Nong Bua Lam Phu

Nong Bua Lam Phu

Als de titel van dit verhaal u niet direct iets zegt dan is bent u er waarschijnlijk nog nooit geweest. Het is namelijk één van de nieuwste provincies van Thailand, die op 1 december 1993 werd gevormd.

Voordien was het gebied een onderdeel van de provincie Udon Thani in het Noordoosten (de Isaan) van Thailand. Het is maar een kleine provincie van nog geen 4000 km² en ruwweg een half miljoen inwoners.

Prehistorie

Het mag dan een jonge provincie zijn maar het gebied heeft wel een lange geschiedenis. Archeologische voorwerpen die in dit gebied gevonden zijn, geven aan dat er in de prehistorie al nederzettingen van de mens waren en er zijn fossielen in de regio gevonden, die 140 miljoen jaar oud zijn.

Recente geschiedenis

Nong Bua Lam Phu was eeuwenlang een bolwerk van het Lao koninkrijk Lan Xang (1354-1707). Traditioneel werd het gebied door de kroonprins (uperat) geregeerd. De belangrijkste vrouw van Chao Siribunyasan, de laatste onafhankelijke koning werd in Nong Bua Lam Phu geboren.

Wat Tham Suwannakhuha (Thanachet Maviang / Shutterstock.com)

Koning Naresuan

Nong Bua Lam Phu koketteert nogal met de koning-vrijheidsheld Naresuan die in de zestiende eeuw het gebied bezocht heeft. Zijn beeltenis maakt zelfs deel van het provinciewapen. Uit mijn eerder verhaal over deze koning, dat in februari van dit jaar voor de tweede keer op dit blog werd geplaatst, blijkt niet dat hij daar aan de strijd tussen Lao en Burma heeft deelgenomen. Hij werd namelijk ziek en moest naar Ayutthaya terugkeren.

Toerisme

Nong Bua Lam Phu is een provincie vol met natuurlijke schoonheid met meerdere nationale parken zoals het Phu Kao Phupan Kham National Park. Ook noemenswaardig zijn de Phu Phan bergen en de Erawan Cave. Nong Bua Lam Phu is ook rijk aan culturele bezienswaardigheden, zoals archeologische sites en dorpen waar interessante lokale ambachten worden uitgevoerd. Voor wie op zoek is naar geestelijke rust is er de Wat Tham Klong Phen, gelegen in de bossen buiten de provinciale hoofdstad, ooit de thuisbasis van één van de beroemdste beoefenaars van boeddhistische meditatie.

Ten slotte

Nong Bua Lam Phu is de moeite van een bezoek waard. Naast de prachtige natuur vindt u er talloze tempels en bovendien vinden er jaarlijks heel wat festivals in de provincie plaats. Ik hoef dat alles niet in bijzonderheden hier te melden want op internet vindt u uitgebreide informatie over deze provincie, klein maar fijn zou ik zeggen.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.40/5. From 5 votes.
Please wait...

9 reacties op “Nong Bua Lam Phu, een bijzondere provincie in de Isaan”

 1. erik zegt op

  Klein maar fijn ! Ik rij er wel doorheen als ik richting Loei of Chaiyaphum ga op de motor.

  Schitterende natuur, nog weinig verkeer, redelijke wegen. Het is de voorbode van de hoge heuvels van de provincie Loei en de overgang van Loei naar de andere heuvelstructuur van de provincie Chaiyaphum. Een genot om te doorkruisen.

 2. Daniel zegt op

  Voor mij is de weg van Udon naar Loei en verder Phisanulok via Lomsak de mooiste die er is voor het natuurschoon. Iets voor Nong Bua is er een weg naar een parking waar een padje gemaakt uit houten planken leidt naar de afgrond die een schitterend uitzicht heeft op de vallei waarin de stad ligt.

 3. PEER zegt op

  Fastastisch,
  Maar ik ben ‘n fietser en ben ‘t voorbije jaar van Udon Thani naar Mukdahan gefietst.en vandaar langs de Mekong rivier naar Ubon ratchathani. Prachtige stille weggetjes, grindpaden in alle rust en stilte en vooral géén kuitebijters.
  Mijn vraag aan kenners van dit gebied in de Isarn: is het ook makkelijk per fiets te bekijken? Want over paar weken trek ik weer die kant op.
  Met dank,
  Peer

  • Koos zegt op

   Prima te doen alleen zou het voor mij te warm en benauwd wezen in deze tijd.
   genoeg binnendoor wegen dus dat is geen probleem.
   google earth vertelt je alles op dit gebied.
   als je meer info wilt moet je even een mailadres geven.

  • Lukie zegt op

   Mijn vrouw komt uit die streek en ben er dus al enkele keren geweest. Ze woont nu in Khon Kaen maar regelmatig doen we de trip van KK naar Na Wang, dit ligt dichtbij de Erewan caves. Met de fiets valt het voor mij, behalve BKK misschien overal in Thailand best mee. Er is altijd de mix van de grotere wegen met de plattelandswegen. Het blijft raadzaam om altijd goed uit te kijken, zelfs met de wagen. Zelf rijd ik steeds defensief, dit is wat ik steeds aanraad aan de mensen. De hoofdwegen liggen er meestal goed bij, de plattelandswegen kunnen soms verradelijke putten hebben, dus bij weinig licht zeker niet aan te raden. Op de weg van KK naar Nong Bua Lamphu is er 1 col van 1ste categorie, die ligt namelijk aan het grote meer, eens op de “top” best een mooi uitzicht. Afhankelijk vh seizoen kan dan veel of zeer weinig water in het meer staan. Voor de rest een zeer mooie streek, maar dit is de Isaan eigenlijk overal denk ik.
   Geef mij maar Isaan, het echte Thailand voor mij.

  • rymond zegt op

   Mijn vrouw komt daar vandaan uit die provincie en ga er elk jaar weer heen goeie wegen mensen heel behulpzaam en echt schitterende natuur

 4. Bohpenyang zegt op

  Prachtige provincie voor mensen die van ‘rural Thai life’ houden.
  In 2008 heb ik samen met mijn vrouw (die uit de regio komt) een homestay geopend op het platteland, vlakbij het stadje Nong Sang. Enkele kilometers van het reusachtige Kuan Ubulat stuwmeer en letterlijk midden in de rijstvelden.
  Voor Isaan liefhebbers een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.
  Ik probeer het forum niet met een advertentie te ‘vervuilen’ maar zou graag nog even kwijt willen dat je voor meer informatie kunt kijken op http://www.wanwisahomestay.com
  By the way: de homestay is momenteel gesloten omdat de ‘bazin’ de zomer in NL door gaat brengen maar vanaf 1 november kun je weer bij ons terecht.

 5. bert zegt op

  De naam Erawan Cave valt. bevindt deze bijzonder grot zich in de provincie Loei, of in de provincie Nong Bua Lam Phu?

  • Steven zegt op

   Dat is bijna een strikvraag, de ingang van de grot ligt in provincie Loei, de grot loopt helemaal door de berg en komt uit in provincie Nongbualamphu.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website