Donkere wolken in aantocht voor gepensioneerden in Nederland en Thailand. De koopkracht van ouderen wordt de komende jaren fors aangetast, schrijft de Telegraaf.

De reden hiervan is dat de komende jaren de pensioenen vrijwel niet kunnen worden aangepast aan de inflatie.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) is van plan om een nieuw en strenger pensioenstelsel in te voeren. Dit heeft als gevolg dat pensioenfondsen verplicht worden veel grotere reserves aan te leggen. Deze moeten ongeveer 30% bedragen (nu is dat 10%), pas dan mogen pensioenfondsen de pensioenen indexeren en verhogen om inflatie te compenseren.

Het ABP verwacht door deze maatregel dat ze minimaal vijf jaar de pensioen-uitkering niet of slechts gedeeltelijk kunnen verhogen omwille van de inflatie. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden kan dan oplopen tot 10%.

Staatsecretaris Klijnsma wil deze strengere eisen voor pensioenfondsen per 1 januari volgend jaar invoeren, met als doel meer zekerheid over de uitkeringen in de toekomst.

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Pensionado’s in Thailand: ‘Minder pensioen de komende jaren’”

 1. Marcus zegt op

  Je gaat natuurlijk niet op een appel en een ei in Thailand zitten. Na een leven van hard werken en voorzichtig zijn dienen de schaapjes wel voldoende op het droge te zijn dat dit soort bewegingen in de marge je niet raken. De meeste EU expats hier op de golf course hebben tussen de 5 en 10 k EU nett te verhappen wat denk ik , de 5 , de bodem lijn aangeeft.

  • Toon zegt op

   Zelf nog geen pensioen, maar nu al brieven in de bus van pensioenfonds, dat ik 6% gekort ga worden, naast de overige maatregelen. Indien men 5-10k EU per maand te verteren heeft, dan zal dat inderdaad weinig invloed hebben op de aanschaf van een nieuwe set golfballen.Niet iedereen loopt echter met dat budget op een golf course rond. En voor meerderen is 10% koopkrachtverlies geen marginale beweging, maar een voelbare deuk.

   • Marcus zegt op

    Toon het blijft natuurlijk gezeur in de marge. Kijk er zijn de bijbelse vette en schrale jaren. Als je maar door veel plezier in de vette jaren kom je bij de schrale jaren wel op de koffie.

    Ik had heel vroeger een baas die mij apart nam en zij, “Marcus ik heb heel mijn leven volgens bepaalde principes geleeft”, ” Voor luxe pas kopen als je het drie keer kan betalen” Dit met uitzondering van een huis, de hypotheek” . Later heeft hij het principe van geacumuleerde interest laten zien , het “millionairs scheme” En in jaren waar 10 en meer procent mogelijk was groeide het account als kool.

    En verder natuurlijk je toegevoegde waarde verhogen door studeren (geen flut studies), ervaring opbouwen en dit erkent krijgen.

    Maar ja als je maar wat aanrommel, je overgeef aan discos, goedkope meiden (die je inkapselen) *, Bier van Lidl, rookworst van de Hema, glim dingetjes en afbetaling, dan zit je later met de gebakken peren

    * Nou wees eerlijk, de kans dat “de enigste in de hele wereld” in hetzelfde dorp, of straat woont is natuurlijk astronomisch klein. Dus, kijk maar om je heen ladingen spijtoptanten die door onze cultuur goed het verkeerde pad opgestuurt zijn.

  • antoon zegt op

   Ja marcus maar we lopen niet allemaal op de golf course hoor , er zijn er genoeg bij met aowtje en een klein pensioentje er naast , het is maar dat je het weet , en hebben ook een fijn leven hoor.

 2. Soi zegt op

  Vooralsnog was het voorzitter Henk Brouwer van het pensioenfonds voor ambtenaren, ABP, die aan het woord was in het artikel van de Telegraaf. Let wel: ABP, als een van Neerlands grootste pensioenfonds, doet het beduidend slechter dan bv Pfzw/Pggm.
  ABP had eind 2013 een dekkingsgraad van 106%, en gaf eerder de waarschuwing dat bij een dekkingsgraad van 104% de pensioenuitkeringen in 2014 zouden moeten worden verlaagd. Dat bleek dus op het nippertje niet nodig, vanwege een beter 4e kwartaal 2013 van de NL economie. PFZW daarentegen, had in december 2013 een dekkingsgraad van 109%, en in februari 2014 zelfs 110%, ondanks dezelfde economische misère als waar ook andere fondsen mee van doen hadden, en die het nog slechter deden dan ABP. Zo moest de FME haar pensioenen met 0,4% verlagen. Hoe dan ook: PGGM verhoogde alle pensioenuitkeringen met 0,94% per 1 januari 2014.
  Maar laten we niet te snel somberen. Ik wil toch de ABP mensen een hart onder de riem steken, en omgekeerd. De NL economie gaat stilletjesaan toch wat beteren. Dat gaat ook zijn effect hebben op het ABP.

