Brief van een farang

Door Chris de Boer
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
12 maart 2018

Beste Inquisiteur,

Ja, ik was weer eens in het dorp. Dat klopt. Je weet dat ik er sinds een jaar woon met mijn vrouw maar af en toe krijg ik de kriebels en moet er even tussenuit. De kriebels van het ontbreken van enige vorm van dynamiek. Elke dag is hier voor iedereen hetzelfde, van geboorte tot aan het moment dat je niet zelf naar de tempel wandelt maar in een kist ernaar toe wordt gebracht.

En ja, kriebels van het feit dat het weinige geld dat er is meestal aan drank wordt besteed. Ja, ik weet het. Ik drink ook graag mijn biertje maar als ik jullie uitnodig loopt het altijd uit de hand en is er nooit genoeg. Blijkbaar is het pas leuk als iedereen lallend naar huis gaat of dronken van zijn stoel lazert. Op mijn kosten en de volgende dag te ziek om te gaan werken. Als het gezellig is weten jullie niet van ophouden. Als het niet gezellig is, krijgt de farang de schuld dat hij niet dagelijks de buurt van alcohol voorziet. Maar ga eens kijken in een beschaafd en rijk land. Denk je dat iedereen daar elke dag alcohol consumeert in de mate waarin jullie dat doen?

Ik heb jaren in Vietnam gewerkt en daar gaat het heel anders. De mensen zijn, nee WAREN even arm als jullie maar geloofden (na het einde van de Vietnam oorlog; zoiets hebben jullie nog nooit meegemaakt; een staatsgreep daar lachen de Vietnamezen om) in een betere toekomst. En ook dat je voor die toekomst moest werken. Niet erop vertrouwen dat je op een goede dag de hoofdprijs in de loterij wint want dat is maar voor weinigen weggelegd. Niet door de Boeddha te vragen je te helpen en dan maar rustig afwachten. Niet door je hand op te houden bij een lid van de familie dat wel hard werkt. Ja, de onverschilligheid, de apathie, de lamlendigheid stuit me af en toe tegen de borst.

De Vietnamezen werken hard, harder dan jullie en ook allemaal. Als het een lid van de familie goed gaat helpt hij/zij de anderen. Niet door geld te geven maar door hen op te leiden in de zaak zodat zij en hun kinderen zelf op termijn een maaltje rijst kunnen verdienen. Organische rijst met een hogere opbrengst per hectare en een betere prijs dan al die hom mali die jullie verbouwen. Dat is volgens mij veel beter dan na de lunch op een schaduwrijke plek een middagdutje doen, ongeacht je leeftijd. En vertel me niet dat het hier heet is en dat je daarom niet kunt werken. Als dat echt zo was, was Azië niet de economische motor in de wereld. En er is Thailand genoeg zon om de aircon op zonne-energie te laten lopen. Gratis dus. En op internet kun je ook vinden hoe je – zelfbouwpakket – op zonne-energie kunt koken. Gas heb je helemaal niet nodig als je een beetje slim bent en uit je doppen kijkt.

Ik heb er geen moeite mee dat jullie allemaal een smartphone hebben. Maar doe er eens iets nuttigs mee in plaats van Facebook, Whatsapp, Instagram, spelletjes en gokken. Via het internet kun je een heleboel leren, van Engels tot het efficiënt bouwen van huizen. Natuurlijk wilde ik toen ik een huis liet bouwen in het dorp een goed huis van goede kwaliteit. En niet zo’n bouwval als de meesten van jullie hebben en waar bij windkracht 8 het asbestplaten dak van af vliegt. En als jullie een beetje zouden hebben opgelet op school en internet zouden gebruiken, zouden jullie ook moeten weten hoe het werkt en hoe het niet werkt. Maar we zijn liever lui dan moe. Iets leren of bijleren kost hoofdpijn.

Jullie doen het liever zoals al jullie voorvaderen het eeuwenlang gedaan hebben. Thainess heet dat geloof ik. Het is ok, heeft zijn charme (sommigen noemen dat vintage stijl) maar betekent ook dat er geen of nauwelijks vooruitgang is. Niet voor jullie, je kinderen en kleinkinderen. En die zijn te zijner tijd nog slechter af dan jullie want velen van hen peinzen er niet over om op de rijstboerderij te gaan werken. Maar ze willen wel een eigen huis, een echte auto en geen pick-up, smartphone en genoeg geld voor een zorgeloos leven. Ik kan me niet voorstellen dat jullie dat willen voor jullie kinderen. Wel dat jullie dat niet zien.

Farang kunnen jullie een spiegel voorhouden. Laten zien hoe dingen beter kunnen: vakbonden oprichten, cooperaties stichten, kinderen goed onderwijs geven en dat wil zeggen ze kritisch leren denken en problemen oplossen, politieke discussies over zaken die er werkelijk toe doen. Zelf je lot in handen nemen en niks geloven van al die beloften van anderen. De handen uit de mouwen steken en niet roepen dat er geen werk is. Als ik hier in het dorp rondkijk is er zoveel te verbeteren en daar hoef je helemaal niet veel geld voor te hebben. En handen in het dorp genoeg. Menigeen heeft geen of geen vast werk. Af en toe jeuken mijn handen als ik hier ben maar ik mag niks doen zonder werkvergunning. Dat is natuurlijk van de gekke als je mensen wilt helpen.

Ja, de meeste farang zijn rijker dan jullie. Hebben jullie je wel eens afgevraagd hoe dat komt? Denk je dat de farang zijn geld heeft gekregen via de loterij, van de almachtige God of van een rijk familielid? Nee, de farang en zijn voorouders hebben daarvoor gewerkt, gezweet (zelfs in een koud land), belasting en pensioenpremie betaalt zodat hij nu geld heeft om van te leven. En dat met zijn vrouw en haar familie te delen. Niet met iedereen; daarvoor heeft hij niet genoeg. Maar zijn kennis wil hij wel graag delen. Als jullie meer open zouden staan voor nieuwe en betere inzichten zou dit land veel verder zijn dan nu. Jullie arrogantie zit jullie danig in de weg. En als het niet snel verandert gaat dit land alleen maar achteruit.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

50 reacties op “Brief van een farang”

 1. Pim zegt op

  Goed geschreven,ik kan me hier zeker wel in vinden.

 2. bert zegt op

  De waarheid mag gezegd.
  Een goed verhaal, zonder roze bril.

