Een nieuwe auto

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
3 oktober 2018

Worrawout Varinthanutkun / Shutterstock.com

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag: Een nieuwe auto.


Sommige delen van de economie in Thailand liggen helemaal op z’n gat (het is het jaar 2008). Zo werkt een neef van mijn vrouw bij de Ford in Ubon. Ze verkopen daar momenteel maar 2-3 auto’s per maand tegen vroeger 20-30 per maand. Ze hebben ook bijna niets meer op voorraad.

Zo wilden we een nieuwe pick-up kopen. Maar wel eentje met een automaat en met volwaardige zitplaatsen achter. Die hadden ze natuurlijk niet in voorraad. Na lang zoeken vond onze neef er toch één in Korat, maar dat is 350 km van Ubon. Met 10% korting konden we hem krijgen en ze zouden hem zelfs brengen tegen de dieselonkosten. Zo afgesproken, want ik had geen zin in een lange treinreis naar Korat.

In Ubon bij Lotus zou de overdracht plaatsvinden, want in Lotus is een vestiging van de Bangkok Bank waardoor overboeken van het geld ter plaatse geregeld kon worden. Inderdaad kwam op de afgesproken tijd onze nieuwe auto. Tot mijn verrassing zat er een vrouwelijk chauffeur in. En er bleek ook nog een vrouwelijke bijrijder in te zitten. Eerst maar wat gegeten met z’n allen, inclusief onze neef uit Ubon. Tot mijn nog grotere verrassing bleken er even later weer twee medewerkers van Ford Korat aan te komen lopen, dit keer een man en een vrouw. Die waren in een tweede auto naar Ubon gereden om voor vervoer terug te zorgen. Vier medewerkers uit Korat in totaal, maar ja, als de verkoop van auto’s toch op zijn gat ligt kan dat blijkbaar.
Na het eten werden de zaken afgehandeld.

Vervolgens in het donker onverzekerd naar huis gereden (de verzekering zou pas de volgende dag geregeld worden), maar dat ging gelukkig zonder brokken. Het rijdt toch wel lekker, zo’n nieuwe auto.

De volgende dag werd de auto door een monnik ingezegend. Dat bleek precisiewerk te zijn: eerst moest de auto naar het oosten gedraaid worden. Maar ook toen stond die nog niet goed want de wielen moesten ook nog recht staan. Alles kwam uiteindelijk toch nog op z’n pootjes terecht. We rijden er nu 10 jaar later nog steeds in en naar tevredenheid.

We hebben slechts één deukje in al die jaren opgelopen en dat was toen een bejaarde farang onze geparkeerde auto aanreed. Bezweringsformules beschermen blijkbaar niet tegen farangs.


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Een nieuwe auto”

 1. Sjaak S zegt op

  Dacht ik toch even dat er een romantisch verhaal zou komen vanwege de vrouwelijke bestuurders… maar je was al in een relatie, stel ik vast. Wat was er dan zo bijzonder aan twee vrouwelijke chauffeurs?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   Ja Sjaak, ik ben al 41 jaar in een relatie.
   Er zijn natuurlijk veel vrouwen in Thailand die auto rijden maar beroepshalve zie ik er nog weinig. Ook in taxi’s niet, al zal dat wel veranderen. En het gaat bovendien om het jaar 2008. Thailand verandert snel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Puuchaai Korat zegt op

  Als je goed anticiperend rijdt, hoef je echt niet in de problemen te komen, net als in Europa.

  Eindelijk komen er Chinese auto’s op de Thaise markt. Heb een Glory 508 CVT 7 seat op het oog. Een Chinees frame, alle mogelijke opties, camera’s voor en achter, parkeersensoren, navi, sunroof en noem maar op. De motor is een Fiat 1.5 turbo. Voor een dergelijk groot model echter voldoende power (vind ik). En gemiddeld gebruik 1 op 14,5 zag ik op de display. Nog minder dan onze Almera. Ook voor de belasting is de relatief kleine motor aantrekkelijk. En de prijs: 739000 TBath. Ongeveer de helft van wat je voor de gemiddelde SUV betaalt met dergelijke opties. Garantie 3 jaar , 100000 km. Er zijn alleen in Bangkok en Korat garages op dit moment, maar dat komt ons niet slecht uit als Koratters.

