Je maakt van alles mee in Thailand (145)

In Thailand gaan zaken soms anders dan dat wij in België en Nederland gewend zijn. Dat zorgt nogal eens voor leuke anekdotes en grappige verhalen, waarover onze lezers vertellen.

Vandaag een eerder ingezonden verhaal van Stefan, die ondanks zijn goede voorbereiding toch in de bekende Tuk-tuk scam is getrapt.


In de Tuk Tuk genomen…

De eerste keer dat ik naar Thailand ging, heb ik me goed voorbereid. Diverse boekjes over Thailand gekocht en goed doorgelezen. Mijn vriend en ik hadden een rondreis geboekt, maar de eerste dagen in Bangkok waren ter vrije besteding. Naar mijn idee kon een bezoek aan Thailand niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Grand Palace.

Ik had al gelezen dat er veel figuren rondliepen die je met een smoes dat het paleis gesloten was, tuk tuks inlokten voor een goedkope tocht door Bangkok, waarbij je uiteindelijk altijd eindigde bij een juwelier of kleermaker. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus dat zou ons niet gebeuren.

Vanuit ons hotel namen wij een taxi. Op de kaart had ik gezien dat het een kilometer of 7 was. Nadat we de taxi ingestapt waren, bleek de meter het niet te doen (zei de chauffeur ) maar hij kon ons wel naar het Grand Palace brengen voor 200 baht. Wat waren we tevreden met onszelf dat we dit af hadden kunnen dingen tot 180 baht. Arme chauffeur, wat zou hij hier op toe moeten leggen, maar ja, hij was er zelf zuchtend mee akkoord gegaan. Op de terugweg, met een taxi waarvan de meter wel werkte, kwamen we er natuurlijk achter dat degene die voor de gek waren gehouden, wijzelf waren.

Aangekomen bij het Grand palace werden wij direct aangesproken door een vertegenwoordiger van het Thais toeristenbureau met de mededeling dat in verband met het bezoek van een bevriend staatshoofd het paleis tot 13 uur gesloten was. Die pech hadden wij dus weer.

De keurig geklede heer met een ID bewijs die zijn functie moest benadrukken, maar dat voor ons natuurlijk onleesbaar was, kon ons echter namens het Thais toeristenbureau een rondtocht van 2 uur langs Bangkok’s highlights aanbieden. De kosten hiervan waren slechts 80 baht. Dat was natuurlijk een koopje, dus hier gingen wij graag op in. Wat een geluk hadden wij dat we deze keurige man van het Thais toeristenbureau tegen waren gekomen en niet een van die oplichters.

Helaas kwamen we er na 10 minuten al achter dat wij in dezelfde toeristenfuik waren gelopen als zovelen voor ons, toen we bij een kleermaker kwamen, waar even wat aan de tuk tuk nagekeken moest worden. Wij konden binnen wel even plaatsnemen, uiteraard zonder enige aankoopverplichting.

Toen wij, ook na enig aandringen, liever buiten bleven wachten is het mij voor de eerste keer en gelukkig ook de laatste keer gelukt om een Thai woedend te krijgen. Toen wij aangaven van de rest van de tour af te willen zien en hem 80 baht in zijn handen drukten werden de biljetten, onder toevoeging van naar ik aanneem een hele rits Thaise scheldwoorden, in ons gezicht gegooid en vertrok de chauffeur, zijn middelvinger opstekend, met haastige spoed.

Gelukkig vonden wij snel een taxi die ons weer naar het Grand Palace bracht. Hier aangekomen, en weer aangesproken door meerdere officials, die door ons nu glimlachend genegeerd werden, begonnen we toch aan ons bezoek van de Grand Palace. Onze eerste les in Thailand hadden we inmiddels geleerd.

Rating: 5.00/5. From 12 votes.

21 gedachten over “Je maakt van alles mee in Thailand (145)

 1. Zelfs mijn Thaise echtgenote heeft zich destijds laten ‘vangen’ aan de smoesjes die verteld worden aan het Grand Palace. Ik heb de indruk dat er toch wel heel veel toeristen misbruikt worden door die geldwolven.

  Ik vind dit schandalige praktijken (maar dat heb je overal, in elke toerischtische plaats, waar ook ter wereld).