 3. Pompoei zegt op

  Moderator: Niet generaliseren svp

 4. Tino Kuis zegt op

  Beste Chris,

  Je schrijft de armoede toe aan persoonlijk falen. Ik schreef daarover eens een stelling: ‘Armoede komt niet door persoonlijk falen maar door maatschappelijke factoren!’

  https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/armoede-persoonlijk-falen-maatschappelijke-factoren/

  Los van een aantal individuele gevallen denk ik dat deze factoren veel belangrijker zijn, citaat:

  ‘Ik denkt dat maatschappelijk falen veel belangrijker is. Ik verwijs dan naar het vrijwel afwezig zijn van ouderenzorg, het ontbreken voor de meeste mensen van een sociaal valnet bij werkeloosheid of ziekte, de grote ongelijkheid in inkomens en vermogens en de ongelijke toegang tot de gezondheidszorg, het rechtssysteem en het onderwijs. ‘

  Vakbonden? Neem eens een kijkje in het ‘Labor Museum’ in Bangkok en dan zie je dat vakbonden altijd door de staat en de bedrijven zijn tegengewerkt. Vele vakbondsleiders werden vermoord.

  Kritisch denken? Door de staat en de elite niet op prijs gesteld en vaak gecriminaliseerd. Wist je dat veel kritische denkers uit de Isaan komen? Wist je dat velen zijn vermoord, gevangen gezet en vervolgt? Bewegingen als de ‘Assembly of the Poor’ en recentelijk ‘We Walk’ (voor landrechten, het milieu en vrijheden) worden gehinderd.

  Politieke discussies? Al vier jaar verboden.

  Scholing? Het meeste geld daarvoor stroomt naar scholen in Bangkok en andere steden. Het platteland komt er zeer karig van af. Dat is een feit.

  Laat ik het wat cynisch en een tikkeltje overdreven zeggen. De bevolking van de Isaan wordt arm en dom gehouden opdat de elite kan profiteren van hun goedkope arbeid en hun dochters.

  Wat nodig is in dit land is niet een paternalistische houding tegenover de armen maar een maatschappelijke en politieke omslag waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Dat is ook de reden waarom Europa en Nederland rijker werden. Een vreedzame revolutie is nodig.

  • Tino Kuis zegt op

   Korte aanvulling:

   https://www.thailandblog.nl/isaan/strijd-van-isaan/

  • Harrybr zegt op

   En zou hebben we het in Europa ook gehad, tot zelfs slechts één eeuw geleden. Ja, twee breuklijnen hebben stevig geholpen: WO1 met de Russische revolutie, en angst bij de bezitters in de rest van Europa + aanmoediging van de arbeidsklasse. en WO2, waarin velen kennis maakten met andere opvattingen, m.n. die van de Yanks.
   De maatschappelijke factoren, die de armoede in stand hielden, werden verzwakt en uiteindelijk afgeworpen. Dat ging niet zonder strijd. Ouderenzorg werd uitgebouwd ( http://www.dbnl.org/tekst/swaa005zorg01_01/swaa005zorg01_01_0038.php, 1880: Bismarck ambtenarenpensioen) samen met nog veel meer. Ging niet vanzelf. Vakbonden moesten tegen heel veel verzet in worden opgebouwd.
   Ja, een vreedzame revolutie in Thailand, maar zonder support van de lethargische bevolking komt die er nooit.

  • Leo Bossink zegt op

   Ah ja, de socialistische heilstaat. Nou, dat heeft in Europa en in Nederland niet geholpen en dat zal op zeker niet in de Aziatische landen werken. Daarvoor zijn de klasse verschillen en de opleidingsverschillen veel en veel te groot. Het is gewoon niet realistisch om er op die manier naar te kijken. Stapje bij stapje zullen de hele grote verschillen tussen “Bangkok” en de rest van Thailand verkleinen. Maar dat zal heel veel tijd vergen en nog een aantal militaire coupes. Maar de Thai zullen dat gewoon op hun eigen manier doen, zonder de geloofsidealen van farang te volgen.

   • Tino Kuis zegt op

    Afgezien van een kleine elitegroep in Thailand, die het liefst 50 jaar terug zou gaan (Prayut spiegelt zich aan Sarit) zijn de idealen van verreweg de meeste Thais niet anders dan die van de meeste farangs: gelijkheid, vrijheid en een zekere spreiding van de welvaart. Dat is wat ik hoor, zie en lees in Thailand.

  • HansNL zegt op

   Natuurlijk heb je gelijk.
   Maar wellicht een tegenvraag.
   Hoe lang is het geleden dat in Nederland de situatie eigenlijk hetzelfde was als nu in Thailand?
   Hoe lang is het geleden dat vakbonden, stemrecht e.d. nog bevochten moesten worden?
   Hoe lang is het geleden dat wapenbezit door de massa gezien werd als een bedreiging van de “elite”.
   Dit alles is nog geen honderd jaar geleden.
   Het duurt gegarandeerd nog een lange tijd voordat in Azie de zaken zullen veranderen, en het zou de westerling sieren om zich niet te bemoeien met de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Thailand.
   Onze “hulp” ontaardt meestal in bloedvergieten, en dat is nu net wat Thailand niet nodig heeft.
   Zo langzamerhand zullen de zaken in Azie, en dus ook in Thailand, gaan veranderen, ondanks de tegenwerking van de “elite”.
   Overigens, vind je ook niet dat onze “democratie” en onze becochten “rechten en verworvenheden” in Nederland steeds mee onder druk komen te staan, lees uitgekleed worden?

  • petervz zegt op

   Mee eens Tino, en ik denk dat het vooral toe te wijden is aan het gebrek aan kansen in de maatschappij. Kansen op goed onderwijs, op degelijke gezondheidszorg, op een eerlijk rechtsstaat enz. Dat leidt tot de moedeloosheid in dat deel van het land.
   Op Isarn, dat nog maar zo’n 100 jaar deel uitmaakt van wat nu Thailand is, wordt neergekeken. Centraal Thailand is Sivilai, Isarn is Ban Nohk. Niet voor nix werd tijdens de gele demonstraties met regelmaat geroepen dat bij volgende verkiezingen een stem uit Isarn maar voor 1/10 zou moeten gelden.

  • Tino Kuis zegt op

   De Isaners zijn maatschappelijk en politiek zeer betrokken. Er zijn vele vrijwilligersorganisaties waarvan de bekendste de gezondheidsvrijwilligers zijn. In iedere plaats wel een aantal. Lees het verslag in onderstaande link om een juist beeld te krijgen van de Isan.

   https://isaanrecord.com/2015/09/17/the-value-of-village-health-volunteers-in-times-of-universal-health-care/

  • Jan VC zegt op

   Beste Tino,
   Jouw verhaal is er een met nagels met koppen.
   De schuld bij mensen leggen, die niet leerden wat kritisch denken is en alleen de armoede als bondgenoot hebben, is de waarheid geweld aan doen.
   De door u opgesomde feiten van waarom er hier te weinig ontwikkeling is getuigen van een realistische kijk.
   Respect voor je meer klare kijk op de werkelijkheid.

