Binnenkort betalen bij ING voor pinnen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Geld en financiën
Tags: , ,
2 mei 2015

Woon je in Thailand of verblijf je er regelmatig en pin je geld van je ING bankrekening dan ben je na 1 juli de klos. ING gaat namelijk € 2,25 per pin transactie in rekening brengen (ook voor duurdere betaalpakketten) indien je pint buiten de EU zoals in Thailand.

Nu was pinnen in Thailand al een dure optie maar straks dus helemaal. Beter is het om geld over te boeken boeken of cash mee te nemen.

Een rekensom leert dat pinnen zelfs bij 1 transactie al duurder wordt dan geld overschrijven! Met € 2,25 + 180 baht (4,88 euro) = 7,13 euro per transactie tegenover 6 euro bij geld overmaken (en dan kosteloos opnemen bij een ATM met Thaise pinpas in de eigen regio).

Mocht je een ING rekening hebben en deze willen gebruiken in Thailand, dan heb je een aantal keuzes:

 1. Pinnen: Dat kost straks € 2,25 (nu nog gratis) ING kosten per transactie + 180 baht ATM kosten per pin opname op basis van de Meastro-Mastercard dagkoers + 1% kosten (www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.html).
 2. Creditcard: Alternatieven zijn dan de creditcard transacties (ING creditcard kosten wordt ook duurder: 1,50% kosten ipv 1,35%) hiervoor rekent ING een eigen dagkoers.
 3. Geld overboeken: Dat kost nu 0,1% over het bedrag met een minimum van € 6,00 en maximum van € 50,00. Hiervoor rekent ING een eigen dagkoers. Meer over geld overmaken naar het buitenland, inclusief rekentool:
  www.ing.nl/particulier/betalen/buitenland/buitenland-betaling/bereken-kosten-buitenlandbetaling.html

Kortom, na 1 juli moet je toch even nadenken over de kosten alvorens je gaat pinnen met je ING bankpas in Thailand.

Bronnen: www.ing.nl/particulier/betalen/betaalpakketten/wijzigingen-betaalpakketten/index.html Meer informatie over betalen met je pinpas: www.ing.nl/particulier/betalen/passen/betaalpas/betalen-en-opnemen-met-de-betaalpas.html

Met dank aan Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “Binnenkort betalen bij ING voor pinnen in Thailand”

 1. dick zegt op

  Gewoon geld meenemen en daar op thaise rekening storten is het beste want pinnen kost geld maar je krijgt ook nog eens een baht minder per euro . En je kan 10000 euro meenemen zonder dat ze dingen vragen .

  • bob zegt op

   sorry: € 9.999,99 10.000 en meer formulier invullen. Let op Schiphol op de snuffelhond, die wil nog wel eens langskomen

 2. LOUISE zegt op

  PER 1 JULI INGAANDE?

  Volgens mijn grijze cellen, toen we de laatste maal de ING gebruikten om te pinnen, wat alweer een lange tijd geleden is, betaalden wij toen ook al 2.25-2.50 voor pinnen hier.

  ik zal eens in de staple papier duiken.

  Maar het beste, gewoon contant meenemen en hier kan je handelen, zeker als het om grotere bedragen gaat.

  LOUISE

  • Rob V. zegt op

   Beste Louise het zou goed kunnen dat het meest eenvoudige ING pakket al een tijdjr kosten rekent, dat wordt niet echt helder uit de aankondiging van ING zelf. In iedergeval zijn er nu diverse ‘luxere’ betaalpaketten waar het vanaf 1-7-2015 niet langer gratis zal zijn. Mensen met zo’n pakket kunnen denk best even bekijken of het aanhouden van zo’n pakket het nog wel waard is.

 3. bona zegt op

  Echt en oprecht een perfecte weergave van de werkelijkheid.
  Indien je gewoon op verlof komt, breng dan voldoende geld mee, en verberg je niet steeds achter de mogelijkheid van verlies of diefstal.
  Dit zal enkel gebeuren wanneer je er door je gedrag, aanleiding of gelegenheid toe geeft.
  Indien je hier, min of meer, permanent bbent, open dan eenvoudigweg een rekening in Thailand, waardoor deze onzinnige kosten welvallen.
  Pinnen is enkel aangewezen in noodgevallen of onvoorziene omstandigheden.
  Een eeuwige klaagsteen die heel makkelijk te vermijden is.
  Enkele personen kunnen mogelijk een reden hebben om dit permanent te doen, zij zullen daar wel een of andere, al dan niet duistere, reden toe hebben.
  Als gewone Thailandbezoeker breng je eenvoudigweg het nodige mee, dan hoef je achteraf niet te zeuren om de pinkosten.

