De honderd stappen-slang

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
17 september 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de Hollander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Vandaag: De Koffiemok.


“Hans, Hans”. Met die kreet werd ik midden in de nacht ruw uit mijn zoete dromen gerukt door mijn lieftallige vrouw. Haar stem kwam van buiten.

Mijn vrouw is gelukkig niet bang uitgevallen en dat heeft ze bewezen toen ze een paar jaar alleen in Thailand woonde; ik moest in die tijd nog de kost verdienen in Nederland. Buren had ze toen nog niet, althans niet in een straal van ruim 500 meter. Maar als ze ’s-nachts iets hoorde ging ze gewapend met een paar plastic zakjes naar buiten en bracht die zakjes na ze opgeblazen te hebben met een klap tot ontploffing. Ze heeft nooit problemen gehad.

Ook voor slangen is ze niet bang. Ze kan aan het gekwaak van een kikker horen dat die bedreigd wordt door een slang. Ze gaat in zo’n geval direct erop af om de kikker van een wisse dood te redden. Ook vogels probeert ze op die manier te behoeden voor een plaats in de maag van een slang.

Vroeger hadden we een volière op ons eiland en op een ochtend vonden we een slang gevangen in die volière. Want met een goed gevulde maag is het voor een slang onmogelijk om door het gaas naar buiten te gaan. Het betrof gelukkig een relatief onschuldige python maar het was wel aanleiding om de volière te verplaatsen naar een plekje dichter bij ons huis. Maar ook daar komen slangen en bij voorkeur ’s-nachts. Zij hoort het dan – ik slaap natuurlijk rustig door – en gaat vervolgens poolshoogte nemen. En inderdaad zat er onlangs een slang in de volière plus een paar ongeruste vogels. De slang liet zich echter niet verjagen en dat was aanleiding voor haar hulpkreet. Ook ik wist echter geen raad en omdat het geen ons bekende slang was – geen cobra, python of groene boomslang – durfden we geen van beiden de wat krappe volière in. Maar de vogels achterlaten met in de kooi een slang was ook geen optie. Daarop belde mijn vrouw het alarmnummer en al snel kwam een ambulance met zwaailicht ons land opgereden.

Een paar jonge kerels sprongen eruit en ze hadden gelukkig ook een lange stok bij zich die aan het eind omgebogen was. Eén van die mannen durfde het aan – zonder beschermende kleding – om gewapend met die stok de volière in te gaan en de slang wikkelde zich zonder af te veel aandringen om het uiteinde van die stok en liet zich zo meenemen en verdween uiteindelijk in een zak. Ze zouden hem wat verder in de bossen weer vrijlaten.

We vroegen natuurlijk ook wat voor soort slang het was. Volgens hen betrof het een zogenaamde honderd stappen-slang: na een beet kan je nog honderd stappen doen voor je dood neervalt…..


» Laat een reactie achter


11 reacties op “De honderd stappen-slang”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik denk dat die slangenbezweerders een grap maakten. งูเป็นร้อยๆตัว ngoe pen roi roi toea honderden slangen’ is een begrip uit de waarzeggerij. Als je van honderden slangen hebt gedroomd betekent dat welvaart en voorspoed. Anderen zeggen weer dat het op een slecht karma duidt en je een tempel moet bezoeken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   Ja Tino, zelf had ik ook al het idee dat ze wat overdreven. Ik heb een keer aan een arts gevraagd hoeveel risico ik loop bij een beet. Hij vroeg alleen maar hoe ver weg ik woonde. Toen ik zei “op een half uur rijden” gaf hij als antwoord: “tijd genoeg”. Misschien is dat weer wat aan de optimistische kant.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • rori zegt op

    Hangt van de slang af en hoeveel gif hij heeft afgegeven. Een black mamba is dodelijk na 15 minuten en een beet van 10 seconden

