Je maakt van alles mee in Thailand (11)

De coronacrisis, die ook Thailand treft, wil je natuurlijk nou net niet meemaken, maar het is niet anders. De enorme acties om de arme bevolking van voedsel te voorzien krijgt in de media alle aandacht, maar niet vergeten mag worden, dat er ook talloze mensen zijn, die op hun eigen manier kleinschalig hulp bieden.

Rob Urbach uit Ban Pa Song in het district TaPhraya van de provincie Sa Kaeo is zo’n eenling, die enthousiast in zijn dorp aan de slag ging. Hij schrijft erover op de Facebookpagina van Thailand Community, dat wij met zijn toestemming en van de beheerder hebben overgenomen.

Uw bijdrage is ook van harte welkom als u iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons in Thailand heeft meegemaakt. Stuur het met eventuele door uzelf gemaakte foto’s, naar de redactie via het contactformulier.

Dit is het verhaal van Rob Urbach.

Van “toe pan suk” naar “saleng pan suk”

Om mensen te helpen tijdens de Covid 19 pandemie wordt o.a. voedsel uitgedeeld. Ook worden hier en daar kasten neergezet waar mensen die wat over hebben droge waren in kunnen zetten, terwijl anderen die dat nodig hebben het eruit mogen halen: toe pan suk. Letterlijk vertaald: kast om geluk mee te delen. Als variatie bedachten we hierop saleng pan suk.

Bij ons op het platteland is de nood misschien niet zo hoog als elders. Als het nodig is, zijn hier in de natuur om ons heen nog veel eetbare zaken te vinden/te vangen. Maar het leek ons wel leuk om onze dorpsgenoten in deze moeilijke periode te verrassen door gratis etenswaren en verzorgingsproducten uit te delen vanuit ons vervoersmiddel de saleng: Saleng pan suk.

No votes yet.