf nog wild klappen uit te delen, raakte er nog een en de rest droop blaffend en jankend af.

De hond van de eerste klap lag er nog steeds en bewoog niet meer en hij heeft ook nooit meer bewogen. Ik had hem echt dood geslagen. Ik voelde me er zwaar klote bij want dit was natuurlijk niet mijn bedoeling maar ik kon echt niet anders…

De Thai vonden het allemaal prima pakten hem op en brachten hem weg. Ik stond nog te zweten en te puffen van de inspanning. Mijn loop van die dag bracht mij weinig plezier meer.

Ingezonden door Bart


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersinzending: De straathonden in Pattaya”

 1. Rob Tha Mai zegt op

  Je ziet deze honden over heel Thailand. De hond is geen huisdier maar een noodzakelijk kwaad, meestal krijgen ze ook geen eten, als ze gelukkig zijn de overblijvende maaltijd, meestal kale rijst. Eten steel je maar bij de buren!

 2. Peterdongsing zegt op

  Proficiat Bart, weer een goede daad gedaan. Het is een drama al die honden. Niet alleen bij jou in Pattaya, maar voor zover ik weet in heel Thailand. Gewoon opruimen. En al die reacties van ooh en ach, die mensen beginnen toch gewoon een opvang centrum voor deze overlast dieren. Of gaat dat niet omdat er teveel zijn? Dus toch opruimen en dan maar.

 3. ben zegt op

  triest verhaal ,maar je had nu eenmaal weinig keus.
  sterkte.

 4. Pedro zegt op

  Werd gelijk andere farangs ook regelmatig door 1 agressieve hond lastiggevallen.
  Pakte een steen om de rollen nu even 180 graden om te draaien.
  Dit verwachten zij niet.
  Rende flink achter dit stomme beest aan, die zich zelf klem liep in een doodlopende weg.
  Gooide de steen met succes tegen,m aan.
  Aanwezige Thai waren overduidelijk niet met mijn wijze van succesvol vetdedigen eens!

  Stelde hun voor de volgende keer dat indien gebeten door deze (waarschijnlijk zieke-rabies-hond) zij mijn ziekenhuis rekening gaan betalen.
  Einde discussie.
  De door hondenziekte (Rabies) besmette honden vormen ook voor de Thai een dodelijk risico.
  Ieder jaar sterven d,r nog al veel Thai hier aan.

  • Khun Peter zegt op

   Een aantal zaken kloppen niet in je verhaal. Een hond met rabies sterft vanzelf want de ziekte is dodelijk. Rabies is geen hondenziekte, maar een virusinfectie die door zoogdieren kan worden overgedragen. Het rabiësvirus komt met name voor bij honden, apen, vleermuizen, vossen en katten.
   Wat jij doet is niet verdedigen maar aanvallen. De hond de schuld geven is wat kortzichtig. Het zijn de eigenaren die de honden de straat op schoppen, die beesten kiezen daar niet zelf voor. Honden en andere dieren verdedigen nu eenmaal hun territorium, dat is natuurlijk gedrag. Alleen dreigen met een stok of een steen is voldoende tenzij je echt aangevallen wordt.

   • Pedro zegt op

    Wel Khun Peter,
    Voor dat zo,n besmette straat hond uiteindelijk zal sterven zal deze de nodige andere honsen en mensen besmet hebben.
    Anders was dit virus toch simpelweg allang verdwenen.
    Mijn Thaise dochter voor tig duizenden bathjes in 1994 een aantal noodzakelijke antirabies injekties moeten laten geven.
    Niet gebeten door een vos, vleermuis of dolfijn (ook een zoogsier) edoch door 1 v/d 10 miljoen honden die Thailand “rijk” is !!!

    Alleen al de eerste drie maanden van 2018 reeds 500 gevallen van gebeten/besmette mensen.
    Vele honden die mij kennen vertroetel ik.
    Agressieve straathonden hebern doorgaans puppy,s of zijn besmet.
    Neem domweg geen enkel risico met mijn gezondheid, basta!
    Dankzij mijn preventieve aanval na zeer agressief aangevallen te zijn blijven dit soort risico volle viervoeters tot mijn niet geringe tevredenheid op grote afstand blaffen.
    Blaffen doet geen pijn!

 5. Ramona zegt op

  Goed gedaan hoor… Ik neem ook altijd een stok mee als ik ga joggen. Ik had zeker hetzelfde gedaan. Wel vervelend maar veiligheid gaat boven alles!

 6. Dries zegt op

  Voor die hond gewoon pech, verkeerde moment verkeerde tijd, dit hebben mensen ook wel eens in het leven en zou er niet al te lang van wakker liggen, er lopen er nog wel wat meer rond in Pattaya.

