Tajlandska jela za kuću (4. dio)

Poslanom porukom
Geplaatst u Hrana i piće
Oznake: , , ,
17 srpnja 2016

Tajlandska kuhinja je svjetski poznata. Jela su profinjenog okusa, svježih sastojaka, hranjiva su i zdrava.

Još jedna ugodna značajka tajlandskih jela je to što ih je lako napraviti sami. Chris Vercammen, belgijski iseljenik u Chiang Maiju, poslao nam je niz recepata koje možete pripremiti i kod kuće.

Sastojci su dostupni u nizozemskim i belgijskim supermarketima. Ovo ne bi trebao biti problem za iseljenike u Tajlandu. Također je vrlo jeftin.

Chilisoep met Kumara

sastojci:

  • 1,5 l kippenbouillon
  • 3 stabljike limunske trave
  • 1,5 theelepel gedroogd citroengras(te weken)
  • 3 verse rode chilipepers gehalveerd
  • 10 kriške svježeg đumbira
  • 5 tot 6 korianderplantjes (wortels wassen en blaadjes afhalen en fijnsnijden)
  • een grote kumara (zoete aardappel)
  • 1 žlica tajlandski riblji umak
  • 185 ml kokosmelk.

Način pripreme:
Breng in een ruime pan de bouillon met het citroengras, de chilipepers, gember en de korianderwortels op een matig vuur aan de kook. Voeg de Kumara toe, in blokjes van 2 cm en laat het geheel zonder deksel 15 minuten zachtjes koken.

Verwijder het citroengras, de gember en de korianderwortels. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens in de keukenmachine of blender. Schenk de soep weer in een schone pan en roer er 125 ml van de kokosmelk en de vissaus door. Laat 4 minuten al roerend koken op een matig vuurtje en roer 2/3 van de achtergehouden korianderblaadjes door de soep.

Dien de soep op in kommen, gegarneerd met wat kokosmelk en de rest van de korianderblaadjes.

Savjet:
Als er geen plantjes met wortel beschikbaar is gebruik dan de stelen van de koriander.


Tamarindegarnalen uit de wok

sastojci:

  • 2 eetlepels tamarinde pasta
  • 125 ml vode
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 3 stengels fijngehakt citroengras
  • 2 verse fijngehakte rode chilipepers
  • 500 gr middelgrote garnalen
  • 2 groene (onrijpe) mango geschild in plakjes
  • 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice soka od limete

priprema:
Schep de tamarinde pasta in een kommetje water en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Giet de pasta af, bewaar het vocht, zeef het en zet apart.Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg er citroengras en chilipepers aan toe en roerbak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten tot ze van kleur veranderen.

Voeg de mango, koriander, suiker, limoensap en tamarindevocht aan toe. Roerbak circa 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.

Savjet:
Citroengras kan je ook vervangen door fijngehakte limoenschil.


Kip in oestersaus

sastojci:

  • 2,5 žlica biljnog ulja
  • 500 gr kipfilet in dobbelsteentjes
  • 4 verse groene chilipepers (in stukjes van 1 cm)
  • 3 kriške đumbira
  • 90ml oestersaus
  • 1 žličica tamnog soja umaka
  • ½ žličice šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lente uitjes(in diagonale stukjes)2 eetlepels koriander fijngehakt

priprema:
Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg de kip, chilipepers en gember aan toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin is.
Roer er de sojasaus, suiker, knoflook en het zout door en roerbak nog eens 4 minuten. Strooi er de lente uitjes en koriander over het gerecht en meteen serveren.

Savjet:
Je kan ook versgemalen chilipepers uit potjes gebruiken en sojasaus vervangen door Maggi.

Komentari nisu mogući.


Ostavite komentar

Thailandblog.nl koristi kolačiće

Naša web stranica radi najbolje zahvaljujući kolačićima. Na taj način možemo zapamtiti vaše postavke, napraviti vam osobnu ponudu, a vi nam pomažete poboljšati kvalitetu web stranice. Opširnije

Da, želim dobru web stranicu