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. De Inquisiteur zegt op

  Een alarm-nummer om slangen te komen vangen?
  Dan zal je toch wel heeeel dichtbij een grotere stad wonen.
  Hier moet je het gewoon zelf doen, klein of groot, giftig of dodelijk giftig. Alarmnummer is totaal niet bestaande.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   In de Bangkok Post stond onlangs dat de brandweer veel vaker voor een slang in huis moet uitrukken dan voor een brand.
   De jongens die bij ons langs kwamen zaten in dezelfde hulppost als de ambulance-jongens. Omdat ze op dat moment zelf geen vervoer hadden mochten ze een ambulance lenen.
   Ik woon inderdaad maar op een half uur rijden van Ubon.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. HansG zegt op

  De 7-stappen slang is wel bekend.
  De zwarte mamba kreeg de bijnaam ‘The Seven Step Snake’, omdat je nog maar zeven stappen zou kunnen zetten nadat je bent gebeten.
  ( meer zuidelijk Afrika)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Wilbert zegt op

  Ik denk dat ze met de honderd stappen slang de Krait bedoelen
  Die is nog gevaarlijker dan de koningscobra
  In die zin dat deze slang gewoon probeert je huis binnen te komen en de kans bestaat dat hij in je bed gaat slapen met alle gevolgen van dien
  Dit gif is ook zeer sterk en moet indien gebeten ook met spoed behandeld worden.
  Niet dat een andere giftige slangenbeet niet snel behandeld moet worden .
  Google maar eens op slangen in Thailand
  Daar vind je veel informatie ( die als je in Thailand verblijft / woont ) toch wel handig is om iets kennis van te nemen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. ror1 zegt op

  De discussie over slangen is al vaker gevoerd. Heb al eerder ook zelf een uitgebreidere post gezet.
  Globaal zijn er in Thailand een 80 soorten slangen.

  Cobra, Python, de Keelbacks en de Koraalslangen.
  Deze zijn voor mensen in hoofdzaak giftig dan wel gevaarlijk.

  Slangen zijn ook regio afhankelijk. Zi voor meer info onderstaande link.
  Ik zit in Uttaradit hier zitten en in het veld veel Pythons en verder rond het huis zitten de rood-groene keelbacks.
  Is dodelijk als hij je langer dan 1 minuut kan bijten en injecteren. Eh of je bent allergisch dan gaat het sneller.

  http://www.sjonhauser.nl/slangen-determineren.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ruud NK zegt op

   Keelbacks kunnen bijten, maar zijn niet giftig voor mensen. Er zijn per streek interessante groepen waar je veel kennis kan op doen over slangen. Bijvoorbeeld, Snakes of Isaan, Snakes of Chiang Mai, Snakes of Hua Hin enz. Iedereen kan lid worden!!

   Daar is veel kennis zowel van buitenlanders wonend in de streek als van Thaise specialisten. Je kan, als lid, ook foto’s van slangen uit je omgeving plaatsen. Vaak heb je binnen enkele minuten al een naam van je geplaatste slang en antwoord op je vraag of hij/zij giftig is.

   Dood vooral geen slangen, het zijn heel nuttige dieren.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Tino Kuis zegt op

    Helemaal mee eens. Slangen zijn nuttige dieren. In Lampang merkten ze eens dat de rijstoogst omlaag ging. Ze hebben toen honderden slangen uitgezet, ik meen de niet-giftige en veel voorkomende ngoe sing en de oogst ging met 30% omhoog.

    De beste site voor al het slangennieuws en nog veel meer is natuurlijk Sjon Hauser::

    http://www.sjonhauser.nl/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • rori zegt op

    Rond en in het huis en de opslag worden ze altijd gevangen in een jutezak gedaan en later op een k of 5 tussen of de bananen of de teak losgelaten.
    Heb 3 van die (afval cq papier) grijper tangen welke bij DIY liggen zijn perfect voor het doel. Kosten ik meen 320 bath

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website