Minister Koenders in Bangkok: condoleances voor Thaise bevolking na overlijden koning

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanuit Bangkok namens Nederland zijn medeleven betuigd aan de Thaise bevolking na het overlijden van Zijne Majesteit Bhumibol Adulyadej.

‘Hij was een zeer gerespecteerd en geliefd vorst die 70 jaar lang de troon heeft bekleed. Decennia lang was de Koning een symbool voor eenheid onder de Thaise bevolking en bezat achter de schermen grote politieke invloed’, aldus Koenders. De minister is vanaf donderdag in de Thaise hoofdstad Bangkok om deel te nemen aan een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en de Europese Unie.

Volgens de minister heeft Thailand onder leiding van koning Bhumibol een belangrijke ontwikkeling en welvaart gekend. Ook heeft de koning als stabiliserende factor in politiek woelige tijden een grote rol gespeeld in het land, aldus Koenders. ‘De komende dagen zijn van groot belang gezien de politieke situatie in het land en de opvolging van de Koning.’

Vanwege het overlijden van koning Bhumibol volgt er een lange periode van rouw in Thailand waarin het sociale leven wordt ingeperkt. Feestelijke activiteiten en alcoholgebruik zijn in die periode niet toegestaan.

In een inmiddels aangepast reisadvies raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in Thailand aan om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen en plaatselijke gebruiken en de opgelegde beperkingen aan het sociale leven te respecteren. Die worden strikt gehandhaafd. Kritische uitspraken of discussies over het koningshuis moeten worden vermeden, benadrukt het ministerie.

Voor consulaire hulp en advies in Thailand is het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

No votes yet.

8 gedachten over “Minister Koenders in Bangkok: condoleances voor Thaise bevolking na overlijden koning

 1. Langs deze weg wil ik de Thaise bevolking condoleren met het overlijden van hun geliefde koning.
  Gisteren is ,zoals gewoonlijk De wereld draait door op TV en er kwam, voor mijn gevoel een onacceptabele opmerking over de koning,zittend in een rolstoel “De langs levende zittende koning ter wereld” Deze opmerking is beneden maats en onfatsoenlijk na het overlijden van de Thaise koning.Geen ontzag en fatsoen,Ik zou graag willen dat minister Koenders zijn excuses hierover aanbied.Een bedroefde en medelijdende Martin voor de Thailandse Bevolking

  • Is het niet zo dat die gozer Mathijs van Nieuwkerk z’n excuses moet aanbieden wat een… zeg k programma trouwens.

  • ja het is zo die Mathijs van Nieuwkerk zou dat zeker moeten doen

 2. Beste Martin en Wim, Ik denk dat jullie de format niet snappen en al helemaal niet wie de bron was!!! Dat filmpje werd gebruikt door DWDD. Uw excuses vragen is onzin en niet zoals wij met vrijheid van meningsuiting omgaan, dus het filmpje was gerechtvaardigd.( of het fatsoenlijk is ja of nee is voor iedereen een eigen afweging). Omdat u nu toevallig in Thailand woont of met vakantie bent is niet relevant voor Nederland. In Thailand gelden in deze andere wetten en die moeten inTHAILAND gerespecteerd worden, daarom dat men daar nu ook duidelijk op wijst naar de toerist toe met doe voorzichtig wat je zegt en volg de Thaise waarden in deze. Daar ben ik het natuurlijk wel mee eens want dit zijn de regels in Thailand. Maar dit is Nederland en het is maar goed ook dat wij daar satire over mogen maken! Een wedervraag: Hadden jullie ook zo hoog van de toren geblazen als het om Onze Koning ging? Geef geen antwoordt, ik weet het al!

  • Ik weet niet wie je bent en of je op de hoogte bent van de normen en waarde van ons land.Ik vind nog steeds,wat je onder satire verstaat,niet kunnen, en dat hoog van de toren blazen komt bij mij over als een vorm van respectloos zijn.Mijn zoon woont sinds 1996 in Thailand en getrouwd met een Thaise vrouw.Ze zijn beide traditie getrouwe koningsgezinde en ik zelf heb respect voor hun trouw aan het Thaise koninkrijk met name de koning(RIP)
   wat bedoel je met ik weet het al?

 3. Vanwege het overlijden van koning Bhumibol volgt er een lange periode van rouw in Thailand waarin het sociale leven wordt ingeperkt. Feestelijke activiteiten en alcoholgebruik zijn in die periode niet toegestaan.

  Wordt dit echt gehandhaafd inThailand met een rouwperiode van een Jaar?
  Dan zal dit funest zijn voor het toerisme.

 4. Piet, dit geldt voor 30 dgn. Je kunt gewoon je pilsje drinken. Wil je muziek kun je het thuis doen. Mijn vrouw heeft op het ogenblik de radio met muziek aan staan. CDs en DVDs worden gewoon verkocht, dus een film of muziek genoeg. Wees vindingrijk. De rouwtijd van een jaar is gewoon Thais Bhuddistisch gebruik en wordt ook bij gewone mensen gedaan. Ik begrijp die paniek niet.

 5. Zoals bij zowat alles in Thailand is er ook aan deze rouwperiode aan buitenkant en een binnenkant. De buitenkant is: een periode van minder feestelijkheden, minder openbaar vertier, minder alcohol verkoop, meer zwarte kleding. De nationale voetbalcompetitie is beeindigd en er zal dit jaar dan ook niet meer gevoetbald worden. De koploper is kampioen verklaard. Voor al deze zaken geldt: de periode verschilt. Zo zal ik een jaar lang wiite dan wel zwarte kleding moeten dragen op mijn universiteit. In het weekend hoeft dat niet hoewel de Thais niet met bloemetjesjurken of shirts rond zullen lopen. Alcohol is nu al nagenoeg overal weer te koop.
  De binnenkant is: na enige weken is iedereen aan de externe situatie gewend en veroorlooft men zich binnenshuis en in de eigen straat weer veel meer. Veel meer zorgen maken de Thais zich over de opvolging van de koning en het effect dat dat wel of niet heeft op het dagelijks leven: ontevredenheid die wellicht tot ongeregeldheden leidt en de manier waarop deze regering daarop zal reageren. In mijn eigen buurtje is dat meer het gesprek dan het biertje of de fles wisky. En terecht.

Reacties zijn gesloten.