Misschien is het eerste straaltje zonneschijn voor de wisselkoers in beeld. De laatste maanden was het bijltjesdag op met name de beurzen van China.  Donderdagmorgen 7 januari sloten de beurzen vervroegd na een daling van 7% op één dag. Een van de redenen was dat de Chinese Yuan was gedaald ten aanzien van de US-dollar.

Mijn inziens wordt alles fors overdreven, maar speculanten varen hier wel bij (helaas). Er is een beperkte koppeling (im- en export) tussen de Chinese munt en de Thaise baht waardoor ondanks de daling van de Euro-US$ wisselkoers, de Euro-Thai baht minder daalt. Ook de Amerikaanse economie verwacht een groeivertraging hetgeen positief kan zijn voor de euro en dus voor de Euro-Thai baht wisselkoersverhouding.

De investeringen die Thailand nu pleegt, met name in de infrastructuur, zullen op termijn vruchten afwerpen. Echter ze moeten momenteel diep in de buidel tasten en hierdoor zal de Nationale schuld stijgen. Investeringen die bijdragen tot het BBP worden nauwelijks gedaan. De toename van de Nationale schuld zou een verzwakking van de munt kunnen betekenen indien de groei van het BBP achterblijft. Maar als de wereldeconomie stagneert, neemt ook de export van industriële producten af. Het toerisme is slechts 10% van het BBP. Ik ben benieuwd of ze de 3% groei in 2016 gaan halen.

Daarbij komt nog dat de olieprijs hedenochtend 33,41 US$ staat en dat veel olieproducerende landen meer moeten gaan produceren om hun hoge uitgaven (overheidsfinanciën) te kunnen financieren. Meer productie betekent nog lagere olieprijzen. Komt het grapje van Wim Kan in de oudejaarsconference van 1980 (?) toch nog uit. Koning Feisal gaat de deuren langs met de vraag: “Moet er nog olie zijn vandaag?”

Alles bij elkaar een stormachtig begin van 2016, maar ik heb goede verwachtingen voor de Euro-Thai baht wisselkoersverhouding.

Schrijver dezes heeft geen kristallen bol en kan natuurrampen en terroristische aanslagen niet in calculeren, maar mijn inziens is er een sprankje hoop in de verbetering van de koers in het vooruitzicht.

Ingezonden door Piet (was vroeger werkzaam in de financiële sector).

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Euro – Thai Baht, misschien het eerste straaltje zonneschijn voor wisselkoers”

 1. marcel zegt op

  er is bij mij weten geen enkele relatie tussen de Bath en de Yuan of dollar (eerder de Japanse Yen), en de koers euro bath blijft naar mijn mening koffie dik kijken, en als ik mag gokken, gok ik er op dat de Bath eerder sterker wordt, gezien het … beleid van Mario en de vele problemen in de E.U.
  Dus ik denk dat de vakanties en verblijf in Thailand duurder worden, tot dat de kunstmatig in stand gehouden economie in mekaar klapt (daar kunnen we wel financieel profijt van trekken).

 2. kjay zegt op

  Met alle respect Piet…..Wat een verhaal. Weet u waarom de beurs gesloten wordt? Als de 300 grootste bedrijven ( CSI 300 Index ) meer dan 7% verliezen, dan treedt dit in werking. Totaal niets met de Yuan van doen! Ga dus helemaal niet mee in uw hele verhaal. Volg maar eens een hele dag de koers. Gisteren ging de Euro weer hard omlaag om daarna een beetje te herstellen! Maar nog altijd minder dan ervoor! Hoezo zien we licht aan de horizon met de koers Euro-Bht? En beste Piet…De Amerikaanse economie heeft niks van doen met Euro-Bht waarde. Volgens mij heb Amerika een Dollar en ja die heeft niks van doen met de Baht en al helemaal niet wat nog vele mensen denken dat de Bht gekoppeld is aan de Dollar. Dat zou helemaal het fabeltje van 2016 zijn!

  • Piet zegt op

   Beste Kjay,
   Wat was de oorzaak van de daling van de Chinese beurs met 7%?? Zelf even uitzoeken.
   De daling van de Chinese beurs was een gevolg!
   Het tijdelijk stil leggen van een beurs bij een daling van 5% op een dag geldt voor bijna alle beurzen, maar het vervolgens vervroegd sluiten is minder gebruikelijk.

   Een groeivertraging in een land leidt tot een lagere export!
   Groot voordeel dat veel industriële bedrijven baat hebben bij een lagere olieprijs, vanwege de lagere energiekosten wellicht meer winst kunnen maken.

   Er is meer samenhang tussen de diverse wisselkoersen dan jij kunt vermoeden,
   Waarom overweegt men (oa USA) geldhoeveelheden weer aan een verplichte aan te houden voorraad goud te willen koppelen.

