De neushoornvogel, een romantische love bird

Door Redactie
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
26 juni 2022

Het zijn opvallende vogels en je kan ze in Thailand spotten: De Neushoornvogels (Bucerotidae). In het Khao Yai National Park, Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary en het Budo-Sungai Padi National Park in het diepe Zuiden zijn projecten opgezet om de vogels te beschermen.

Het Thailand Hornbill Project is een voorbeeld van een research- en conserveringsprogramma dat in 1979 is gestart, met als doel de populatie van neushoornvogels te stabiliseren. Er leven ongeveer 3.500 exemplaren van deze boeiende vogels in Thailand.

Een opvallend kenmerk van alle neushoornvogels is de gebogen snavel, die veel aan die van de niet-verwante toekans doet denken. Deze snavel is bij veel soorten felgekleurd. Behalve bij de soorten uit het geslacht Tockus zit er boven op de snavel een gekrulde “hoorn”. Dit deel van de snavel is meestal hol en bestaat uit los botweefsel. Alleen bij de helmneushoornvogel (Rhinoplax vigil) is de hoorn van massief bot.

Neushoornvogels zijn relatief grote, slank gebouwde vogels met een lange nek en korte brede vleugels en vaak een lange staart die bestaat uit tien staartpennen. Bepaalde delen van de kop en de nek bestaan uit naakte huid met opvallende kleuren.

Alle neushoornvogels nestelen de boomholtes. Het vrouwtje wordt “ingemetseld” totdat er een klein gaatje overblijft. Hierdoor is zij en haar nakomelingen beschermd tegen predatoren. Het mannetje is verantwoordelijk voor de voedselvoorziening tot aan het uitvliegen van de jongen.

De neushoornvogel vormt een biologische index voor de gezondheid van bossen. Elke vogel heeft 500 tot 600 vierkante kilometer nodig om in rond te vliegen en te leven. Conservering van de vogels stimuleert het besef dat het belangrijk is grote stukken bos te beschermen – niet alleen bomen maar ook verbindingen tussen bossen. Vogels hebben een belangrijke taak omdat ze zaden verspreiden, zodat ze elders in het bos kunnen ontkiemen. Voedselbronnen worden daardoor uitgebreid en er wordt een balans gecreëerd in het ecosysteem.

De persoonlijkheid van de Neushoornvogel wordt vaak als ‘boeiend en heel romantisch’ omschreven. De vogels zijn love birds en van nature monogaam. Wanneer het vrouwtje zich afzondert, zorgt het mannetje voor haar, zoekt voedsel en voedt haar. De vogel kan dus beschouwd worden als een symbool van liefde en zelfopoffering.

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

3 reacties op “De neushoornvogel, een romantische love bird”

 1. Ton Rauwerdink zegt op

  Ik heb ze vorige week op koh Samet gezien.Iedere ochtend kwam een groepje van vijf stuks in steeds dezelfde boom zitten.Na tien minuten vlogen ze weer verder.Fascinerend om te zien.

  • WILLEM zegt op

   ik woon al meer dan 20 jaar op Koh-Samet en spot ze regelmatig , niet alleen in de bossen maar zelfs
   af en toe in de bomen in het centrum van het dorp.
   Er wordt hier geschreven dat ze 500 tot 600 km2 nodig hebben maar zo groot is Koh-Samet niet.

 2. ron van der bunt zegt op

  Ik heb ze vorige jaar gespot op koh phayam geweldige mooie vogel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website