 7. William zegt op

  Nou Bart, voel je maar niet schuldig over het gebeuren, ik zit dagelijks op mijn fiets, en zwaai ook geregeld om me heen, begint irritant te worden alle tolerantie van de thai en het wegverkeer, ik begin me steeds meer af te vragen wanneer ben ik aan de beurt met die honden, of een thai die me inhaalt met de auto en spontaan een meter voor me fiets remt om te parkeren, ook als ik een geparkeerde auto passeer hoeveel autodeuren kwamen me spontaan tegemoet en kon ik gelukkig ontwijken, ik denk maar kwestie of tijd en thailand kan inpakken economisch gezien, zienderogen het gaat hard naar beneden hier., maar de thai is blind en geven niks toe, laat staan een advies van outsiders, sterker nog ze zijn alleen maar bezig met prijzen te verhogen., oke ik wijk nu wel af van het hondenprobleem, er is maar 1 oplossing, een landelijke maatregel instellen van sterilisatie van alle honden, daarna voorzien van label, en betaling van tax door alle traceerbare eigenaren, groet william en aub voorzichtig zijn met de wandelingen.

  • Cornelis zegt op

   Ik heb er vanaf begin februari weer bijna 3000 fietskilometers op staan, hier in de provincie Chiang Rai, zonder enige agressie van honden te ondervinden. Wel moet ik er af en toe voor op de rem, of uitwijken voor een hond die op straat ligt, maar daar is het – gelukkig – bij gebleven. Ik denk dat je als loper/wandelaar eerder hun belangstelling trekt en dus kwetsbaarder bent.

 8. Johan zegt op

  Je hoeft je helemaal niet “zwaar klote” te voelen. Dat is er gewoon weer één minder die jezelf en anderen kan aanvallen.
  Tijdens mijn ochtendwandeling/jogging in Thailand kan ik helaas ook nooit buiten zonder stok en steentjes om te gooien.

 9. Roopsoongholland zegt op

  Reageer even op KhunPeter.
  Rabies/ hondsdolheid gaat gepaard met agressief gedrag van de hond. Zie ook Nederlandse publicaties overheid.
  Leef in een landelijke omgeving met veel honden die de falang op de brommer kennen inmiddels.
  Heb 2 jaar geleden meegemaakt dat een dolle hond iedereen onderweg naar huis hier aanviel. Je vraag je dan af waar je mee bezig ben. Lief achterop de brommer gekrast en alle injecties gehaald.
  Meerdere mensen in de buurt gebeten en kinderen heel voorzichtig. Na 4 mnd nl was de hond er niet meer , de gemeenschap had toch druk uitgeoefend op de eigenaar. Ik was blij en rij dagelijks langs vele honden in de buurt.

  Loop dagelijks 3 of 5 km langs het strand van Mae Phim op de weg, op het strand, of op het pa- tje onder de bomen. Therapie voor mijn etalagebenen ( ik denk dat ik het met dagelijkse training overwonnen heb dankzij Mn 9x vierdaagse).
  Maar iedere dag ben ik allert. Hondsdolheid is een maar de verkeerde honden zoals ook in nl is 2.

  Maar moet zeggen. Geniet iedere dag. Waar ter wereld heb je dit genot s morgens vroeg.
  Zee golf slag. Glimlach. Warmte.

  Ik loop op een plekje naar de andere kant van de weg.

 10. Paul zegt op

  Ik woon in de Isaan en heb sinds kort een (bastaard-) Duitse Herder. Zes maanden nu en dus eigenlijk nog een pup. Hij heeft net zijn prachtige en hagelwitte grote-honden-tanden. Maar hij moet nog veel leren dus ik ga vaak met hem aan de wandel met een goedgekeurde correctieband (geen ketting). Hij volgt uitstekend en gaat bij stilstand meteen netjes zitten, wat hem uiteraard de nodige complimenten en knuffels oplevert. Maar ik passeer ook plekken met loslopende honden. Goede oefening voor mijn herdertje, netjes blijven volgen. Dat doet hij ook, maar soms worden de loslopers wel erg opdringerig. Dan kijk ik ze aan, buk me om zogenaamd iets op te pakken en verzoek ze met indringende en verheven strem op lage toon om vooral op te zouten. Tot nu toe kiezen de loslopers het hazen- of hondenpad en mijn pup is weer een knuffel rijker vvoor het goede volgen. In mijn beleving is duidelijk overwicht tot nu toe nog steeds de gouden regel geweest, maar ik ben (gelukkig) niet bekend met de ernstige aanvallen als beschreven in Pattaya. Ik hoop dan ook dat het hier bij de (in tweede instantie dan) onderdanige loslopers.
  Ik houd mijn hond aangelijnd, want ik woon dicht aan de provinciale weg en ik zie maar al te vaak slachtoffers aan de kant liggen. Ik zou echt niet willen dat mijn schat dat zou overkomen. Daarnaast heeft hij een heel ruime kennel met een villahok voor beschutting tegen zon en regen. Niet echt een Thais hondenleven, al zeg ik het zelf.

  • l.lagemaat zegt op

   Het aantal ernstige aanvallen in Pattaya is zwaar overdreven.
   Ik woon al vele jaren aan de darkside, zoals dat vroeger heette.

   Twee vervelende honden zijn verwijderd!