 2. Troost je, wij hebben ons ook een keertje laten vangen

 3. Ja, heel herkenbaar dit. Moet het gewoon een keertje meemaken. Hierna trap je hier natuurlijk nooit meer in, maar het loont waarschijnlijk dus ze blijven doorgaan. Ook wel leuk om deze mensen te spotten en soms ook een gesprekje met ze aan te gaan. Het is alleen verbazingwekken hoeveel van die tuk tuks hieraan meedoen. Maak in Bangkok ook amper gebruik hiervan, vind ze te opdringerig en het vervoer is meestal niet comfortabel en veel te duur.

 4. Ik dacht dat er een zoetsappig verhaal zou volgen, waaruit bleek dat je genomen was in de tuc tuc.
  Uiteraard is deze gedachte een spinsel uit mijn eigen dirty mind ….:-).

 5. Dit kan alleen maar bestaan door de corruptie van de Thaise politie, zo simpel is dat.

 6. heb, heel lang geleden iets dergelijks meegemaakt. tuk tukker moest omweg maken zei hij. Vriend had hem geld geleend en dat moest hij terugbrengen. Werd geoparkeerd bij een diamanthandelaar oid. Duurde nogal. Dus ik ziei de tuktuker dat we of NU moesten gaan of ik zou mijn eigen weg gaan. TT rekte het opnieuw. Ben uitgestapt en weggelopen. TT kwam achter me aan maar ik was zo ( kruidtje roer me niet) boos dat ik hem verteld heb: donder op. No Money !! Ik was jong dus best goed ter been. Heb me snel uit de voeten gemaakt. Heb het overleefd.

 7. Er zijn ook tuktuk chauffeurs die je een gratis rit aanbieden als je maar akkoord gaaat met 2 of 3 stops bij een kleding- of juwelierszaak, want dat brengt meer op.
  Zij krijgen van die winkeliers een vast bedrag toegestopt voor elke stop die ziij maken bij hun wiinkel.

 8. Haha .Ikzelf begin naar thailand denk 20 jaar geleden ook eens aan nana plaza tuk tuk willen nemen voor 50 baht naar soi kowboy …maar das juist de tegenovergestelde richting in verkeer en zeer moeilijk. Maar ik sprak thais en die tuk chaufeur tegen mij : Dan kan niet nu met al da verkeer maar den dienen kan dat en hij wees een ander jonge gast. Falang want go soi cowboy 50 b … en die kon natuurlijk zijn gezicht nie verliezen dat hij dat nie kon en weg. tegenovergesteld tegen alle verkeer in en voetpaden op en door clinic en van alles . Politie langs de weg naar hem roepen dat da niet kon maar hij trok er vandoor en voor 50 b aangekomen.ook. Denk wa drinkgeld gegeven erbij voor t plezier van die rit. Dus tis nog nie al slecht in bangkok hee als ge den draai kent .

  • Plezier, dank zij de voetgangers die je gehinderd hebt op het voetpad??
   Dat is een dagelijks terugkerende ergernis voor Thaise en buitenlandse voetgangers, buiten corona tijden weliswaar.

 9. Ok, de manier waarop het gedaan werd, is een beetje omslachtig. Maar uiteindelijk dit een “scam” te noemen gaat mij een beetje te ver. Wat had je te verliezen? Ik heb dat vaak meegemaakt in Bangkok en ook in Bangalore (India). Je gaat dan even de winkel binnen, maakt een rondje en gaat weer naar buiten. De chauffeur krijgt van de winkel een kleine bonus (soms schoolgerei voor de kinderen of iets dergelijks). Daarna gaat ieder zijn weg.
  Er is of was een andere “scam” die soortgelijk begon, heb ik zelf zo’n jaar of twintig geleden meegemaakt. Ik was met een collega net als jullie bij Grand Palace en werd door een Tuk-Tuk chauffeur aangesproken. Grand Palace zou die dag dicht zijn, maar hij kon ons voor weinig geld (50 Baht) naar een andere mooie tempel brengen. Nou goed, wij lieten ons daarheen brengen. Daar aangekomen liepen we een rondje om de tempel heen, waren vrij snel weer bij onze Tuk-Tuk, waarop de chauffeur zich verontschuldigde omdat hij naar de wc moest.
  Toen kwam een ander naar ons toe en vroeg hoe wij de tempel gevonden hadden. ,,Jammer” zei hij ,,dat jullie nu pas aankomen, anders hadden jullie het huwelijksfeest kunnen meemaken van mijn nicht!” Zij was net getrouwd en zou met haar man naar Nederland vliegen.
  Toen vertelde hij dat hij zelf al vaker in Nederland was geweest. Nou mochten wij eens raden hoe hij die reis bekostigd had. Hij kocht edelstenen in Thailand en verkocht die in Nederland voor een goede prijs. Toen viel ik hem in de rede… en nu wil je graag dat wij met je meegaan om een kleine investering te maken en daarmee onze reis bekostigen, of niet?
  Hij stond me even verbaasd aan te kijken. Let op, zei ik tegen hem, dit is geen nieuw verhaal. Hetzelfde heb ik al een paar jaar geleden gehoord. Je moest eens wat anders verzinnen om geld van toeristen af te troggelen… Hij protesteerde, maar uiteindelijk gaf hij het toe. Hij deed het alleen maar omdat ook Thaise mensen door buitenlanders uitgebuit zou zijn…
  Ik heb hem toen de raad gegeven een ander verhaal te gebruiken, wat dit kende intussen al iedereen. Intussen kwam de chauffeur weer aan en wij lieten ons van die plek wegbrengen. Maar volgens ons zat hij ook in een complot.

