Nog geen kerstboom?

Gisteren kreeg ik een foto toegezonden van mijn vriendin, waarbij ze melde dat er nog geen kerstboom stond op het terrein van shoppingmall Central Festival in Pattaya (aan de kant van Beachroad), ze maakte zich zorgen.

Dat vond ik wel opmerkelijk, een Thai die zich zorgen maakt om een kerstboom die er nog niet staat. Zo zie je maar weer hoe snel we gebruiken uit andere culturen overnemen en dat is een mooi voorbeeld van een geslaagde integratie.

Je kan je afvragen in hoeverre Thai het kerstfeest serieus nemen? Natuurlijk spreken de versieringen en de lichtje tot de verbeelding. Toch is vooral de commercie die zich in de handen wrijft. Als Thai kerst gaan vieren dan moet de portemonnee getrokken worden en is het kassa voor de winkeliers.

Zelf heb ik al eens kerst en oud- en nieuw in Thailand gevierd. Dat is wat onwennig bij een buitentemperatuur van bijna 30 graden. Wie dit jaar in Thailand kerst viert kan zich in ieder geval vergapen aan prachtig versierde etalages en volledig in kerstsfeer aangeklede winkelcentra. Al wordt je wellicht wel gek van de honderdste keer ‘Jingle bells’ die ze voor het gemak maar op ‘repeat’ hebben gezet.

Wat is het gevoel van de lezers bij Kerst in Thailand?

 

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

 

 

 

MoreGallery / Shutterstock.com

 

 

chingyunsong / Shutterstock.com

 

Kerst in Bangkok

 

PhilipYb Studio / Shutterstock.com


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Kerst in Thailand of nog niet?”

 1. chris zegt op

  Eergisteren heb ik de kerstboom opgetuigd in mijn appartement, met lichtjes en kerststal.
  De temperatuur is bijna gelijk aan die in Nederland (en dat blijft gelukkig zo) dus uitstekend voor de kerstgedachte.
  Op 25 en 26 December eerst gewoon werken en dan naar huis voor de warme chocolademelk met de kerstkransjes uit de boom en kerstmuziek uit de computer. MIjn Kerst kan niet meer kapot.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. Bert zegt op

  Om de een of andere reden heeft Kerst mij nooit kunnen behagen.
  Wel het lekker eten thuis met de hele familie, maar meer ook niet.
  In mijn werkzame leven heb ik mij altijd vrijwillig aangemeld om tijdens de Kerst te werken.
  Dit had 2 reden, de eerste omdat ik niets met Kerst heb en de tweede dat het altijd goed gecompenseerd werd in extra vrije tijd. Die kon ik dan mooi aan mijn vakantie plakken om wat langer in TH te blijven. Nu we voor het grootste deel van het jaar in TH wonen heb ik nog minder met Kerst, wederom alleen het lekkere eten. We doen er ook vrij weinig aan en in al die jaren hebben we Kerstboom maar één keer opgetuigd, dit omdat een klein neefje met de Kerst bij ons op bezoek kwam en dolgraag een kadootje onder de kerstboom wou vinden, hij was er al weken vol van. De Kerstman komt op bezoek bij falangs, zou die voor mij ook wat meebrengen. Nou we hebben dat jongetje gelukkig gemaakt en verder nog nooit iets aan Kerst gedaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Dieter zegt op

  Ik deed er in Belgie al niet aan mee. Dus waarom zou ik het hier doen. Ik geloof in niks en geschenkjes kopen voor iets waar je niet in geloofd vind ik onnozel. Een verjaardag ok. maar Kerst en Nieuw; nee dank u.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 4. John Chiang rai zegt op

  Hoewel in de rest van de wereld kerstmis ook steeds meer een commercieel feest aan het worden is,is het kerstfeest voor de Thai haast uitsluitend commercieel.
  Sommigen nemen de werkelijke betekenis van kerstmis als een leuk verhaaltje ter kennis,waarbij men zich voor het niet vergeten graag herinneren laat aan de eventuele cadeautjes,de goedgevende Farang,en de steigende omzetten in de winkels.
  Een prettig kerst feest dat net zoals het vieren van een verjaardag,en valentinedag hun oorsprong hoofdzakelijk aan de westerse invloed te danken hebben.
  Dat velen het kerstfeest uitsluitend verbinden met hogere omzetten en spendable farang’s,is vaak te horen/zien aan het feit,dat de opschriften Merry Christmas en zelfs de kerstledjes tot zelfs na Maart te lezen, en te horen zijn.
  Ik ben persoonlijk met de kerst het liefste thuis,en vlieg graag eerst na deze feestdagen naar Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Bob, jomtien zegt op