  • Piloe zegt op

   Tino, je hebt het beter geannaliseerd dan de schrijver van bovenstaande brief. Ik heb 13 jaar in Chiangmai gewoond en maar al te duidelijk vastgesteld dat de armoede structureel in leven wordt gehouden. Het is niet waar dat de meerderheid van de thais lui zijn. Maar zelfs wie werkt, althans de onderste laag van de bevolking , krijgt een hongerloon. ( +/-6 euro/dag)
   Er mag niets gebeuren of al hun inspanningen vallen als dominoblokjes omver.
   Wie zei ook weer dat de beste stuurlui aan wal staan ?

  • henry zegt op

   Er word momenteel een multidisciplinaire ouderenzorg teams op poten gezet, die zelfs hulpbehoevend ouderen thuis gaan opzoeken.Medio 2017 waren er al een 800 teams gevormd
   ook aan de armen word gedacht zij krijgen een extra vergoeding.Maar ook daar slaat de corruptie van de lokale besturen weer toe.. Als men de Thaise kranten weet men dat een stagiaire in Kho Kaeng aan het licht bracht dat men liefst 3000 handtekeningen vervalste en zo het geld in eigen zak stak. Dit corruptieschandaal deint uit naar meer dan 44 provincies. En weer spant de Isaan hier de kroon, gevolg door het Noorden en dan het zuiden.Heel opmerkelijk is dat het achterover drukken van centen voor de armen zich niet voordoet in de Centrale Vlakten en westelijk Thailand. Zou dat komen omdat rood en de Phue Thai partij daar niet de lakens uitdeelt.

  • Nok zegt op

   Voor een verandering van een samenleving heb je 2 zaken nodig: wijziging van structuur. Wel nu je concludeert het zelf: dit zal nooit gebeuren in Thailand. De bovenlaag van Thailand zal nooit accepteren dat aan hun hegemonie wordt toegegeven.
   Wijziging van mentaliteit: het superioriteitsgevoel bij de bovenlaag zal nooit ter discussie gesteld worden, en de waarom de lethargie van de onderlaag blijft: dat heeft Chis treffend beschreven.

 5. pierre zegt op

  Helemaal zoals het is, een farang is geen ATM

 6. De Inquisiteur zegt op

  Zo te zien heeft mijn blog toch wel wat los gemaakt.
  Mooi zo.
  Maar ik wil hier niet als een soort koloniaal leven.
  Alles beter weten, mensen veroordelen.

  Ik wil begrip voor de Isaaners oproepen.
  En als ik dezelfde inzichten als U zou hebben was ik weg.

  O ja. Er komen nog brieven. Werk op de plank!

  • chris zegt op

   Ik ook niet en ik leef ook helemaal niet als koloniaal.
   Ik leer hier studenten kritisch denken, niet WAT ze moeten denken. Van mij mogen ze alles denken(rood, geel, zwart, kleurloos) maar ze moeten wel gaan denken. En dat doen ze nu niet, niet in de Isaan, niet in Bangkok.
   Ik verheug me op de volgende brieven.

 7. JoWe zegt op

  Whahaha

  Door dit soort berichtgeving krijgt de onderzoeker nooit de bevestiging dat het allemaal mooie rozengeur en manenschijn is.
  Geen leuke kikkertjes, vogeltjes en lachende dorpsfiguren maar gewoon de keiharde waarheid.
  Geschreven door een kenner, waarnemer, allesziener die zijn proefschrift al lang klaar heeft.

  Ik wacht met smart op de tegenaanval 🙂 iets met kapitalisme en gelukkig zijn……. ofzo….

  M.vr.gr.

 8. Adri zegt op

  Precies de vinger op de zere plek.
  Maar de farang kent t verhaal…. nu nog communiceren met de Thai die er toe doen…. vooral met de goed opgeleide jeugd.

  Adri

 9. John zegt op

  Andere zienswijze. Eveneens uiterst de moeite waard.waarheid ligt niet in het midden maar wel ertussen in.compliment voor de schrijver.

 10. robchiangmai zegt op

  Wat een grandioze beschrijving van de werkelijkheid. Iedere farang die eerlijk is, ook tegenover zichtzelf zal het hier (hoe jammer dan ook dat het zo is) mee eens moeten zijn.

 11. timker zegt op

  Na de geweldige eerste brief nu de tegenbrief van de farang. Ook weer een genot om te lezen! Die betweterigheid die met een spot wordt beschreven! Het zou niet misstaan op een toneel van een willekeurige schouwburg in België of Nederland – Cabaret met een grote “C” !!! Ik ben erg benieuwd naar het Isaanse antwoord…

 12. Hans Struijlaart zegt op

  Ben het niet helemaal eens met de schrijver.
  Het gaat juist steeds beter, ook in de arme dorpen. Iedereen heeft tegenwoordig een computer, smartphone, brommer, breedbeeld TV, airco. Zelfs in de kleine dorpjes. Of dat een wijze besteding is, is wat anders. want volgens mij blijft er niet veel geld over andere belangrijke zaken. Sparen, investeren op lange termijn, Engelse taallessen nemen. goede zorgverzekering afsluiten, andere gewassen telen die meer opbrengen etc etc. Ik denk ook niet dat de Thai arrogant zijn of lui. De gemiddelde schoolopleiding van de Thai met name in de Isaan gaat niet verder dan het afmaken van de lagere school, als ze al zover komen. Ze zijn daarom gemiddeld genomen gewoon niet zo slim als de farangs vanwege gebrek aan opleiding, goede scholing en het ontbreken van financiële middelen om dat te kunnen bekostigen. Door dit gebrek hebben ze gewoon niet zoveel kennis in huis en hebben ze vaak moeite om zaken aan te pakken zoals wij dat zien. Daarnaast ben ik het met Tino eens. Thailand staat nog in de kinderschoenen als het gaat om oudedagvoorziening, pensioenopbouw, goede zorg en scholing voor iedereen, het opheffen van de grote kloof tussen arm en rijk, een vangnet voor niet werkenden etc etc. Thailand is er nog lang niet. Dit kan nog heel veel jaren gaan duren, maar is wel noodzakelijk voor de toekomst.

