Leven in Thailand: Nog wat geneuzel

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
28 december 2016

Gerrie stuurt maandelijks een e-mail naar familie en kennissen in Nederland. Op Thailandblog vandaag een selectie van wat hij zelf ‘geneuzel’ noemt. 

Buurjongen Baht smulde van de pannenkoeken
Weet niet of de tijd van het jaar goed is, maar niet geschoten is altijd mis. Vandaag sla, wortelen, radijs en nog wat spul gezaaid. Sla voor de sla met spek en de wortelen voor de peejun mee juun (Zeeuws-Vlaams dialect voor wortelen met uien). Vlas en aardappelen zijn mislukt, dus koop ik de aardappelen maar hier. Ze zijn niet zo goedkoop, maar dat heb ik opgelost door wat meer frites te gaan eten. Echt ingeburgerd ben ik dus niet, heb van de maand nog pannenkoeken gebakken. En lekker dat het was, zelfs Baht, ons Thaise buurjongetje, smulde ervan.

[Gerrie’s geboortedorp Koewacht staat bekend als vlasdorp. Hij schrijft ter toelichting: Ik heb geprobeerd om wat extra’s te brengen. Tussen de periode van het suikerriet en de rijst groeit er niets en dacht een gat te kunnen opvullen. Niet erg succesvol.]

Een mooi leven?
Kanok [Gerrie’s vrouw] en Baht wilden gaan vissen. We zijn bij een meertje terecht gekomen zo’n 7 kilometer van hier. In dat meertje liepen wilde waterbuffels te grazen, tenminste dat dacht ik. Een paar bomen verder had een man een hangmat opgehangen en lag daarin te slapen. Hij moest de dieren in de gaten houden. Heb je dan een mooi leven of niet?

Ideaal script voor een misdaadroman?
Onder deze kop heb ik eens een verhaal geschreven voor Thailandblog. Nu 11 oktober, 3 maanden later, gebeurt bijna weer hetzelfde. Een man wordt op zijn motorfiets overreden door 2 jongens, laten hem liggen en de man ligt nu in coma met een schedelbasisfractuur in het ziekenhuis van Khon Kaen. Van de daders geen spoor.

Maar nu komt het: Kanok wil niet meer hebben dat ik ga fietsen, omdat het te gevaarlijk is, en stelt voor om maar rondjes om het huis te fietsen. Als ik de bochten ruim neem, dan kom ik misschien op 100 meter per keer. Stel dat ik 10 km wil fietsen, dan ……. Tegen die tijd zijn, net als bij de stad Jericho, de muren al omver gevallen denk ik.

Het wordt toch tijd dat de motorfietsers hier in Thailand eens echt achter de vodden wordt gezeten om een helm te dragen en niet alleen als ze een politie zien staan.

Straf van Boeddha?
Gestoken door een wesp in mijn linkerborst. De volgende dag opgezwollen en dik. Ik schat toch wel tot BH formaat 80AA. Het is dat er nogal wat haar op staat, anders was menig opgroeiend meisje jaloers geworden.

De volgende dag gevallen over een steen, hand kapot, knie blauw en mijn enkel bebloed. Denk dat ik te weinig geofferd heb in mijn altaartjes in de voortuin, of zoals Dick, mijn contactpersoon op Thailandblog, ze zo mooi “uit hun voegen gegroeide vogelhuisjes” noemt.

1-2-3 is hier 1-1-2
Onder het afdak, dat ondertussen al 60 m2 groot is, zijn we beton gaan storten en ook wat aan het ophogen ter voorkoming van natte voeten. Eerste discussie voor we begonnen: in Nederland gebruiken we voor beton de regel 1-2-3: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grint. Nee nee, dit is Thailand en we doen 1-1-2. Die discussie ga ik dus al lang niet meer aan, dus 1-1-2. Heb uitgerekend hoeveel we nodig hadden, en Kanok bestelt natuurlijk iets anders. Dat doet ze telefonisch, dus dat verstond/begreep ik niet.

