Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 69 jaar oud. Ben 178 cm groot en weeg 84 kg. Ik ben zo goed als gezond. Om mijn bloeddruk laag te houden let ik op mijn gewicht. Eind van dit jaar wil ik 80 kilo wegen. Ik eet geen suiker, matig vlees, veel groente en fruit, rook niet en drink hooguit maandelijks meer dan matig alcohol. Ik sport veel en ben actief.

Maar er is één ding dat mij zorgen baart en dat is mijn slechte nachtrust. Ik slaap namelijk maar hooguit 4 uur per nacht omdat ik wakker word vanwege pijnlijke druk op de blaas. En eenmaal wakker slaap ik niet meer in, en na een half uur proberen sta ik dan maar op.

Dat betekent dat ik vaak de volgende doorworstel om de volgende nacht langer te kunnen slapen, maar dat lukt af en toe met een uur. En dat houdt dan weer in dat ik de middag daarop 2 tot 3 uur op de bank in slaap val. Mijn dag-nachtritme is verstoord, en zo ook vaak mijn humeur.

Vanwege benigne prostaathypertrofie sinds jaren slik ik medicatie: vanaf mijn 55e jaar Tamsulozine 10 mgr, vanaf 2017 Alfusozine 10 mgr. Door de dag heen moet ik eveneens vele malen urineren, is er altijd veel aandrang en ga ik soms elk uur wel naar de wc.

Nu las ik de vraag aan jou van een zekere J. betreffende Finasteride 5 mgr. Ik heb dit medicijn via internet vergeleken met Alfusozine. Wat ik uit de informatie opmaak is dat het beide verschillende middelen zijn: Alfuzosine ontspant de omgeving van de prostaat, Finasteride verkleint de vergroting van de prostaat.

Je begrijpt mijn vraag: zijn beide medicijnen te combineren met als doel de blaasinhoud weer tot normalere grootte/inhoud terug te brengen?

Met dank,

Groet,

H.


Beste H,

Inderdaad zijn beide medicijnen te combineren. Het zal wel een tijdje duren voor eventuele werking optreedt.

De blaasinhoud zal echter door geen van beide veranderen. Plassen zou wel makkelijker moeten worden.

Laat in ieder geval uw suiker even controleren.

Drink vanaf twee uur voor het slapen gaan, niets. Ook geen koffie.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website