Nederlandse gepensioneerden hebben geen reden tot klagen. Ze krijgen het hoogste pensioen in vergelijking met andere ontwikkelde landen. 

Een pensionado uit Nederland krijgt meestal 91,4 procent van het loon dat gemiddeld tijdens de loopbaan is verdiend. Het gemiddelde van de 34 OESO-landen ligt op 58 procent. Alleenstaanden ontvangen gemiddeld 13.713 euro per jaar aan pensioen; stellen krijgen 19.130 euro. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders in verhouding het meest overhouden na aftrek van de belasting. Dit bedrag is zelfs vier procent hoger dan wat ze verdienden toen ze nog werkten. Voor andere OESO-landen geldt dat dit zo’n dertig procent minder is. Volgens het rapport is Nederland het OESO-land met de laagste armoede onder 65-plussers.

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Nederlandse pensionados hebben niets te klagen”

 1. Cornelis zegt op

  Lees ik het goed dat volgens de OESO ons netto-pensioen 4% hoger is dan het laatstverdiende netto salaris? Dat kan toch niet waar zijn!

 2. Adje zegt op

  Ik begrijp ook niet zo goed waar die 4 % hoger vandaan komt. Ik ben pas geleden naar een bijeenkomst geweest van het pensioenfonds vervoer en logistiek. Het was zeer duidelijk dat je behoorlijk wat inlevert ten opzichte van je laatste loon. Het werd ook duidelijk dat een groot deel van de gepensioneerden weer enkele dagen per week weer gingen werken omdat ze teveel moesten inleveren. Ik denk wel dat je van je pensioen samen met de AOW een leuk maandsalaris hebt waar je in Thailand ruimschoots van kan leven.

 3. Jan Geluk zegt op

  Een ding begrijpik niet goed.Ben een man van 73 jaar woon al ruim 6 jaar in Thailand.Ik heb geen pensioen maar uitsluitend AOW.Dat is 1023 Euro netto per maand.Het kost mij hier in Thailand om te leven netto elke maand 500 Euro.Dus ik kan sparen en een goed leven hebben.Waarom?Ik heb een vrouw met eigen huis vrij van bank etc.Ik betaal aan electra water etc 50 Euro pm
  TV en imnternet kost me ook 50 euro pm en we eten voor 400 euro per maand er thuis goed van.
  Ik ben geen drinker heb geen auto en geen huis op afbetaling.Ik hoef niet voor haar familie te zorgen.
  Ik heb me niet in de schuld gestoken om voor haar een huis te kopen.Dat zijn allemaal dingen die ik in NL niet had en daar ook niet deed.Ik zit niet elke dag in de kroeg met meerdere Nederlanders te kaarten etc.We eten 2x per maand op de nachtmarkt samen voor 120 bath onze buik vol.
  Dus waar gaat dit over?Ik zie hier mensen die hadden in NL een duur huur huis 500 pm en veel vaste lasten electra gas water voor soms 200 p/m en die zorgden in NL ook niet voor het onderhoud van de vrouw haar4 familie.Maar wat doen die zelfde mensen hier (gelukkig niet allemaal)ze financieren een huis voor die vrouw,betalen aan een familie bijdrage en zitten soms dagen in de kroeg.Of ze moeten perse een auto hebben liefst grote vito terwijl ze in NL op de fiets reden.Veel tegenstellingen .
  Ik ben zeer gelukkig in Thailand mijn 2e vaderland.

  • Wim van Beveren zegt op

   Lijkt me niet verstandig om die 1023 euro te vermelden hier, je woont kennelijk samen en bent dan wel verplicht dit op te geven waardoor je naar zo’n kleine 800 euro zou dalen, let op : de SSO controleert voor de SVB in Thailand.

   • jan geluk zegt op

    Je hebt gelijk Wim ik vergat te zeggen dat ik een toeslag voor haar mijn vrouw er bij ontvang en dat maakt het bedrag dus compleet.Ben uitgeschreven in NL zit volledig in het Thaise verzorgings hospitaal pakket en ik heb niks te verbergen.En mij mogen ze dus controleren want alles volgens de regeltjes doen dan hoef je nergens bang voor te zijn toch?Maar hier ging de discussie over dat mensen zelfs met een aanvullend pensioen niks te klagen hebben.En beste Tak ik betaal 2800 th bath voor een volledige ziektenkostenverzekering per jaar en medicijnen gratis.Alleen opname kost6 350 bath per nacht extra heb ik al eens 2 nachten gehad niks mis mee.Ga eens in foodpark bij Plaza in Udonthani eten dan eet je heerlijk rijst met garnalen ei en groenten voor 60 bath pp.En een kipfile van de gril met vol bord patat en gemengde sla kost ook maar 60 bath.Ja en irish coffie dan praat je weer over iets waar wiskey in gaat dat kost meer.Ik betaal 75 bath voor een iskoffie met echte slagroom.Het klopt we hebben geen Airco want we hebben een huis met dubbele muren spauw muur en heel veel ramen waar het heerlijk door heen kan waaien.We hebben een fan boven het bed en dat werkt perfect.Als jij 500 Euro per week opeet zal je wel elke dag in een 6 sterren hotel eten toch.Maar nogmaals niet roken,geen auto,geen kroegen bezoeken enz enz dan heb je echt een leven als God in Thailand geniet van het leven want soms duurd het maar even.

