De Stichting Goed maakt in haar nieuwbrief melding van de problemen rondom het levensbewijs – bewijs van in leven zijn – Attestatie de Vita. Hieronder lees je de tekst:

Voor veel Nederlanders in het buitenland is het ‘Bewijs van in leven zijn’ formulier een fluitje van een cent, maar voor veel andere een jaarlijkse (of halfjaarlijkse) terugkerende frustratie. Het ligt er maar net aan in welk land je woont, in de stad of in een dorpje woont waar iedereen de burgemeester en de politieman kent of met welke pensioenfonds(en) je te maken hebt en of je wel of niet een werkende DigiD hebt.

Vorige zomer heeft onze partner NIHB over dit onderwerp al feedback gevraagd aan Nederlanders die in het buitenland wonen. Deze ontvangen feedback is tijdens de meeting (nog opererende vanuit het NIHB) bij de SVB in september vorig jaar besproken.

De SVB is zich zeer bewust van de problemen, er is een pilot uitgevoerd met 400 klanten in 5 landen om digitaal het in leven zijn te bewijzen. Echter, de bevindingen van deze pilot, zijn ons nog niet bekend, we hebben de SVB om nadere informatie gevraagd en hopen dit binnenkort te kunnen communiceren.

Stichting GOED heeft het Levensbewijs nu bovenaan de prioriteitenlijst geplaatst. We verzoeken aan iedereen die problemen ondervindt het feedback formulier op onze partner site in te vullen. Tenzij je dit al eerder hebt gedaan, dan hoef je het niet opnieuw in te vullen.

Recentelijk gerapporteerde problemen

De problemen die we ontvangen zijn van verschillende aard
Een aantal voorbeelden die recentelijk bij ons binnen zijn gekomen:

 1. De locaties in Thailand waar men het levensbewijs kan laten ondertekenen is beperkt tot alleen de ambassade, het Nederlands Consulaat en de Thaise Social Security Office (SSO).Er wonen een groot aantal Nederlanders met hun AOW-uitkering in Thailand, die jaarlijks een bewijs van in-leven-zijn moeten aanleveren. Door het verminderen van de beschikbare locaties, moeten veel AOW’ers naar een SSO-kantoor, soms kilometers verder. Dit is een probleem voor de mensen die al op leeftijd zijn, ziek, of minder mobiel. Voorheen was het mogelijk dat ook op het politiebureau van de woonplaats, op het gemeentehuis, op het kantoor van Immigration of bij een notaris het bewijs kon worden ondertekend.
 2. Het bewijs van in leven zijn is in een aantal andere talen beschikbaar. Maar er zijn veel landen waar de SVB geen afspraken mee heeft gemaakt voor een eventuele vertaling, in deze landen zal alleen de Engelse versie gebruikt kunnen worden. Aangezien een Engels formulier niet in ieder land geaccepteerd wordt, zal men het zelf moeten vertalen of laten vertalen. Dit probleem is als klacht ingediend bij de Ombudsman door een van de NIHB leden en staat nu als signaal geregistreerd bij de Ombudsman. Deze zal alleen actie ondernemen als blijkt dat meer mensen hier een probleem mee hebben.
 3. Men kan het levensbewijs niet meer via DigiD aanbieden, vanwege de problemen met de verplichte tweestapsverificatie.
 4. Vanwege digitalisering is versturen per email bij o.a. UWV niet meer mogelijk.

Vul het feedback formulier in op de NIHB partner website als u bovenstaande of andere problemen ondervindt met het ‘Bewijs van in leven zijn’. Dit is niet nodig als u dit al eerder heeft gedaan.

Het wordt hoog tijd dat het digitaal kunnen aantonen dat men nog in leven is zo snel mogelijk wereldwijd kan worden toegepast.

https://www.nihb.nl/sociaal-inkomen-juridisch/aow-bevroren-door-zoekraken-levensbewijs-attestatie-de-vita/

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Stichting GOED: Levensbewijs – Bewijs van in leven zijn – Attestatie de Vita”

 1. kees zegt op

  Toevallig vandaag gedaan t.b.v. mijn beroepspensioen uitkering.
  Voorheen werd het in soi 5 bij de immigration in Jomtien gratis gedaan.
  Daar stond nu een bord met de tekst: Gelieve u tot uw ambassade te wenden.
  Ben toen naar het politiekantoor in soi 9 te Pattaya gegaan.
  Daar werd ik aan de balie direct door verwezen naar een agent in het kantoor
  daarachter,met de opmerking:Je moet hem wel 100 baht betalen.
  Zo gedaan,het was snel klaar en het biljet van 100 baht werd snel van tafel
  gehaald met de toevoeging:dit is voor bier.
  Wel snel klaar.
  Kees.

  • l.lagemaat zegt op

   Misschien dat het beroepspensioen dit accepteert.

   • theoS zegt op

    Pensioenfonds Koopvaardij accepteert het ook wanneer gedaan bij immigration of politie.

 2. Freek zegt op

  Waarom maken niet alle pensioenfondsen ,en lijfrentes geen gebruik van ( RNI ) registratie niet in gezetenen
  U moet zich zelf wel opgeven bij de NRI dit kan bij 19 gemeentes in nederland ,dit doet u middels een verzoek om u te registreren buitenlands adres ,Ik heb het bij de gemeente Rotterdam gedaan.Zoek op Google
  Gemeente Rotterdam.Ik heb pas een brief gekregen van een van mijn pensioenen ,met de mededeling dat ik het bewijs van in leven niet meer op hoeft te sturen,wij gebruiken sinds kort gebruik van de ( RNI ).Dit zou dus voor velen van ons geld besparen en geen lange reizen meer maken.Kijk op Google voor meer info
  Rotterdam.nl neem daarna kontakt op met uw pensioenfonds
  met vriendelijke groet FREEK

  • Albert zegt op

   Zie op internet dat je je persoonlijk aan de balie hiervoor moet melden.

