Sinds december daalde de koers van cryptomunten aanzienlijk. Ondanks de correctie is het aantal Nederlandse bezitters van cryptovaluta toch gelijk gebleven. Aan het eind van de koersval bezitten nog steeds ongeveer 865.000 Nederlanders (6,7%) één of meerdere munten. Dit blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een marktonderzoek van Multiscope naar betalen, beleggen en sparen in een nieuwe economie.

Helft staat op verlies

Medio januari stond driekwart van de cryptobezitters nog op winst. Medio februari heeft nog maar 51% een positief rendement. Nederlanders steken geen grote bedragen in cryptomunten. De gemiddelde investering is slechts € 200. Men blijkt ook geen grote risico’s te nemen. Zes op de tien kochten Bitcoins of andere digitale munten met geld van hun lopende rekening. Minder dan 1% investeerde in cryptovaluta met geleend geld.

Ingestapt voor de lange termijn

Nederlanders zitten voor de lange termijn in cryptomunten. Ongeveer 71% koopt cryptomunten om op de lange termijn rendement te maken. Deze groep staat ook wel bekend als ‘hodlers.’ Het lage investeringsbedrag en het feit dat ze er voor de lange termijn inzitten is een mogelijke verklaring waarom er weinig bezitters uitstapten tijdens de daling.

Zeer hoge verwachtingen

De cryptovaluta-bezitter heeft een zeer hoge verwachting van het toekomstige rendement van de investering. Deze verwachting is door de recente koersdaling wel behoorlijk getemperd. In januari streefden bezitters nog naar een rendement van 11x hun inleg. In februari is het beoogde rendement gedaald naar 6x de inleg.

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Nederlandse cryptobelegger houdt vertrouwen ondanks crash”

 1. Ger-Korat zegt op

  Rendement waarop, waarvan ? Het is toch gewoon gokken. Je kunt bijna niets met een cryptocurrency behalve gokken op een toename, ondanks dat het reeds enkele jaren bestaat. Meer en meer landen gaan over tot een verbod op cryptocurrencies vanwege dit gokelement en geen inhoudelijk toepassing van de cryptocurrencies. En de Nederlanders die gemiddeld 200 euro investeren, ha ha wat een mega-investering, hoe komen die er uberhaupt bij om over de lange termijn te praten of denken terwijl de meeste cryptocurrencies pas een paar jaar bestaan. Tijd om het onwetende volk in Nederland de les te lezen.

  • Jörg zegt op

   Tsja, dat je er niets mee kon of dat het nooit de huidige techniek kon vervangen werd wel van meer nieuwe technieken gezegd in de begintijd. En keer op keer bewijst de geschiedenis het tegendeel. Er zitten veel shitcoins tussen inderdaad, maar ook een aantal veelbelovende blockchaintechnieken en daarin investeren kan nog steeds lucratief zijn. Alleen je moet wat langer geduld hebben. Kijk maar eens naar ethereum, neo, icon, enzovoort.