We zijn nu halverwege met het beton storten en Kanok vraagt een monnik om het afdak te komen inzegenen. Hier schrijf ik nog wel eens een apart verhaal over, maar wat ik nog nooit gezien had, was dat hij met een spijker in een koperfolie velletje van 10 x 10 cm iets aan het schrijven was. Het was geen spijkerschrift, maar het leek meer op Birmees. Hij probeerde me een en ander uit te leggen, maar helaas.

Een goede dokter
Ik was al een weekje aan het hoesten en Kanok stond er op dat ik naar een goede dokter zou gaan. Dus we zijn zo’n 40 kilometer gaan rijden. Mooie vrouw, maar luisterde niet naar me. Ik moest en zou een röntgen laten maken van mijn longen, terwijl ik tegen haar zei dat ik alleen last had van mijn keel en niet van mijn longen. OK, dus toch gedaan. Na 5 minuten waren de foto’s beschikbaar. Ze zei dat ik niets aan mijn longen mankeerde. Dus ik: ‘Dat zei ik toch.’

Voor het geld hoefde ik het niet te laten, want deze opname kostte me slechts 6,25 euro. Kreeg ook een karrevracht pillen mee, want in Thailand ben je een goede dokter als je veel pillen voorschrijft. Als de dokter zegt dat het vanzelf overgaat, dan zijn de mensen zeer kwaad. Kreeg pillen voor mijn neus, anti-biotica, tegen de pijn en iets om de hoest te verbeteren. Alles bij elkaar 22,50 euro, inclusief de kosten van de dokter.

Heb haar de pillen voor mijn neus en tegen de pijn teruggegeven.


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Leven in Thailand: Nog wat geneuzel”

 1. tjamuk zegt op

  Prachtig Gerrie al je verhaaltjes,
  Ik ken je Zeeuws Vlaamse dialect (heb daar een tijdje gewoond), je bedoelt hutspot.
  Kan heel lekker zijn. Mijn vrouw kan het heel goed klaarmakan. Heb het hier in Thailand nog niet gegeten, je brengt me op een idee. 3xper dag Thai food gaat ook wel eens vervelen. Wat de longfoto betreft hebben ze bij mij in Nederland de laatste keer ook gedaan omdat het hoesten maar niet over ging. Doen ze voor de controle van eventuele longkanker. Tevens hebben ze een hartfoto gemaakt dat ze eerst niet konden vinden. Begrijp jij dat nou?
  En wat je dagboek betreft Gerrie je schrijft heel gezellig en op een onderhoudende manier. Even op z’n Zeeuws Vlaams:” deurhaen” jij snapt het wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Henk B zegt op

   Beste Tjamuk, moet je toch eens doen, hutspot maken,
   Doe het geregeld, en ook zuurkool en boerenkool, deze zijn altijd te koop in The Mall in Korat, bussen wijzuurkool en potten met Grunkohl (boerenkool ) en geniet er mateloos van, morgen zuurkool met een Unox worst, van de week mee genomen door een vriend uit Holland, zou zeggen, eet smakelijk !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • tjamuk zegt op

    Beste Henk,
    Blikken Duitse Sauerkraut kopen we hier ook. Alleen Gruenkohl nog niet gezien( is dus wat de Duitsers boerenkool noemen) dank je voor de tip, moet hier ook te koop zijn.
    Gerrie maakt stampot moeten we toch ook eens proberen.
    Het koele seizoen komt eraan. Dan zet mijn vrouw erwtensoep zeker ook weer op het menu.
    Wat de Unox worsten betreft heb je mazzel dat je vriend op bezoek kwam. Heb ik hier nog niet kunnen vinden. Bij Villa Market wel Duitse importworsten gezien,erg duur.
    Maar ja, zonder worst is ook maar niks. Jij ook smakelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • HansNL zegt op

    In de grotere TOPS worden ook blikken zuurkool van Amerikaanse makelij verkocht, stukken goedkoper las de Duitse blikken, en eigenlijk beter van smaak.

