Drank maakt meer kapot…?

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
24 juni 2016

‘Nee, nee, het is geen viezigheid, alleen maar verdriet’, zegt de man die de asbak vol met natte, gepropte tissues aan de dame achter de bar overhandigt.

Ze weet niet of ze het wel goed verstaat, maar haar afkerige blik verandert in een nieuwsgierige, terwijl ze zich in routine omdraait en achteloos het verdriet in de afvalbak achter zich mikt.

‘En nog twee rode wijn graag’, vervolgt hij snel, voordat ze de vraag kan stellen die zichtbaar op haar lippen ligt. Ze had al wel gezien natuurlijk dat er iets aan schortte, daar achterin de bar.

Er is een tiental mensen. Twee Thaise schonen zijn aan het poolen. Ze moeten vooral lachen als ze eenvoudige ballen missen, hebben luidruchtig lol, hopen zo contact te krijgen met de paar mannen aan de toog.

De bar is eigenlijk iets te klein voor een poolbiljart waardoor hier en daar de keu te lang is en andere oplossingen gevonden moeten worden om een stoot te kunnen maken. De muziek staat halfzacht. Tussen het geroezemoes, de muziek en de klikkende ballen door, is af en toe een uithaal van een snik hoorbaar.

Hij loopt terug naar het hoekje met de hoge stamtafel waar ze al een paar uur zitten. Het aantal lege wijnglazen maakt het inmiddels een volle tafel. Hij zet er de twee nieuw gehaalde bij, samen met de schone asbak.

Zij is een kleine, slanke Thaise; hij een gebruinde farang

Zij, een kleine, slanke Thaise van om en nabij de dertig, betraand gezicht, doorgelopen mascara, half verborgen achter opnieuw een handvol tissues, haar gezicht afgewend. Hij, een gebruinde farang, richting zeventig, groot postuur, rond kalend hoofd met bril, daarachter vriendelijke ogen. Zij draagt een kleurrijke hooggesloten blouse zonder mouwen en een ultra korte broek. Aan het einde van haar slanke benen steken een paar rode pumps.

Hij steekt er schril bij af met zijn halflange, gekreukelde kaki broek, waaronder een paar vale sandalen en waarover een half dichtgeknoopt hemd waaruit een begin van vermoedelijk een flink woud borsthaar.

Ze communiceren via de telefoon die vertaalt. Hij spreekt geen Thais, zij nauwelijks Engels. Terwijl ze de Thaise tekens intoetst, is haar gezicht dichtbij de op tafel liggende telefoon. Haar lange zwarte haar valt samen met de tranen op de tafel en over telefoon.

Als de vertaling er is schuift ze de telefoon naar hem toe, kijkt hem verwachtingsvol aan. Hij leest, knikt, beaamt, zegt iets liefs. Vaker is de vertaling onbegrijpelijk en waaieren zijn handen vol onbegrip alle kanten op, vertellen dat hij het niet snapt.

Machteloos zuchtend maakt ze dan een nieuwe tekst, met andere Thaise woorden. Zo gaat het al uren. Ze wil weten waarom hij het vanavond uitmaakt. Ze zijn toch al bijna een half jaar samen, hebben het meestal gezellig, doen leuke dingen, kunnen goed vrijen, toch? En, ze zorgt toch goed voor hem?

Met heel veel creatief ingezette, zo eenvoudig mogelijke Engelse woorden, heeft hij haar duidelijk gemaakt dat hij er niet langer mee om kan gaan, met haar drinken. Gisteravond gebeurde het weer en hij snapte het eerst niet. Ze hadden afgesproken dat alleen hij de drank zou bestellen zodat het niet uit de hand kon lopen. Dat ging al een tijdlang goed.

En nu is het over, genoeg!

Opeens was het toch weer zover; ze kon niet meer lopen of zelfs maar gewoon zitten, viel alsmaar om, lalde. Ze had maar vier glazen op, wist hij zeker, want die had hij besteld. Hoe kon ze dan zo dronken zijn?, had hij boos gezegd. Echt kwaad was hij, voor de zoveelste keer. En nu is het over, genoeg!

