De Thaise keuken

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
31 december 2019

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


De Thaise keuken

Vandaag een vraagstelling. Wat vind je van de Thaise keuken? Is de Thaise keuken nou echt zo goed en zo lekker als vaak wordt beweerd?

Als aan mensen wordt gevraagd waarom ze een voorkeur hebben voor Thailand wordt, naast het klimaat, ook zeer regelmatig de Thaise keuken genoemd. Nu heb ik helemaal niets tegen de Thaise keuken, maar hij staat bij mij zeker niet op de eerste plaats.

Er zijn Thaise gerechten die ik zeker kan waarderen. Zoals de simpele maar altijd wel lekkere phad thai, enkele soepen zoals de tom yam kung en de tom khaa. De zoetere salades met ananas, tomaat en verschillende soorten vis in combinatie met wat noodles kunnen mij ook bekoren. En natuurlijk de verschillende soorten noodles. Ik moet van al deze gerechten zeggen dat ik ze lekker vind en kan eten, maar het rapportcijfer komt bij mij eigenlijk nooit boven de 7.

In de Thaise gerechten waarin bief verwerkt wordt, wordt de bief heel klein gesneden en vaak volledig doorbakken. Gevolg: van de smaak van de bief is niets meer over, te meer daar het gerecht bedolven wordt onder hete curries en rode dan wel groene pepers. De curries proef je, maar die zijn zo overheersend dat je van de rest nauwelijks iets proeft. Dit gaat meestal op voor het gebruik van rundvlees en varkensvlees.

Dan zeg je misschien: maar de saté bestaat toch uit hele stukken rund-, of varkensvlees of kip (of andere gerechten zoals rat, slang). Dat is wel waar, maar ook hier is dat gerecht volledig door gegrild/doorgebakken. Ook al omdat ook hier het vlees of de kip zo klein wordt gesneden dat de smaak volkomen weg is en het vlees volkomen droog is.

Natuurlijk kun je in Thailand ook een biefstuk bestellen. Maar helaas, dat is in de meeste gevallen een droog, taai stuk leer. Als je al een gok wilt wagen om een goede biefstuk te bestellen, let er dan op dat het bijvoorbeeld een geïmporteerde Argentijnse biefstuk betreft. Afhankelijk van de kok die de biefstuk moet bereiden, kan er zomaar een smakelijke biefstuk worden opgediend. Met een stuk varkensvlees filet of kipfilet kan dat nog meevallen. Als je tenminste van tevoren aangeeft dat het gerecht niet doorbakken moet zijn. Ik heb persoonlijk veel meer waardering voor met name de Franse en Italiaanse keuken.

Ik hou van een lekkere malse biefstuk, maar probeer die hier in Thailand maar eens te vinden. Patrick in Pattaya kan het serveren. De smaak daar van de biefstuk is werkelijk voortreffelijk. Maar verder zou ik geen plaatsen weten. Misschien Sizzler nog, daar komt het een beetje, maar dan ook echt maar een beetje, in de buurt. Een lekkere zeetong kom ik in Thailand niet tegen, hooguit wat sliptongetjes.

Vandaar mijn vraagstelling. Is de Thaise keuken nou terecht zo wereldberoemd en waarom dan wel? Of lult iedereen maar wat? Natuurlijk speelt de persoonlijke smaak een overduidelijke rol. Gelukkig maar, zo dat we niet allemaal hetzelfde kiezen.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Ik wens iedereen en plezierige jaarwisseling en een goed begin van 2020.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “De Thaise keuken”

 1. luc.cc zegt op

  wel ik ben vlaming, dus bourgondier, thaise keuken is niet aan mij besteed, ik kook zelf
  alhoewel er een paar gerechten zijn die ik hier wel lust, aar veelal zijn ze rteveel gekruid met die ellendige chili, waarbij de smaak verloren gaat, 1 de franse keuken, 2 belgische keuken, 3 italiaanse keuken, de nederlandse keuken ergens achteraan

 2. chris zegt op

  Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik pad thai heb gegeten. Dat is nu zo’n typisch gerecht voor toeristen. In mijn klassen met Thaise studenten vraag ik wel eens wanneer ze voor het laatst pad thai hebben gegeten. Het antwoord is: nooit.
  Ik ben hier in Thailand ook niet of nauwelijks op zoek naar een malse biefstuk, boerenkool met worst, draadjesvlees, Limburgse vla, Fries suikerbrood of zoute haring. Ik raad Thais ook aan in Nederland niet op zoek te gaan naar moo kob, yam pla too, somtam of zelfs pad thai.
  Ik denk dat de Thaise keuken (zeker met de regionale verschillen) veel meer variatie biedt dan de Nederlandse keuken maar de belangrijkste factoren in de smaak zijn de kwaliteit van de ingredienten en de kwaliteit van de kok(kin); in Thailand maar ook in Nederland.