 4. Barbara zegt op

  Waarom geen paypal gebruiken? Het is veel goedkoper dan de gewone banken.
  Ik stuur van mijn paypal rekening (die aan mijn thaise bankkaart gekoppelt is) geld naar de paypal rekening van mijn zus in Belgie of mijn broer in Nederland. Ze hebben het direct op hun paypal staan, dezelfde seconde dat je stort en de kosten zijn heel erg laag. Van hun paypal naar hun rekening overmaken duurt geloof ik 1 a 2 dagen.
  Paypal kun je online openen, je kunt alles zelf doen, hoeft nergens in de rij te gaan staan. Je kunt de currency kiezen die je wilt. Ik gebruik al jaren paypal – het is veel gebruiksvriendelijker, heel veilig en supergoedkoop. nien je een probleem hebt bellen ze je direct – zo een support moet ik van de gewone banken nog eens zien

  Je kunt toch trouwens niet teveel geld meenemen ook, dat is zelfs illegaal boven een bepaald bedrag en kan aangeslagen worden door de douane als je geen bewijs bij hebt.

  • henk zegt op

   Boven een bepaald bedrag meenemen is niet illegaal, je niet het wel opgeven

  • Frans Nico zegt op

   Beste Barbara,

   Dan heb je echt wel veel geluk (gehad). Ik heb een aantal jaren geleden een Paypal-rekening geopend en daaraan mijn Spaanse bankrekening gekoppeld, echter zonder te activeren. Er kon dus nog niet met of via de bankrekening betaald worden. Wat schetst mijn verbazing? Ik ben met de auto van Nederland onderweg naar Spanje. Bij een van de laatste tankstations (van Carrefour) doe ik een laatste tankbeurt van enkele liters om over de grens opnieuw te tanken (vanwege het grote prijsverschil tussen Frankrijk en Spanje). Daar betaal ik met mijn Spaanse creditcard. Terwijl ik weer rijd krijg ik een (automatische) sms van twee afschrijvingen via internet, een overschrijving van € 300,- en een betaling van net iets onder de € 25,-, deze laatste voor een betaling via mijn Paypal-account van mijn bankrekening. Dat laatste zou helemaal niet kunnen, ook al zou ik dat zelf gedaan hebben. Immers, mijn rekening was nog niet definitief gekoppeld.

   De volgende dag naar mijn bank gegaan. Ik kon met de tankbonnen aantonen dat ik op het moment van de opdracht tot overschrijving en betaling in de auto op de tolweg vlak voor de grens reed. Informatie bij het hoofdkantoor leverde op dat de overschrijving al direct werd geblokkeerd wegens een verdachte transactie en het reeds betaalde (kleine) bedrag werd terugbetaald. Hiermee is aangetoond dat Paypal zeker geen veilige betaalwijze is, ondanks alle mooie praatjes van het bedrijf. Ik heb dan ook direct mijn Paypal-account opgeheven. Het Amerikaanse bedrijf heeft in Amerika overigens GÉÉN bank-licentie en hoeft het bedrijf niet aan de strenge wetgeving voor banken te voldoen.

   Nu kan je stellen dat Paypal wel een Europese bank-licentie heeft, maar dat had DSB-bank ook en we weten hoe het daarmee was gesteld. In ieder geval staat voor mij vast dat het veiligheidssysteem van Paypal niet voldoende is.

   Wil je alle ins en outs van Paypal kennen, lees dan eens op Wikipedia:
   http://nl.ask.com/wiki/PayPal of
   http://nl.wikipedia.org/wiki/PayPal.

   • Erik bkk zegt op

    Als ik het goed begrijp had Paypal de afschrijving van 25 Euro direkt geblokkeerd en zelf al terug gedraaid. Wat wil je nog meer voor beveiliging, prima toch.

    • Frans Nico zegt op

     Beste Erik,

     Paypal heeft niets geblokkeerd of aan mij terugbetaald. Dat heb ik ook NIET geschreven. Lees a.u.b. eerst goed voordat je reageert. Het was mijn eigen bank die de fraude ontdekte en mij schadeloos heeft gesteld. Het toont aan dat middels een account bij Paypal gefraudeerd kan worden met een gekoppelde rekening die notabene niet geactiveerd is.