  • Sjaak S zegt op

   Gek genoeg verdien ik op het ogenblik zoveel aan de bitcoin, dat ik eindelijk genoeg heb om een paar belangrijke veranderingen aan ons huis te kunnen brengen. Ik had een jaar geleden al over vooral de bitcoin geschreven, die nu tien keer zoveel waard is dan in januari 2017.
   Veel voorspellingen zijn niet alleen uitgekomen, maar vielen zelfs hoger uit. De crash is een deel daarvan. Het is geen crash, maar een correctie, die voornamelijk te danken is aan al diegenen die mee ervoor zorgden dat de bitcoin in december een tamelijk ongezonde stijging meemaakte.
   Mensen maken onlogische beslissingen. Toen de bitcoin (en ook alle andere kryptovaluta) over een bepaald punt heen was, begonnen meer mensen te kopen, wat als gevolg was dat de waarde ook steeg. Dat was het ongezonde speculatieve deel. Ook dit kwam dan bij een onnatuurlijk hoge stand ten einde. Dezelfden die de bitcoin bij deze hoge waarde kochten, werden bang en begonnen snel te verkopen om maar hun verlies te beperken.
   De waarde kwam bij een bijna 50% verlies tot stilstand. Dat is waar de deze had moeten zijn zonder de speculanten, maar bij de normale verbruikers. Omdat het handelsvolume klein is t.o.v. de Euro of de Dollar, zijn ook de stijgingen en dalingen sneller voelbaar. Niettegenstaande blijft de waarde langzaam en gestaag stijgen.
   Wanneer ik het aantal gebruikers bij elkaar tel in die bedrijven die ik ken, kom je al snel tot over de tien miljoen gebruikers.
   Dat is mijn ruwe schatting, waarschijnlijk is het veel hoger.
   De waardestijging is in mijn ogen een redelijk zekere stijging op de lange termijn.
   Zeker zijn er landen die bang zijn voor deze vorm van waarde. Enerzijds omdat hun een machtspositie ontnomen wordt, anderzijds omdat men ook zijn bevolking wil beschermen tegen een overtypen van de vele ICO’s (initial Coin Offerings), waarvan bijna 80% van gedoemd is te verdwijnen, met het geld dat mensen erin gestoken hebben.
   Ik kan echt meer vertellen, maar ik zit op mijn tablet met één vinger te tikken…

   Wat ik nu wel kan zeggen is dit. Ik volg nu al meer dan een jaar de ontwikkelingen van de de kryptovaluta en met name de bitcoin. Er is heel veel dat ik nog niet weet. Maar een aantal dingen wel. Kryptovaluta en de blockchain blijven. Decentrale kryptovaluta zoals de bitcoin hebben globaal gezien de meeste waarde en zullen nooit door een regering afgeschaft kunnen worden.
   We staan nog steeds aan het begin van een nieuw tijdperk en de wilde rit is maar pas begonnen.
   Het systeem kryptovaluta werkt niet zoals het centraal gestuurde monetaire systeem en de uitkomst zal altijd anders zijn dan de meeste financiële experts uitspreken. Het is als een voetballer die de regels van rugby aan de hand van de spelregels van het voetbal wil uitleggen. Dat werkt niet.

   Het is geen gokspel, maar je moet de regels kennen en het is nog steeds niet voor iedereen. Maar het zal hoogstwaarschijnlijk wel zover komen.

  • raymond zegt op

   ‘Je kunt bijna niets met een cryptocurrency behalve gokken op een toename, ondanks dat het reeds enkele jaren bestaat’

   Denk dat je toch eens wat beter moet verdiepen in de materie voordat je zomaar iets roept:

   http://www.bitlex.win/2018/02/the-government-of-thailand-will-release.html

   • Ger-Korat zegt op

    Ik weet er genoeg vanaf, gewoon informatie vergaren. De Centrale Bank van Thailand heeft op 12 February jl. las ik in de Bangkok Post banken verboden om op enigerlei wijze met cryptocurrencies te werken, zowel voor banken als met hun klanten. Tevens zijn alle transacties waarmee betaald worden in het openbaar in Thailand reeds eerder verboden, dus afrekenen is eveneens verboden.
    Genoemd artikel van Raymond gaat alleen over een onderzoek. Nu weten de meesten dat Thailand graag voorop loopt in de modernisering maar anderszijds nog op veel terrreinen een land is waar basale behoeften ontbreken.

    • Sjaak S zegt op

     Inderdaad, dit heb ik ook gelezen. Dat wil echter niet zeggen dat kryptovaluta in Thailand verboden is. Ik koop en verkoop op coins.co.th mijn bitcoin en kan dat gewoon via online banking doen. De bank doet niets meer dan mijn geld naar coins.co sturen en heeft niets te maken met het feit of ik bij Lazada een gadget koop of bij coins.co.th bitcoin. Andersom ook. Coins.co.th stuurt Thai baht naar mijn bankrekening. Dit is alles binnen de wetgeving..
     De bank ZELF mag niet met kryptovaluta handelen.
     Ik heb nadat ik dat artikel gelezen had, zelf aan coins.co.th gevraagd en dit werd me ook zo uitgelegd. Hier de engelse tekst:
     According to the latest letter, we believe that people may interpret it differently or may misunderstood. However, the actual letter did not enforcing people to stop all trading activities relating to cryptocurrency, but rather ask for collaboration from financial institutions themselves, which including commercial banks to not to conduct or create cryptocurrency platform themselves. Since, all cryptocurrency exchange platform in Thailand did not consider as financial institutions. At the end of the letter also remark that there is no official public hearing has been conducted for the letter.