  Echter: dezelfde Brouwer verwacht dat “fondsen zoals het ABP minimaal vijf jaar de pensioenen niet of slechts gedeeltelijk kunnen aanpassen aan de inflatie. Als het indexeren van pensioenen achterwege blijft, dan kan het koopkrachtverlies van ouderen oplopen tot 10 procent, zo voorspelt hij.” Brouwer vergeet het belangrijkste. Hij kan uiteraard moeilijk gaan roepen dat ABP het klaar gaat spelen voor haar deelnemers verhoging van hun pensioenbedragen te realiseren. Dat lukt hem nu al niet. Maar dat ie maar voor zichzelf spreekt en namens de ABP, dat is op zijn minst waarmee hij kan gaan beginnen. Dan kan ie daar op afgerekend worden als het ABP het slecht blijft doen. Niet nu andere beter presterende fondsen in zijn commentaar erbij halen om eigen falen te maskeren. Want het ligt niet enkel alleen aan het al dan niet kunnen indexeren van pensioenen. Dat heeft te maken met het totale plaatje van de NL economie, en het nog grotere totaal van de wereldeconomie. Daar gaat het ABP niet over. ABP moet wel zorgen de economie te snappen.

  Brouwer moet aldus gaan bewerkstelligen dat ABP met een dermate beleggings- en ander financieel beleid komt, op grond waarvan aantoonbaar geld wordt verdiend om de pensioenen te betalen op minimaal bestaand niveau, zonder dreiging van verlaging.
  Hetgeen uiteraard ook voor bv de PFZW geldt, en nog veel meer voor de armlastigen onder de fondsen. Ik geloof niet dat de directeuren en het verdere management zich persoonlijk veel zorgen hoeven te maken over hun koopkrachttekorten, gezien ook hun vertrek- en ontslagvergoedongen, hun boven de “Balkenende”-salariëring, en bonusvergoedingen.
  Dat dient hen te verplichten hun uiterste best te doen.

 3. BramSiam zegt op

  Gelukkig is de Baht goedkoper geworden. Trouwens bij het ABP moet je al blij zijn als ze de pensioenuitkering niet verlagen. Verhogen hebben ze al jaren niet gedaan, dus wat dat betreft weinig verrassing. Pensionados zijn nog altijd gewillige slachtoffers die geen vuist kunnen maken.

 4. Nico zegt op

  Geldt ook voor pensionados in Broek op Langendijk.

 5. j.W.Koolhaas zegt op

  Hallo,
  Als dat gaat gebeuren dan is het beter VOOR MIJ om terug te gaan naar mijn moederland, Nederland.
  Daarmee wordt de economie zeker iets beter, hoop ik.

 6. Simon Borgers zegt op

  Leuk is dat eerst heelveel uit de pensioenpot stelen en het danooknog bij de de gepensioneerde weer terug te halen.Heb er geen goed woord voor over.

 7. HansNL zegt op

  Ik begin me zo langzamerhand af te vragen waarom de regering, met in het voortouw VVD/CDA/D66, zo druk is met de pensioenfondsen.
  Pensioenen is een zaak van werkgevers en werknemers.

  De regering kan wel of niet commentaar leveren, aanwijzingen geven, de randvoorwaarden wijzigen, maar dient zich te onthouden van al dat gedoe waar ze nu mee bezig zijn.

  Of komt dat wellicht om te verdoezelen dat in afgelopen jaren door de regering en werkgevers een fikse graai in de pensioenpotten is gedaan?
  Of, en dat denk ik eerder, is de politiek bezig de geesten rijp te maken voor de afbouw van de collectieve pensioenfondsen zodat de kapitalen overgeheveld kunnen worden naar de banksters, DIE AL JAREN WATERTANDEND NAAR DAT KAPITAAL KIJKEN.

  Pesnioenopbouw, getuige het persoonlijke pensioenoverzicht, is een persoonlijke zaak.
  Wat ik gestort heb, samen met de premies opgebracht door mijn werkgever, en de daarmee opbrengst uit sparen en belegging is een eigen, persoonlijk, bezit.
  Als de jongeren ook zoiets willen, dat ze dan pensioenpremie betalen.
  En dan na 40 jaar of zo, hebben ze recht op een door henzelf of in hun naam, opgebouwd pensioenbedrag.
  Pensioenen zijn GEEN omslagstelsel maar een spaarstelsel!