 10. Huh? Verhaal verteller verteld het zelfs “met een smile”. Dus vanwaar je vooringenomen cynisme?

 11. 100% herkenbaarheid en aldoende leer je. Het hele spel wat gespeeld wordt kost geen godsvermogen en misschien zal het daarom nog steeds spelen. Genaaid worden waar jezelf bij staat is juist een goede les. De grotere disco’s in Bangkok en wellicht ook elders geven de taxichauffeurs ook een vast bedrag als ze mensen afleveren en als je dat weet dan is het ritje er naar toe altijd gratis. Een paar woorden Thai maken het verschil.
  Bedankt voor de rit en reken maar af bij die gast die je heel goed kent.

  • Het is zelfs nog extremer, je kunt als je naar bepaslde disco’s wilt zelfs geld toe krijgen van de taxichauffeur als de afstand niet te ver is en je goed weet hoe het werkt en het juist onderhandelt. Heb dit gehoord van een thaise zwager die taxichauffeur in Bangkok is.

 12. Heeft iemand dit al meegemaakt.We komen de trappen af van het BTS station Saphan Taksim en een Tuk-Tuk staat ons op te wachten en bied ons aan ons te brengen waar we willen voor 1 dollar. Ik antwoord dat dat niet hoeft omdat we de boot nemen naar de overkant naar de Radchawongse pier, wat we reeds meerdere keren gedaan hadden. Antwoord de chauffeur: “geen boten vandaag, het water staat te laag “. Deze keer was het echt TE doorzichtig . Ben andere keren genoeg opgelicht maar nooit fortuinen verloren. Voelt op het moment zeker niet leuk maar we kunnen er nadien wel mee lachen. Iemand die nooit in Bangkok geweest is kan gewoonlijk niet geloven dat je u zo frequent laat vangen.

 13. Ik zal proberen niet net zo bot te reageren als jij, beste Ralph.

  Stefan schrijft dat hij voor vertrek diverse boekjes over Thailand goed heeft doorgelezen en op de hoogte was van tuk tuk-scams. Hij had zich niet gerealiseerd dat ook als autoriteit uitziende personen onderdeel van de scam kunnen zijn.
  Verder schrijft hij dat de tuk tuk-chauffeur de ฿80 samen met vermoedelijk een aantal verwensingen in hun gezicht terug gooide. Daarna moesten ze een taxi terug nemen naar het Grand Palace.
  Nergens lees ik dat hij beweerd dat dit soort praktijken in NL (of elders) niet voorkomt.

  Begrijpend lezen is kennelijk niet iedereen gegund.
  Ik wens ook jou en alle anderen een gezond 2021.

  • Beste Theo,
   Mijn excuses wanneer mijn mening tegenover jou bot overkomt.
   Ik heb ook niet beweert dat hij schreef dat zulke praktijken hier niet voorkomen , dat is mijn mening, met ondertoon zoals je zal begrijpen.
   Over 1 ding zijn we het eens ,dat is jouw 1 na laatste regel.
   Alvast een gezond 2022.

 14. Het hele verhaal deed me een beetje denken aan de Amsterdamse Taxi praktijken, alleen daar gaat het meestal om wat meer groot geld.
  Wat ook dit weer betreft lijken mensen in het dagelijks leven in Thailand niet zo heel veel te verschillen van de mensen in de rest van de wereld.