    • Compuding zegt op

     Moderator: bij het onderwerp blijven aub.

    • Freddie zegt op

     Dag Jan Geluk,
     kun je me vertellen over welke ziektekostenverzekering jij het hebt en waar ik hierover info terug kan vinden?(website)
     Alvast bedankt

     • jan geluk zegt op

      Freddy het is health for foreigner en is afgegeven destijds aan een beperkt aantal personen.De voorwaarden waren je moest meer dan 5 jaar in Thailand wonen ,gehuwd zijn en inbezit van jaar visa en gele huishoud boekje zijn.Ze hebben in mijn tijd 200 falangs als verzekerde in geschreven en daarna de aanmelding gestopt in Udonthani.Men zou naar verluid de actie rond Januari 2014 weer gaan hervatten.De kostprijs netto per jaar 2800 bath incl keuring in het hospitaal.Het is dus een zorgverzekering ingesteld voor falangs en het is door het simpele eenvoudige ziekenhuis geregeld.Geen luxe dat hospitaal maar wel correct.Ik heb er 1x 2 nachten moeten doorbrengen op een zaal was erg leuk en dat kost dan per nacht logies 350 bath extra.Het eten was niet naar mijn zin maar dat loste mijn vrouwtje op door mijn geliefde soep en broodje croket van thuis mee te brengen.De medicijnen zijn geheel gratis.

  • TAK zegt op

   Hoe zit het met je ziekte kosten verzekering ?
   Je hebt blijkbaar ook geen airco in je huis ?
   Ik ben al minstens 500 euro per week kwijt
   en dan woon ik alleen. 120 baht samen eten ??
   Ik betaal al 180 baht voor een Irish coffee en
   dan heb ik nog geen hap gegeten.
   Niet iedereen kan van zón spartaanse levenstijl
   genieten.

   • Soi zegt op

    Van euro 500 per maand kun je in Thailand, zeker als alleenstaande, prima alle huishoudtoestanden aanschaffen, incl airco, gas en water; voor 750 euro per maand idem plus ziekenfonds, voor 1000 euro per maand nogmaals idem plus autorijden. Heb je nog meer te besteden kun je op vakantie naar of Bali, en/of naar Korea en/of Cambodja, en/of elk jaar naar Nederland, maar dat heeft niets meer met Thailand van doen. Dus waarom benoemen? Met 500 euro per week te besteden hebben in Thailand, ben je een geluksvogel, maar dan heb je het niet meer over het voeren van een huishouding, maar over verspilling, geld over de balk gooien en pocherij. Op dit blog verschijnt met regelmaat discussie over inkomens en uitgavenpatronen van pensionados: gratis advies, hou die discussie maar eens inde gaten. Valt veel van te leren! Verder kun je inderdaad o.a. in foodcenters etc voor 100 baht 2 eenvoudige maar ruime maaltijden bestellen. Je doet er wat smadelijk over, maar ze zijn zeer zeker smakelijk! Nog eens 100 baht, en je hebt er een flesje bier erbij, ijs of fruit na! Als je wilt, kun je zelfs goedkoper. Dus beste Tak, ook met een ruim budget valt er in TH veel te leren!

    • TAK zegt op

     Als alleenstaande voor een retirement visa heb je 800.000 baht op je bank nodig of 65.000 baht per maand aan inkomsten. Nou daar
     ga je al met je AOW van 1000 euro.

     In Udon Thani en andere plaatsen in Isaan kan je heel goedkoop leven, maar dan moet je wel een echte Thaise levensstijl er op nahouden. Geen ferang
     food eten en niet drinken. Een lekker flesje wijn toch al gauw 800-1000 baht in een restaurant zit er dan dus niet in.

     Daarnaast word je als ferang vaak voor rijk aangezien. Een van de redenen dat een Thaise vrouw met een ferang omgaat is financiële zekerheid. Je wordt dus vaak
     gevraagd om te helpen als er weer iets in de familie gebeurd. Ik heb heel wat Nederlandse kennissen die hier wonen of grotedele van het jaar verblijven. Wat die allemaal wel niet aan de familie hebben afgedragen. Vaak voor goede zaken zoals zieke ouders of kinderen die gaan studeren. Het kost toch wel allemaal geld en dat ga je echt niet redden van je AOW.

