Tijdelijk hulpproject in sloppenwijken krijgt structureel karakter

Eigenlijk had hij het nooit verwacht toen Friso Poldervaart twee jaar geleden, aan het begin van de covid-periode, een tijdelijk noodhulpproject begon voor de inwoners van Klong Toey. Een sloppenwijk in hartje Bangkok. Maar nu is de Bangkok Community Help Foundation, voorheen Dinner from the Sky, uitgegroeid tot een grootschalige breed opgezette organisatie met 400 vrijwilligers, die tot nu toe een miljoen mensen geholpen heeft.

Ging het in het prille begin alleen om voedselhulp, kledinghulp, het uitdelen van speelgoed en medische zorg, nu heeft het project een meer gestructureerd karakter gekregen. “De visie is gegroeid en gewijzigd. De nadruk ligt nu op de lange termijn, op community-development zoals scholing en sport, educatie op allerlei gebied, het realiseren van speeltuinen, huizen en scholen, betere zorg en dito leefomstandigheden”, vertelt Friso.

Hulp uit de hele wereld

In twee jaar tijd is het initiatief van vier vrienden in Bangkok bekend geworden in heel Thailand en ver daarbuiten. “We onderhouden goede contacten met de overheid, de politie en het leger, de media, ziekenhuizen, televisie-bekendheden, politici en vele bedrijven die ons ondersteunen. We zijn overal welkom en ontvangen hulp uit de hele wereld.”

Toen covid door de sloppenwijken raasde wist het team 50.000 gratis testen en 60.000 vaccinaties te regelen. Al snel deelde de hulporganisatie, die toen nog Dinner from the Sky, heette dagelijks rond de 2.000 maaltijden uit. En eens per week nog eens 1600 tot 2000 zakken met goederen bestaande uit vijf kilo rijst, olie, noodles, zeep, maskers, melk, et cetera. “Er waren naast ons meer organisaties voor noodhulp actief, maar daar is er geen een meer van over”, zegt Friso. De hulp was hard nodig, niet alleen in begin maar ook tijdens het verloop van de pandemie waar maar geen einde aan scheen te komen. Wie positief getest was en hulpbehoevend werd meteen naar een ziekenhuis gebracht. Eventueel in een van de vier eigen ambulances die de Foundation rijk is. “De nadruk lag op mensen redden. Maar dat lukte niet altijd”, blikt de medeoprichter terug. “Dan kwamen we eraan gescheurd met ‘180 kilometer per uur’ in onze ambulance met zuurstofflessen en waren we toch te laat. Dan zagen we een moeder op de grond liggen, overleden, omringd door haar familie. Daar waren wij dan wel van slag en dat was iets waar ik erg aan moest wennen.”

Dinner in the Sky

Tien jaar geleden verhuisde Friso na zijn studie naar Thailand om er het bedrijf Digital Distinct op te richten voor (Digitale)Marketing en Videoproducties. Dat ging al snel bergopwaarts. Een tweede bedrijf was Dinner in The Sky, waarbij je in een restaurant zwevend in de lucht kon dineren. Covid maakte een bruut einde aan dit concept. Om iets te doen voor de armste medemens in de samenleving zette hij met businesspartner Johannes Bergstrom het voedselhulp-en kledingproject Dinner from the Sky op, waar als snel veel vrijwilligers aan meewerkten en de media veel bekendheid aan gaven.

“In het begin kregen we wel wat tegenwerking van de autoriteiten omdat we niet zo van de bureaucratie houden maar van gewoon doen. Soms mochten we iets niet, maar daar hadden we maling aan. We denken er niet te lang over na, we gaan er gewoon voor. En daar ligt onze kracht. Toen er 80.000 constructiearbeiders in lock down zaten in het kamp waar ze verbleven stonden wij voor de deur om ze te helpen. Er stonden ook soldaten die ons tegenhielden.  Maar door voor de camera te zeggen ‘dit moet stoppen’, konden we naar binnen.”

Hard werken om te overleven

Naast Klong Toey is de hulp aan de sloppenbewoners uitgebreid naar de slums in Wathana. “Eigenlijk is dat het echte Bangkok”, zegt Friso. “Het zijn gemeenschappen met houten huisjes waar de mensen hard werken om te overleven. Je bent er zo, ze zitten vaak verstopt achter de grote shoppingmals. Voor covid was ik er zelf ook niet zoveel geweest. Ik raad iedereen aan om daar eens een koffie te halen bij een restaurantje, er eens doorheen te wandelen of een keer met ons mee te gaan.”

Het is tien jaar geleden toen hij zich vestigde in de Thaise hoofdstad. Maar het hulpproject is nu zijn fulltime baan geworden, waar hij overigens niets mee verdient. Hij is kind aan huis in de achtergestelde gemeenschappen waar de foundation werkzaam is, de nood hoog en de inwoners op zichzelf zijn aangewezen “Mijn bedrijf Digital Dinstinct wordt tegenwoordig prima geleid door een goed team. Ik heb daar niet zoveel omkijken meer naar. Het is mijn eigen keuze en ik denk dat over tien jaar deze organisatie nog steeds bestaat.”

Bangkok Community Help Foundation

Friso en zijn team zijn vorig jaar voor de naamswijziging gegaan omdat Dinner from the Sky tot grote proporties uitgroeide op infrastructureel, administratief en financieel gebied. Ook moeten er een paar honderd vrijwilligers aangestuurd worden. “Bangkok Community Help Foundation, is een stichting en belastingtechnisch is het ook handiger. Zo kunnen donateurs hun giften als aftrekposten opgeven bij de belasting.”

Contact en Donaties

Bangkok Community Help Foundation is gevestigd in House 23 aan de Sukhumvit 10 Alley, Khwaeng Khlong Toei, Khlong Toei, Bangkok 10110

Voor donaties: Account number: 105-5-06287-9
Swift: BKKBTHBK
Bank adress: Bangkok Bank,182 Sukhumvit Rd
Bangkok Thailand 10110

Voor meer info kijk op: Kijk op de website of ga naar facebook.

Rating: 4.81/5. From 21 votes.
Please wait...

1 reactie op “Dinner from the Sky heet nu Bangkok Community Help Foundation”

  1. Martien Vlemmix zegt op

    Hulp was voor Covid al nodig en zal ook na covid nodig blijven voor de
    Vele arme mensen in Thailand. Volhouden jongens….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website