Je maakt van alles mee in Thailand (123)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
22 september 2020

Veel buitenlanders, die een relatie aangaan met een Thaise partner, krijgen er vroeg of laat mee te maken: de wens om een huis voor de familie in het Isaanse dorp te bouwen of te verbouwen. Aan die wens wordt vaak wel gehoor gegeven, maar de vraag is wie dat gaat regelen. Het geld komt natuurlijk van de buitenlander, maar de uitvoering zal hij meestal wel aan een specialist overlaten. Dat geldt niet voor bloglezer Pieter, die al drie huizen gebouwd heeft in Udon Thani en zich een ervaringsdeskundige van de Thaise bouwkunst noemt. Hij heeft in 2017 een interessant verhaal geschreven over wat hij zoal meemaakte met Thaise “vakmensen”

Thaise bouwkunst

Ik ben wegens familieomstandigheden (zieke schoonmoeder) begonnen met mijn derde huis te laten bouwen in Udon Thani. Heb heeeel wat lesgeld moeten betalen om goed resultaat te krijgen. Maar, het is zeker wel mogelijk om een degelijk huis te laten maken.

Belangrijk is dan ook dat je werkt met bouwvakkers die hun vak verstaan. Heb zoveel prutsers aan het werk gehad, die vertelden dat ze het wel even konden maken. Nee dus!

Ten tweede, je moet erbij blijven. Ik zag een keer, dat een van de voormalige metselaars al schever ging metselen. Toen ik hem daarop aansprak (in het Thais; mei tong), vertelde hij me verbolgen, dat hij meer dan 20 jaar in het vak zat. Ging geen conflict met hem aan maar pakte mijn waterpas. Zette deze op het gemetselde, en ja, scheef! Hij was zo verbolgen, dat hij zijn spullen inpakte en de bouwput verliet.

Mijn ervaringen zijn, dat je voor een bouw de tijd moet nemen, een plan de campagne moet hebben of een professioneel bouwbedrijf/architect moet inschakelen. Ik deed alles naar mijn kunnen en nam alles in eigen hand. Zag ook dat er woningen gebouwd werden op grond, wat nog maar net opgehoogd was. Natuurlijk verzakt dit! Maar de eigenaar wil geen vier jaar wachten en het zal de bouwvakkers een zorg zijn dat het huis scheurt en verzakt. Zij krijgen wel betaald. 200 bath per dag voor een deskundige bouwvakker? Vergeet het. Dit is al vragen om moeilijkheden!

Ten derde, koop alleen de beste materialen. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar juist hier is het een absolute must. Geef als voorbeeld altijd: je hebt waterkranen van een paar honderd bath maar ook van 3000 bath en duurder. Jammer genoeg is dit voor een leek niet te zien, maar kwaliteit geeft geen problemen. Met mijn eerste huis ben ik 8 jaar bezig geweest. Ieder jaar weer wat laten doen, zodat ik het overzicht er over hield en de vakmensen eruit kon vissen om de volgende stap weer te ondernemen. Zo heb ik alleen de beste mensen overgehouden. Toen ik dit (land)huis (château) te koop zette (reden: het was veel te groot en te bewerkelijk en we reizen bijna iedere maand naar het buitenland), kreeg ik binnen een maand vier reacties en was het binnen diezelfde maand verkocht. Niet voor de hoofdprijs, zodat je jaren moet wachten op een belangstellende, maar een normale verkoopprijs.

Mijn tweede huis, nu zeven maanden oud, werd totaal onderhoudsvrij gebouwd met de duurste materialen, apparatuur en de beste overgebleven vakmensen. Soms waren ze er met tien man aan het werk en dit werd me te gek, omdat dan alles zo snel gaat dat je zelf fouten gaat maken, het overzicht raakt zoek. Ook hier moest ik dagelijks bij aanwezig zijn, omdat ze soms hun eigen zin willen doordrukken. En mijn motto is: ik betaal dus ik bepaal!

Als er iets niet naar mijn zin was dan liet ik het weer afbreken, zodat ze alsnog mijn idee en smaak volgden. Het is uiteindelijk een heel speciaal huis geworden in een. supermodern design en naar de wet van Isaac Newton gebouwd. Dit speciale architectonische D house werd in mei 2017 opgeleverd. Spijtig genoeg staat het nu recent weer te koop, omdat dit speciale huis niet rolstoelgeschikt is, gezien de vele spiegeldeuren, tweede badkamer en boventerras. Dus….. spijtig genoeg na zeven maanden, moet ik hier alweer afscheid van nemen. En de nieuwe koper komt in een opgemaakt bedje terecht voor een hele lage gedwongen verkoopprijs voor dit eenmalige zeer speciale huis.

Mijn schoonmoeder is heel erg ziek en moet 24 uur haar zorg hebben. Dus laat ik nu dit keer maar toch, met spoed, een bestaand huis verbouwen die wel rolstoel vriendelijk is, maar ook voor de vele familieleden en vrienden toegankelijk is. Dit nieuw te verbouwen huis is over een paar maanden afleveringsklaar. Spijtig genoeg hadden mijn vaste mensen ander werk voor een jaar, dus moest ik wel gedwongen naar andere vakmensen op zoek, gezien de tijdsdruk voor mijn zieke schoonmoeder.