     Daarnaast is er een tendens dat Thailand niet zit te wachten op deze zogenaamde “”economische vluchtelingen”. We mogen hier verblijven maar dat is dan ook alleen maar als we geld in het laatje brengen. Ik zie in de toekomst de financiele eisen die reeds een tiental jaar hetzelfde zijn dan ook naar boven worden bijgesteld op niet al te lange termijn.

     Desalniettemin wens ik een ieder een gelukkig verblijf toe in Thailand.

     groeten,

     TAK

     • HansNL zegt op

      TAK,

      De reden waarom de Thaise overheid de bedragen nog niet heeft verhoogd is een economische.
      Als de eisen opgeschroefd worden zal dat betekenen dat veel Pensionado’s zullen vertrekken uit Thailand.
      En 65000 baht per maand, 780,000 per jaar vermenigvuldigd met het aantal pensionado’s is een aanzienlijk bedrag dat dan Thailand niet meer zal binnenkomen.
      En dat is dan nog exclusief “collateral damage”.
      In het verleden heeft Thailand ook een possje geeist dat ee farang echtpaar twee keer moest voldoen aan de inkomenseis, dus 130,000 baht per maand.
      Het explosieve vertrek van deze stellen binnen korte tijd was voldoende reden om deze regel direct terug te draaien.
      En let wel, Laos, Birma, Cambodja, Vietnam, de Fillipijnen staan op het vinkentouw te trappelen om deze “vluchtelingen” te verwelkomen.
      Zoals de Gouverneur van Khon Kaen pasgeleden vaststelde, en en passant een lans brak voor meer expats…………

     • Soi zegt op

      Beste tak, tot slot anders zegt de moderator dat ik aan het chatten ben: getrouwd zijnde en 400duizend ThB op de bank en een AOW van 1000 euro per maand, laat menigeen prima leven hier in Thailand. Heb je 800duizend op de bank, ook helemaal prima. Links en rechts zijn er oplossingen voor ziekenfondsen, zoals Jan Geluk in zijn reacties aangeeft, en anderen nav andersoortige artikels op dit blog. Ik zeg niet dat het heilzaam is, ik zeg dat jouw uitgangspunten o.a. 500 euro per week en een fles wijn bij de maaltijd als stelling overdreven zijn. Dat je het kunt en doet, helemaal prima. Geniet ervan. zou ik zo zeggen, maar help ook mee met denken over dit soort situaties voor hen die de helft minder hebben dan jij. Met dank!

     • kees1 zegt op

      Beste Tak
      Het klopt niet helemaal wat je zegt. Die 800.000 dat je die op de Bank moet hebben
      Als je AOW heb zeg maar op jaar basis 12000 euro = 523884 BHT mag je dat van die 800.000 afreken je moet wel op papier hebben dat dat een vast inkomen is
      Dat scheelt dan ook al weer een slok op een Borrel
      Verder ben ik het ontzetten eens me soi zijn beide reacties

  • bal bal zegt op

   Ik heb zo je bedragen gezien maar betaal je dan geen ziekenfonds van die 400 euro dat zou ik wel eens willen weten want als je 73 jaar bent zijn de kosten erg hoog.

 4. Toon zegt op

  Positief verhaal, als het waar zou zijn Om mij heen zie ik, dat de realiteit vaak anders is
  En zie ik spoken? Ik zie de bui alweer hangen: reden voor de overheid om (nog) eens lekker af te romen, want waarom moeten wij het beter hebben dan anderen.
  Toch even een paar opmerkingen.
  Hollanders sparen jarenlang fors voor de oude dag d.m.v. AOW-premies en bijdragen in de kassen van bedrijfspensioenfondsen. Dit moet leiden tot een goed pensioen, mits het pensioenfonds goed wordt geleid en de overheid geen grepen in de kas doet.
  Ik twijfel aan de juistheid van de 91,4%: ik en heel veel met mij komen daar niet aan.
  Ambtenaren hadden (vroeger) een baan voor het leven: zekerheid en ongestoord pensioen opbouwen. Wellicht, dat die dat hoge pensioen kunnen bereiken.
  Veel mensen werken in private bedrijven, alwaar regelmatig reorganisaties met gedwongen ontslag, pensioenbreuken die resulteren in een lager pensioen. Veel mensen hebben dat probleem. Ik krijg nog geen pensioen, maar heb nu al een brief in huis van het pensioenfonds, dat ik i.v.m. tegenvallende dekkingsgraad bijna 6% word gekort. En mogelijk nog meer.
  Ook de AOW staat al jaren onder druk.
  Jongere mensen, voor wie werken op een contract voor onbepaalde tijd een bijna onbereikbare luxe is, hebben momenteel ook een uitdaging om een goed pensioen op te bouwen.

