Chaiyaphum, óók Isaan

Door Gringo
Geplaatst in Isaan, Thailand tips
Tags: , ,
30 juni 2022

Chaiyaphum (Sumetha Gerdjohn / Shutterstock.com)

Als je Thailand nog niet goed kent en op de (wegen)kaart kijkt, ben je geneigd te denken, dat de Isaan in het westen begrensd wordt door de Motorway nr. 2 van Korat naar de grens van Laos. Dat klopt dus niet, want ook de provincie Chaiyaphum behoort tot de noordoostelijke streek, die de Isaan wordt genoemd.

De provincie is gelegen aan de rand van het Khorat plateau in een gebied tussen de centrale en de noordelijke regio’s van Thailand. Ongeveer de helft van de provincie bestaat uit bergen en bossen en de andere helft tot het plateau van Khorat. De belangrijkste bergketens in Chaiyaphum omvatten Phu Phang Hoei, Phu Laen Kha en Phu Phaya Fo, waar de Chi rivier zijn oorsprong heeft.

Chaiyaphum is een gebied waar in de oudheid meerdere beschavingen elkaar overlapten, zoals de Dvarati, Khmer en Lan Xang koninkrijken. Als gevolg daarvan zijn er en worden er nog steeds belangrijke archeologische overblijfselen en voorwerpen gevonden.

Tadtone Waterfall in Chaiyaphum

In de wat moderne tijd werd Chaiyaphum beschouwd als een grensstad tijdens het bewind van koning Narai de Grote. Na een zekere terugval werd Chaiyaphum in het vroege Ratakosin tijdperk een toevluchtsoord voor migranten uit Vientiane in Laos. Onder leiding van Phraya Lae de Dappere kozen de migranten de zijde van de Siamezen in een regionale opstand en als dank hiervoor werd hij door de Siamese koning tot eerste gouverneur van het hedendaagse Chaiyaphum benoemd.

Naast een legendarische historie is de provincie Chaiyaphum beroemd om haar natuurlijke schoonheid, het best te zien vier nationale parken: Tat Thon National Park beschikt over bossen, Sai Thong National Park bevat de spectaculaire Sai Thong waterval, Pa Hin Ngam National Park omvat een aantal vreemde rotsformaties en Phu Laen Kha National Park heeft dichte bossen, adembenemende watervallen en rotsachtige bergkliffen.

De Siam tulp in het Pa Hin Ngam National Park in Chaiyaphum

Chaiyaphum is een regio gevuld met een verscheidenheid van exotische flora en fauna en bezoekers kunnen genieten van jungle trekking , kamperen en zwemmen in zijn uitzonderlijke natuurlijke nationale parken

Speciaal te noemen is de Tulp van Siam, maar daar heb ik al eerder over geschreven. Lees het verhaal (nog) eens, want de komende tijd staan de tulpenvelden weer in volle bloei: www.thailandblog.nl/bezienswaardigheden/de-siam-tulp-chaiyaphum /

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

14 reacties op “Chaiyaphum, óók Isaan”

 1. Eric zegt op

  Hier was ik eigenlijk naar op zoek , Ben vijfmaal in Thailand geweest en telkens wat rondgereisd, van deze provincie heb ik tijdens mijn eerste bezoeken in Bammet Naroeng geweest, nu recent heb ik een vriendin van Chaiyaphum ontmoet, nu wil ik mijn volgende reis en verblijf daar plannen, In Chaiyaphum zelf dan, zijn er mensen die daar iets te huur weten, of nog meer info hebben over deze stad.
  Mijn plan is om daar te overwinteren, maar wil niet vergaan in de eenzaamheid, zijn er meerdere expats die daar verblijven en mij kunnen vertellen hoe het leven daar is als Farang !
  Volgens mij is dit niet chatten maar bijkomende info over deze stad en provincie; Alvast bedankt en hoop je daar te ontmoeten, Eric