En ja hoor, ze hebben weer veel moeten afbreken, omdat ze niet naar mijn plannen/ideeën luisterden! Heb ook dit keer weer op de bestaande grond gebouwd, zodat het nooit kan verzakken. Met natuurlijk een goede stevige fundering en later wordt alles naar wens opgehoogd. Jammer genoeg wordt dit huis niet onderhoudsvrij gebouwd, zoals mijn tweede Designhuis maar dit is even niet anders.

Na het overlijden van mijn schoonmoeder komt dit huis dan ook weer in de verkoop, omdat het voor ons te groot is en te bewerkelijk. Dat willen wij juist niet meer, wij willen meer van de wereld zien. Daarom was mijn tweede huis een ware droom voor ons, met alle voorziene gemakken. Maar… belangrijk is, dat ik ook dit huis met een goed gevoel weer door kan geven aan een andere liefhebber/eigenaar.

Dus totaal onverwacht heb ik er een leuke hobby bijgekregen in Thailand. Beleef zeer veel positiviteit en plezier om voor architect te mogen spelen en huizen te bouwen waar er geen dertien van in een dozijn gaan!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.41/5. From 17 votes.
Please wait...

4 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (123)”

 1. Johan Meijer zegt op

  Ik lees niets over isolatie wat je daar hebt gedaan. Voor mij erg belangrijk.

 2. Bert zegt op

  Een jaar of zes geleden moest er in ons appartement een inbouwkast komen. Tja, dan maak je wat mee. Natuurlijk pasten het niet. Allerlei specialisten erbij gehaal, maar nee, dat kon echt niet.
  Inmiddels is de kast geplaatst zoals deze leek / farang het wilde hebben. Een eenvoudige rolmaat gebruikt, dat was alles.

 3. janbeute zegt op

  Ik kan mijn ervaring delen met de inzender van dit verhaal.
  Gelukkig heb ik kennis van techniek en kom uit een bouwvakkers familie.
  Maar ook ik heb veel geleert met vallen en opstaan over hoe zoal hier gewerkt wordt.
  Enkele teams en aannemers naar huis gestuurt en zorgen dat je tijdens de bouw dagelijks aanwezig bent.
  En wat ik niet lees in dit verhaal pas op voor mollen.
  Ik bedoel niet die beestjes maar bouwlieden die een hekel of een conflict hebben gehad met een familie lid oid van je ega.

  Jan Beute.

 4. Pieter, zegt op

  Totaal verrast’ zag ik mijn column van dik 3 jaar geleden herplaatst? Er is sinds deze afgelopen 3 jaar weer veel veranderd. En met alle respect’ de bijgevoegde foto van dit (doorsnee normaal’) huis’… Is zeker mijn smaak en belangstelling niet! Omdat al mijn huizen geen 13 in een dozijn zijn! Mijn 2e Designwoning was binnen een week verkocht en voor mijn 3e woning stond totaal onverwachts een belangstellende op onze stoep? met interesse voor deze 3e woning. De volgende dag hebben wij een vervolgafspraak gemaakt, waarbij de gehele familie aankwam draven Honderden foto’s werden er gemaakt, en met de hoofdpersonen onderhandeld’ en binnen een uur was ook mijn 3e woning totaal onverwachts verkocht”

  Ik ga nooit naar kroegen, en dit zijn mijn vrienden dan ook niet’ maar moet een dagelijkse nuttige besteding hebben, om niet in verveling te geraken. En het jeukte alweer, als hobby architect een nieuwe nog grotere uitdaging aan te gaan’

  Kort daarop ben ik begonnen met mijn 4e project, en zoals eerder geschreven met de juiste bouwvakkers! Ook ditmaal wilde ik alles in eigen inzicht en regie houden’ en op de vraag van Johan Meijer, ik werk met de techniek van Isaac Newton’ dit werkt als een natuurlijke airco’ . 13 in een dozijn fantasieloze woningen zijn er genoeg te koop’ maar er zijn altijd mensen die iets speciaals en exclusiefs zoeken op een unieke eenmalige luxe locatie! Met veel rust en ruimte in een groter stad met alle gemakken voorzien aan een prachtig natuurmeer’ Ditmaal is mijn bouwkeuze gevallen voor een Japanse techniek ( ‘The construction company has started this mega project on 02 – 07 – 2018 example built to the base comfort Sakurayama-Architects’) Tot dusver een prachtig eenmalig zeer lux complex waar zekerweten geen 2e van te vinden is!

  Je’ bouwt geen huis voor je familie! maar voor de korte resterende tijd’ die jezelf nog te leven hebt! Omdat je geen stuiver mee kunt nemen naar Boeddha’

  Voor diegene’ die belangstelling heeft voor aparte luxe niet alle dagelijkse panden kunnen mij mailen voor info en foto’s ( pdsmit5@hotmail.com )


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website