  • pete zegt op

   een ander soort rijst verbouwen zal helaas niet gaan .
   van hogerhand word bepaald welk soort rijst de boer mag verbouwen .

   tevens zijn er vaste opkopers van de rijstopbrengst in de vorm van een enorm kartel hierdoor bepalen ze 1 jaar van tevoren de rijstopbrengst voor de boeren en word een prijsafspraak gemaakt waarmee de rijstopkopers flink verdienen [rijden vaak in mercedes benz,toyota fortuner etc] en waarmee de boer het komende jaar nauwelijks rong kan komen.

   autos ,motorfietsen breedbeeld tv ,smartphones zijn allemaal op afbetaling .

   Afbetaling voor autos tv ,keukens ,koelkasten ,huizen werd en word in nederland op veel grotere schaal gedaan ,alleen gebruikten wij hiervoor de dekmantel de Hypotheek en2e hyphotheek.
   Indien je geen of weinig inkomen had kon men nog niet zo lang geleden allerlei leningen afsluiten

   Tot slot schoolopleiding ,
   De meesten die op dit blok reageren hebben het geluk gehad een opleiding te hebben genoten alswel
   door studie of door middel van militaire dienst ,marine etc.

   In de jaren 40/50 was het credo ,school is niks dat kost alleen geld ,alleen met werken kun je geld verdienen ,zodoende ging het grootste gedeelte van de nederlandse bevolking na de lagere school en eventueel LTS aan het werk in de landbouw ,fabrieken ,militaire dienst ,marine en men werkte zich in de loop der jaren op daar er door de 1e en 2e wereldoorlog volop werk was .
   Daarna kwamen de oudedagvoorziening AOW en eventueel een pensioen en dmv een hypotheek kon men alle luxe aanschaffen tegen een zeer lage rente en de huizenprijzen stegen tot in de hemel .

   In thailand is het niet anders alleen met dit verschil dat er geen AOW bestaat en ook geen hypotheek waardoor je tevens autos tv etc kunt kopen .
   Hier in Thailand is status erg belangrijk net als elk ander aziatisch en ook westers land in de wereld.
   alleen bepalen de mensen in thailand zeer hoge rentes en als het even niet goed gaat door baanverlies of onverwachtte omstandigheden [overstroming]kan men niet even bij de bank een extra hypotheek afsluiten maar is helaas afhankelijk van familie of loansharks en zo is de circel weer rond.

   zodoende zie je dat Thailand als je goed kijkt niet zoveel anders is als het zo geroemde hardwerkende nederlanders op dit blog.

   Voorbeeld kijk eens met welke weinige middelen hier wegen worden aangelegt in de brandende hitte ,
   hotels en condos worden gebouwd met gereedschap waar men in de bouw in nederland geen raad weet

   Voordat er kritiek is kjik eerst eens dieper in de thaise cultuur en gebruiken waaruit voort komt voor Tino,Chris,en de Inquisiteur start als hoog opgeleiden onder elkaar een foundation of organisatie van dorpelingen onderling om projecten op te bouwen of te verbeteren ,

   Waarom de Thaise gemeenschap hebben een leider nodig ,iemand die zegt hoe en wat ze moeten doen.
   Zonder goede begeleiding gebeurt er niets .
   Voor Chris voor leidinggeven via een project heb je geen vergunning nodig ,ik spreek uit 15 jaar thailand ervaring in de isaan.
   Voor de Inquisiteur start eens met dat schooltje in het dorp waar je laatst over vertelde ,wanneer je het samen doet en het goed brengt aan de leidinggevenden in het dorp aldaar hoeft de opknapbuurt weinig te kosten en word gefinanciert uit de financien van het dorp en de mensen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

   ik ben benieuwd

   groet pete

   • Hans Struijlaart zegt op

    ik ben het helemaal met je eens Pete.
    Ik woon zelf niet in Thailand, maar ik weet wel dat er prijsafspraken zijn en welke soort rijst je moet gaan telen. Ik heb het dan ook over andere gewassen telen dan rijst, daar zijn geen voorwaarden aan verbonden zoals met de rijst en geen prijsafspraken. En dan heb je meer vrijheid om zelf prijsafspraken te maken met tussenhandelaren. Ik heb een heel goede Nederlandse vriend in Thailand wonen en die is boer in Thailand. Hij mag blij zijn als hij geen geld hoeft toe te leggen.Hij heeft heel veel grond gekocht en voor 80% teelt hij van de opbrengst van casava, wat geen drol opbrengt.Ik heb hem geadviseerd om daar zelf chips van te maken in een eigen kleine factorij en dat te gaan verkopen met een eigen handelsmerk, dat brengt veel meer op.Hij is nu ook aan het experimenteren met andere gewassen. Suikerriet, teakbomen, som oo (grapefruit), visvijvers, bananenbomen, mango etc etc. De meeste Thai hebben niet het inbeeldingsvermogen om iets heel anders te gaan doen dan het gangbare wat in die streek gebruikelijk is met hun grond en of dat nou rijst is of casava dat maakt niet uit. Neem een grondmonster en vraag aan TNO in Nederland welke producten met deze grond geteeld kunnen worden. Een eenmalige investering die waarschijnlijk heel veel wijsheid geeft over de producten die wel en niet kunnen aanslaan met deze grondsoort en als je dan ook nog een goede sponsor weet te vinden, dan kost het waarschijnlijk bijna niets dit onderzoek. Ik ben het ook helemaal met je eens dat de buitenlander een positieve invloed kan uitoefenen om de gemeenschapszin te bevorderen. En inderdaad gebruik je kennis en intelligentie als buitenlander om projecten te starten die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de de Thaise gemeenschap om dingen voor elkaar te krijgen. Voor leiding geven aan een project heb je inderdaad geen werkvergunning nodig. Maar pas op: ik weet dat iemand een boete kreeg van 5000 bath omdat hij zijn buurman hielp om zijn huis te schilderen.Ja dat is dan wel weer werk en je hebt geen werkvergunning. Het blijft een rare wereld Thailand.

   • henry zegt op

    Pete, de boer word door de regering helemaal niet verplicht om bepaalde rijstsoorten te verbouwen.

    Daarenboven voert de regering een zeer actieve politiek om de beruchte middlemen uit te schakelen en is er ondersteuning voor het oprichte van landbouw co*operatieven en financiele steun voor boeren die hun rijst niet vlak na de oogst op de markt gooien. Er is ook een actieve ondersteuning om zelf de verkoop in handen te nemen. Kortom men probeert de boeren diets te maken dat de tijd dat zij alleen maar moesten zaaien en oogsten niet meer opgaat in de 21e eeuw. Voor dat alles zijn er ondersteuningsprogramma’s, zowel wat betreft bijscholing, logistiek als financieel. Maar de boer met wel meewillen, en daar n ontbreek het aan, vooral in Isaan.
    Het grote probleem in Isaan is, wat hier ook al is aangehaald, de grote inertie van de isanesen.