     • Erik bkk zegt op

      Sorry Frans, maar omdat ik zelf veel met Paypal doe probeer ik te begrijpen wat het probleem was. Ligt het probleem bij Paypal of je eigen bank? Ik heb zelf ook een keer meegemaakt dat op een dag van mijn bank een drietal afschrijvingen plaatsvonden middels Paypal die niet van mijzelf waren. In mijn geval was de fout gemaakt door mijn bank die mij ook direkt schadeloos stelde en Paypal zelf had er niets mee te maken en was er ook niets afgeschreven van mijn eigen Paypal account. Was dat laatse bij jou wel het geval, ik bedoel dat ook daadwerkelijk een transaktie via jouw Paypal account had plaatsgevonden?

  • Erik bkk zegt op

   Ik gebruik ook vaak paypal om geld over te boeken. Dat vereist wel wat eenmalig werk aan twee kanten om dat op te zetten zodat je er uiteindelijk ook kontant over kunt beschikken. Ik vond het tot nu toe niet echt goedkoop door hun ook niet geweldige exchange koers plus kosten. Door het duurder worden van de andere opties zoals pinnen bij de ING e.d. wordt Paypal wel steeds aantrekkelijker. En het is heel gebruiksvriendelijk nadat je het hebt opgezet.

   • Erik bkk zegt op

    Na het lezen van de andere postings kom ik steeds meer tot de conclusie dat Paypal een goede optie is en mogelijk een van de beste om geld over te boeken.

  • Chander zegt op

   Barbara,

   Ook ik gebruik al jaren PayPal. Dit is gekoppeld aan mijn ABNAMRO rekening. Dat werkt prima.

   Nu probeer ik ook mijn KrungThai bankrekening nummer te koppelen aan PayPal. Dat is mij tot nu toe niet gelukt.

   Bij welke Thaise bank rekening heb je jouw PayPal laten koppelen?

   Jouw reactie zie ik met heel veel belangstelling tegemoet.

   Chander

   • Erik bkk zegt op

    Ik heb Bangkokbank aan de Thaise kant aan Paypal gekoppeld, ging zonder probleem. Overigens kan je niet naast ABNAMRO een Thaise bank koppelen aan je nederlandse Paypal account.

 5. Evert zegt op

  Ik heb Ing eens nagerekend en 0.1 % van shared cost is € 6,00 minimum.

 6. de greve marc zegt op

  Hallo aan allen,betreft overschrijving EURO naar thailand via ING naar kassikorn bank rekenen zij 9,90 euro
  aan, maar wel met gedeelde kosten aan te vinken.
  grts marc.

 7. rene zegt op

  waarom stappen we niet met zijn allen over naar een een Andere bank. bij knab krijgt je zelfs rente op je lopende rekening en is alles gratis, het enigste wat je betaald is 5 euro per maand

  • Frans Nico zegt op

   KNAB is een onderdeel van ABNAMRO.

   • hendrik zegt op

    En niet te vergeten dat KNAB 25 euro rekent bij een willekeurige overboeking op een buitenlandse bank buiten het SEPA gebied. Dus wat gratis buiten die 5 euro per maand????
    Ook paypall is niet mis. Dus hoe men er bij komt dat dit goedkope wegen zijn moet men mij dit maar eens voorrekenen.

    mvg hendrik

   • fransamsterdam zegt op

    KNAB is geen onderdeel van ABNAMRO maar van AEGON BANK NV.

    • Frans Nico zegt op

     Je hebt gelijk, Frans. Ik heb mij laten leiden door een foutieve lijst van dochterbanken op internet. Inderdaad is KNAB bank een onderdeel van Aegon. Bedankt voor de correctie.

  • Taruud zegt op

   Op de KNAB website staat bij de kosten:
   Geld opnemen buiten eurolanden* 0,5% koersopslag over het in euro opgenomen bedrag
   Geld overboeken naar buitenland (in vreemde valuta en/of naar landen die niet zijn aangesloten bij SEPA) € 25 per betaling/overboeking plus 0,5% koersopslag over het in euro betaalde bedrag

   Vooral die € 25,- per transactie is toch duur. Of klopt die website niet? ( https://www.knab.nl/tarieven )

 8. Frank zegt op

  Misschien dat dit een gerecycled bericht is, maar ING rekent al langer € 2,25 + 1% voor pinnen buiten de eurozone. Plus winst op omrekenkoers.

  • Peter@ zegt op

   Frank het gaat om de duurdere rekeningen van de ING ingaande 1 juli 2015 en wat de andere banken gaan doen moeten die toch echt voor 1 juni bekend maken want er moet en maand tussen zitten.

 9. Dennis zegt op

  Gelegaliseerde diefstal noem ik het! Ja, weinig genuanceerd, maar de banken doen maar en als het mis gaat betalen wij (belastingbetaler) toch.