Er wat langer over nadenkend bedacht hij dat ze wel een paar keer, gedurende de avond, eten was gaan kopen bij de straatkarretjes en soms lang wegbleef. Heel precies had hij dat allemaal niet bijgehouden – hij was tenslotte aan het poolen – maar achteraf bedacht hij dat ze snel een andere bar in moet zijn gegaan om een paar glazen achterover te slaan, want dat kan ze; een glas wijn in één keer naar binnen gieten, alsof het bier is, dat weet hij.

Toen hij haar ontmoette, keek hij er met verwondering, en in zekere zin bewondering naar. Deze superlatieven sloegen echter, nadat hij haar beter leerde kennen, al snel om in afkeuring. Ze bleek een echte alcoholiste, op momenten totaal zonder controle.

Nuchter is het een schat en hij kan dat niet genoeg benadrukken, ook vanavond.  Ze maakten afspraken waaraan ze zich een aantal dagen hield, maar regelmatig waren er incidenten.  ’s Nachts als hij sliep, piepte ze soms het bed uit en dronk alles wat er aan alcohol te vinden was tot ze verzadigd was en laveloos op de bank in de kamer in slaap viel.

‘Fijne meid’, zei een van zijn minder goede vrienden

Zo vond hij haar een paar keer als hij uit bed moest om te plassen. In nog ergere gevallen werd ze letterlijk kotsmisselijk en was ze de hele nacht in de weer met overgeven of diarree, of beide.

Het ergste was wanneer het in een bar gebeurde, met zijn vrienden erbij. Drie keer heeft hij zijn motorbike achter moeten laten en haar in een tuk tuk gedragen en vastgehouden omdat ze er anders domweg uit zou zijn gevallen.  De rekeningen in de bar waren dan ruim tweemaal zo hoog dan hij in zijn hoofd had.

‘Fijne meid’, kon soms een van zijn minder goede vrienden zeggen, maar hij schaamde zich dan inderdaad. Wanneer hij haar een paar duizend baht gaf, waren die ook meestal onverklaarbaar snel  weer verdwenen. En nee, ze vroeg nooit geld, maar hij vond dat ze geld in haar zak moest voor als er iets gebeurde. Hij wilde dat ze het goed had, net als hij.

De dag na zo’n drankaanval herinnert ze zich vrijwel niets en weet niet hoe ze het hem naar de zin moet maken; zijn favoriete eten koken, masseren, opruimen, veel geven bij het vrijen, echt lief. Dit had hem tot nu toe weerhouden van de beslissing die hij nu wel genomen heeft.

Don’t want see you more

‘You really finnish me?’, huil-fluistert ze tussen de tranen door. Hij knikt, legt zijn handen liefdevol, medelijdend op de hare, die ze dan meteen terugtrekt. Ze keert zich van hem af, belt een vriendin, wil weg, maar heeft geen vervoer. Hoe moet het met haar spullen in zijn huis? Ze lijkt zijn gedachten te raden, wil de sleutel.

De vriendin arriveert, is met de motorbike. Hij zegt met haar mee te willen gaan. ‘Don’t want see you more’, zegt ze, hem trots, recht aankijkend. Meteen draait ze zich naar de vriendin en valt gierend huilend in haar armen, kan niet stoppen. Alle ogen in de bar zijn nu op haar gericht. Daarna gaan er wenkbrauwen omhoog naar hem. Het bar-leven staat stil.

Hij weet het even niet meer, zit daar maar verloren te zijn. Schuldgevoel overmeestert hem nu toch weer. Misschien moet hij nog één keer…… nee, het is over. Hij heeft het zo vaak geprobeerd, het is nu over, hij moet hard zijn. Hij heeft haar gewaarschuwd dat dit zou gebeuren als ze niet stopte. Dat ze zich nog eens dood zou drinken wegens een alcoholvergiftiging, dat heeft hij haar vaak gezegd.

Hij betaalt de rekening en gaat alvast richting huis, ze zal wel komen. Wat een avond! Allerlei gedachten gaan onderweg door zijn hoofd. Eén keer had hij haar bijna naar het ziekenhuis gebracht omdat ze urenlang niet stopte met braken en nauwelijks nog kon ademhalen, dacht dat ze erin zou blijven. Midden in de nacht had hij bij het ziekenhuis advies gevraagd en medicijnen gekregen.

