Vraag aan huisarts Maarten: Colon weggenomen en dunne ontlasting

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 71 jaar en ben 8 maanden terug geopereerd geweest voor darmkanker. Ze hebben mijn colon volledig weggenomen. Ik rook 1 sigaret per dag en drink 2 biertjes voor de avond maaltijd die warm is en copieus. Ik weeg actueel nog 63 kg komende van 71 kg. Bloeddruk: 130/90 , hartslag 60 gemiddeld.

Mijn probleem is dat ik tot op heden overdag 5 maal naar het toilet moet en ‘s nachts hetzelfde probleem. Is er buiten Imodium een ander natuurlijk product dat ik kan kopen bij de lokale apotheek? De stoelgang blijft zeer dun.

Dank bij voorbaat voor antwoord.

Groet,

R.

*****

Beste R,

Zonder colon zal uw ontlasting dun blijven.

Het eten van copieuze maaltijden is niet bevordelijk. Beter veel kleine maaltijden per dag en zeker ‘s-avonds niet te veel.

Natuurlijke middelen zullen niet veel helpen. (Pure) chocola verlicht de klachten wel eens. Kaneel ook. Bier helpt ook niet echt vanwege het koolzuur. Een borrel daarentegen misschien wel.

Eet geen prikkelende voeding, zoals dat normaal is in Thailand.

Hier een lijstje van obstipatie bevorderende voeding: www.ahealthylife.nl/8-voedingsmiddelen-die-obstipatie-kunnen-veroorzaken/

Imodium (loperamide) blijven gebruiken. Misschien verdubbelen van de dosering. Eventueel overstappen op codeïne of snelwerkende morphine (alleen via de arts te krijgen).

Veel meer is er helaas niet aan te doen.

Sterkte,

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.