Herinnering aan een straatfeest

Door Dick Koger
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
26 maart 2018

Dat politie hier niet alleen maar corrupt is, bewijst het volgende verhaaltje. In de straat waarin ik voorheen woonde in Zuid-Pattaya zijn in dezelfde week enkele mensen jarig. Dus wordt er een feest georganiseerd. Tafels en stoeltjes in de gehele straat. Drank en eten.

Alle bewoners zijn uitgenodigd op één echtpaar na. Dit stel woonde indertijd naast mij en ik denk dat ik ook de enige was die wel eens contact met ze had. Ze zijn vanwege de gezondheid van de man naar Thailand gekomen, maar sluiten zich af van alles en iedereen. Thais eten is niet goed. Je kan Thais nooit vertrouwen. Etc. Ze maken het vooral zichzelf erg moeilijk. Het ergste is dat het een Duits echtpaar was. Hij spreekt alleen maar Duits. Zij enigszins Engels. Dus sprak ik alleen maar Engels met haar.

Maar nu het verhaal. Natuurlijk is de muziek erg luid en natuurlijk stopt de muziek niet om tien uur. Dus belt het echtpaar de politie. Merkwaardigerwijze komt die ook tamelijk snel. Twee agenten spreken eerst met het echtpaar, lopen daarna de straat eens door en spreken met verschillende Thais. Ze keren terug naar het echtpaar en verklaren: hier kunnen we niets aan doen. Ze hebben feest. En ze vertrekken, het echtpaar achterlatend met nieuwe stof tot ontevredenheid. Alle anderen zijn tevreden.

Nog twee zaken over dit echtpaar. Geruime tijd hadden ze een motor, die hij bereed met haar achterop. Toen ik een kleine motor kocht, formaat scooter, omdat ik die veiliger vond dan een grote motor, was zij dit geheel met mij eens. Zij kocht er ook één. Twee weken later werd ze gesneden door een taxi. Haar linker been werd bekneld. Na opname in een ziekenhuis in Pattaya, werd ze per helikopter naar Bangkok gebracht. Daar werd het linkerbeen geamputeerd. Gelukkig was ze rechts. Enige maanden later, zij oefende al op een kunstbeen, verhuisden ze. Om geld voor een taxi te sparen, bracht hij op zijn motor enige koffers naar het nieuwe adres. Hij kwam te vallen en brak een been. Boeddha bestaat.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Herinnering aan een straatfeest”

 1. Thomas zegt op

  Dat de Thaise politie niet alleen maar corrupt is, blijkt niet uit dit verhaaltje, eerder het tegendeel. En de tragische gebeurtenissen die het Duitse echtpaar overkomen, zijn nou niet echt om te lachen. De boodschap is dat mensen niet in stilte en een zelfgekozen isolement mogen leven? Misschien was het beter geweest om ze persoonlijk uit te nodigen voor het feest en zelf met hun het straatfeest bezoeken. Wie nauwelijks over de grens spreekt wordt gemakkelijk onzeker in sociale contacten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 2. janbeute zegt op

  Bij ons komt de politie weleens naar een feest uit hun zelf .
  Een paar jaar geleden bij het inwijdingsfeest savonds van een nieuwe woning van een Aussie en zijn Thaise vriendin bij mij in de buurt .
  Liepen er twee politieagenten rond .
  De Aussie vroeg mij wie heeft ze uitgenodigt ik antwoorde toen niemand , zij hebben zichzelf uitgenodigt .
  Ze komen niet voor jou hoor maar voor de drank en het eten en de sanoek Een uurtje later stond er zelf eentje al op het podium te zingen , zo vergaat het soms in Thailand .
  De politie te vriend houden .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 3. Leo Th. zegt op

  Of dat echtpaar nu wel of geen notoire moppenraars zijn, heeft toch niets te maken met beide ongevallen die hen zijn overkomen. En je conclusie dat Boeddha bestaat, nota bene na een amputatie van een been, vind ik eigenlijk te bizar voor woorden. Alsof Boeddha besloten zou hebben dat dit echtpaar gestraft moet worden. En natuurlijk is de politie in Thailand niet ‘alleen maar corrupt’. Heb trouwens ook ervaring met agenten die, althans t.o.v. mij, in het geheel niet corrupt waren. Bovendien is een grens tussen wel en niet corrupt soms moeilijk vast te stellen. Wanneer ik in Nederland aangehouden wordt omdat ik met mijn auto door rood ben gereden dan kan ik een flinke bekeuring op mijn deurmat verwachten. In Thailand heb ik de keus om de boete op het bureau te betalen dan wel een lager bedrag direct aan de agent te voldoen. Voorop staat echter dat ik de overtreding heb begaan. Historisch gezien ontvingen agenten in Thailand nauwelijks loon. Vanuit overheidswege werd in feite gestimuleerd dat agenten voor hun eigen inkomsten zorg diende te dragen. Thaise mensen beschouwen veelal dan ook het betalen van een bedrag aan een agent ter voorkoming van een boete niet als corruptie. In tegenstelling tot buitenlanders, misschien ook wel omdat deze groep vaak van mening is overmatig de dupe te zijn van aanhoudingen door de Thaise politie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
 4. Fransamsterdam zegt op

  “Daar werd het linkerbeen geamputeerd. Gelukkig was ze rechts.”
  Beter bewijs dat Boeddha bestaat en een voorbeeld van ultieme wijsheid, verlichting, rechtvaardigheid en barmhartigheid is, lijkt uitgesloten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website