     Het gaat er gewoon om dat crypto platformen niet als financiële instituten gezien worden en dat het daarom de banken verboden is dit aan te bieden. Net zo goed is het de banken ook niet toegestaan om een ijskast te verkopen.

 2. johank zegt op

  @ Ger-Korat,
  Zullen we ook met de beurs, gokkasten, loterijen, enz Nederlanders de les te lezen?

 3. snelle japie zegt op

  youtube staat er vol van

  https://www.youtube.com/watch?v=61i2iDz7u04

  https://www.youtube.com/watch?v=KTf5j9LDObk

  • Sjaak S zegt op

   Deze twee video’s slaan nu werkelijk nergens op. Bitconnect was een ponzi en scam en is een maand geleden min of meer van de een op de andere dag verdwenen en duizenden mensen hebben hun geld verloren. Het enige wat dit systeem met kryptovaluta te maken had, was dat ze bitcoin van je namen, je daarvoor hun eigen kryptovaluta gaven, die dan op een wonderbaarlijke wijze meer waard werd en je in Dollars verdiende. Een krypto die door een bedrijf wordt opgezet en niet gedecentraliseerd is, heeft alleen de waarde die een bedrijf verkoopt. Zolang het goed ging was hun Bitconnect veel waard, maar toen het bedrijf de fles op ging viel ook de waarde van de bitconnect als een baksteen.

   Met bitcoin is dat niet zo. Er staat geen bedrijf achter. De waarde wordt bepaald door de mensen die Bitcoin kopen en gebruiken. De enorme stijging was door het speculatieve effect dat dan ook snel weer gecorrigeerd werd. Ik hoop serieus dat dit nu eindelijk voorbij is. Dat veel mensen die bitcoin kochten om snel rijk te worden flink op hun neus gevallen zijn en er niets meer mee doen.
   Dat zal de Bitcoin alleen ten goede komen. De waarde stijgt, hoe dan ook, veel minder snel, maar deze blijft over langere tijd gezien omhoog gaan.

   Kijk liever naar deze films, waar je fatsoenlijke informatie krijgt. Niet zo idioot opdringerig zoals de filmpjes die jij liet zien, die zoals ik zei, niets, maar dan ook niets aan goede informatie geven:
   https://www.youtube.com/watch?v=pIsxE6DBxus . Dit is een interview met Andreas Antonopoulos. Een van de weinige mensen die je serieus mag nemen als het om bitcoin gaat. Het is al iets ouder, maar in grote lijnen klopt het nog steeds.

   • Petrus zegt op

    En jij beweert dat je de bitcoin niet hebt gekocht om er rijk van te worden? Dus dan moet je hem hebben gebruikt om dingen te kopen, of je hebt insider informatie van een bedrijf die de technologie maakt of wil kopen. Als dat niet zo is, dan ben je gewoon speculant, net als al die mensen die snel rijk wilden worden.

    • Sjaak S zegt op

     Nee hoor, ik gebruik mijn bitcoin en ik spaar ook tegelijkertijd. Of mag dat niet? Of je mij speculant wilt noemen, mag je best, maar ik zou ook gek zijn wanneer ik het niet deed. Nog gekker zou ik zijn als ik denk dat ik binnen een jaar rijk kan worden. Ik ben deze week met een verbouwing begonnen en dit wordt betaald met het geld dat ik door gebruik van de bitcoin verdiend heb. De bedrijven waarmee ik werk, delven bitcoin en andere munten en daar verdien ik goed aan. Zo simpel is het.
     En wat ik niet nodig heb, laat ik staan.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Met de App Plus500 kunt u naar hartelust gokken, investeren, beleggen, daytraden, speculeren, hoe u het maar wilt noemen. U kunt ook op een daling van koersen anticiperen. Kies voor een account met nepgeld en u loopt geen enkel risico. Bij de daling van de Bitcoin had ik mijn 50.000 virtueel geld al gauw verdubbeld. Nu heb ik niks meer en mag alleen verder spelen als ik echt geld stort. Dat doe ik nog maar even niet.