  En op de achterzijde staat Eurodriver vermeld, dus zijn ze gewaarschuwd als ze achter me rijden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Sjaak S zegt op

   Een mooie auto. Hij heeft veel weg van de Honda CR-V: https://www.youtube.com/watch?v=XccSP7ZVGpQ

   Ik zag deze week een jaar oud model staan, die nog voor de prijs van bijna 900.000 Baht werd aangeboden. Dus nieuw zal hij wel over een miljoen baht kosten.
   De specs van de Glory en die van de Honda liggen niet ver van elkaar.. de prijs ongeveer 250.000 Baht..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. janbeute zegt op

  Eindelijk komen er Chinese autos op de Thaise markt .
  Zeker geen reden tot vreugde .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. slagerijvankampen zegt op

  Het gedoe met de inzegening van de auto komt enigszins dwangmatig over. Totem en taboe (Freud) Dwangneurose en religie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • jasper zegt op

   Nogal hardvochtig…. Je kunt het ook “Gewoonten en gebruiken” noemen.

   Het gebruik van een kaasschaaf door alleen!! nederlanders kun je anders ook wel een dwangneurose noemen, en je realiseert je hopelijk toch wel dat elke keer als je vloekt je ook god aanroept…
   En wie heeft er nog nooit “God zegen de greep”gepreveld?

   Zo leg ik altijd mijn portefeuille op mijn nachtkastje, en mijn telefoon in de woonkamer: de een veilig dichtbij, de ander zodat ik niet gestoord wordt. Laat ik deze handelingen na voel ik mij onrustig.

   Een dwangneurose? Ik noem het een goede gewoonte.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • slagerijvankampen zegt op

    Wat betreft uw portefeuille op het nachtkastje ja, dat is een goede gewoonte, zeker in Thailand. Helemaal zeker als men getrouwd is met een Thaise met het spreekwoordelijke “gat in de hand” Ik heb het echter over onnodige magisch aandoende handelingen die ongelukken zouden moeten voorkomen. De auto oostwaarts gekeerd. Wat heeft men toch altijd met het oosten? Tja, daar komt de zon op en dus komt daar al het goeds vandaan. Terugkeer van stichters van religies enz uit die richting. tegenwoordig weet men dat de aarde om de zon draait. Althans, ik hoop dat zelfs de monniken in Thailand daarvan nu op de hoogte zijn. “De wielen moesten ook nog eens recht staan” Als dat niet neurotisch is……. Wat is het verschil met 30 keer het licht aan en uitdoen omdat bij verzaken dit rampen zou veroorzaken zoals de dwangneuroticus ten onrechte meent? Inderdaad, je hebt ze ook wel hier in Nederland. En meer dan je denkt. Lees vals alarm! Menno Oosterhof.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. PEER zegt op

  Beste Jan Beute,
  En waarom zouden Chinese auto’s géén zegen zijn?
  BMW en Mercedessen worden al volop in China geproduceerd. En wat denk je van Apple-produkten?
  I-phones, I-pads en Apple-tablets worden allemaal in China geproduceerd, en zeg nou niet dat dat de minderwaardige produkten en merken zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Mark zegt op

  Over Chinese producten wordt vaak smalend denigrerend gesproken.
  Feit is dat ze veel sneller kwalitatief hoogstaand “kopiëren”. Sneller en meer kwaliteitsvol dan de Japanners hen voordeden.

  Ik herinner me nog eind de jaren ’60, begin de jaren ’70 toen kleine Japanse mannetjes de motorcross en motorrace wedstrijden bezochten. Ze trokken foto’s van alles, tot de kleinste details. Honda, Suzuki, Yamaha, Kawa zijn vandaag grote merken terwijl Norton, BSA, CZ en ander Benelli’s in de retro niche verzeild geraakten.

  Sorry, Benelli is helemaal terug in Azië en Zuid-America, dank zij productie van het Chinese QJ in combinatie met Italian design en O&O in Italië.

  Het Chinese QJ bouwt trouwens voor diverse automerken kant en klaar motoren. In menige “Westerse” klassewagen draait een volbloed Chinees machientje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website