  Voor de “toerist” die geld meeneemt uit Nederland (of in elke geval de Euro-zone) is wisselen nog een optie, maar voor de expats of residents ligt dat moeilijker (ik heb althans niet altijd euro’s bij me of in huis). Wij zijn dus genoodzaakt geld van onze rekening op te nemen.

  Dat de ING de kosten nu verhoogt, is natuurlijk een klein schandaal; Mij werd dit pakket aangeboden (toen ik weer eens mijn beklaag deed over het niet functioneren van de kaart in TH) met als specifiek voordeel “geen transactiekosten”. Als backup gebruik ik een ASN-bankpas, waarbij ik WEL € 2,25 kosten betaal. Wat mij opviel, is dat de kosten van het opnemen van 10.000 THB bij ASN evenveel kostte als bij de ING (ondanks het feit dat ik bij ING “geen” kosten hoef te betalen). Blijkbaar zitten die kosten toch al verwerkt in de koers. Maar na 1 juli dus nog meer. Met € 2,25 + 180 THB is dat al snel € 7 plus de koersopslag. Zo wordt geld opnemen inderdaad een dure aangelegenheid.

  Maar het kan nog gekker; Ongelukkigerwijs heb ik onlangs met m’n VISA-kaart geld opgenomen. Het opnemen van 10.000 THB kostte mij sowieso € 9 meer dan bij de ING (€ 300 tegenover € 291) en ik moest € 11 opnamekosten betalen. In totaal dus € 20 (!!!!) meer dan bij de ING.

  Geld wisselen is hier in Surin nogal een operatie; Nummertje trekken en wachten op je beurt. Vervolgens papieren invullen (door de bankbediende), paspoort kopiëren. Dat gaat “op straat” in Bangkok toch een stuk sneller.

  Gelukkig is de koers van de THB de afgelopen dagen flink gedaald, dus de “pijn” wordt iets verzacht.

 10. Ajarn zegt op

  Ik heb mede hierom mijn betaalpakket gewijzigd naar Oranjepakket, aangezien die opnamekosten een belangrijke reden was voor dit pakket. Misschien een tip voor anderen om ook hun betaalpakket te wijzigen, scheelt op jaarbasis ook weer geld.

 11. bob zegt op

  Eens bij de RABO informeren over ander pakket. Ik betaal € 1,80 p.m. basis + € 10,- voor overboeken naar Thaise rekening. Komt in Thailand direct in Baht binnen. Verreweg de eenvoudigste manier.
  Als je geen Thaise rekening hebt zoek (een vertrouwd) iemand die dat wel heeft en boek naar zijn/haar rekening. Afrekenen op basis van saldo verschil.

 12. Rob V. zegt op

  Ja, het voordeligst blijft cash wisselen in grote (100 of meer euro) coupures, liefst niet bij een bank maar wisselkantoortje in centraal Bangkok.

  Dit kan bij kantoortjes zoals Superrich, Grand Superrich, Super Rich 1965, Linda Exchange, SIA Exchange etc.

  Welk kantoortje de beste koers geeft wisselt constant, zo is een van de 3 verschillende (!) Super Rich bedrijfjes in het centrum van BKK vaak maar niet altijd degene met de best koers. Beste is online checken:
  http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
  http://daytodaydata.net/
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

  Is geld meenemen geen optie dan is geld overmaken nog de minst slechte optie. Ook daar hangt het erg van de bank af, Rabo is duurder dan de ING. Zelf gebruiken we dan ook nooit onze Rabo rekening maar de ING rekening om geld over te maken. Pinnen is gewoon niet leuk meer en doe ik ook nooit meer. Je voelt je gewoon genaaid en begraaid.

  • Peter@ zegt op

   Ik heb nog nooit ergens bij zo’n wisselkantoortje zien staan dat je meer kan krijgen als je grotere coupures hebt, ik wissel altijd 50 eurobiljetten.

 13. Jeanine zegt op

  wij betAlen al jaar en dag 2,25 als wij pinnen in Thailand met onze ABN pas. Groet, jeanine

 14. Björn zegt op

  Ik betaalde voordat ik kosten delen koos 20 if 30 zelfs. Met kosten delen nog 6 aan mijn kant. Is kosten delen niet mogelijk bij Rabo.

 15. Ingrid zegt op

  En dan vinden banken het vreemd dat de klant geen vertrouwen meer heeft!
  Binnen de EU mogen ze geen transactiekosten meer rekenen dus dan halen ze dat verlies wel bij de klanten die buiten de EU geld opnemen.
  Contant geld meenemen en wisselen in één van de vele wisselkantoortjes waar je geen transactiekosten betaald en ook nog eens een zeer goede koers gerekend wordt.