 15. Ja jongens,
  Zo’n tourtje met ‘n tuktuk in Bangkok moet je zéker meegemaakt hebben.
  Kom er al jaren.
  We stonden ‘n beetje onwennig(gespeeld) voor ons hotel. En ja hoor: de visser had beet!!!
  En zéér vriendelijke man in mooi wit & gestreken overhemd sprak ons aan. Hij had waarachtig ‘n zus getrouwd met ‘n Nederlander (hoe mooi kan ‘t lijken) uit Leiden. Hij was er zelfs geweest en wist ook nog over Madurodam te vertellen. Wij lieten ons Skytrain-abb natuurlijk niet zien. Omdat “Skytrain have pickpockets, very dangerous on sunday” en de trein rijdt niet frequent op zondag.
  Waar we heen wilden. We vertelden: Cock-fighting, wetende dat daar geen farang wenselijk zijn.
  “No ploblem”, hij klikte met z’n vingers, en zelfs in de kakofonie van Bangkok kon de tuktuk-driver dát horen.
  Wij erin en weg waren we, onderweg naar het “grote hanengevecht” hahaaa.
  Na 5 minuten riep ik naar de arme driver: “no tailor, no antique, no juwelry and no carpets!”
  Ik zag de zweetdruppels onder z’n petje vandaankomen. Wat nu??
  Hij heeft ons plm ‘n kwartiertje rondgereden en verteld: “solly, sunday no cockfighting”
  Maar dát wisten we al.

 16. Tijdens mijn eerste vakantie in Thailand ben ik ook een keer door een taxichauffeur bij een kledingzaak (in Bangkok) gedropt (om even rond te kijken), heb hier uiteindelijk een mooie blouse op maat laten maken voor iets van 900 baht dacht ik (in 2008), deze toen direct betaald en laten bezorgen bij mijn hotel. Dit is heel veel jaren mijn favouriete blouse geweest en ik was er achteraf dus heel blij mee dat ik daar gedropt was. Heb zelfs jaren later via het labeltje in de blouse nog geprobeerd er achter te komen waar deze winkel zat om er nog een keer heen te gaan (is er uiteindelijk niet van gekomen)

 17. Typisch .. aldoende leert men … zelf meegemaakt en was niettegenstaande ook om mijn hoede ..

 18. Het zelfde meegemaakt, maar wist waar ik aan begon, truck was bekent. Buiten het Hotel stond een TukTuk die vroeg ons drieenen (van reisgezelschap) of we voor 30 bath per persoon 3 tempels wilde zien, een mooie rondrit voor weinig!
  Wij zijn ingestapt en de chauffeur vroeg of we een schop wilde bezoeken, we hoefden niks te kopen alleen maar rondkijken, wij zeiden ja, waarna hij bij een juwelier stopte. Wij naar binnen en kregen gelijk bij de ingang een lekker glas koude drank, daarna werden we begeleid naar de diverse vitrines. Wij deden letterlijk wat hij zei, kijken kijken niet kopen. We probeerden zo snel mogelijk naar de uitgang te komen wat niet mee valt, op het einde wilde ze toch nog een goedkoop souvenir aan je slijten. In de tussentijd kreeg de chauffeur hiervoor in ruil 5 liter benzine (bon). Daarna nog een schop, dit keer een kleermaker waar we weer hetzelfde deden, we hadden de grootste lol en winkel begreep er niks van, waarom die farangs zo moesten lachen. Chauffeur weer zijn 5 liter benzine en wij een gratis drankje. De TukTuk driver was hier heel eerlijk in en moest er ook wel om lachen. Uiteindelijk ook de 3 tempels gezien en dat alles voor €1 per persoon.
  Een mooie herinnering om nooit meer te vergeten, nu ben ik een alround toerist die alle kneepjes wel onder de knie heeft!

  Een ander leuk verhaal is deze: Wij waren voor een nacht in een hotel in Bangkok en wilde naar de luchthaven voor een vlucht naar UdonThani, Buiten aangekomen met de koffers vroegen de taxi chauffeur waar we heen wilde, dit uitgelegd en de prijs was 500 bath, ik zei dat dit te veel was en wilde de meter aan, dat wilde ze duidelijk niet. Mijn thaise partner bleef bij de bagage en ik ging op weg om een taxi te halen. Ik was de straat nog niet uit of ik zag een taxi rijden, deze aangehouden en gevraagd of de meter aan ging voor een ritje naar het vliegveld, geen probleem zei de chauffeur. Ik stapte in en ging terug naar het Hotel om mijn bagage en partner op te halen, instappen en wegwezen. De andere taxi’s stonden met grote ogen ons na te staren, wat een bijdehante farang was dat!!! En voor 200 bath waren wij op de luchthaven voor onze vlucht, end goed al goed.

Reacties zijn gesloten.