    Men praat hier dikwijls over de extreem lage lonen in de landbouw die ver beneden het 300 Baht minimum dagloon liggen. Wel dat komt omdat het minimum dagloon door de Yingluck regering ingevoerd. In feite een totaal dagloon inclusief extra voordelen is. Voor een dagloner in de landbouw betekent dat zijn voeding en drank (Lao Kao). In feite is het door Yingluck ingevoerd minimumloon gewoon boerenbedrog. Wist U dat een niet inwonende poetsvrouw in bangkok 700 Baht per dag verdient en een inwonende in een 8uur zesdagen stelsel met kost en inwoon inclusief privaat ziekteverzekering, via de social service department van het ministerie van Arbeid minimaal 12 000 Baht per maand verdiend in groot bangkok. En ze bijna niet te vinden zijn. Mijn etnisch Chinese huishoudelijke hulp die 2 maal per week komt en 7 uur werkt ontvangt 400 Baht per dag. Ik woon in Nonthaburi . Voor losse opdrachten vraagt zij 800 Baht voor 10 uren.
    Dus wat door de leden word aangehaald is niet zozeer een Thais maar isaans probleem. Als ik hier regelmatig lees dat men af en toe er even tussenuit moet. Zelfs de Inquisiteur schrijft dat regelmatig, bewijst dat het leven in Isaan minder aangenaam en romantisch is dan men doet uitschijnen.Want ik woon hier al bijna 10 jaar en ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik er even tussenuit wil.

  • henry zegt op

   Momenteel propageert en ondersteund de overheid een vorm van sparen voor een pensioen.

 13. Piet van Leest zegt op

  Prachtig geschreven verhaal !!! Kan je het ook in het Thais schrijven zodat die mensen het ook kunnen lezen en er mischien wat slimmer door worden ?

 14. Jacques zegt op

  Er is nooit een waarheid er zijn er altijd meerdere. Het is maar hoe je het bekijkt. De Inquisiteur en Chris de Boer hebben op bepaalde punten gelijk. Het is maar waar je de nadruk op legt. Er is heel veel mis in Thailand. De economie, het verschil tussen arm en rijk, de verschillende belangen, de onvrijheden en zo kan ik nog wel even doorgaan. We ondervinden het, we zien het en we hebben er mee te dealen. Vele mensen komen in de problemen en lang niet altijd door hun eigen schuld. Ook zijn er de lamlendige personen die een zooitje maken van hun leven en dat van hun naasten. De groep die Chris aanboort daar ken ik er nogal wat van. Daar hoef je niet ver voor te zoeken. Lui en dronken en dom geboren niets bijgebracht. Totaal geen initiatief en altijd bezig op kosten van een ander. Sommige zijn zo geworden en dat is triest maar de meesten zijn er mee geboren en hebben het kennelijk in hun genen. Vergokken hun laatste centen en dan weer de hand op houden en zielig doen. Maar ik ken ook veel vrouwen met name die op de markt werkzaam zijn en die zich een slag in het rond werken, om het hoofd boven water te houden. Zeker de groep 40 en 50 -ers die zonder partner zijn. Daar neem ik mijn petje voor af. Ja we nemen het allemaal waar in het sprookjesland voor vakantiegangers.

 15. John Chiang rai zegt op

  De een beleefd het zo,de andere wil laten geloven dat het precies andersom is,en zoekt voor alles een verklaring.
  Zeker heeft armoede verschillende oorzaken,en een er van zal zeker het slechte onderwijs zijn die de meesten hier noodgedwongen genieten moeten.
  Veel familie’s met schoolgaande kinderen kunnen zich niets beter veroorloven,en zijn zelf qua algemene kennis niet in staat hun kinderen met huis opgaven verder te helpen.
  Wat ik echter bij veel Thais niet zie, in vergelijk tot bijv. een Vietnamees of Chinees dat ze helemaal geen fighting Spirit hebben.
  Alles moet het liefst zonder veel inspanning makkelijk gaan,want anders maakt het meteen geen sanoek of is het beua.
  Net zoals in het bovenstaande artikel ,spelen de meeste jeugdigen ook bij ons in de familie het liefste met hun Facebook,Line,en andere onnuttige spelletjes,in plaats hun smartphone nuttig te gebruiken.
  Als een van de kleinere kinderen toevallig ,,thank you of goodmorning zeggen kan,begint de hele rest van de familie trots in de handen te klappen,in de hoop dat hun kind een bijzondere gave heeft.
  Eenmaal op de leeftijd van een Teenager of soms nog vroeger,vervallen deze ook in het nutteloze mobil en tv gekijk.
  Als ik de moed heb er als farang iets van te zeggen,krijg ik hoogstens applaus van een paar volwassenen,waarvan ik denk dat ze mij graag na de mond praten, maar ook van dezen heeft haast niemand de energie echt door te grijpen.
  Mijn schoonmoeder had de laatste tijd een fysiotherapeut nodig die p/u 300 Baht verlangde,waarover de hele familie zich verbaasde,dat deze mensen in hun ogen zo duur zijn.
  De meesten van hun,als ze überhaupt werk hebben, moeten vaak genoegen nemen met 300 Baht per dag.zodat ik ze met deze voorbeelden probeer duidelijk te maken,hoe belangrijk leren is in plaats van alleen maar Facebook kijken.
  Velen hier in het dorp liggen met amper 50 jaar onder hun paalwoning,laten zich ondersteunen van hun kinderen,en wachten op het grote geluk van Boeddha en lotterie en vieren het grote geluk als een van hun dochters thuis komt met een farang.
  Net zoals Chris in zijn bovenstaande reeds schreef,kent drank geen grenzen,en het wordt eerst echt sanoek als iedereen straal bezopen is.
  Na de zuiperij als alle flessen leeg zijn,en de farang niet bereidt is voor nieuwe voorraad te zorgen,rijdt iedereen stomdronken met hun motorbike’s naar huis,en wordt al lachend en schreewend uitgewonken van diegenen die eveneens niet meer op de benen kunnen staan.
  Ik zit nu al met grote drang te wachten tot de gehele familie zich voor songkran verzameld,en zou vanwegen het overmatige gezuip,wat meestal 5 dagen duurt,het liefste vluchten. (Of is dit weer teveel geklaag ?)

