Vandaag een voor de visliefhebbers heerlijk gerecht uit Centraal Thailand: Yam Pla Duk Foo (gefrituurde meerval) ยำ ปลา ดุก ฟู Een luchtig en knapperig gerecht die mag rekenen op een grote populariteit onder Thai. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten, maar kan natuurlijk ook als hoofdgerecht op het menu staan. De vis wordt ontleed en vervolgens met paneermeel gefrituurd in een wok.

Vooral de dressing is erg lekker en maakt het gerecht af. De dressing bestaat uit een combinatie van pepers, sjalotten, citroengras, palmsuiker, vissaus, limoensap, geraspte groene mango en wortels. De vis wordt geserveerd met een frisse groene mango salade. Een heerlijk combinatie die dit gerecht zo smakelijk maakt.

Urspronk a Geschicht

Yam Pla Duk Foo, letterlijk vertaald als “luchtige, knapperige meerval salade,” biedt een perfecte combinatie van knapperigheid en pittige, frisse smaken die kenmerkend zijn voor de Thaise keuken. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Thailand, waar de lokale bevolking bekend staat om hun vermogen om diepe en diverse smaken te combineren in hun gerechten. De basis van het gerecht is meerval, een veel voorkomende vis in de rivieren van Thailand. De unieke bereidingswijze, waarbij de vis tot een luchtige, bijna wolkachtige textuur wordt gefrituurd, zou ontstaan zijn om een nieuwe draai te geven aan de traditionele manieren van visbereiding in Thailand.

Besonneschheeten

Wat Yam Pla Duk Foo bijzonder maakt, is het contrast tussen de textuur en de smaken. De vis wordt eerst gekookt, vervolgens uit elkaar getrokken tot fijne draadjes en daarna diep gefrituurd tot het knapperig is. Dit resulteert in een goudbruine textuur die zowel licht als knapperig is. Het gerecht wordt meestal geserveerd met een pittige mango salade, die zorgt voor een frisse en scherpe tegenhanger van de rijke, vettige vis.

Goût Profiler

De smaak van Yam Pla Duk Foo is rijk en complex. De vis zelf heeft een subtiele zoetheid die goed past bij de scherpe en pittige tonen van de mango salade. De salade bevat typisch ingrediënten zoals groene mango, sjalotjes, pinda’s, chilipepers, vissaus, limoensap en suiker, die allemaal samenkomen om een harmonieus maar uitdagend smaakpalet te vormen. De krokante textuur van de vis gecombineerd met de sappigheid van de mango en de crunch van de pinda’s zorgt voor een bevredigende eetervaring.

Bereet Iech vir

Hier is een vereenvoudigd recept voor Yam Pla Duk Foo voor 4 personen, inclusief een ingrediëntenlijst en bereidingswijze.

Zutaten

Voor de gefrituurde meerval:

  • 500 gram meerval, schoongemaakt en gefileerd
  • 1 kopje maizena
  • Olie om in te frituren

Fir den Zalot:

  • 1 grote groene mango, julienne gesneden
  • 1/2 kopje sjalotjes, dun gesneden
  • 1/2 kopje muntblaadjes, gehakt
  • 1/4 kopje koriander, gehakt
  • 2-3 rode chilipepers, fijngesneden (naar smaak)
  • 1/4 Coupe geréischten Erdnuss, grëndlech gehackt
  • 1/4 kopje limoensap
  • 2 Esslöffel Fëschzooss
  • 1-2 eetlepels suiker (naar smaak)

Virbereedungsmethod

  1. Fësch preparéieren:
    • Kook de meerval in water tot deze volledig gaar is. Haal de vis uit het water en laat deze afkoelen.
    • Pluis de vis in fijne draadjes en meng deze met maizena zodat de draadjes volledig bedekt zijn.
    • Verhit de olie in een diepe pan of friteuse. Frituur de visdraadjes in kleine porties tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Maken van de salade:
    • Meng in een grote kom de groene mango, sjalotjes, munt, koriander, chilipepers en pinda’s.
    • Klop in een kleine kom limoensap, vissaus en suiker samen tot de suiker is opgelost en voeg dit toe aan de salade. Meng goed.
  3. Fir ze servéieren:
    • Leg de gefrituurde vis op een serveerschaal en schep de salade erover.
    • Serveer direct om te genieten van de crunch van de vis met de frisse, pittige salade.

Deze combinatie van krokante meerval met een pittig-zoete salade van groene mango biedt een fantastische textuur en smaak die typisch is voor de Thaise keuken. Smakelijk eten!

3 reacties op “Yam Pla Duk Foo (gefrituurde meerval met frisse mangodressing)”

  1. Christian seet op

    Yam Pla Duk Foo ass wierklech lecker. Ech iessen et regelméisseg. Meng Fra bréngt et vum lokale Maart, heiansdo ass d'Zooss fir mech e bëssen ze séiss.

  2. Gerbrand seet op

    Ech iessen et dacks op enger Mango Zalot, mat Erdnuss, e puer Chaloten a Salat.
    Oft op Mäert a Foiren fonnt. och an e puer Geschäfter

  3. Tino Kuss seet op

    Dir musst et richteg aussoen:
    Op Hollännesch ass dat "jam pla cloth foe", mat de folgenden Téin hannereneen: mëttel-kuerz, mëttel-laang, niddereg-kuerz, mëttel-laang.


Leave a comment

Thailandblog.nl benotzt Cookien

Eis Websäit funktionnéiert am Beschten dank Cookien. Sou kënne mir Är Astellungen erënneren, Iech eng perséinlech Offer maachen an Dir hëlleft eis d'Qualitéit vun der Websäit ze verbesseren. méi liesen

Jo, ech wëll eng gutt Websäit