Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd betekent voor de meeste 50-67-jarigen (64%) dat zij zullen doorwerken in hun huidige functie. Een kwart (24%) geeft aan eerder te stoppen met werken en te leven van andere middelen. Dit zijn vaker 50-55 jarigen, terwijl mensen van 62-67 jaar juist vaker aangeven door te willen of moeten werken.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken dat vandaag gepubliceerd wordt in het kader van de nationale Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november. Tijdens deze drie dagen zetten enkele honderden organisaties zich in om Nederlanders meer inzicht en overzicht te geven in hun pensioensituatie.

Twijfels over voldoende werk tot pensioengerechtigde leeftijd

70% van de werkzame beroepsbevolking 50-67 jaar krijgt de eerste AOW-uitkering later dan zij verwachten. Hoe dichter men bij de AOW-leeftijd komt, hoe vaker men het goed weet. 34% van de ondervraagden betwijfelt of er genoeg werk is voor hen op de arbeidsmarkt tot dat zij de pensioengerechtigde (AOW) leeftijd bereiken.

Meerderheid niet voorbereid om met pensioen te gaan… maar kijkt er wel naar uit

Drie op de vijf mensen (60%) voelen zich op dit moment niet voldoende voorbereid wanneer zij volgende week met pensioen zouden gaan. 57% kijkt er wel naar uit. Een derde van de ondervraagden geeft aan interesse te hebben in een cursus in voorbereiding op het pensioen. Men wil onder andere meer weten over veranderingen in pensioen bij eerder stoppen met werken, de hoogte van het opgebouwde pensioen, gevolgen van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar. 61% realiseert zich dat het van belang is om zich nu al te verdiepen in de financiële situatie na pensionering, om te zorgen dat men, indien nodig, tijdig kan ingrijpen.

Met pensioen… en dan? Als de verveling maar niet toeslaat!

Opvallend: 94% van de ondervraagden maakt zich geen of weinig zorgen over of ze zich zullen vervelen zodra ze met pensioen zijn. Na pensionering gaat men het liefst: hobby’s oppakken (73%), reizen (58%), vrijwilligerswerk doen (56%), van kleinkinderen genieten (36%)….en 15% blijft betaald doorwerken, 5% wil een opleiding volgen en 2% start een onderneming! Een meerderheid doet er nu veel aan om straks tijdens het pensioen fit te zijn. Vier op de tien maken zich zorgen over de gezondheid na pensionering en drie op tien maken zich zorgen over of er voldoende geld is om van te leven.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “64% van 50-plussers blijft doorwerken tot pensioengerechtigde leeftijd”

 1. Soi zegt op

  In het door de redactie opgevoerde artikel van Wijzeringeldzaken.nl vallen 3 dingen op:

  1- “70% van de werkzame beroepsbevolking 50-67 jaar krijgt hun eerste AOW-uitkering later dan verwacht.”

  Toch een vreemde uitslag, omdat iedereen zo onderhand toch moet weten dat ingangsleeftijd van de AOW vanaf 2016 in stappen van 3 maanden omhoog gaat en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van de gemiddelde levensverwachting die het CBS berekent. Hierdoor kan de AOW-leeftijd sneller stijgen. Vanaf 2017 stelt de overheid elk jaar vast wat over 5 jaar de AOW-leeftijd is.

  2- Ondanks de weerstand tegen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd (66%), is men wel bereid door te werken (68%) . Deze ruime meerderheid die tot het pensioen wil blijven doorwerken verwacht, al dan niet met enige twijfel, dat er nog voldoende geschikt werk voor ze is tot die tijd.

  Ik mag toch hopen dat de NL-overheid voor hen inderdaad banen behoudt, resp.dat vakorganisaties zich hiervoor sterk maken, en dat politieke partijen er voor komende verkiezingen in hun partijprogramma’s ruim aandacht aan besteden en voorstellen doen tot wetgeving dienaangaande.