 16. BramSiam zegt op

  Opmerkelijk veel bijval voor deze scherpe waarnemingen. Vaak worden meer realistische verhalen over Thailand op dit blog neergesabeld. Zo niet deze keer. Op z’n hoogst de opmerking dat het aan de maatschappij ligt en niet aan het individu, maar de maatschappij is wat alle individuen samen hebben bewerkstelligd. Er zit iets in de Thai wat zegt dat je op aarde bent om zoveel mogelijk lol te hebben. Het streven naar die lol wordt nogal kortzichtig ingevuld, waardoor men vaak in de eigen voet schiet. Je kunt wel regelmatig lekker veel drinken, maar op termijn reageert je lichaam daar vaak slecht op en steken ziektes de kop op. Je kunt wel met een slok, maar zonder helm op, op je brommer stappen, maar helaas doet de automobilist die je tegenkomt ongeveer hetzelfde. Je kunt wel een tijdje meer geld uitgeven dan er binnenkomt, maar heel lang gaat het niet goed. Je kunt wel ontkennen dat er een buitenwereld is die zich ontwikkelt, maar plotseling blijkt die je op alle fronten ingehaald te hebben. De Boeddha helpt je wellicht bij de acceptatie van deze vervelende consequenties van je handelen, of vooral niet handelen, maar hij helpt je met de fatalistische houding die men vaak aan zijn leer ontleent niet erg vooruit in de wereld.
  Al met al zal het verschil tussen de wenselijke wereld en de werkelijke wereld van de Thais tot steeds meer onrust gaan leiden. Steeds meer rijken gaan leunen op de onderdanige onontwikkelde landgenoten, totdat blijkt dat die weliswaar onontwikkeld zijn, maar niet langer onderdanig, zodat de spiraal van geweld weer verder escaleert. Voor de Farang zou het dan ook wel eens wat minder aangenaam kunnen worden, want die hoort niet bij de zich goedbeschermende laag hiso Thais en is een dankbaar slachtoffer.

  • Marco zegt op

   Moderator: Off-topic

 17. janbeute zegt op

  Ook dit verhaal van Chris de Boer slaat de spijker zeker wel op zijn kop .
  Want als je om je heen kijkt dan zijn vele buurlanden van Thailand al een stuk verder .
  Kijk eens naar de ontwikkelingen in China , Korea .
  Toen ik 13 jaar geleden kwam wonen in Thailand en zag hoe het toen was in China , en hoe het nu is aangaande ontwikkeling op allerlei gebied .
  Daar kunnen ze hier alleen al , in het land van de smiles nog maar van dromen
  En wat te denken van Singapore .
  Als alles goed zou gaan verlopen met Noord Korea en de komende gesprekken met Donald .
  Dan zou het mij zelf niet verbazen dat dit land Thailand nog inhaalt op korte termijn .
  Ik heb al voor een langere tijd gezien dat de meeste Thaise mannen een broertje dood hebben aan werken .
  Mijn schoondochter is gehuwd in een middenklas ThaiChinese familie .
  En geloof me daar wordt dagelijks met de klauwen gewappert .
  Haar zoontje nu 6 jaar oud spreekt al wat Engels en Chinees en is zeer actief .
  Alcohol drinken ze alleen bij gelegenheid , zijn vooral onderrnemend bezig .

  Jan Beute .

  • henry zegt op

   Sino/Thai hebben gewoon en andere mentaliteit. Een hondertal jaar geleden was er na de grote hongernood i zuid China een toevloed van straatarme Chinezen in Thalland. zij begonnen meestal as koelie of riksja loper. En vandaag 100 later zijnop economisch gebied de ruggegraat van Thailand.
   Als ik morgens om 05.00 am het lokaal park binnenwandel . zie ik daar tientallen joggers, jong en oud, jonge meisjes en oudere dames bij rondjes lopen of wandelen.Ik zie daar bejaarden ondersteund door een familielid of nanny stapje voor stapje hun ochtendwandeling maken.Zie ik mensen yoga oefeningen of aerobic dansen. Maar wat ik nooit zie zijn Isanesen en Khmer ondanks dat er een 50. 000 in de buurt wonen.

   Ikzelf ben al meer dan 40 gehuwd met etnisch Chinese dames. Eerste echtgenote is na 32 huwelijk overleden. Als ik zie welke financieel inspanningen leveren om hun kinderen extra tutoring lessen te laten volgen. Ook op zondag en gedurende .de schoolvakanties. Dus is het niet te verwonderen dat zijn vooruit komen in het leven. Mijn stiefzonen en kleinzonen drinken en roken niet. zoals janbeute reeds aanhaalde, alcohol gebruik is echt uitzonderlijk.

 18. Fransamsterdam zegt op

  Het bruto nationaal produkt per hoofd van de bevolking is in Thailand bijna drie keer zo hoog als in Vietnam, dus wat bereik je met dat kritisch denken, hard werken en opvolgen van wijze raad?
  En voor zover het een typisch Isaan-probleem is zijn er nog wel wat andere factoren aan te wijzen dan de menselijke. Dan kun je het het misschien beter met Oost-Groningen vergelijken.
  Nee nee, we zijn niet koloniaal, ze hoeven niet te vinden wat wij vinden. Maar ze moeten wel denken zoals wij denken, kritisch. En wat voor ons in het westen goed is, is ook voor hun goed, onderwijs tot het je strot uit komt en arbeid tot je erbij neervalt (om vervolgens zo snel mogelijk de biezen te pakken naar een ander land waar helemaal niets van deugt).
  Ze mogen wel een smartphone hebben, maar dan moeten ze hem voor dingen gebruiken die wij als nuttig zien, zoals een vreemde taal leren in plaats van oeverloos discussiëren op een blog over een vreemd land.
  Ze moeten er alleen even bij geholpen worden om daar zogenaamd zelf achter te komen.
  Waarom willen we ons er toch altijd mee bemoeien? Waarom leven wij in de illusie het altijd beter te weten? Láát die mensen lekker. Ze zijn mans genoeg om in geval van interesse om raad te komen vragen.
  Geen interesse? Ook goed. Dan geen vragen en ook geen raad.

  • rob zegt op

   “Waarom leven wij in de illusie het altijd beter te weten?” Frans, dat is Nederlanders eigen. Overal waar ik tijdelijk gewoond heb en waar ook andere Nederlanders woonachtig waren heerstte en heerst onder hun het idee als ze het op onze manier zouden doen ging alles veel beter.

   Ik erger me nog al eens aan dat feit, maar ze zijn niet te genezen van dat idee.

   Voor mij is het “s lands wijs, ‘s lands eer” Leven en laten leven!