Met opgeheven hoofd loopt ze langs hem heen

Zou hij haar nog wat geld geven? Ja, dat zal hij doen. Thuisgekomen legt hij alles wat hij in zijn zak heeft op tafel, ruim zesduizend baht.  Als ze het een belediging of er iets anders, negatiefs, van vindt, laat ze het wel liggen. Hij neemt nog iets te drinken, gaat buiten zitten, bedenkt weemoedig hoe het had kunnen zijn om nu met haar hier te zitten, zonder te hoeven nadenken hoeveel ze er al op had.

Er komt een motorbike aan. Zij zijn het. Met opgeheven hoofd loopt ze langs hem heen, zegt niets. Hij zegt dat het geld op tafel voor haar is. Het is midden in de nacht en doodstil buiten. Hij hoort haar binnen snikken en rommelen, alles in de plastic zakken doen die hij voor haar heeft klaargelegd. Hij durft niets te zeggen over wat ze misschien zal vergeten, hij ziet wel als er wat achterblijft.

Even later komt ze naar buiten met vier zakken. De vriendin haakt ze handig voorin aan de motorbike. Ze kijkt vriendelijk, begrijpend naar hem als dat is gebeurd. Dan aarzelt zijn ex, komt terug, gaat naar binnen en komt meteen weer naar buiten, het geld in haar hand.

Zwijgend stapt ze achterop. Stilletjes rijden ze weg. Gelukkig, hij is blij dat ze het meenam. Morgenvroeg eerst naar de bank. In de slaapkamer ziet hij de foto’s van hun gezamenlijke belevenissen. Hij kan de slaap niet vatten…..

Theo van der Schaaf


Wil je meer lezen van Theo van der Schaaf? Bestel dan zijn nieuwe boek. 

Voor Nederland:

Het boek is te koop bij Bol.com voor € 19,95: www.bol.com/nl/p/thaise-perikelen/ Je kan ook kiezen voor een E-book.

Voor Thailand:

Het boek is ook in Thailand te koop, onder de volgende condities:

 • Prijs 800 baht inclusief verzendkosten.
 • Overmaken t.n.v. mr. van der Schaaf account nr. 272-2-48422-8 Kasikorn Bank.
 • Plus e-mail naar tvds@xs4all.nl met naam, adres en betalingsdatum.
 • Levering binnen twee a drie werkdagen.

Woon je in Hua Hin? Dan kan je het boek afhalen bij Theo en je krijgt dan ook van hem een lekker kop koffie of een verkoelend biertje. Neem daarvoor contact op met Theo: tvds@xs4all.nl


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Drank maakt meer kapot…?”

 1. Farang tingtong zegt op

  Dit is zo mooi geschreven, de emotie spat er van af, en zo realistisch. Het verhaal sleurt je als het ware die bar binnen en terwijl je het aan het lezen bent heb je het gevoel of je in een donker hoekje van de bar zit en het als toeschouwer allemaal mag mee maken.
  Het gevoel wat die man heeft is zo herkenbaar de twijfels die door zijn hoofd spelen die van moet ik haar nog een keer een kans geven of geef ik mijzelf dan weer een kans, het bewust zijn van het definitieve einde van deze relatie.
  Het gemis van het samen zijn het delen en van de mooie momenten die je samen hebt gehad, en die je voor de rest van je leven ook nooit meer zult vergeten.
  Ik herken het ze zo goed misschien ook omdat in een ver verleden mijn toen lange relatie zelf hebt beëindigt, het ging toen niet om drank en de reden doet er verder ook niet toe.
  Maar dat gevoel van tot op het laatste moment proberen te zorgen dat haar niets te kort komt en dat het goed met haar zal gaan, haar niet zomaar achter te laten omdat je nog steeds van haar houd maar het gewoon niet meer kan, herken ik zo goed.
  En dan dat laatste moment het alleen achter blijven haar laatste glimp, dat gevoel kwam bij mij na het lezen van dit verhaal weer even in mij terug.
  Het zal met de vrouw uit dit verhaal niet goed aflopen denk ik (hopelijk heb ik het mis) zoals het ook niet goed is afgelopen met de vrouw uit mijn relatie zij is helaas korte tijd later overleden, misschien is dit gelijk wel de reden waarom dit verhaal mij zo pakt de emotie en gevoelens zijn zo herkenbaar.

  dank je Theo

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +30 (obv 30 stemmen)
 2. Marco zegt op

  Alcohol maakt meer kapot dan vrouwen kunnen goedmaken of was het nou : vrouwen maken meer kapot dan alcohol kan goedmaken.
  In beide gevallen geen goede zaak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • LOUISE zegt op

   Marco,

   Negatief richting vrouw.
   Werd niet om gevraagd.