   Valuta-speculanten (oa Soros en Banken) zorgen voor de fluctuaties in de markt.

   Piet

 3. Fransamsterdam zegt op

  Ik zou het fijn vinden als Piet kan aangeven sinds wanneer die ‘beperkte koppeling (im- en export) tussen de Chinese Yuan en de Thaise Baht’ bestaat, hoe die is vormgegeven, en op welke wijze dit mechanisme ervoor zorgt dat als de Euro minder waard wordt ten opzichte van de dollar, de Baht daarbij de Euro kennelijk deels volgt.

  • piet zegt op

   Beste Frans,
   De jaarlijkse export van Thailand is ca. 230 miljard US$. Naar China exporteert men jaarlijks 25 miljard US$ (12%) en men importeert vanuit China 38 miljard US$. Vandaar de beperkte koppeling, maar dit is wellicht de komende weken te zien afhankelijk van de stappen die China neemt tav de Yuan te ondersteunen.
   Japan is de grootste buitenlandse investeerder met vele fabrieken in Thailand. Japan heeft wel belang op de groei van het BBP en de export, maar minder op de valuta.
   De wisselkoers van US$ en Euro is gewoon de marktwerking van vraag en aanbod.
   Op deze site eenvoudig te volgen en te analyseren. Je moet het wel regelmatig volgen.
   http://www.xe.com/?c=THB

  • Walter zegt op

   Voor wie meer wil weten over de evidente invloed van de Chinese economie en de yuan op de economie en de munten van de omliggende Aziatische landen:

   http://www.jonathanholslag.be/wp-content/uploads/2016/01/201512-TWQ.pdf

 4. Jack G. zegt op

  Ik had wat anders in de glazenbol zitten kijken. Ik las over mogelijke renteverhogingen in de VS dat betekent de euro lager gaat en dat betekent meer kansen voor de Nederlandse export naar het buitenland. Maar ook meestal minder Bahtjes voor mij als vakantieganger. Maar we gaan het allemaal zien.

 5. Eddie Lap zegt op

  Als ex-market maker op de Amsterdamse optiebeurs kan ik u vertellen dat er geen enkele economische logica schuilt achter valutahandel. Sinds de particuliere beleggers eind jaren negentig op grootschalige wijze uit de beleggingswereld zijn gepest, zijn er een aantal grote spelers die de koersen manipuleren.
  Dat is niet alleen zo met de valutahandel, maar met de hele beurshandel. Kijk daarom als particulier uit met het luisteren naar beleggingsadviezen, meestal komt het af van een partij die contrair handelt.
  Mooi voorbeeld is dat Goldman Sachs met de Euro op 34,4THB het advies gaf om Euro’s te verkopen omdat die op termijn naar de 0,8 Dollar zou gaan. Vanaf dat moment is de Euro weer gaan stijgen. Ze probeerden gewoon de laatste mensen uit de Euro te pesten en stonden zelf groot in te kopen.

 6. KhunBram zegt op

  Machtig, je weergave !

  Denk en hoop dat je gelijk hebt.

  KhunBram iSaan.

 7. Dennis zegt op

  Voor velen is blijkbaar de angst voor een verdere stijging van de baht reden om verhalen, beweringen, voorspellingen over een gunstigere koers van de euro niet te geloven.

  Zo hard als de baht de afgelopen dat steeg, zo hard is ‘ie ook weer gedaald. Voorspellingen zijn niks waard. Kijk eens naar alle beweringen die zijn gedaan over de prijs van olie. Die zou zich stabiliseren op $ 100. Welnu, de olie zit nu rond $ 35 en is nog nooit zo goedkoop geweest. En dat is opmerkelijk, want economisch gaat het weer wat beter, wat leidt tot meer productie en dus meer vraag naar olie. Kortom, alle voorspellingen zijn niks waard. Laat je niet gek maken. En zoals Piet schreef; ‘t Is allemaal speculatie, want daar verdien je op de beurs nog geld mee.

  Ondanks het weinige vertrouwen wat sommigen hebben in de ECB, kan toch wel gesteld worden dat de koers van de Euro niet dramatisch daalt, ondanks renteverhoging in de VS. En vergeet niet dat de ECB pariteit tussen dollar en euro helemaal niet erg vindt. Bovendien is de koers van de euro kort na de introductie nog gedaald naar 0,7 US dollar. Maar er waren ook pieken. Zo gaat dat namelijk en zo zal het blijven gaan. Historisch gezien staat de euro helemaal zo slecht nog niet t.o.v. de baht. Er zijn betere tijden geweest, maar ook slechtere en beiden zullen nog wel terugkeren


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website