 11. Margreet zegt op

  Flink aanmoedigen zeg, je bent te gast in een ander land en dan sla je iemand zijn/haar hond dood. Als je al een hond dood slaat wil ik niet in jou buurt zijn, dan ben je een agressief persoon. Maar goed dat er geen politie in de buurt was, zat je nu vast.

  • Theo zegt op

   Hoe kan je nu in godsnaam zo afkeurend reageren? Het is toch volkomen natuurlijke verdedigingsactie! Laat jij je dan vrijwillig verscheuren? Ik loop ook regelmatig in Koh Samui en durf inmiddels niet meer de mooie boswegen te nemen door zeer agressieve honden.

  • Bart zegt op

   Gelukkig bent U nooit in mijn buurt , maar U zou zich verbazen want ik alles behalve agressief . En de boodschap dat ik er nu na bijna drie jaar nog elke keer aan moet denken zou U toch een ander beeld van mij moeten geven. En gezien U antwoord over de politie doet mij vermoeden dat U lekker in het veilige Nederland woont. Indien dit niet het geval is dan zou U wat meer op straat moeten komen zou ik zeggen. Verder een tip : niet iemand beoordelen op afstand. Wens ik U een gelukkig Thais nieuwjaar !

 12. Roel zegt op

  Vooropgesteld dat ik ook niet van die honden hou heb ik toch mn bedenkingen over dit verhaal.
  Ook ik woon s’winters aan de overkant,vlak bij de spoorlijn en ga s’morgens veel wandelen en pas ook op voor al die honden. Waar ik mij over verbaasd is het feit dat de meeste Thai het niet zullen toejuichen als jij als falang zijnde een hond dood slaat!
  Dus zoals je schreef dat de Thai je toejuichte lijkt me sterk overdreven,neemt niet weg dat ik mij er wel iets bij voor kan stellen. Het loopt namelijk de spuigaten uit met al die honden.

 13. Do van drunen zegt op

  Prima werk Bart, in Chaam hebben we hetzelfde probleem en als hardloper/wielrenner geven de aggressieve honden een enorme overlast.Zelf 5 weken geleden op de fiets te grazen genomen door 2 goden met halsband.been fors open,forse scheur in lip.arm flinke jaap enz.wel nog nwt forse klap kunnen geven aan hond waardoor deze een aantal tanden was kwijtgeraakt.enfin paar dagen later naar eigenaar,geen verontschuldiging maar, tja begrijp het niet tis zo,n lieve hond helaas nu zonder tanden…This is Thailand hoor…

 14. Bart zegt op

  Met stomme verbazing dit verhaal weer gelezen , ik heb dit geschreven in juli – augustus 2015 , en nu zou ik het weer geplaatst hebben , wel dat is niet zo. Ik heb het niet weer geplaatst, maar goed de reacties zijn
  zijn weer net zo vreemd als destijds. Goed gedaan tot bedenkingen , tot aanmoedigen , ach wat geeft het , mensen geloven wat ze geloven willen , dit is zoals het destijds is gebeurd. Kom nog vaak over die weg en er lopen er niet zo veel meer, en ja ik voelde me destijds klote en als ik erover nadenk nu nog steeds.
  Maar oordelen over iets waar je zelf niet bij bent geweest is makkelijk vanuit je luie stoel achter je computertje.Dit soort dingen gebeurd nu eenmaal en ja ik ben gek op honden.

  Ik wens allen al vast een gelukkig Thias nieuw jaar en veel gezondheid toe ,

  mvgr Bart

  • Fransamsterdam zegt op

   Uw handelswijze zou ik in juridisch jargon wel als noodweer willen bestempelen.
   Het verhaal van Pedro roept meer vragen op, die meneer heeft de hond al op de vlucht gejaagd (ik laat even in het midden of de hond zich bewust is van het gevaar van de door Pedro opgepakte steen) en Pedro achtervolgt de hond net zo lang tot die geen kant meer uit kan om vervolgens toch nog de steen te gooien.
   Verder heeft Pedro het over 500 gebeten/besmette mensen in de eerste drie maanden van 2018.
   Op 31 maart waren er dit jaar in heel Thailand 7 dodelijke slachtoffers door rabiës gevallen.
   En er zijn in die periode 400 besmette honden geregistreerd, en 2 miljoen gevaccineerd.
   Margreet maakt het helemaal bont door te zeggen dat we te gast zijn en van andermans honden moeten afblijven.
   Indien de Thaise overheid zou kiezen voor het ruimen van de straathonden, vrees ik dat in Nederland de Stichtingen voor hulp aan Thaise Straathonden als paddestoelen uit de grond zullen schieten en Facebook verder vergeven zal worden met plaatjes van heel zielige honden die dierenliefhebbers tijdens hun vakantie hebben opgehaald en waar ze nu in Nederland een lief baasje voor zoeken. Liefst een wat ouder iemand, geen kinderen meer in huis en met een stevig over(ge)wicht. Tsja, zo’n hond kan meteen weer op de retourvlucht naar Bangkok….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website