 5. raymond zegt op

  Grappig dat mensen die er total geen verstand van hebben en totaal niet weten wat de achterliggende gedachte is (gedecentraliseerde digitale munt zonder tussenkomst van een 3de party – bank) van alles en nog wat naroepen (bubbel, is lucht, heeft geen waarde).

  Cryptogeld is slecht een klein gedeelte van de blockchain. We staan pas aan het begin van de blockchain revolutie.

  Dit zullen wellicht dezelfde zwartkijkers zijn geweest die toendertijfd over de PC (is alleen iets voor grote bedrijven) of het internet (wat moeten we daarmee?) lagen te zeiken.

  • Peterdongsing zegt op

   Nog meer grappig is, dat mensen geobsedeerd door het grote geld, alle waarschuwingen en goed bedoelde adviezen in de lucht slaan. Andere mensen die nuchter redeneren, of er beroepsmatig echt verstand van hebben, worden als zwartkijkers of dommerik bestempeld door dit soort mensen. Natuurlijk is het een bubbel, maar dat hoeft nog niet het ergste te zijn. Er zijn vaker bubbels geweest, de laatste was het edel metaal zilver, ongeveer 10 jaar geleden. Werkelijk iedereen had er verstand van en iedereen kocht, de koers ging sky high. Plots ging het hard naar beneden en vele hebben grote verliezen geleden. Maar nu komt het verschil tussen zilver en cryptogeld. De zilverkoers daalde hard tot een bodem die gevormd wordt door de waarde voor industriële toepassingen. Zilver zal nooit op € 0,00 eindigen, de vraag vanuit de industrie blijft bestaan. Voor fotografie is het bijna niet meer nodig, maar daar is telefonie (schermen) en platte TV voor in de plaats gekomen. Nog voor de dag dat zilver delven niet meer financieel rendabel is, gaat de prijs naar boven. De vooruitzichten zijn zeer gunstig wat dat betreft. Nu de Crypto valuta. De waarde is enkel en alleen gebaseerd op speculatie, geen enkele onderliggende waarde is van toepassing. Op het moment dat er flinke partijen winst nemen door te verkopen, gaat er paniek ontstaan en wil niemand ze nog hebben en daardoor is er niet meer van af te komen. Ook vanuit de industrie is er natuurlijk geen enkele belangstelling. Daardoor gaat de koers tot de absolute bodem, in dit geval dicht bij € 0,00. Op dat moment zal een chocolade munt meer waarde hebben. Ik hoop voor Raymond dat ik het mis heb……. Een bekende grote belegger zei er over; “op het moment dat je bij de bakker over cryptomunten hoort praten, ben je te laat.” Één grote speculatie bubbel.

   • Sjaak S zegt op

    Peterdongsing, voor een deel heb je gelijk. Je kunt zeggen: hebzucht vreet je verstand.

    Er moet hier echt eens een groot verschil gemaakt worden tussen het snel rijk worden systeem en mensen die de bitcoin en ook andere valuta gaan gebruiken vanwege hun specifieke mogelijkheden. Bitcoin en andere serieuze kryptovaluta zoals ethereum, dash en monero zijn niet ontstaan om er zoveel mogelijk mee te verdienen, maar als vervanging van geld binnen een bepaald systeem.
    Dat mensen gaan speculeren ligt in de aard van de mens en dat 90% daarmee verkeerd bezig zijn en er geld mee verliezen, ligt voor de hand.
    Je hebt ook gelijk, dat over de bekende grote belegger (was dat niet Warren Buffet?)…
    Wij hebben toch ook zo’n leuk spreekwoord: de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt…
    Net zoals in de kroeg, beginnen mensen over kryptovaluta of bitcoin te praten en hebben zo halverwege bij de verkeerde media wat opgevangen en voegen er hun eigen fantasie aan toe. Deze mensen zullen ook de eersten zijn die roepen dat Bitcoin een ponzi is en een scam. En dat het bedrog is. Waarom? Omdat ze er gewoonweg niets van af weten, maar wel denken alles te weten.
    Raymond schrijft iets minder dan ik, maar ik ben ervan overtuigd, dat hij wel weet waar hij mee bezig is. Echter degenen die zo negatief reageren, weten er zo goed als niets van af, omdat ze ook slechts op één aspect reageren en juist datgene waardoor de bitcoin plotseling zoveel aandacht van de media kreeg.