 3. john zegt op

  heb al in verschillende plaatsen in thailand gewoond. Altijd na wat zoeken het betreffende SSO (social security office) gevonden en daar , soms met wat zoekacties, daar het bewijs ( SVB) laten stempelen en ondertekenen. Laatst, een maand geleden, in Trat.
  Verstuurd per digiD. Bezwaar: je moet er ver voor reizen is beetje juist. Maar we zijn nogal verwend. In nederland is alles om de hoek. Woon je in duitsland of frankrijk dan moet je ook op nogal wat reistijd rekenen.
  Vorig jaar gewoon per post verstuurd en een mail aan svb gestuurd dat het verstuurd was.
  Dit jaar telefonisch contact gehad met SVB. Liep nogal goed.
  Mijn mening: je moet er wat voor over hebben. Natuurlijk is om de hoek bij de lokale politieagent fijner maar even dagje op reis verruimt je horizon. Als je slecht ter been bent is het inderdaad een probleem mar dat geldt dan voor elke aktiviteit!. Gaan naar bank, ziekenhuis etc. Is ook in nederland een probleem. Kortom: ik ben niet onder de indruk van de klachten.

 4. Marcel zegt op

  Dus als ik het goed begrijp kan ik niet meer terecht bij immigratie Jomtien voor mijn levensbewijs? Ik ben een belg maar dat zal het verschil niet maken volgens mij.

  • Lung addie zegt op

   Beste Marcel,
   als Belg is het stukken eenvoudiger betreffende het levensbewijs en doet de pensioendienst er ook niet moeilijk over. Je kan er bij ELKE officiele instantie mee terecht en wordt zonder probleem door de FOD Pensioenen aanvaard.
   Je kan terecht bij bv: doctor, gemeentehuis, politie… het enige is: ze moeten het willen stempelen en ondertekenen daar sommigen er nogal weigerachtig tegenover staan on iets te ondertekenen dat ze niet kunnen lezen, hoewel het levensbewijs ook steeds in het Engels + een der Belgische landstalen is.
   Ik krijg, zowel per email als per post, het formulier jaarlijks toegestuurd (vroeger was dat als ex ambtenaar 2x/j). Laat het hier, lokaal, bij de Tessa Baan, stempelen en tekenen. Is gratis. Stuur een scan per mail en het origineel per post terug. Op de website: http://www.mypension.be kan je dan volgen of het topic gesloten is of niet, dus of ze het ontvangen hebben of niet. Heel eenvoudig zonder enig probleem.

  • PaulW zegt op

   Heb vorige maand voor Belgische pensioendienst m’n levensbewijs gedaan. Inderdaad immigratie Jomtien wilde niet meer doen. Politiepost Jomtien ook niet. Ben ook bij SSO geweest. Dacht als ze het voor Nederlandse SVB doen, dan misschien ook voor Belgische pensioendienst. Helaas, wilden niet doen. Verwezen me naar immigratie, hahaha, cirkel was rond. Dus enige mogelijkheid is ambassade. In mijn geval de Nederlandse ambassade omdat ik Nederlander ben. Enkel Belgische nationaliteit kan op Belgische ambassade doen. Trip naar Bangkok dus. Geen vervelende stad, maak er een leuk dagje van.

 5. Daniel zegt op

  Hallo,
  Waarom werken pensioenfonsen Niet samen met SVB of omgekeert ?
  Kantoor van SSO verwerkt alleen formulier van SVB ,en NIET van andere fondsen.
  Ik stuur SVB formulier altijd door naar andere pensioen fondsen,per post GEEN probleem.
  SSO zit in de plaats waar ik woon in Thailand ,dus dat is voor mij het eenvoudigste en kosteloos.
  Groeten Daan.

 6. theoS zegt op

  Al eens verteld. Voor het Deense Levensbewijs hoef je niet eens je stoel uit te komen. Ik krijg een e-mail, log in bij hun versie van Mijn Overheid en verklaar dat ik nog in leven ben en op hetzelfde adres woon. Verstuur dit en krijg direct een acceptance als PDF. Klaar is Kees.

  • Ger-Korat zegt op

   Lekker fraudegevoelig. Kind of bekende kan met de gegevens inloggen en dan jaar na jaar incassseren. Bijvoorbeeld indien persoon niet in staat is, lichamelijk of geestelijk, en een ander de zaken waarneemt. Na overlijden gaan de helper op de oude voet verder.

 7. teun zegt op

  Kennelijk heb ik geluk met mijn aanvullende pensioenen. Ik hoef slechts 1 x/jaar naar SSO voor de AOW. Kennelijk hebben
  KLM-pensioen
  Deltalloyd en
  Aegon
  inzage bij SVB of ik nog leef.

  Misschien hebben andere pensioenfondsen die mogelijkheid niet.

  • Barry zegt op

   Klopt SVB geeft dit door
   aan mijn pensioenfonds
   centraal beheer Achmea
   dus 1 x per jaar naar
   een sso kantoor waar je
   snel geholpen wordt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website