Je maakt van alles mee in Thailand (225)

In de serie verhaaltjes, die wij plaatsen over iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons, dat lezers in Thailand hebben meegemaakt, vandaag: Buurman, meneer de ingenieur….


Over de gevaren van thinner

Onze buurman wordt ‘naay chaang’ genoemd. Meneer de in-ge-ni-eur. Meneer bouwt en verbouwt huizen en knapt alles op wat bouwkundig is. En het blijft nog staan ook!

Bij onze woning bouwde hij een bad-slaapkamer aan die nog steeds staat, en een lange muur van drie meter hoog langs de steeg waar de meeste wind vandaan komt. Ook dat staat nog magnifiek te pronken! Meneer de ingenieur geniet aanzien en laat zich bijstaan door een medetechneut, een sjouwer en een joekel van een lasapparaat waar de vonken af vliegen door de aan elkaar geknoopte en geplakte stroomdraadjes…

Het werd tijd zijn eigen huis op te knappen en wat denk je, de kozijnen moesten maar eens een flinke beurt hebben. Een nieuw verfje! Maar dan moet eerst de ouwe verf er af.

Thinner!

Hij begon met insmeren en schrapen om de hardhouten kozijnen eens goed schoon te maken en gebruikte daarvoor een pot thinner. 

Trapje er bij, muziekje, af en toe een saffie, en vanwege de hitte een ventilator. Patlom zegt men hier. Hard nodig want in de Isaan kan het dik in de 40 Celcius lopen en dan wil je graag een fris luchtje bij je werk.

En zo ging meneer aan de slag met een pot thinner en een krabber maar vergat iets. Die ventilator moet je natuurlijk niet op jou richten als je bezig bent met verf-oplossende wateren die bedwelmend werken. Dat zou een naay chaang toch moeten weten?

Nee! Dat weet ie niet of hij denkt dat dit voor mietjes is. Ach, ik heb ze meegemaakt hoor! Geef ik een lasapparaat te leen en doe er een lasbril of laskap bij: ik word uitgelachen. Mijn vrouws zoon lag daarna dagen met lasogen op bed…

Geef een decoupeerzaag of een betonboor te leen (geloof me, dat leer je wel af hoor.,..) en doe er gehoorbeschermers en een veiligheidsbril bij: je wordt uitgelachen. Dat is voor mietjes! .

Dus de heer ingenieur dacht niet na en ging aan het werk aan zijn kozijnen. Tot zijn vrouw niets meer hoorde en maar eens ging kijken. Meneer plat op de grond. Door ‘verkwikkende’ dampen, zeg maar. Met man en macht meneer de ingenieur naar zijn bed gesleept waar hij twee volle dagen voor Pampus heeft gelegen en geen boe of bah kon uitbrengen….. Dokter waarschuwen? Ach, ben je gek….

Enfin, de goede man heeft het overleefd. Dus, mensen, thinner? Kijk er mee uit…

Ingezonden door Erik Kuijpers

Rating: 4.90/5. From 21 votes.

6 gedachten over “Je maakt van alles mee in Thailand (225)

 1. Mooi geschreven.

  Bij mij is men in het verleden met een flex bezig geweest om uitstekend beton ijzer op het balkon in te korten.
  Staande op een ladder met 1 been en met 1 hand het balkon vasthoudend sloeg de flex uit zijn andere hand en de flex zwaaide aan de kabel door de lucht op een redelijk veilige afstand van mij.

  Er wordt in het dorpje bij ons veel prutswerk verricht.
  Vaak is de vrouw moreel verplicht om iemand uit de familie te vragen , die het werkje wel even opknapt.

  Tegels vallen van de muur, gemetselde muren vallen om, deuren en ramen sluiten niet.
  Talloze voorbeelden.
  Het TV programma ; mijn man is klusser , zou in Thailand een succes zijn.

 2. Ja Eric,
  Dan moeten die thinner/aceton-snuivers toch échte kanjers zijn hè, en geen watjes.
  Want na paar ‘snuifjes’ voelen ze zich even in de hemel, want jouw ingenieurbuurman ging 2 volle dagen onder zeil.

  • PEER, ik heb met snuiven geen ervaring. Ik denk dat de jeugd die (lijm) snuift stopt als een hemels moment is bereikt.

   Omtrent de buurman vertelde mijn vrouw me dat ie de hele ochtend had staan werken en ik vermoed dat hij een overdosis heeft binnen gekregen. Hoe dan ook, hij doet het nooit meer…..

 3. Dan was het in ieder geval goeder Thinner, en geen rotzooi! Ha ha.

 4. Ja Technische scholen in Thailand zijn er wel maar de meeste jongelingen moeten het toch echt van ‘leermeesters’ tijdens het werk hebben en dan gaat het wel eens wat minder goed.

 5. Ze zijn meestal Rijstboeren als de oogst gedaan is hebben ze nog een baantje erbij, zoals metselaar of tegelzetter of schilder enz. Meestal gaat het goed maar er zijn er ook die snappen er niks van en zijn dan Meneer de ingenieur 55555 LOL.

Reacties zijn gesloten.