   • chris zegt op

    Nou, wij doen het zo slecht nog niet in vergelijking met andere landen. Nederland behoort in de top 10 van de meest welvarende landen, de bevolking behoort tot de gelukkigste van de wereld, onze kinderen zijn de gelukkigste van de hele wereld, wij staan in de top 3 van landen met de grootste vrijheid van meningsuiting…..(daarom zeuren en kritiseren wij ook zo veel, dat mag bij ons en zie: wij blijven er ook gelukkig bij).
    Alleen dit al zou andere landen te denken moeten geven. Ze hoeven niet hetzelfde te doen als wij maar zij zouden wel na kunnen denken hoe wij dat doen…….

   • Bert zegt op

    In NL hadden wij best veel contact met andere culturen (Marokkanen, Afghanen, Iranezen, Turken, Cambodjanen) via het werk van mijn vrouw.
    Wat mijn opviel dat ieder van zijn eigen cultuur dacht dat die het beste was, inclusief de Thai en de Nederlanders natuurlijk.

  • Jacq Reijnders zegt op

   Helemaal mee eens man. Wij zien alles door onze Nederlandse bril en hebben daardoor geen oog voor hun gedachten. Inderdaad zijn ze gewoon van dag tot dag te leven en in hun denken. Het ging om te overleven en niet meer en niet minder. Leren kijken naar toekomst en langere termijn valt moeilijk voor hen. Je kunt hen helpen en begeleiden in dat proces van verandering. Het houdt veel in voor deze mensen. Ook moeten ze de Engelse taal machtig worden. Ga er maar aan staan. De Westerse invloeden zijn groot voor deze landen. In Laos en Cambodja spreken de meeste mensen, naast Frans, ook Engels. De Thai hebben dus een duidelijke inhaalslag te maken. Ik zie het aan het aantal kinderen wat vraagt om Engels te geven, alleen al voor een niet Thaise uitspraak van het Engels.

 19. fred zegt op

  Volledig in de zin zoals ik er over denk. Ik heb de pogingen om Thaise mensen iets bij te brengen ook al opgegeven. Sowieso ben je toch maar een dommerik. Ze doen maar. Thais willen niks bijleren.

  Mijn lieve vrouw heeft me in feite nog nooit om advies gevraagd. En al zeker niet als het over geldbeheer gaat. Nochtans zouden ze nu toch al moeten weten dat wij wel beter met geld weten om te gaan.
  De lieve kinderen evenmin…..een vraag stellen aan de papa farang zal waarschijnlijk overkomen als gezichtsverlies…..liever niks vragen dan toegeven dat je niet weet dat New York een stad is in Amerika.

  Zouden we niet beter dit of dat wordt meestal beantwoord met het gekend Up To You. Gemakzucht …geen initiatief ….te druk in de weer met facebook en de loterij.

  Nergens ter wereld zijn mensen zo in de weer met de loterij. Dagen worden berichtjes rondgestuurd met de nummers die het waarschijnlijk zullen halen. Easy Money is hier het motto. Niks voor niks werkt de helft van de Isaan in de bars van Pattaya. Niks voor niks wordt er massaal gegokt en geld geleend.

  Maar toch kan dat me er niet van weerhouden hier graag deeltijds te wonen. Het is niet opdat men wat minder naïef is en wat kritisch dat men hier niet naar zijn zin zou hebben.

  Ik ken er velen die vol verwachtingen naar de Isaan zijn komen wonen. Maar ik ken er nog veel meer die hier na relatief korte tijd weer zijn vertrokken.

 20. henry zegt op

  stel uzelf een paar waaromvragen als het over Isaan gaat. Want het is voornamelijk deze regio dat een probleemgebied is, en ook cultureel, taalkundigen etnisch totaal verschillend is van de rest van Thailand.
  1-Waarom spelen corruptieschandalen bij lokale besturen zich voornamelijk in Isaan af.

  2-Waarom is de schuldengraad in Thailand bij gezinnen het hoogst in Isaan, ook bij ambtenaren

  3- waarom spendeert men in Isaan het kleinste percentage van het gezinsinkomen aan schoolopleiding van de kinderen

  4-Waarom is het percentage schoolverlaters in Isaan het hoogste van Thailand

  5- Waarom is het percentage tienerzwangerschappen het hoogst in Isaan.

  6- Waarom zijn er in Thailand zo’n 2.5 miljoen gastarbeiders legaal aan de slag,(ook in Isaan) terwijl er honderduizenden Isanezen geen reguliere job hebben.

  7- Waarom zijn er zo weinig gemengde Thai-Khmer Isaan en Thai-Lao Isaan huwelijken.

  8- Waarom hebben de Isanezen zo’n slechte reputatie bij de andere Thai van Noord tot Zuid.

  9- waarom zijn er geen grote productiebedrijven in Isaan. Ook het aantal SME’s is er bedroevend laag. Ook in de belastingvrije zones aan de grens met Laos en Cambodja.

  • Pompoei zegt op

   Het meeste van wat jij opnoemt omdat de Isaners roodhemden zijn en die worden langs alle kanten tegengewerkt door de geelhemden. Ook door de militairen aan de macht, die staan volledig ten dienste van de geel. Grote productiebedrijven krijgen gewoon geen toestemming om in Isaan iets op te richten. En als ze er al werk verschaffen geven ze het liever aan gastarbeiders, anders zouden de mensen uit Isaan iets rijker en zo slimmer kunnen worden. Isaan moet maar 1 ding doen en dat is onafhankelijk worden. Dan zullen die andere Thai niet lang meer van hun hoge toren blazen.

   • chris zegt op

    Tja, was de wereld maar zo eenvoudig maar dat is niet het geval. Er is alleen maar rood en geel, en de militairen zijn er alleen maar om de gelen te steunen. Ik neem aan dat die onfhankelijkheidsstrijd ook gepaard zal gaan met een burgeroorlog waarin het hele leger (ook de soldaten en officieren uit de Isan) de kant van de gelen zullen kiezen??? Dan is het gauw afgelopen met die strijd.

  • Ger-Korat zegt op

   Als je wat vergelijkingen binnen Thailand geeft is het raadzaam om wat bronnen te vermelden. Kan het even nagekeken worden op juistheid.
   Om een voorbeeld te geven : punt 9, in Nakhon Ratchasima zijn diverse grote bedrijven actief zoals Seagate, Canon en meer. Idem over Thai Khmer huwelijken ? Nou als voorbeeld Surin waar 50 procent Khmer spreekt en weinig migratie heeft dan bljjft de groep ook binnen de groep trouwen dunkt me. Tenzij je bijvoorbeeld een wetenschappelijke andere verklaring hebt. En zo jN ik nog wek meer vertellen.

   • henry zegt op

    Khorat is de toeganspoort van de Isaan. Maar na Khorat houd het op.