  3- Van de werkzame beroepsbevolking 50-67 jaar geeft 29% aan te willen stoppen met werken op de daadwerkelijke AOW-leeftijd. En 41% geeft aan eerder te willen stoppen. Wat specifieker kom jhe dan dat binnen de leeftijdsgroep van 50-55 jaar 50% aangeeft eerder te willen stoppen met werken. Binnen de groep van 56 tot 61 jaar is dat 38%. En in de groep van 62 tot 67 jaar betreft het 15% van de mensen.

  Op Thailandblog lees je vaak berichten van mensen die ongerust zijn bv hun pensioen niet in TH te kunnen gaan genieten. Ze zijn bang inderdaad tot aan hun AOW-leeftijd of tot nog later te moeten blijven doorwerken. Maar dat is een misvatting. Dat de AOW leeftijd wordt opgeschroefd zegt niets over het al dan niet eerder met pensioen kunnen. Als mensen eerder met pensioen willen is het zaak dat ze eens in de materie duiken en hun eigen “gepensioneerde” toekomst ter hand nemen. Op z’n minst dienen zij contact te maken met hun pensioenfonds en een gesprek aan te vragen met één van de consultants, tegenwoordig cliëntmanagers genoemd.

  Wat mensen vaak niet weten is dat als men is geboren vòòr 1965 men nog steeds vanaf 55 jaar met vervroegd pensioen kan. Is men ná 1965 geboren dan is vervroegd pensioen mogelijk 5 jaren vóór de datum van daadwerkelijke AOW. Samen met het pensioenfonds maakt men een berekening hoe de pensioenuitkering er uit komt zien tot aan de AOW leeftijd, en hoe hoog de pensioenuitkering is vanàf de AOW leeftijd, vervolgens de daadwerkelijke AOW uitkering daarbij opgeteld.

 2. pratana zegt op

  Ik ben belg en amper 50 geworden, en dankzij de nieuwe regering mogen wij ook tot 67jaar doorwerken weliswaar in stappenplan als bij jullie in Nederland, en ja ik zie die overwinteringsperiode waar ik zo naar uitkijk vanaf mijn 58ste (vervroegd pensioen) nu ook afgeschaft worden niet tegenstaande dat ik volgens ons werkcontract na 25jaar vaste dienst recht had op vervroegd pensioen =zwaar beroep (ben nu al aan 29 jaar dienst )
  Maar het zou nog wel kunnen als ik op mijn TWEEENZESTIG op vervroegd pensioen kan reken effe uit= 41jaar dienst en ware het niet dat bij ons een regel in voege is dat je 42 jaar zware dienst hebt gewoon op pensioen kan!
  Ja dan ben ik toch maar pas 63 knap toch, ohohoh want ik kan niet aan mijn opgebouwd kapitaal van “vrijwillig spaarpensioen” voor ik 65 ben, wat ik toch nodig heb om mijn visa non-immigrant O te bekomen(800000bth) zo zie je maar in Europa trekken ze alles naar boven om ons meer uit te persen en dan de levensverwachting aanspreken, hoe krijg ik nog een betaalbaar ziekteverzekering als ik 65 ben in Thailand en dan heb ik het nog niet over het duurste ik lees dikwijls hier en op andere fora dat 5000€ een normale prijs is als je “gezond genoeg bent” tenminste, ja ik ben getrouwd met thaise sinds 15 jaar(zij nu 51) en nooit hebben we ons ginder gehuwd omdat we in Belgie werken en wonen dus die 400000 bth regel schrap ik zo al maar er zijn geruchten dat die bankgarantie naar één miljoen gaat worden opgetrokken, en laatste slechte nieuws is dat men ook spreekt om de pensioen leeftijd zelf in Thailand naar 65 te zetten en dan hoor ik de Prime minister gisteren spreken dat de thais moeten leren sparen was dat een misplaatste grap of meent hij dat echt ?