  • Danzig zegt op

   Zelfs in de niet-toeristische uithoek van het land waar ik woon is phad thai op meerdere plekken te koop. Als ergeen vraag naar was, zou dit zeker niet het geval zijn.

  • Jasper zegt op

   Niet zo gek dat er meer regionale verschillen zijn in Thailand dan in Nederland: het is dan ook 12 keer groter qua oppervlakte.
   En wat noem je de Nederlandse keuken? Ik ken geen land waar zo divers gekookt wordt als in Nederland tegenwoordig. Surinaams, indisch, frans, japans, afrikaans, thai, en een keer per week stamppot. Allemaal makkelijk verkrijgbaar, van zoutvlees tot asemwater, gemberwortel en speculaaskruiden. De moderne Nederlandse keuken is een wereldkeuken!!

   • chris zegt op

    hahahahaha
    Als je alle buitenlandse keukens telt in Thailand, kom je vast en zeker hoger uit dan het aantal in Nederland. Naast bijna alle keukens die in Nederland aanwezig zijn heeft Thailand ook veel Aziatische keukens zoals Koreaans en Russisch.
    Ik denk dat niet de oppervlakte van een land bepalend is voor de variatie (dan zouden China, Rusland en India veel meer variatie moeten hebben) maar de verschillen in geografie en klimaat waardoor er meer verschillende ingredienten en vee/wild is.

    • Jasper zegt op

     Ik heb het over de burger thuis. Ik moet de eerste Thai nog tegenkomen die thuis iets anders eet dan Thais eten.
     In Nederland wordt er relatief vaak een “wereldkeuken” geserveerd thuis.

  • RonnyLatYa zegt op

   Wordt zeer zeker door Thais gegeten…. Anders zouden ze hier op de markt weinig staan doen, want hier komt geen toerist.

   Ik eet het 2-3 keer per maand en mijn vrouw ook. Ook onze buren, familie en vrienden zie ik het bestellen. En dat zijn allemaal Thai.

   En een toeristisch gerecht ?

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Pad_thai

  • Marco zegt op

   Toch wel raar, als ik een pad thai kraampje opzoek zie ik alleen maar Thaise mensen, zelf zit ik in de Isaan, klein dorpje, enige buitenlander, maar op de lokale markt staat er elke week een pad thai kraampje.

 3. Jacques zegt op

  Mijn voorkeur gaat uit naar Indisch eten. Met de sambal badjak of gandaria, heerlijk. Die Thaise pepers zijn veel te pittig en overheersen de maaltijd, maar ja dat zal een Thai nooit toegeven. Jonge Thaise kinderen eten ook niet pittig eten, vinden ze niet lekker althans bij de groep die ik inmiddels ken, maar het wordt ze wel gaande weg aangepraat en ingegoten dat er niets boven somtan phet phet bestaat. Ik ben gezegend met een vrouw die wel alles kan bereiden en daardoor is mijn voedsel altijd zeer gevarieerd.

  • RichardJ zegt op

   Beste Jacques,

   Ook mijn voorkeur gaat uit naar de indonesische keuken. Maar niet omdat deze minder heet zou zijn.
   Na een verblijf van zes weken in Sri Lanka en India kon het eten voor mij niet heet genoeg zijn: hoe heter, hoe lekkerder! Dus naar mijn smaak is het een kwestie van wennen cq gewend zijn.

   En zoals Chris hierboven al schreef: de belangrijkste factoren zijn de kwaliteit van de ingredienten en die van de kok(kin). Dus wees gezegend met een vrouw die goed kan koken. Want In Hua Hin zou ik echt niet weten waar ik bijv. een fatsoenlijke phad thai zou kunnen krijgen.

   • Teunis zegt op

    Volgens mij haalt u Indisch en Indiaas eten door elkaar. (Beiden lekker trouwens.)

 4. Jasper zegt op

  Het Thaise eten is niet slecht, vooral de seafood gerechten komen vaak mooi uit voorzover ze niet worden dood gefrituurd. Wel heeft de overheersende smaak van de chilli een nadelig effect op de smaak beleving.

  Ik zou zeggen: af en toe, het haalt het niet bij maleis eten, en voor mij staat japans eten eenzaam aan de top.
  Hoewel ik nu, middenin de hollandse winter een goed klaargemaakt bord zuurkool, met spekjes en worst, ook vreselijk kan waarderen!!

  Ik had overigens nooit problemen met het vinden van supermals rundvlees. Gewoon naar het abbatoir en direkt de gehele biefstuk kopen. Was nog vrij goedkoop ook, de Thai gaan liever voor vlees met meer smaak en beet.