 21. bona zegt op

  Na de brief aandachtig gelezen en herlezen te hebben, alsook de talrijke reacties en uiteenlopende meningen, kom ik tot de enigsinds bedroevende conclusie dat nogal wat mensen een uiterst negatief gevoel over dit land hebben.
  Voor diegenen die zich hier met de beste bedoelingen permanent komen vestigen zijn en die op een jammerlijke bedrogen zijn geworden, is dit inderdaad een grote tegenslag.
  Voor anderen die onbezonnen alle banden met hun thuisland verbroken hebben met in gedachte hier in het land van melk en honing terecht te komen, is het een ontnuchtering en een confrontatie met de werkelijkheid van het leven.
  Ik heb begrip voor deze personen.
  Wat ik echter misselijkmakend vind, zijn de personen die op vakantie komen en volop genieten van de geneugtes van dit land, en die nadien, vanachter hun computerscherm, suikerzoet hun bittere gal uiten over alles en nog wat met de bedoeling de aandacht te trekken en hun alles beter weten tentoon te spreiden.
  Aan deze personen zou ik de goede raad willen geven bij een volgende reis een andere bestemming te kiezen waar zij dan wel volgens hun verlangens behandeld zullen worden.
  Een zaak is zeker : UTOPIA bestaat niet.
  Aanpassing en aanvaarding van de normen en waarden van het het gastland zijn primordiaal om een gelukkig leven te hebben.
  Bona.

 22. henry zegt op

  Ik kom al 42 jaar naar Thailand en woon er al bijna 10 jaar(Pak Kret – Nontaburi). En dit is 21 eeuwse Thailand. Op vele gebieden zelfs moderner en vooruitstrevender dan mijn afkomstland. Ik kom regelmatig in stedelijk Isaan. Udon, Khon Kaeng. Surin, en daar is ook heel veel ten goede verandert in de laatste 20 jaar, en de laatste 5 jaar zelfs heel snel. Daarom vraag ik me echt af waarom er zovelen in een boerendorp gaan wonen, verstoken tussen mensen met een 19 eeuwse mentaliteit, levenswijze, en een intellectuele woestenij gaan wonen. Het zal wel Cherchez la femme zijn zeker.

 23. Hans Pronk zegt op

  Beste Chris,
  Een ongenuanceerde betoog van je. Dat ben ik niet van je gewend. Ik vraag mij eigenlijk af of je er wel achter staat. Of was het alleen de bedoeling om mensen uit hun tent te lokken? Daar ben je dan meesterlijk in geslaagd. Maar ik ga er toch maar vanuit dat je meent wat je geschreven hebt.
  Zelf woon ik op 15-20 km van een grote stad, namelijk Ubon. En in die stad en ook bij de uitvalswegen is er veel gelegenheid tot werken en studeren. En dan zie je dat mensen – vooral de jeugd natuurlijk – de geboden kansen op onderwijs en werk met beide handen grijpen. En dan heb ik het dus over boerendochters en boerenzonen. En dan zie ik ook dat ouders trots op hun kinderen zijn als ze iets bereiken in het leven. De ouders hebben daar jaren krom voor moeten liggen, dat zal de meeste lezers van dit blog wel duidelijk zijn neem ik aan. Ik zal daar binnenkort iets over schrijven.
  Ook geef je – als zo vele farangs – af op het gebruik van smartphones. Uit eigen ervaring weet ik dat die smartphone vaak gebruikt wordt om iets nieuws te leren of om iets nieuws op te zetten. Zo was er ook iemand die een perpetuum mobile ging bouwen. Een idioot idee zul je zeggen, maar die apparaten zijn gewoon te koop bij Alibaba en produceren elektriciteit zonder dat direct duidelijk is welke energievorm ze aftappen. Maar ook nieuwe landbouwtechnieken worden op internet vaak geraadpleegd.
  Ik twijfel dus aan je observatievermogen. Dat komt ook omdat je je laat voorstaan op je kennis die soms toch tekort lijkt te schieten. Zelf neem je anderen ook de maat dus ik neem aan dat je het mij niet kwalijk zult nemen als ik dat ook met jou doe. Je gaat bijvoorbeeld prat – ietwat gechargeerd – op je kennis van statistiek (want je doceert daarin zelfs). Maar op die kennis valt toch wel wat af te dingen. Zo dacht je iets dat uiterst onwaarschijnlijk is makkelijk te kunnen aantonen op basis van wat eigen ervaringen. Maar je vergeet dat als iets onwaarschijnlijk is, dat je niet uit kunt gaan van een significantieniveau van bijvoorbeeld 5%. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om met weinig waarnemingen iets dergelijks aan te kunnen tonen. Bovendien moet je eerst een nulhypothese opstellen en moet je vooraf ook aangeven welke statistiek je gaat gebruiken. Je kan niet achteraf iets aantonen. Mijn argument is dat als je zulke fouten maakt in je vakgebied dat er ook twijfels mogen zijn aan je waarnemingen en je interpretatie van die waarnemingen. Ik sta dus aan de kant van Tino, dat moge duidelijk zijn.
  Overigens lees ik je verhalen met plezier en ook je commentaren. En ik waardeer natuurlijk hoe jij de wereld probeert te verbeteren. Daar doe jij meer aan dan ik dus eigenlijk past kritiek mij niet.

  • chris zegt op

   Natuurlijk sta ik – als je mij een beetje kent – niet achter mijn verhaal en chargeer ik grotelijks. Dat deed de inquisiteur ook (als het gaat om het beeld van de farang waaraan volgens mijn inschattingen 90% niet voldoet) en dat vroeg gewoon om een overdreven reactie waarin de autochtone Isaner op eenzijdige manier wordt neergezet. Begrip kweken voor de arme mensen in Isan (overigens leven er ook in Bangkok vele arme mensen) doe je niet op die manier.
   Ik geef, net zoals vele van mijn Thaise collega’s ook, af op het eenzijdige gebruik van de smartphone voor dingen die niet urgent en ook niet belangrijk zijn. Mijn waarnemingen stoel ik op ongeveer 10 jaar – als enige buitenlander, tot 1,5 jaar geleden zelfs zonder smartphone (hetgeen geen enkele Thai begreep want ik had toch geld genoeg om er een te kopen) – leven tussen de Thaise mensen en op 10 jaar lesgeven aan merendeels Thaise jongeren waarvan 80% de duurste en meest recente iPhones hebben die ze ook in de klas gebruiken. En geloof me, ze worden er niet slimmer van (hetgeen onderzoek ook uitwijst). Denken, problemen oplossen doe je met je hersenen en niet met je smartphone. Dat is wel een goed hulpimiddel als je het ook daarvoor gebruikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website