  Het gedraai over het ouder worden, is slechts een VERWACHTING.
  Mijn pensioenfonds, zoals de meeste pensioenfondsen, houdt daar al jaren rekening mee, in de vorm van extra reserveringen.
  Overigens, volgens de statistieken van mijn pensioenfonds is de gemiddelde leeftijd van sterven in de afgelopen 15 jaar 2,25 jaar gestegen, en staat deze lijn nu al sedert 2002 stil.
  Mensen gaan dus niet later dood……..

  Overigens, mijn pensioenfonds is nooit onder de 110% dekkingsgraad gekomen, en staat nu al 7 maanden boven de 120%.
  En dat is ongeacht de 248,5 miljoen die door de werkgever via allerlei premievrije jaren uit het fonds is “verdwenen”, weliswaar in opdracht van de toenmalige regering.
  Jawel, ook VVD/CDA.

  En tenslotte is het ook nog zo, als de politiek in de afgelopen jaren niet regelmatig de AOW-potten had geplunderd, had nu iedereen met 60 jaar met AOW kunnen gaan.
  Daar hebben ze echt de stommelingen van de politiek niet voor nodig

 8. l.lagemaat zegt op

  Waarom gaan pensioenfondsen niet in de leer waar werkelijk deskundigen zitten dan dit slappe gehannes en geneuzel.
  SNS Bank heeft over 2011 een nettowinst behaald van € 224 miljoen, 61% meer dan in 2010. SNS Bank valt onder SNS Retail Bank. Onder SNS Retail Bank vallen ook ASN Bank, RegioBank en BLG Hypotheken. Het hoofdkantoor staat in Utrecht. SNS Bank bestaat sinds 1817.
  1 miljoen 65+ kunnen geen vuist maken?
  -Als 1 miljoen 65+ € 100,= op dezelfde dag geld opnemen b.v.eind v.d.maand,schrikt financieel Ned.wakker!
  Er is 100 miljoen uit het betalingsverkeer weg.
  -30.000 65+ stellen per e-mail vragen aan het min.van sociale zaken vanaf donderdag,het hele internet ligt plat! bij soc.zaken.
  Er zijn meer legale grappige aanbiedingen om de aandacht op 65+ te vestigen.
  Voorstel:Iedereen neemt € 100,= op per 24/25 april 2014,daarmee kunt u boodschappen doen e.d.
  Zaterdag 26 april zal ik met belangstelling het nieuws lezen!
  groet,
  Lodewijk

  • Cornelis zegt op

   Impliceer jij nou dat de werkelijke deskundigen bij banken als de SNS bank zitten? Waarom moest de overheid dan vorig jaar februari die bank redden met een 3,7 miljard euro kostende nationalisatie? Over ‘gehannes’ en ‘geneuzel’ – jouw woorden – gesproken………….

  • Rob V. zegt op

   Hoezo alleen ouderen? Jongeren en alles daar tussen treft het ook. Geen idee met welke leeftijd ik mag stoppen als ik bejaard ben. Ga je straks met de rollator naar werk, stoppen met 75 en dan een schijntje ontvangen? Ik begrijp nog steeds niet waarom men járen terug niet al beetje bij beetje de aow (en dan beweegt de pensioen leeftijd vast mee) beetje bij beetje aanpaste en dat de overheid de reserves niet plunderden toen “het geld tegen de plinten klotsten”. Ik moet nog maar zien hoe ik straks in Thailand moet overleven.

   Ik werdt verdrietig toen ik dit filmpje zag over ons stelsel:
   http://m.youtube.com/watch?v=3U_lU-CbxlQ

   Maar wat doe je eraan? Overstappen naar een ander fonds kan niet, grip op ne pensioen, hoe dan? Helemaal leuk als je af en toe van baan veranderd of werkloos wordt. Voelt alsof je in in trein zit die vorwaarts dendert en er niets is wat iemand ook maar kan doen… Afwachten maar hoe de oude dag van mij en mijn Thaise partner zal zijn. AOW gat opvullen is ook al moeilijker, pas geleden per direct duurder gemaakt en striktere voorwaardes, minimaal 5 jaar gewerkt hebben etc. Schijnt totaal onaantrekkelijk te zijn geworden. Over een paar jaar mag mijn vriendin dat pas het gat opvullen, dan verder informeren of het überhaupt loont.