 16. lung addie zegt op

  Waar wordt hier weeral over gezeurd? Geld ….
  Gewoon genoeg cash meenemen, op je bankrekening hier zetten en je bent van dat “pinnen” af. Je mag meer dan 10.000 Euro uitvoeren maar dan hoef je het enkel bij vertrek aan te geven met eventueel een rechtvaardiging waar het bedrag vandaan komt. Is dat nu zo moeilijk vraag ik me af? Natuurlijk; als je elke maand op je AOW uitkering moet zitten wachten is het een andere zaak, dan ben je elke maand aangewezen op “pinnen” of wat dan ook.

  lung addie .

  • NicoB zegt op

   Je kunt door de SVB je Aow rechtstreeks naar je bankrekening in Thailand over laten boeken.
   De kosten die de SVB rekent zijn 0,48 euro, de Thaise bank ( Bangkok Bank ) rekent het minimum van 200 bath, is 5,50 euro èn de gehanteerde koers door de bank is de FTT koers, een koers die ongeveer 0,5 % hoger is dan contant kopen van bath tegen euro’s aan de balie.
   Bij je regionale bank in Thailand geld opnemen kun je met de ATM pas doen zonder kosten.
   Alles bij elkaar kun je aldus je Aow maandelijks laten overboeken en opnemen via een ATM in Thailand voor 0,48 + 5.50 is 6 euro.
   Overboeken van geld van een ing rekening, kies voor shared en boek in euro’s over, rekent de ing 0,1 % met een minimum van 6 euro, de Thaise bank rekent 0,25 % met een minimum van 200 bath en een maximum van 500 bath, je krijgt dan ook de FTT koers ( Foreign Tele Tranfer koers ), die zoals gezegd wat voordeliger is.
   Voor de toerist is het beste denk ik cash meenemen en omwisselen op een plek waar een goed ekoers gegeven wordt.
   NicoB

 17. Marcel zegt op

  Wij pinnen altijd cash met onze Nederlandse bankpassen bij de Citibank. Die rekenen als enige bank in Thailand geen 180 bath ATM fee.

 18. Theo zegt op

  Beste bloggers,
  We zijn sterk als we gezamenlijk onze rekening wijzigen naar een andere bank
  Dan zou ING mischien wel op andere gedachten kunnen komen.
  Persoonlijk geef ik een voorzet en heb mijn rek.bij ING opgezegd.
  Wie volgt????????
  Groeten van het warme Thailand naar het kille Holland.
  Theo

  • ruud zegt op

   Zou ING erg onder de indruk raken van die paar expats in Thailand die hun rekening opzeggen?
   En hoeveel goedkoper is het bij de ABNAMRO of een andere bank precies dan het bij de ING nu gaat worden?
   Als het bij de ABNAMRO duurder zou zijn, is overstappen niet erg zinnig.
   Dit even los van de vraag of je als je eenmaal in Thailand woont wel zo makkelijk een bankrekening kunt openen in Nederland.

  • nico zegt op

   Beste Theo,

   Vanuit een warm Thailand, kan ik je zeggen dat de ING totaal niet onder de indruk zal zijn, al zullen er 1000 experts overstappen, de balans van de ING is ruim 1.100.000.000.000 dat is drie keer het “staats” inkomen.

   Groetjes Nico

 19. theoS zegt op

  Stuur e-mails met klachten naar de ING, heb er al 2 verstuurd en hun uitgemaakt voor oplichters. Rekening opzeggen is geen optie daar ik een credit card heb die gekoppeld is aan mijn rekening met gespreid betalen. Deze kreeg ik toen in 1999 van de postbank en werd toen overgevoerd naar de ING.
  Betaal pakket van de Postbank met “geen transactie kosten”. Zover ik mij herinner heeft de Postbank bij de ING bedongen dat wij onze rekening nrs behielden en er niet aan onze afspraken met de Postbank getornd zou worden, wat zij dus nu wel doen. Ik ga dit eens onderzoeken via Google. Al die banken zijn een stelletje dieven en oplichters, wel grote bonussen uitdelen aan de boeven aan de top.

 20. Hans zegt op

  Als ik het goed zie, betaal je ongeveer 2.5 % girale wisselkoers bij de ING, bovenop de andere vermeldde kosten.
  Hans

 21. Fred zegt op

  Veel mensen hebben het over het openen van een rekening in Thailand. Ik kom binnenkort naar Hua Hin maar heb daar (nog) geen vast adres. Kan iemand mij een bank aanbevelen waar ik een rekening kan openen zonder een vast adres te hebben?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website