 5. KeesPattaya zegt op

  Ik vind de Thaise keuken wel lekker en in tegenstelling tot chris vind ik een phat Thai wel erg lekker , maar dan wel het liefst van een stalletje. Als ik Europees eet gaat mijn voorkeur uit naar de Duitse keuken. En ik heb het liefst mijn vlees goed doorbakken. De Franse keuken kan me niet bekoren , maar toch nog altijd beter dan de Engelse keuken met hun gravy. Gelukkig zijn de Engelsen sportief want ze schrijven boven hun restaurant altijd “English Restaurant”. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 6. Joseph zegt op

  Over smaak valt niet te twisten is een oeroud gezegde. De Thaise keuken is vrij simpel en snel te bereiden en kan in de verste verte niet wedijveren met de Franse, Italiaanse of Chinese keuken. Dat betekent niet dat het niet smaakvol kan zijn maar we moeten niet overdrijven. Zelf ben ik gek op vis en schaaldieren en voor oesters kom ik mijn bed uit maar velen vinden schaaldieren walgelijk. Van lever spek en uien -een eenvoudig gerecht- kan ik ook genieten maar gezondheidsfreaks wijzen lever af. En ……. het gezelschap waarmee je aan tafel zit, de aankleding van het restaurant en de bediening zijn eveneens zaken die de sfeer en het eet genot mede bepalen. Mij tref je dus niet bij een straatkraampje aan.

 7. Jan Scheys zegt op

  De beste steak die ik ooit in Thailand gegeten heb was NIET bij mijn landgenoot Patrick maar eergisteren bij een Italiaan op het einde van Soi Bukhao aan de rechterkant richting Zuid Pattaya road ongveer een 400/500 meter voor je aan die Zuid Pattaya road aankomt. Eén klein minpuntje:ik had medium gevraagd maar hij was nog Bleu dus bijna nog rauw maar vooral sappig en mals. Ook de groene pepersaus was heerlijk en ipv frieten heb in er natuurlijk spaghetti bij gegeten. Op z’n Italiaans dus. Ook de appelstrüdel met ijs achteraf was zéér lekker. Een AANRADER. Alby & Micky Restaurant Pattaya – Ristorante italiano
  https://www.facebook.com/albyemicky

 8. Harry Romijn zegt op

  Kritiek op de Thaise keuken geven op Thailandblog is net zoiets als kritiek op vissen geven in Urk.

  Ik vergeet nooit meer: met twee zoons van mijn Thaise leverancier 5 ( ja VIJF) grote Duitse supers afgegaan tijdens ANUGA, een van de grootste levensmiddelenbeurzen ter wereld. In alle 5 NIET één Thais product, zelfs de ananas kwam van elders.

 9. Foodlover zegt op

  De thaise keuken heeft heerlijke gerechten vooral aan de stranden waar de vis heerlijk op diverse manieren bereid word. Het eten uit de Isaan laat ook heerlijke gerechten zien. Maar het grote deel waar de westerlingen verblijven zijn alle restaurantjes voorzien van dezelfde menu kaart. Er zit nauwelijks verschil in. Wij zijn in Nederland verwend met inderdaad diverse keukens. Het is soms heerlijk om een frietje met te eten als je 6 maanden in Thailand bent. Zelf kook ik regelmatig ook Thais.

 10. Johnny BG zegt op

  Als mensen het over de Thaise keuken hebben denk ik eerder dat het gaat om de verscheidenheid zoals bij de food courts. Voor ieder wat wils en voor een toerist verrassend.
  In Bangkok kon je pakweg 20 jaaar geleden op straat vaak lekkerder eten dan in en restaurant. Keuze uit vele gerechten maar dat was zo’n beetje afgelopen toen men het straateten ging reguleren alsook de prijs.

  Gebakken rijst met groente en kip…hoe smerig kunnen ze het tegenwoordig maken met b-kwaliteit rijst, 3 stukjes kip en een paar stukjes groente maar het moet natuurlijk ook niet meer kosten dan 40 baht.

  Voor het dagelijkse eten zijn er heus wel lekkere dingen te verzinnen zoals kip met basilicum, garnalen in rode curry met citroenblad en peteh bonen, waterspinazie in oestersaus, sugar snaps met oesterzwammen in oestersaus, rundvleesgehakt in rode curry met citroenblad en basilicum.

  Het Isaan eten vind ik trouwens dramatisch behalve de laab luad nua. Ingewanden, varkensoren, – neuzen, eendennek, – bek en dat soort dingen associeer ik teveel met hondenvoer dus het is altijd lachen geblazen bij de familie. De hond moet immers ook eten.