   Maar dit zelfde is aan de orde als de man alleen de bodem van de fles wil zien.
   Het lijkt mij dat niet ene relatie een lang leven beschoren is als er een van de twee continue stom dronken is.
   En de man die deze relatie met die tankwagen beeindigd heeft, heeft hier heel erg verstandig aan gedaan.
   Zal voor hem wel pijnlijk zijn geweest, maar heeft desondanks toch de juiste beslissing genomen en is een hoop toekomstige ellende bespaard gebleven.

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 3. Cees van Kampen zegt op

  Fijn verhaal , je “fiets belevenis” heb ik ook van genoten , dankjewel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. b zegt op

  Beste , Theo

  Ik heb ook zo een vriendin gehad het is heel moeilijk om met drank misbruik om te gaan .

  Dit was niet in Thailand maar in Belgie in mijn situatie nuchter lief , vriendelijk , normaal ….

  maar eens gedronken onhandelbaar .

  Jammer genoeg is ze nu overleden door haar gedrag ze was nog maar 36 …

  Drank maakt inderdaad veel kapot …..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Rick zegt op

  Thai en drank het is zelden een goede combinatie feit is gewoon dat de meeste Thai / Aziaten er minder goed tegen kunnen als westerlingen gevolg ruzie’s met fatale afloop, dodelijke verkeersongelukken, en ondergekotste hotelkamers van je barfine met een drankje te veel op.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Tom zegt op

  Wat een mooi verhaal. Een van de gevoeligste artikelen op thailand blog

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. rob zegt op

  Wat mij dan verbaast, is niet dat de Thaise overheid hier paal en perk aan stelt, al is dat maar beperkt, terwijl de Hollander over vrijheid blijheid blijft kwaken. Alsof verslaving vrijheid is. Nog een kanttekening; van emotie (te lezen in het artikel) zou ik niet willen spreken, het is pathetiek, dat is iets anders.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • rob zegt op

   van haar dan. zijn emotie is echt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Chris Visser Sr zegt op

  Beste Theo,
  Helaas, dit komt vaak voor.
  Zeer pijnlijk voor allebei!
  Hartelijke groet,
  Chris

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. jasper van Der Burgh zegt op

  Wat een schrijnend verhaal, en zo uit de realiteit gegrepen. Veel meisjes in de bar kunnen alleen hun werk alleen doen als ze verdoofd zijn. Mij is hetzelfde overkomen, maar met een gelukkige uitkomst. De vrouw die ik in de bar ontmoette, was hetzelfde als in bovenstaand verhaal. Drinken tot laveloosheid. Helaas/gelukkig was ik erg verliefd op haar. Wel was ik na 4 maanden zover dat ik haar voor de keus heb gesteld: stoppen met drinken, of stoppen met de relatie. Gelukkig koos ze voor het eerste. Vlug daarna werd zij zwanger, en de rest is geschiedenis. We hebben een schitterende zoon van 7, mijn vrouw heeft nooit meer drank aangeraakt en is volledig in Buddha en Tao.

  Ik kan mij geen harmonieuzer leven voorstellen, nu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • rob zegt op

   en wellicht een leven gered, je niet door vooroordelen laten leiden, chapeau, misschien volg ik je ma. Heb een leuke FBvriendin, die eerst in Pat Pong werkte, nu call girl, uit Isan, een engeltje, helaas geen talent om engels te leren. Veel geluk.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. b zegt op

  Hoi ,

  Heb ongeveer hetzelfde meegemaakt alleen niet in Thailand …. Drank heeft alles kapotgemaakt .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website