  • Davis zegt op

   Wijlen mijn vriend was van Dan Khun Thot (Nong Krat), Khorat. Daar staat ons huisje. Aan de noordelijke grens met Bamnet Narong, het zuidelijkste district van Chaiyaphum. Een uurtje wegeltjes rijden.
   Langs gezellige dorpjes.
   Begin 19e eeuw was dit gebied bebost maar houtkap en rijstteelt ‘verkapten’ het landschap tot een ietwat vlak open landschap. Wat op zich ook wel een bepaalde charme heeft. Er zijn wel natuurparken die de originele streekfauna en -flora weergeven.
   Van uit die buurt kan je wel leuke uitstappen maken naar die natuurparken en historische sites met oude Khmer tempelcomplexen uit de 10e en 11e eeuw. Verder zijn er enkele moderne belangrijke veelbezochte tempels.
   Kom zelf graag in ons huisje maar na 3 weken familiebezoeken, monniken, en feestjes… Heb het daar dan wel weer gezien en hou het dan ook voor bekeken. Nu, ieder doet wat ie leuk vindt. Moest mijn vriend nog leven, zou er wat langer blijven.
   Veel succes en geniet van de streek, de mensen, en je goede gezelschap!

  • Chris Bleeker zegt op

   Eric,
   de hoofdstad Chaiyaphum van de provincie Chaiyaphum is een rustige stad, met veel laag bouw, een groot Provincie huis, en ook een dagelijkse straat markt, en er is genoeg te huur voor redelijke prijzen plus minus 3-5 duizend bath per mnd.excl. stroom /water/internet. De locale expats treffen elkaar bij Tesco Lotus in het centrum niet ver van het grote school complex. Net buiten het centrum,..aan de weg van Chaiyaphum richting Chatturat (zuidelijk van) is een grote Big C / Siam Macro / Home Do, daar waar ook de kruising is naar khon kaen
   ( 120 km )
   Een mooie rit is van Chaiyaphum naar de Tat ton waterfalls een rit van ongeveer 25 km, verder is er een prachtig meer met een serene rust ( met een hoog zout gehalte ) +/- 15 km lang dat ligt tussen Chatturat en Chaiyaphum.
   Voor velen is een uitstapje naar Korat ( Nakhon Ratchasima ) een uitje om de sleur te breken (120 km)
   Het is niet een plaats die vergelijkbaar is met plaatsen als Surin,-Korat,-Mukdahan en de wat bekendere plaatsen in de Isan, maar wel met een zeer vriendelijke bevolking.
   Maar of het een plaats is waar je graag wilt overwinteren kan een ander niet voor je invullen, want dat is voor een ieder verschillend en !!! afhankelijk met wie je bent

   • Eric zegt op

    Chris , en Davis
    Bedankt, hier heb ik heel wat informatie aan, Khon Kaen , heb ik reeds bezocht, een aansluitende vlucht bij aankomst in BKK, daar met huur auto oostwaarts en dan naar het noorden, terug naar Chiang Mai afgezakt en daar auto ingeleverd na 12 dagen , een prachtreis .
    Korat heb ik aangedaan, tijdens een andere vakantie, na een verblijf in Khao Yai, en voor mijn bezoek aan Bammet Narong .
    Voor een uitstap ben ik wel te vinden, zodus zou ik eventuele sleur wel kunnen breken .Ben een natuurliefhebber en denk dat ik het langer zou volhouden bij het meer of de waterval, als in huis met de nodige dagelijkse behoeften waar ik dan ga voor opdraaien haha ! Maar ja een mens heeft ook behoefte aan een begrijpend en zinnig gesprek na een tijdje.
    Neem nu dit als voorbeeld, ben een volle week aan het trachten te weten komen waar het ouders huis dan wel staat, daar het niet in het volle centrum is , geen windrichting bekend, geen richting van nabijgelegen stad, wat zien we dan eerst als je naar centrum ga, wel degelijk deze vernoemde Big C, dus ik neem aan dat deze een 10 km van het centrum ligt , en dat ik op deze beschreven plaats ga terecht komen . Van toeval gesproken!
    Dus heel interessant wat u me doorstuurt ! Bedankt , en alle verdere informatie is welkom daar er over deze stad niet echt veel te vinden is op internet .

  • theo zegt op

   beste eric ik woon nu een 4 jaar op 13 kilometer vanaf chaiyaphum ,een hele mooie streek ,en heerlijk rustig weinig toerisme ,er is hier voor weinig geld veel te huur ik hoop ook jou hier te ontmoeten chaiyaphum is een mooie stad ,met de omgeving waar van alles te zien is ,in de stad zelfs een grote disco met restaurant en live muziek zo af en toe ook wel leuk vraag maar om meer ,en wat gr theo

  • Jos zegt op

   Ik woon al 8 jaar in Chaiyaphum in Phon Thong Nong Ka op tien km van de stad. Indien je het wenst kun je via e-mail contact opnemen. Van harte welkom.

