EU vraagt jouw mening over procedure Schengenvisum

Wanneer jij met jouw Thaise partner naar Nederland wilt reizen, krijg je er mee te maken: het gedoe om een Schengenvisum aan te vragen. De Europese Commissie wil nu de procedure voor het verkrijgen van een Schengenvisum (Visum Kort Verblijf) herzien en roept daarbij de hulp van burgers in.

De wetgeving voor het verstrekken van een Visum Kort Verblijf voor reizen in het Schengengebied (de ‘Visa Code’) is inmiddels drie jaar van kracht en aan modernisering toe.

Verdrag van Schengen

Het Verdrag van Schengen regelt het vrije verkeer van personen tussen 26 deelnemende landen. Tussen deze landen zijn de controles aan de binnengrenzen verdwenen. EU burgers kunnen vrij reizen. Ook vier niet-EU-landen vallen onder de Schengenbepalingen:  IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

In 2010 is bepaald dat burgers van niet-Schengenlanden, dus ook Thaise burgers, slechts één visum nodig hebben voor alle Schengenlanden. De Europese Commissie wil die procedure voor een Visum Kort Verblijf nu evalueren en moderniseren. Hiervoor is een online vragenlijst gelanceerd, die iedere burger kan invullen. Het idee is om het beleid te moderniseren en de inbreng via deze openbare raadpleging zal de EU helpen om de juiste veranderingen aan te brengen.

Schengenvisum voor je Thaise partner

Heb jij in de voorbije drie jaar ervaring opgedaan met het verkrijgen van een visum voor bijvoorbeeld jouw Thaise partner? Had je moeite of problemen om uiteindelijk een visum te krijgen of is deze afgewezen? Laat dan je mening horen.

Je kunt de enquête individueel invullen op de website van de Commissie. De vragen zijn in het Engels. Organisaties kunnen daarnaast ook hun bevindingen gebundeld doorsturen naar de Commissie, via Home-Consultation-C2@ec.europa.eu.

Je hebt tot uiterlijk 17 juni 2013 de tijd om je mening te geven.

Meer informatie: ec.europa.eu

Belangrijke opmerking: De Visumcode en het gemeenschappelijk visumbeleid hebben alleen betrekking op de procedure voor het verkrijgen van het Visum Kort Verblijf die door de 22 EU-lidstaten worden toegepast (België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden) en vier geassocieerde landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

Deze raadpleging heeft uitsluiten betrekking op kwesties met betrekking tot Visum Kort Verblijf, ook wel toeristenvisum of Schengenvisum genoemd. Het is niet van toepassing op vraagstukken betreffende de MVV procedure of een verblijfsvergunning.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Europese commissie vraagt jouw mening over procedure voor Schengenvisum”

 1. Johnny Pattaya zegt op

  Beste mensen,

  Er is in het verleden natuurlijk vaak misbruik van gemaakt om Thaise dames naar Europa te brengen om ze daar vervolgens in de prostitutie te laten werken……
  Maar ik woon zelf al vanaf 2000 hier in Thailand met mijn toen nog vriendin , maar inmiddels mijn vrouw van 2004 samen, en we hebben in December 2003 een zoon gekregen.
  Dus ik vond het wel leuk om even met mijn vrouw en zoon naar mijn familie in Nederland te vliegen, maar dat heeft een dik jaar gestuurd voor dat ik het visa voor mijn vrouw en zoon kreeg…..
  Ik denk dat ze deze wet toch eens goed moeten bekijken en dan vernieuwen, want als je zoals ik in Thailand woont en getrouwd bent, dan moet dat toch wel makelijker gemaakt kunnen worden om even voor een paar weekjes met vacantie te kunnen gaan…..

  Volgend jaar 2014 zijn wij 10 jaar getrouwd en zou ik graag nogmaals met mijn vrouw en zoon naar Nederland willen gaan, maar als ze deze domme regels niet veranderen , Dan blijven we gewoon hier in het zonnige Thailand….

  Met vriendelijke groet,

  John uit Pattaya..

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, voor goedwillende valt er her en der nog wel wat te veranderen in de procedure, formulieren (duidelijkheid) etc.

   Naar Europa gaan zou geen probleem moeten zijn, en nog gratis ook als jouw vrouw een visum aan zou vragen voor een vakantie (met jou) naar Duitsland (of elk ander Schengen land op jouw land -Nederland- na). Dan geld namelijk een lege vrijstelling, komt je partner naar je eigen land (voor vele hier dus Nederland, voor de Vlaamse lezers betreft dat België) dan moet je wel 60 euro betalen.

   Reisdoel aantonen dmv jullie onderkomen (hotelletje?) in Duitsland, financieren door 34 euro per dag per persoon aan te tonen. Dat zou voldoende moeten zij. Vestigingsgevaar zou er ook niet moeten zijn want jullie gaan samen eventjes een tijdje op vakantie en weer netjes terug naar Thailand, de retourvlucht reservering etc. plus kenbaar maken dat het om een korte vakantie gaat (in Duitsland) is genoeg om terugkeer aannemelijk te maken. Tenzij de ambassade concrete vermoedens (bewijzen) heeft die terugkeer niet aannemelijk maken.. maar die zijn er in principe niet dus men moet het visum (bij negatief alsnog na een bezwaar van jou) aan de partner toewijzen.

   Vraagstelling van de enquête is wat verwarrend, maar als je alles beantwoord in naam van en gezien uit het perspectief van de buitenlandse toerist (je Thaise partner) valt het wel te doen. Weinig ruimte voor commentaar/toelichtingen, maar zal ook wel zijn omdat men natuurlijk niet vele honderden uitgebreide toelichtingen efficiënt kan verwerken (rode draad er uit destilleren wat betreft feedback omtrent de procedures)

 2. HansNL zegt op

  Waarschijnlijk weten veel mensen niet van het visum bij aankomst?

  Volgens Europese regels komt een gehuwde partner van een EU-burger in aanmerking voor een Visum bij aankomst.
  Het huwelijk moet legaal zijn, natuurlijk, en bij voorkeur ook geregistreerd in een van de EU-landen.

  Neem mee de vertaalde en gelegaliseerde huwelijkspapieren!

  Het bestaan van deze regel is mij bevestigd door de voorzitter van de commissie buitenland van de 2e kamer.

  Overigens, bij herhaling van een visumaanvraag voor een echtgenote bestaat er ook een procedure, die volgens mij de oranje loper heet, waarbij de partner sneller en vooral een ruimere visum krijgt.

  Vraagt U maar bij de Nederlandse Ambassade, en laat U niet afschepen.

  De bovenstaande wetgeving en/of regels zijn werkelijk van kracht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website