    Zoals ik al eerder schreef, ben ik blij dat velen op hun snuit gevallen zijn, toen ze pas bitcoin gingen kopen toen deze op 15000 Dollar stond of zelfs nog hoger en meteen weer verkochten toen deze naar beneden ging.
    Er was niets mis mee om bij deze prijs Bitcoin te kopen, maar dan moet je wel bereid zijn de rollercoaster mee te maken totdat je winst gaat maken. De prijs zal hoogstwaarschijnlijk boven de 20.000 of zelfs 40.000 komen en misschien nog dit jaar, maar hij zal ook nog vele malen ver onder die waarde komen. De kunst is je niet gek te laten maken door de media en vooral niet door je vrienden, familie en kennissen of door enkele negatievelingen op dit blog. Heb je hem duur gekocht en denk je nu veel geld verloren te hebben, laat je bitcoin staan en wacht af… het is geen speculatie bubbel, het zal onwillekeurig naar die waarde toe gaan.

   • Raymond zegt op

    Nogmaals, voordat je er aan begint verdiep je eerst in de techniek erachter. Lees over blockchain, studeer de whitepapers en volg de nieuwsberichten (twitter).

    Ik ben er vorig jaar september met cryptos begonnen (toen stond de bitcoin op 7500 dollar).
    Ik heb toen een leuke portfolio aan coins opgebouwd (bitcoin en altcoins) en de helft van mijn portfolio verkocht op de al-time-high (januari 2018). bitcoin bijna 2x over de kop en sommige altcoins 60x over de kop. Dus ik heb mijn inzet er al 10x uit.

    Toen kwam begin deze maand de dip. Iedereen in paniek, maar ik vond het geweldig. Van de helft van mijn winst (in eurootjes) weer bitcoins en altcoins gekocht en die laat ik staan totdat er weer een all-time-high is. Zo bouwt men kapitaal op.

    Moraal van het verhaal:
    1. Verdiep je eerst in de materie voordat je eraan begint (is toch eigenlijk met alles zo)
    2. Koop op een dip
    3. Verkoop een gedeelte (minimaal het geld wat je erin hebt gestoken) op een all-time-high
    4. Stippel duidelijke doelen uit en wordt niet gretig (altijd je gezond verstand gebruiken en je niet door emoties laten leiden)
    5. En dit is eigenlijk het belangrijkste: speculeer nooit met geld wat je niet kan missen!

    En ja, als je als een kip zonder kop eraan begint en super duur inkoopt, moet je niet raar opkijken als je geld verliest.

    • Raymond zegt op

     Oja,

     ‘Ook vanuit de industrie is er natuurlijk geen enkele belangstelling’

     Weer totale FUD, gebaseerd op onwetenheid/onkunde. Alle grote bedrijven (c.q. industrie) stappen in de blockchain

     Zie:
     https://www.fool.com/investing/2018/01/29/5-cryptocurrencies-that-have-brand-name-partners.aspx

    • Sir Charles zegt op

     Buy low, sell high. Zo simpel kan het zijn. 🙂

 6. Jacques zegt op

  Het grote geld en de drang naar meer. De verleiding en uiteindelijk het leed wat velen zichzelf en met de hulp van de geslaagden aandoen. Weer een nieuwe manier om nog meer leed op de wereld tot stand te brengen. Weer niet strafbaar, net zoals de nicotine sigaret. Eigen schuld dikke bult theorie is ook hier weer van toepassing. De geldspecialisten en wolven ten spijt. Een ding is zeker ik zal er geen cent aan verdienen maar ook niet aan kwijtraken. Ik aanschouw dit zielige gebeuren wel van een afstand en denk er het mijne van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website