 11. Pim zegt op

  Voor een lekker diner of een goede malse steak is er een pareltje op de second road in Jomtien, Laong’s bistro Thai ,Fusion, en international Cuisine geen Thaise prijzen maar dat kan ook niet voor deze kwaliteit en zeer aanbeveling’s waardig.

 12. Ben Hogezand zegt op

  Er bestaan ook andere gerechten die lekker zíjn zols bv kean som keang phit en groenten heb zelf Thaise vrouw en eet heel rg gevarieerd en het is onzin dat alles heet is

 13. thea zegt op

  Ik ben niet zo van ik vind dit lekkerder dan dat.
  Ik waardeer de maaltijden van elk land waar ik kom eigenlijk wel.
  In Thailand geniet ik van het eten en nu ben ik 3 mnd in Spanje en eet ik alleen maar spaans, heerlijk.
  En in nederland waardeer ik mijn eigen prakken zoals zuurkool, boerenkool en kippensoep.
  Ik lust rijst en aardappelen en alle soorten kruiden.
  Maar ook een prak spinazie en andijvie kan ik waarderen

 14. Wim Bouman zegt op

  De lekkerste en sappigste biefstuk die ik ooit heb gegeten was niet in Nederland, maar op koh phangang!! Op ban Tai Road in Tong sala een steakhouse gevestigd met de naam Outlaws. De steaks worden ingevlogen vanuit Australië en zijn afzonderlijk gevacumeerd en genummerd. De genummerde steak staat inclusief het gewicht staat dan weer op de menukaart en zodra hij verkocht is streept men hem door. Ze zijn aardig aan de prijs, maar absoluut hun geld waard! Ze worden op houtskool gegaard, precies zoals jij hem wilt hebben, ook alles eromheen is heerlijk, zoals zalige gepofte aardappels of frites en groenten. De bediening is uiterst vriendelijk . Specialiteit zijn ook de cocktails die worden geschonken. Kortom een fantastische plek om een avondje heerlijk te vertoeven.
  We hadden die ochtend een eindje verderop al heerlijk geluncht bij het café van de zoon van Els, ook al zoiets fantastisch op datzelfde koh phangang!

 15. Wim Bouman zegt op

  nog even ter aanvulling, De Thaise keuken en dan met name het streetfood is eigenlijk toch de hoofdmoot van onze dagelijkse kost wanneer we in Thailand zijn.

 16. Johannes zegt op

  Variatie in dat wat bevalt is normaal. Persoonlijk vindt ik dat chilies de smaak niet bederven maar juist beter tot zijn recht laat komen als je niet afgeleid wordt door de scherpte.
  Het is niet fair om de fijne Franse keuken met het streetfood in Thailand te vergelijken. Thaise gerechten zijn meestal snel en beetgaar bereid en hebben hun charme door het het gebruik van veel verse specerijen en knapperige, aromatische kruiden. Als je kiest voor gerechten die niet druipen van het vet of de olie is het uit zicht van de voedingsfysioloog een gezonde keuken door de regelmatige toevoer van veel mineralen, secundaire plantensubstanties (uit de kruiden en groenten), vitaminen en sporenelementen. Tja….dat verhaal wordt anders wanneer je de residuen van bestrijdingsmiddelen en dubieuze mestmethodes meerekent.
  Met uitzondering van sommige individueel samengestelde curry’s bestaan er nauwelijks echt verfijnde Thaise gerechten. Vijf sterren koks proberen er met wisselend succes nog wel eens een gourmet achtige draai aan te geven om zo te kunnen concurreren met de cuisine nouvelle maar dat valt niet mee.
  Persoonlijk ben ik opgegroeid met de Indonesische keuken van mijn oma (lekker pedis) en kan zeker van de Padang keuken erg genieten maar na kennismaking met het Thaise eten wissel ik het graag af.
  Heerlijk gewoon

 17. Erwin Fleur zegt op

  Beste wensen en een goed gezond 2020 voor iedereen!
  Nu, als ik dit lees gaat het aan antwoorden over een bekent Thais gerecht maar,
  de ‘stelling’ vraagt wie eigenlijk van de echte Thaise keuken houd.

  Als ik ‘echt maar dan ook echt’ Thais eet krijg ik het niet door mijn keel met de vele pepers.
  Het Thaise eten wat wij eten is gemaakt naar de westerste eetgewoonten.
  Ik heb mensen gezien die dit wel even konden,”echt niet’, uitzonderingen daar.

  Zijn er ook mensen die echte Thaise gerechten weten, dat is de stelling, en dan zonder
  buitenlandse invloed.
  Zoals: buffel vlees met bloed, pepers en na geliefe kruiden. De naam kan ik niet in het Nederlands
  verwoorden;) Ik eet dit niet anders loop ik geheid leeg.

  Beste Charly,
  Goed geschreven en duidelijk weergegeven.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website