Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wij in Thailand zijn u zeer dankbaar voor alle professionele adviezen die u ons geeft. Ik heb al een aantal keren van uw advies gebruik gemaakt, nu nog maar iets vragen.

Volgende maand word ik 78. Ik ben 1,75 m, 85 kg en drink een of twee biertjes per dag.Na mijn darmoperatie, perforated intestines een flinke buik overgehouden. Twee jaar geleden gestopt met roken, maar verlang er nog steeds naar, erg he.

Altijd lichamelijk hard gewerkt en omdat ik de laatste tijd niet zo levenslustig voel, nog maar eens een bloedtest laten uitvoeren, hierbij de resultaten.

Ik gebruik geen medicijnen, alleen soms aspro tegen pijn en een slaaptabletje, omdat ik vaak veel te lang wakker lig. Er zijn dagen dat kort op elkaar moet plassen, maar er gaan ook dagen voorbij, wanneer ik op normale tijden plas en heb totaal geen pijn, alleen ongemak.

Mijn Cholesterol is wat aan de hoge kant.

Graag zou ik Uw advies horen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Groet,

H.

*****

Beste H,

Goed om weer eens van u te horen. Die darmoperatie is nieuw voor me. Of heb ik niet goed opgelet? Wat was er aan de hand? Diverticulitis?

Uw bloedresultaten zijn prima en de cholesterol zou ik maar uit mijn hoofd zetten. Dat is hier absoluut onbelangrijk. De nierfunctie past heel goed bij uw leeftijd. Ook geen zorgen dus.

De plasproblemen zullen wel met een vergrote prostaat te maken hebben. U kunt daarvoor finasteride slikken, dat de prostaat verklein. Het effect treedt echter pas op na een half jaar.

Voor wat snellere verlichting is Tamsulosine (0,4 mg) geschikt. ‘s-avonds innemen, omdat het de bloeddruk kan verlagen. Houd dat in de gaten. Bij het opstaan eerst zitten, dan de benen buiten bed en dan gaan staan, om orthostatische hypotensie (lage bloeddruk bij omhoog komen), met als gevolg duizeligheid te vermijden. Tamsulosine werkt na een week of drie.

Uw hemoglobine is wat aan de hoge kant. Drink veel, maar niet ‘s-avonds en vermijd voedsel en eventuele complementen met met veel ijzer. Laat over drie maanden nogmaals een Complete Blood Count doen.

Hoe gaat het met de heupen?

Door de Covid waan is bij velen de levenslust verminderd. Daarvoor is angst in de plaats gekomen, of iets daartussen in. Laat u niet gek maken. Ondanks alle wilde verhalen, was er niet meer aan de hand dan bij een forse griep. Alleen bij de griep werd de pers niet ingeschakeld en gingen de deuren niet op slot. Er zijn natuurlijk meer redenen voor afnemende levenslust, zoals ouderdom, voortdurende kwaaltjes, pijn en wat dies meer zij.

Heeft u verder nog vragen, laat het dan weten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website