 5. kees1 zegt op

  Als ik zie wat ik straks krijg ik ben in 49 geboren dus hebben we nog recht op Partner toeslag
  Ben ik daar met nog een klein Pensioentje heel tevreden mee
  Iedereen leeft naar dat hij geld heeft
  Er zijn genoeg mensen die van het zelfde rond komen als Jan Geluk
  als jij Beste Tak 500 in de week uitgeeft prima je zal het ongetwijfeld kunnen missen
  Jan modaal heeft dat hier in Nederland niet te besteden
  De opmerking. Je heb zeker geen Airco in huis vind ik een beetje laatdunkend. Hij zal ook vast wel geen zwembad in de tuin hebben. Niet iedereen heeft daar behoefte aan. Als ik met Pon ga eten doen we dat voor het zelfde bedrag als jan. Mits ik in Thailand ben. Ik heb geen behoefte aan een irish coffee
  Dus wat jij voor je drankje betaalt daar hebben wij voor gegeten. Tel uit je winst

  Met vriendelijke groet Kees

 6. HansNL zegt op

  Als iemand een eindloonregeling heeft voor zijn pensioen, dan is het mogelijk dat zijn/haar pensioen hoger uitkomt als 70% van zijn gemiddeld inkomen tijdens zijn loopbaan.
  Met een middenloonregeling kom je echt niet hoger uit dan 70% van je gemiddeld inkomen.

  Ik heb een eindloonregeling, maar helaas, ik kom echt niet aan de 91,4% van mijn laatsverdiende salaris.
  Neen, ik zit dus gewoon netjes op de 71%, en dat is dan AOW en bedrijfspensioen.

  Daar heb ik dus voor wat betreft de AOW 43 jaar lang premie voor betaald, en 40 jaar lang premie voor mijn pensioen.

  Waar die rekenmeesters van de OESO hun cijfers weer eens vandaan hebben getoverd?
  Ze staan er om bekend, dat veelal hun rapportages enigszins gemasseerd zijn, natuurlijk ten voordele van de regering van de dag.

  Een collega, een OESO-rapportage ontvangen hebbende, schoof dat rapport heel voorzichtig naar de rand van zijn bureau, waar de prullenbak gereed stond.
  Een klein zetje was genoeg om de rapportage, of wat voor document dan ook, te laten verdwijnen naar de plek waar het hoorde.

 7. Bacchus zegt op

  Ik moet het helaas weer zeggen: “Weer zo’n kolder onderzoek!”

  Mensen houden na aftrek belasting 4% meer over dan tijdens hun werkzame leven?! Ik weet niet hoe dit is berekend, maar lijkt mij bijna onmogelijk. AOW plus Pensioen is gebaseerd op 70% van – tegenwoordig meestal – het gemiddeld verdiende salaris. Hoe je dan na aftrek van belasting toch nog 4% netto meer kunt overhouden dan bij het laatsgenoten salaris moet berusten op een rekenkundig misverstand bij het OESO. Wellicht moet het onderzoek leiden tot verdere afroming van de Nederlandse pensioenpotten.

 8. HansNL zegt op

  Mag ik nog een duit in het zakje doen?
  Ja?
  Dank U.

  Als men alleen van AOW moet leven in Thailand, en men is niet gehuwd, dan heb je zelfs met de huidige koers Euro-Baht niet genoeg inkomen om te voldoen aan de inkomenseis.
  Immers, omgerekend, moet het inkomen meer zijn dan de huidige AOW@ voor alleenstaanden.

  Kortom, als alleenstaande redt je het niet in Thailand, helaas.

  De ziektekostenverzekering is voor veel pensionado’s ook een gebed zonder einde.
  De particuliere verzekeringen sluiten bijna alles uit als je ook maar wat mankeert, en mocht je dan nog een legitieme opname in het ziekenhuis hebben wordt er door de verzekeringsboer vaak alles aan gedaan om aan betalen te ontkomen, zoals een Nederlandse vriend ontdekte.
  Het is te hopen dat de Thaise overheid weldra een soort verzekering voor expats instelt.

  Met de stijgende prijzen in het vizier zal voor veel mensen die alleen AOW hebben aan het einde van het saldo op de bank er nog een behoorlijk stuk maand is te overbruggen.
  De eventuele verhoging van de inkomenseis die wellicht in de nabije toekomst plaats zal vinden zal het zeker niet makkelijker maken.
  Het is te hopen dat voor bestaande expats de regels “gegrootvaderd” worden.

  En natuurlijk kan men met alleen AOW in Thailand er redelijk goed van leven.
  Beter als in Nederland.
  Maar of dit ook in Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Hua Hin, en andere :farang” steden geldt, denk het niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website