  • Soi zegt op

   Huwen in TH is een kwestie van 10 minuten op de ampuur aanwezig zijn. Vantevoren een afspraak maken en diverse paperassen kopiëren, van jouw handtekening voorzien en doen stempelen. Zijn ze gek op in TH.
   Met 400 K ThB op de bank heb jij jouw “marriage-visum”.
   Dan nog: met 63 jaar met pensioen kunnen lijkt mij geen straf. Volgens mij is dat een regeling die gewoon te doen gebruikelijk is. Er zijn landen waarvan de inwoners het slechter treffen. TH is zo’n land. Daarbij heb je bij 63 jaar zoals je zegt een maximaal pensioen, dus niets te mopperen. Als bij dat bedrijfspensioen nog een BE staatspensioen vanaf 67 jaar bij geteld kan worden, kun je het helemaal breed laten hangen.
   En tot slot lijkt me heb je het nu ook goed in en op orde, dus wat let je om een zeker kapitaal bijeen te sparen bv om toch eerder te kunnen vertrekken. Je hebt het zo slecht nog niet. Om te klagen is een andere posting open gesteld.
   Wil je in TH een goede betaalbare, dus goedkoper dan euro 5 duizend? Neem contact op met http://www.verzekereninthailand.nl
   En dan ben zeer benieuwd naar die geruchten van jou die vermelden dat:
   a- een bankgarantie nodig is tzt van 1 milj baht;
   2- dat in TH de retirement visa pas gaat lopen vanaf 65 jaar;
   3- dat retirementsvisaholders Thais moeten spreken?
   Ben toch echt benieuwd? Of toch een klepel gezien en menen dat er een klok luidt?

 3. Koos zegt op

  Een super aanvulling Soi.
  Een vraag ik ben van 1963 en woon al meer dan 12 jaar in thailand.
  Wat moet ik terzijne tijd doen om een vervroegd pensioen aan te vragen?
  Heb trouwens in al die jaren niets meer gehoord van mijn pensioen fondsen.
  Waarneer ik weer eens nederland ga zal ik zeker proberen een digit aan te vragen.

  • Christina zegt op

   Als je weet bij welk pensioenfonds je bent aangesloten dan kan je een opgave opvragen.
   Je bent in vaktermen een slaper dat is omdat je niet meer actief deelneemt. Meer pensioenfondsen dan kan je misschien beter waarde overdracht doen. Is het bedrag te laag dan is het niet mogenlijk.
   Maar let dan wel op met het bedrag in eens uit te laten betalen.

 4. Soi zegt op

  Beste Koos, zoals ik al aangaf”in mijn eerdere reactie: “als mensen eerder met pensioen willen is het zaak dat ze eens in de materie duiken en hun eigen “gepensioneerde” toekomst ter hand nemen.” Ga dus niet passief zitten wachten tot jouw pensioenfonds(en) contact met je zoeken, maar ga zelf actief aan de slag en maak contact met hen. Tzt dat je NL weer eens bezoekt heb je jouw afspraak met hen al klaar liggen. Als je met digit een digiD bedoelt, is op betreffende website te zien hoe je tzt in NL een inlogcode verkrijgt. Sukses!

 5. Jacques zegt op

  Met net als zoveel andere dingen in het leven is het pensioenverhaal een die geen garantie biedt. Telkens worden er weer aanpassingen verricht door programma schrijvers voor de respectievelijke kabinetten.
  Het is mooi om berekeningen te laten maken, maar de werkelijkheid is niet wat het lijkt. Veel mensen werken nu door op hun oude dag, omdat ze niet rond kunnen komen van het thans gebodene door de pensioenfondsen. Een trieste situatie waarin we nu leven, want bij het ouder worden spelen vele facetten een rol, waarvan de gezondheid en de te verkrijgen (pensioen)euro’s, voor de mogelijkheid om toch nog iets te kunnen doen na pensionering belangrijke aspecten zijn is in mijn optiek.

  Ik had voor mijn vertrek naar Thailand allerlei berekeningen laten maken en had dacht ik een redelijk inzicht en perspectief.
  Wat schetste mijn verbazing, ik had toch twee belangrijke zaken over het hoofd gezien. De onbetrouwbaar heid van het kabinet en al wat oudere pensioenafspraken/regelingen.