    Ook zag ik in een folder van dezelfde kruidenier dat ze foliezakjes zuurkool van eigen merk verkopen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLadPhrao zegt op

   Beste Tjamuk

   Een beetje Vloams.
   In Vlaanderen wordt hutsepot meestal bereid met kool, rapen, wortelen, selder, uien, aardappelen en schapen- of varkensvlees. Opdienen met een klad mosterd,……

   Voor zover ik weet wordt wortelen met ajuin bij ons geen hutsepot genoemd maar gewoon peejen (pekes, we-te-le, wortels, etc afhankelijk van de streek) me ajuuns (ajuin, ajoens,…) maar dat kan in Zeeuws-Vlaanderen anders zijn natuurlijk.

   Hutsepot is een echt wintergerecht en eigenlijk kan je erin doen wat je wil.
   Zo is het trouwens ontstaan heb ik eens ergens gelezen, ze namen gewoon de beschikbare groenten van het moment.
   De dag nadien smaakt een hutsepot meestal nog beter
   (als je het karakter hebt om er een dag af te blijven tenminste).

   Smakelijk

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • tjamuk zegt op

    Ronny,
    Hutspot wordt voor zover ik weet in heel Nederland gegeten. Heb het veel gezien met “klapstuk” wat rundvlees is. In Vlaanderen is het kennelijk nog veel uitgebreider. Schapenvlees wordt in Nederland volgens mij minder gegeten.
    Heb ook wel eens gehoord van Gentse Waterzooi. Maar dat is duidelijk iets anders.
    Hier in Thailand hutspot makkelijk te maken want alle ingredienten zijn voorradig.
    Erwtensoep ook makkelijk alleen de Thaise spliterwten moeten zo lang koken voor ze gaar zijn. Ook erwtensoep smaakt de tweede dag beter.
    Er zijn veel gerechten van vroeger waar alles wat over was van de vorige dag in gedaan werd. Bijv. Paella en Salade Nicoise.
    Wat een Hord d’Oevre is weet je natuurlijk wel als Vlaming maar weet je dat de Thai dit woord uitgebreid gebruiken voor aanduiding van een voorgerecht? Ze kennen het allemaal.
    Krijg je al goesting?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLadPhrao zegt op

     Ik vermoed dat je hors d’oeuvre bedoelt en dat de Thai dit uitgebreid gebruiken om hun voorgerechten aan te duiden kan ik best begrijpen. Het verschil tussen beiden is dan ook voor voor vele voor discussie vatbaar maar dit zou ons hier te ver leiden.

     Rundsvlees was ik inderdaad nog vergeten voor de hutsepot maar met beschikbare groeten voor de hutsepot bedoel ik niet de overschot net zoals voor de Salade Nicoise maar die heeft wel vele varianten. Gewoon lekker verse groeten gebruiken.
     Overschotjes gaan dikwijls wel in een Luikse Salade en is ook niet slecht.

     Erwtensoep is een klassieker waar ik altijd wel kandidaat voor ben.

     Gentse Waterzooi is met kip en kan ik je zeker aanraden want ik ben er ook gek van.
     Het is wel geen hutsepot maar het midden tussen hutsepot en soep. Heel lekker

     Bekijk hier die lekkernij maar eens
     http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/gentse-waterzooi

     Ik geloof zelfs dat je het kan eten bij Patrick’s Belgian Restaurant in Pattaya
     (Naast My Way maar de meesten zullen dat wel weten denk ik)
     Patrick is trouwens een Gentenaar.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • gerrieQ8 zegt op

    In de hoop dat we met dit kookprogramma niet te veel off=topic gaan, het volgende. Peejun mee juun is gewoon aardappelen, wortelen, uien in stukken in de pan. Een dik stuk spek erbij en koken tot het klaar is. Afgieten, spek eruit en stampen met eventueel een klont boter. Spek in stukken snijden en er door roeren. Opscheppen en eten.
    Gentse waterzooi komt zoals de naam het doet vermoeden uit Gent. Het vlees was van de biesamrat, in de tijd dat het riviertje de Leie nog proper was. Deze rat is later vervangen door kip, dus op een dagje Gent of omstreken is deze waterzooi aan te raden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Peter zegt op

