Vraag aan huisarts Maarten: Hoe gezond mag ik mij voelen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
20 oktober 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb nu voor U niet een vraag hoe ziek ben ik maar hoe gezond mag ik me voelen. Ik zal mij even voorstellen, ben 78 jaar, weeg 110 kg, lengte 200 cm, bloeddruk gemiddeld 135/85…pols 45-50 (over mijn lage pols hebben wij in het verleden zo’n jaar of wat terug al een keer contact gehad wat toen voor mij blijkbaar normaal was). Ik gebruik geen enkel medicijn, nooit gerookt, geen alcohol, ben verder goed van lijf en leden , alles werkt nog. Ik woon nu bijna 5 jaar alleen in mijn appartement in Pattaya.

Ik kan me wel lekker voelen maar wellicht heb ik ook nog verborgen gebreken en omdat voor te zijn ga ik ieder jaar naar een laboratorium in Pattaya waar ik mijn ochtend urine inlever en mijn bloed nuchter wordt afgenomen. Bij elkaar zijn er dan wel 30 verschillende zaken die gemeten worden waarvan het merendeel mij niets zegt…tot mijn grote geluk staat er aan het eind van iedere regel wel precies aangegeven wat ‘normaal’ zou zijn. Tot mijn grote verrassing en uiteraard tevredenheid passen al de vastgestelde waarden in het ‘normaal’ vakje. Zelfs als de slechte chloresterol te hoog blijkt komt het weer goed in de pro ratio regel…ook zag ik over de 5 jaar dat ik dit doe dat het ‘normaal’ van de PSA waarde de vorige 4 jaren goed tot norm 7 , nu teruggebracht was naar goed boven 4.

Ik kan niet oordelen of de waarden die zij aangeven juist zijn , daar mag ik eigenlijk niet aan twijfelen maar wat ik wel graag een keer gecontroleerd zou willen hebben is zijn alle ‘normale’ waarden die genoemd worden wel juist. Voor dit doel heb ik de recent door mij ontvangen 4 x A4 aan de redactie separaat doorgegeven.

Ik dank u bij voorbaat voor uw tijd en moeite.

Ik weet niet of dit nu zo’n algemene vraag is waar de andere bloggers iets aan hebben maar wellicht weet u of andere leden ook met deze vraag worstelen.

Ik laat eventuele plaatsing graag aan u over.

Groet,

J.

*****

Beste J,

Dit is een felicitatie waard.

Inderdaad wordt dit niet vaak gevraagd. Een dergelijke analyse is zeldzaam.  Dat zie je soms bij jonge mensen. De ouderen, die ik gezien heb met een dergelijk lab. zijn zonder uitzondering ouder dan 90 geworden, behalve dan diegenen, die de pech hadden een hongerige arts tegen te komen. Blijf dus uit de handen van “hongerige” artsen zou ik zeggen, tenzij het niet anders kan.

Elk laboratorium heeft “normaalwaarden”, die afhankelijk zijn van de analyse methoden. De normaal waarden van dit lab liggen tussen de normale “normaalwaarden” en daar is niets mis mee.

Vriendelijke groet,

Dokter Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website