  Mijn grief zit hem in het telkens weer aanpassen van de pensioengerechtigde leeftijd en de discriminatie van gepensioneerde ambtenaren t.o.v., niet ambtenaren.
  Het ABP had mij diverse financiële pensioen opties toegestuurd in 2014 en daarmede kon ik wel leven en de stap nemen zonder mij al te veel zorgen te hoeven maken. Je wilt in Thailand toch niet telkens in stress leven maar genieten van een redelijke oude dag voorziening.
  Toen puntje bij paaltje kwam werd de pensioenleeftijd verhoogd voor mij van 66 en 9 maanden naar 67 jaar, hetgeen resulteerde in een vermindering van pensioen van 3000 euro per jaar. De belastingen zijn hier mede debet aan, want als zodanig aangepast en niemand kan hier iets aan doen en vindt het kennelijk wel goed zo. Ook het ABP wast zijn handen in onschuld. We praten toch over 250 euro minder per maand. Wie had dit gedacht. Een extra bonus bedankje na 45 jaar noeste arbeid.
  Tevens kwam ik er achter dat de ambtenaar in Thailand, van zijn pensioen genietend, geen aanspraak kan doen op vermindering c.q., aftrek van inhouding loon/inkomstenbelasting op zijn pensioenuitkering. Dit in tegenstelling tot een oud werknemer van een particulier bedrijf die wel kan genieten van een Netto pensioen die net zo hoog is als zijn Bruto pensioen. In mijn geval dus weer en inkomstenverlies van 400 euro per maand. Dus bij deze bedank ik allen die dit hebben bewerkstelligd, want ze zijn goed bezig voor de BV Nederland.

  Dus allen die in het zelfde schuitje zitten en die mij nog zullen volgen weet dat niets is wat het lijkt en dat de bv Nederland alleen maar bezig is met minder, minder, minder, geld te gaan verstrekken aan de Nederlander met pensioen, want het geld dat anders besteed wordt door o.a., EU regels en het laten voortbestaan van de banken, moet toch ergens vandaan komen en de groep ouderen is daar een bewuste melkkoe voor geworden.

  Ook is het AOW verhaal iets om rekening mee te houden want genietend van de vroegpensioenregeling en bij uitschrijving uit Nederland bouw je geen AOW meer op en ik kon hiervoor verzekeren bij de SVB en dat kwam voor 7 jaren op een bedrag van zo’n 35.000 euro. Mooier kunnen we het niet maken, maar dit slaat dus nergens op. Na mijn 88 ste zou ik er pas voordeel van ondervinden.

  Er is maar een remedie tegen en dat is massaal een andere keuze gaan maken om dit politieke wangedoe tegen te kunnen gaan. Ik vrees echter dat dit niet aan de orde zal zijn in Nederland anno 2015 en volgend.

  • Taitai zegt op

   Nog niet aan mijn AOW toe, maar het duurt niet al te lang meer voor ook dat een feit is.

   Iets dat mij altijd verwondert, is de verbazing die er alom is dat er de laatste jaren aan de AOW is gesleuteld. Zonder overdrijven, maar mijn partner en ik vermoedden 40- jaar geleden al dat het geen vetpot zou worden zodra wij aan de beurt zouden zijn. Wij zijn namelijk de jongsten van de nogal grote groep babyboomers.

   De oude Drees heeft van het AOW stelsel een omslagstelsel moeten maken (huidige werkenden betalen de AOW voor de huidige ouderen) omdat er op dat moment (vijftiger jaren) niets voor gereserveerd was. Hj kon niet anders. Wel heeft hij destijds al gewaarschuwd dat dit omslagstelsel een noodoplossing was en t.z.t. omgebogen zou moeten worden naar een stelsel dat ook rekening hield met zwaardere tijden.