   • Christina zegt op

    Je kan beter zelf het gat opvullen niet bij het pensioenfonds dat is bijna onbetaalbaar. Zet het zelf weg. Zelf bij een groot pensioenfonds gewerkt en laatst wilde een collega ook het gat opvullen koste haar 50.000 euro ongeveer dat is plukken. Vroeger ik denk ongeveer 10 jaar geleden kregen de mensen met de feestdagen een extraatje omdat er veel geld in kas zat pensioenfonds was SFB
    Voor de mensen die in de bouw werkte de kaarten en brieven die we als dank kregen waren niet te tellen. Als ik werkelijk mocht praten komt er een beerput los in het bedrijf zelf is ook een graai cultuur aan de gang geweest gelukkig is dit nu over. Zelf durfde ik het niet maar nu heb ik er wel spijt van voorkennis van aandelen.

 9. p.hofstee zegt op

  Deze maatregel is voorlopig uitgesteld, vandaag 16-04 2014 bekendgemaakt.

 10. jan geluk zegt op

  Het zijn al tijd de zelfde zeurders.Hebben ze een extra pensioen als aanvullong op hun AOW kunnen met dat bedrag 10 x meer doen als in NL . Maar nu ze hier goedkoop wonen en leven nog klagen.Waarom afgeven op de Nederlandse politiek? Ze hebben er zelf via stemmen voor gezorgt dat deze mensen nu hun Pensioenen korten .Koekje van eigen deeg ?
  Ik ben zeer te vreden met uitsluitend AOW een loeve hard werkende Thaise vrouw in mijn 2e vaderland.
  Gezondheid geluk is niet te koop.Geniet van het leven,want soms duurt het maar even, en je bent altijd langer dood dan dat je leefde.

  • Soi zegt op

   Het roept bij mij altijd de nodige hilariteit op als ik jouw reacties lees. Jij weet altijd de andere kant te raken. Relativeren is jouw sterkte. Een gezonde kijk op het leven, die jou absoluut toelacht. Voortdurend de juiste beslissingen en de meest efficiënte gedragingen. Zeer empathisch ook. Niet voor niets dat -geluk- jouw naam is. Jij bent zonder meer de enige die het ook afdwingt. Terzake: nergens lees ik dat men zeurt, wel dat men bezorgd is. Nergens lees ik dat men klaagt, wel dat men kritisch is.
   Ik geloof niet dat jij enkel met uitsluitend aow rondkomt in Thailand. Dat lukt maar weinigen, die niet andere inkomstenbronnen melden. Je moet wel onthouden wat je in andere reacties allemaal niet zegt over hoe goed je het wel niet voor elkaar hebt in UdonThani. Ik meen zelfs dat men jou hoog in het vaandel heeft aldaar. Je geeft veel te hoog en te groots op over jouw manier van leven in Thailand. Jou kan niets gebeuren, je hebt het helemaal voor elkaar. Wees dan tevreden met koekjes van eigen deeg, en laat anderen in hún waarde.

  • Christina zegt op

   Niet dezelfde zeurders mijn man heeft altijd gewerkt. Heeft door graai cultuur een pensioen van 255 euro per maand. Was ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Een zogenaamd woekerpensioen schande vind ik het en je doet er niets aan. Was het maar ondergebracht bij een echt pensioenfonds dan had ik nu bij jouw op visite gekund. Thailand heeft ons hart gestolen heel lang geleden en dat zal zo wel blijven!

  • Noah zegt op

   @ Jan Geluk, Ik wil graag en de meeste bloggers bij u in de leer gaan!!! 10x zoveel te besteden dan in Nederland, leg het mij maar uit!

   Ik betaal in Nederland voor een flesje bier in de supermarkt 65 cent, u hier voor een Chang 6,5 cent?
   Ik betaal in Nederland voor een kilo kipfilet 6 euro, u 60 cent?
   Ik betaal in Nederland voor een kilo rijst 1 euro, u hier 10 cent?
   Ik betaal in Nederland 2 euro voor benzine, u hier 20 cent?

   Leeft u nog in 1932 of zijn wij nu allemaal zo dom?

 11. jan geluk zegt op

  Beste Noah u spreekt namens de meeste bloggers zegt u.Waar baseerd u dat op.Als u wilt we5en hoe wij man en vrouw met alleen aow en toeslag voor mijn partner ruim kunnen rond komen van 1020 euro pm in Thailand zou u eens langs moeten komen.Want hier voorbeelden stellen van 60 cent voor een kg kip file heb ik nooit gedaan.En ook ik zie dat benzine hier bijna een euro kost per literMaar dat wij ruim kunnen leven in Thailand om dat we geen uitgaanders zijn geen dikke vito rijden en 3 airco,s hebben.Wij maken zelf veel eten en wij drinken niet.En we zijn blij met wat we hebben.Het leven zou voor ons 50% duurder zijn in NL
  mvg Jan

  • Noah zegt op

   Moderator: niet chatten svp


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website