Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 70 jaar, 1,80 m, 80 kilo, niet rokend. Weinig alcohol, geen chronische problemen behalve onderstaand probleem.
Sinds 2 jaar gebruik ik medicijnen van het plaatselijke ziekenhuis omdat mijn prostaat wat vergroot is en ik frequent moest plassen. Dat is wat beter geworden, 2/3 keer s nachts normaliter. Maar ik lees uw adviezen regelmatig, ook over dit onderwerp en de medicijnen die u steeds noemt ken ik niet.

Ik moet 1 keer daags 2 tabletten Dexazozin mesylate 2 mg in nemen. Heb ditzelfde medicijn ook eens via internet gekocht bij een grote apotheek, de stof was hetzelfde maar de merknaam anders. Deze pillen werkten niet zo goed als die ik van het ziekenhuis krijg. Dat betekent elke 3 maanden nieuwe medicijnen halen en daar 2/3 uur zitten wachten. Tevens heeft de dokter aangegeven om in januari bij mijn volgende bezoek een bloedtest op PSA te willen doen. Maar ik kan me vaag herinneren dat u daar niet zo positief over bent als er verder geen klachten zijn en je zelf ook niet ongerust bent.

Dus mijn vragen zijn de volgende:

  • Is het medicijn dat ik krijg ook bij u bekend als een goede keuze?
  • Ik heb geen behoefte aan die test of ben ik dan stom bezig?

Vast bedankt

Groet,

P

******

Beste P,

Doxazosine 2 of 4 mg kunt u waarschijnlijk zo inkopen bij de apotheek. Als dat goed werkt, is het “nog” niet nodig iets anders te nemen.
Eventueel kunt u daar finasteride 5 mg 1dd aan toevoegen. Dat werkt niet direct, maar na een half jaar zult u dan waarschijnlijk minder problemen hebben, omdat uw prostaat dan kleiner is geworden. Ook bevordert het de haargroei.

PSA op uw leeftijd lijkt me weinig zinvol, vooral vanwege het gevaar dat het iets te hoog is. Hoe groter de prostaat, hoe hoger in het algemeen de PSA.

De discussie over de PSA is nog steeds niet gesloten. Wat we wel weten is, dat de test voor meer ellende heeft gezorgd dan dat die goed heeft gedaan. Natuurlijk zijn er voorbeelden te vinden, dat door een PSA test op tijd kanker is gevonden, maar dat zegt niet zoveel. Wat we wel weten, is dat miljoenen mannen door de PSA test en de daaropvolgende behandelingen incontinent, impotent en erger zijn geworden, terwijl er in wezen niets aan de hand was.

De beste test voor de prostaat momenteel is een MRI, maar daarvoor is weer een gespecialiseerde radioloog nodig.

Het verschil in sterfte aan prostaatkanker tussen 1.000 geteste mannen en duizend niet geteste mannen is 1,7 man. Daarbij komt dan, dat er 998.3 mannen onderzocht zijn, in angst hebben gezeten en nog zitten, misschien een biopsie hebben ondergaan of een grotere operatie, met alle gevolgen en bijwerkingen van dien. Nauwelijks winst in levensduur, maar een geweldig verlies in levenskwaliteit. Oftewel om 1 man te redden moeten er 600 onderzocht worden.

Hier een uitgebreid artikel, dat overigens niet helemaal up-to-date is, maar wel een hele goede indicatie: https://kce.fgov.be/

U bent niet stom bezig als u de test niet doet. De kans dat u aan prostaatkanker zult sterven, is minimaal.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 3.75/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website