     Wanneer je de gesneden ui even aanbraadt in een koekepan smaakt het allemaal nog lekkerder en de ui heeft nog een beetje “beet”

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. tino kuis zegt op

  Beste Gerrie,
  Over dat beton, 1-2-3 in Nederland en 1-1-2 in Thailand. Waarom doe je alsof dat zo’n groot verschil maakt? Daar hoef je helemaal geen discussie over te voeren omdat het bijna hetzelfde is. In beide gevallen is de helft grint, het Thaise mengsel heeft 1/12(!) meer cement en 1/12(!) minder zand dan het Nederlandse mengsel! Dat maakt echt niet uit, hoor. Pak maar een sigarendoosje en een potlood en reken het uit.
  Dit is trouwens typisch voor hoe we vaak naar Thailand kijken. We zien allelei opvallende verschillen, cultuur, karakter enz., die er niet zijn als we wat dieper kijken, uitrekenen en nadenken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 8 stemmen)
  • TheoB zegt op

   In 1m³ beton gaat 1560 liter droge stof.
   Met de 1-2-3-verhouding is dat 260 liter cement + 520 liter zand + 780 liter grind per kuub.
   Met de 1-1-2-verhouding is dat 390 liter cement + 390 liter zand + 780 liter grind per kuub.
   Per kuub wordt met “1-1-2” dus de helft meer cement en ¼ minder zand gebruikt dan met “1-2-3”.
   Cement heeft een massa van 1250kg/1m³ en kost zo’n (110฿/40kg =) 3500฿/m³.
   Zand heeft een massa van 1400kg/1m³ en kost zo’n 480฿/m³.
   Grind heeft een massa van 1600kg/1m³ en kost zo’n 600฿/m³.
   “1-1-2-beton” (0,39×3500+0,39×480+0,78×600=2020,2) kost dus 390฿/m³ = 24% méér dan “1-2-3-beton” (0,26×3500+0,52×480+0,78×600=1627,6).
   “1-1-2-beton” is ook niet sterker dan “1-2-3-beton”, dus zonde van het geld.
   (De gebruikte waarden zijn niet exact)
   Sigaren heb ik nooit lekker gevonden, dus een sigarendoosje (waarschijnlijk te klein voor bovenstaande tekst) had ik niet. Ik heb het dus maar op de achterkant van een envelop berekend/voorgeregend. 🙂

   Wat echter een groter probleem is, is de doe-het-zelf praktijk van teveel water toevoegen, onvoldoende verwijderen van luchtbellen en niet beschermen tegen uitdrogen.
   1kg cement bindt 0,4kg(=liter) water aan zich. 1m³ “1-2-3-beton” bindt dus 130 liter water en 1m³ “1-1-2-beton” bindt 195 liter. De doe-het-zelvers voegen vaak de dubbele hoeveelheid water toe.
   Het water dat niet aan het cement gebonden wordt verdampt uiteindelijk en laat krimpscheuren achter. Dit vermindert de sterkte van het beton aanzienlijk.
   Ook luchtbellen die het beton verzwakken worden maar beperkt verwijderd door een beetje met een stok te porren
   Met de thaise temperaturen is het noodzaak het gestorte beton af te dekken, zodat het langzaam kan uitharden en het oppervlak niet uitdroogd en daardoor zacht wordt. Helaas wordt dit zelden gedaan door de doe-het-zelvers.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. danny zegt op

  beste Gerrie,

  Ook ik herken heel veel van je verhalen ,omdat ook ik mijn stekkie in de Isaan heb gevonden.
  Jammer dat we geen nieuwjaarsborrel met Dick en andere ouwe gouwe hebben georganiseerd om het leven vanaf Bangkok naar het noorden eens eventjes door te nemen.
  En nu ga ik een extra deken leggen over mijn vriendin, want die heeft het heel koud met een trui en twee dekens bij een temperatuur van 24 graden.och erme !
  beste wensen met een goede gezondheid voor het nieuwe jaar.
  van Danny

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website