   Iedereen stemde alle jaren erna lustig op partijen die de wereld beloofden en geld als water uitgaven (zelfs over de balk smeten). De gevonden gasbel hielp ze ook nog eens een lekker handje. Maar het AOW stelsel is helaas nooit omgebogen. Als een politicus daarover was begonnen, had hij meteen zijn biezen mogen pakken. Die kostte een partij te veel stemmen,

   Nu zijn we aanbeland in die zwaardere jaren. De grote groep babyboomers krijgt zijn AOW en dat moet opgebracht worden door de kleine groep die werkt en die ook het geld op moeten brengen voor alle werklozen en zij die niet kunnen werken. Die werkenden kunnen niet alles.

   V.w.b. de AOW hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te weten dat het vanaf 2010 (65 jaar na einde WWII) zware AOW jaren zouden worden door de aanwezigheid van de relatief grote groep babyboomers. Daar is gedurende de rijke jaren nimmer geld voor gereserveerd. Dat bovendien de economie de laatste jaren niet lekker liep en nog steeds niet echt loopt, maakt de situatie nog zuurder.
   In feite is er in het verleden door de toenmalige werkenden (d.w.z. de huidige AOW’ers) niet genoeg geld opzij gezet om de AOW op de oude voet voort te kunnen zetten.

   Ja, ouderen zijn belangrijk, maar dat zijn de huidige werkenden, de werklozen en zij die niet kunnen werken ook. Dan praten we namelijk over onze kinderen en kleinkinderen die ook de kans moeten krijgen om een toekomst op te kunnen bouwen.

 6. sjef zegt op

  Pensioen Prima maar met vele vraagtekens en ongerijmdheden.

  Ja lekker langer leven ze zeggen er wel niet bij voor welke categorie ?
  Ik ben van 1955 en er zijn al een aantal familie leden uit die tijd overleden.Hoezo langer?
  Op mijn 14e begonnen de 6 daagse werkweek en de 48 uur nog mee gemaakt.
  Stapt men gemakkelijk overheen komen er n 2 jaar bij dank u wel.
  Inderdaad b.v. ABP heeft een mooie balk kun je schuiven en kijken wanneer je kunt stoppen.
  Dan blijkt 67 en 2 maanden het beste te zijn.
  Eerder stoppen kan, maar dan wordt die Vetpot erg mager haha.
  Gelukkig mag ik met 61 (nu 4) 3 dagen gaan werken tegen 10% inleveren salaris, op zicht een mooie regeling, maar je kunt niet voor langere tijd het land uit (vakantie dagen).Thailand even in de wachtrij.
  Ik ken een heleboel oude collegae die “Moesten”weg bij Defensie met 30/40 jaar huis gekocht, jong gezin enzovoorts.
  Ruilen! zo gemakkelijk gaat dat niet want zegt mijn baas “Je wilt er te graag uit”haha
  Nu ga ik 3 dagen werken (heerlijk nog 6 maanden) en voor die 2 dagen mogen ze geen ander aannemen.Ergo jongere collegae moet dan maar harder werken zegt men dan?
  Al met al zijn die nieuwe regels volgens mij slecht voor bedrijven en voor jongeren die nu niet aan de bak komen. Zeker niet nu er miljarden extra kosten komen voor de opvang deze jaren van “Laat ik zeggen “Instromers “haha Die straks ook AOW vangen van de jaren tot ze hier blijven/wonen en dan wel terug willen met pensioen.

  grsj

 7. ruud zegt op

  Het is de vraag hoe zinvol het antwoord van een 50-plusser over de pensioendatum is.
  Als je 50 bent moet je nog minimaal 17 jaar werken voor je aan je pensioen toe bent.
  In die tijd kan er nog heel veel veranderen.
  Bijvoorbeeld met je gezondheid, of de vraag of je tegen die tijd niet al lang op straat gezet bent door het bedrijf waar je werkt.
  Bedrijven zitten meestal niet te springen om oudere mensen, die (vaak) steeds meer gezondheidsklachten krijgen naarmate ze ouder worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website