 2. Hans Mondeel zegt op

  En het natuurschoon in Chaiyaphum is ook al helemaal in de ban van het WK-voetbal.
  Zie https://twitter.com/RichardBarrow/status/472756700831682561/photo/1

  Hans Mondeel

 3. jan middendorp zegt op

  Heel even iets over de Isaan. Wij, hebben een huis in Thepsathit, een klein dorpje
  dat ligt 35 km. van Bamnet-naroeng aan de 205. Daar heeft een investeerder een
  hotel en een restaurant en een bungalowpark gebouwd. En verleden jaar is het
  zwemparadijs gereed gekomen. Van uit het hotel en het restaurant heb je een mooi uitzicht
  en in het zwembad is het goed toeven. Ook hier is helaas geen toerisme, zodat ik het
  hele zwembad voor mij alleen heb. En toch is het de moeite waard om hier eens een
  kijkje te nemen en een nacht in het hotel of 1 van de bungalows te verblijven
  Nadeel is dat men ook hier weinig engelse taal spreekt, maar de omgeving is mooi
  groetjes jan en teaw

 4. Georges zegt op

  Eric
  Ik woon al een viertal jaren in Chaiyaphum op een tiental km van de stad. Ik ben hier al behoorlijk ingeburgerd en ken hier al heel wat mensen. Ook al spreek ik de taal niet, toch kunnen we ons wel verstaanbaar maken. Stilaan met mondjes leer ik wel wat bij. Vriendelijke mensen, behulpzaam. Ik hoop je te ontmoeten.

 5. Kees 2 zegt op

  Iets ten noorden van de provincie Chaiyaphum is de Khang Khao Cave, waar ‘ s avonds bij zonsondergang miljoenen vleermuizen uit de grot komen. Een spectaculair gezicht !
  https://www.google.com/maps/place/Khang+Khao+Cave/@16.2326277,101.4683077,191773m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x31218e0125456747:0x589160fa4c11a9da!8m2!3d16.6671186!4d101.8943927

 6. Facttester zegt op

  Pattaya heeft ook een Chaiyaphum! Ha ha ha. Het is een verbindingsstraatje (nr. 25) tussen de Third Road en de Soi Buakhao. Het is beroemd en berucht vanwege de vele massagesalons en het feit dat er nauwelijks asfalt ligt, maar wel heel veel kuilen in de weg. Dat zal ook bij Gringo zeker bekend zijn…

 7. Art Vogel zegt op

  artvogel49@gmail.com
  Het seizoen van de Siam tulp is nu echt voorbij, heeft langer aangehouden dit jaar door de aanhoudende droogte

 8. Jan zegt op

  Alleen al in Nong ya Rung Ka (ong.eveer 380 inwoners) , 4 km van Chayiyaphum waar mijn vriendin woont, ken ik al 2 nl sprekende expats! Huren is overal mogelijk. Kijk eerst naar wagen/karwielen. Deze zijn teken voor verhuur voor reizigers! En zie dan om in lokale gelegenheden. Succes.

 9. Flosje zegt op

  Beste Gringo , fijn dat U alles al weet van Chaiyaphum !
  Ik woon er 18 jaar tot mijn dood dus.
  Maar ik wil wel nog even voort.

  Er zijn hier 2 soorten.
  1 Rijk
  2 Arm

  Van de armen zijn er de meesten. ZZP’ers – Keuter boertjes – en Rijst lening gelden te kort komingen.
  De arme stakkers hebben nu geen dochters meer die aan de Pattaya gymnastiek doen.Ook de Farangen in Europa trekken hun DEBIT Card in. Wat nu. Vis stelen en vogeltjes stropen zet niet direct aan tot een volle BUIDEL.
  Dus dan maar kikkers vangen en visjes uit de rivieren scheppen.

  Oh ja er zijn ook nog VEE boeren voor het vlees , met 1 , 2, 3 of meer koeien. De lopende Hypotheek noem ik dat.Heel triest de linker broekzak weet niet wat de rechterzak zak bevat.

  In het mooiste land land op AARD speelt zich dit af..

  “Mijn KONING RAMA 9 wist het” Maar er is niet naar deze lieve man geluisterd.

  DE Dikbuiken namen de macht, de rest is geschiedenis.

  Ik schrijf dit niet,—— Gevangenis kan volgen.

  Gelooft U mij niet ,,,, probeer het dan maar zelf.

  Groeten uit de uit de Vlakke Isaan,onder de Bergen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website