  Hier en daar. Uiteindelijk is hier geen kerst alleen commerciële activiteiten. Een 2de kerstdag beste niet in de restaurants. Maar genieten doe ik toch wel al heb ik niets met al die christelijke e.a. religieuze feestdagen. Hopeloos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Tino Kuis zegt op

  In mijn eerste jaren in Thailand, lang geleden, deed ik wat aan kerst: en boompje, cadeautjes, verhaaltjes voor mijn zoon. Later niet meer. Ik heb regelmatig aan Thais gevraagd wat zij dachten dat de betekenis van Kerstmis was. Meestal zeiden ze : het Farang Nieuwjaar. De christenen in mijn dorp wisten het wel, ik ben ook nog een keer naar een kerkdienst geweest waar de dominee begon met het belachelijk maken van het ‘bijgeloof’ van de Thais en met name de bergvolkeren: geesten en zo. Zij die wel wisten wat Kerstmis was zeiden วันประสูติของพระเยซู ‘wan prasoed khong phra Jesoe’: de geboortedag van Jezus in de koninklijke taal.

  Interessant is natuurlijk dat in Nederland zo’n 30 procent van alle mensen een Boeddhabeeldje hebben in huis of tuin. De meesten zien daarin ‘iets spiritueels’. Als je een bepaald restaurant in Zwolle binnen komt loop je over een dikke glazen plaat waaronder in een kuil een verlicht Boeddhahoofd ligt. Ik heb een flauw vermoeden dat de meeste Nederlanders even weinig weten over het boeddhisme als de Thais over het christendom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Bovendien is Kerstmis (of kerstfeest voor de ongelovigen) een heidens feest: de winterzonnewende uit de Germaanse cultuur en de zonnegod uit de Romeinse cultuur. De eerste eeuwen werd het niet gevierd: Pasen was veel belangrijker.

   Ik was destijds misdienaar en herinner me de gang naar de nachtmis door doodstille straten terwijl je in de verte het Leger des Heils kerstliedjes hoorde zingen. We waren arm, en alleen met de kerst werden we verwend met lekker eten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 7. fred zegt op

  Tot hier in de warenhuizen in hartje Isaan spelen ze kerstliedjes en zijn de nodige attributen voorzien. De meisjes dragen een kerstmuts.
  Ik vind het ronduit belachelijk van willen mee te doen aan een feest dat ze totaal onbekend is. Niemand weet hier wat de betekenis is van kerstmis.
  Het is een puur Katholieke gebeurtenis en boeddhisten hebben daar totaal niks mee behalve dan een platvloerse commerciële bedoeling.
  Het is net of wij zouden op 4 juli Independance day vieren in Europa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. Rob V. zegt op

  In de kern is kerst een heidens feest, vieren dat de dagen weer langer worden. Later is door de christenen de geboorte van jezus daar bijgesleept (dat die beste man niet op die datum geboren is mag de pret niet drukken). Gezien dit kun je kerst prima vieren zonder dat je het christelijk geloof aanhangt. Ik beschouw de kerstdagen als een gezellige periode waar de commercie wel flink haar vinger in de pap heeft gekregen. Ik vroeg aan een paar Thai hun mening over kerst. Eigenlijk zeiden ze allemaal: een mooi excuus om het gezellig te hebben, en daar houden wij wel van. En ja ook in Thailand proberen bedrijven er commercieel beter op te worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Ronnie zegt op

  Hoi allemaal, ik ben vandaag binnen bij central geweest, dit jaar staat hij binnen in de grote hal!
  Groetjes uit Pattaya Ronnie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • l.lagemaat zegt op

   Dat is vanwege de nog steeds opgebroken Pattaya Beach Rd. Niet erg uitnodigend en de harde wind de
   laatste tijd aan de kust. Daardoor weinig mensen bij het plein van Central Festival.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Pjotr Patong zegt op

  De Thai zien overal brood in, kerstmis, nieuwjaar, Songkran, Chinees nieuwjaar, Valentinesday het maakt ze niet uit. Als de kassa maar rinkelt en het liefst door de farang. Mij een raadsel dat ze Pasen en Pinksteren nog niet hebben ontdekt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   De Nederlanders zien overal brood in, Halloween, de kerstman, black friday, maakt ze niet uit. Als de kassa maar rinkelt. Mij een raadsel dat ze Songkraan nog niet hebben ontdekt.

   Of zal het een combinatie zijn van commercieel winstbejag van ondernemers hier en ginder plus de menselijke neiging om altijd wel de porren zijn voor wat gezelligheid, eten, drinken, verrassingen en kadootjes?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. Danzig zegt op

  Waar ik woon, omringd door moslims, wordt kerst niet gevierd. Het geldt hier als “haram” of verboden in de koran. Er is dus ook nagenoeg niets van te merken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website