Een kleine doorbraak in de TM 30 ellende?

Dat er een enorme discussie is losgebarsten over de TM 30 procedure onder buitenlanders die in Thailand verblijven, zal u bekend zijn. Op dit blog, Thaivisa, de Thaise media en zelfs op buitenlandse websites is er inmiddels al veel over gepubliceerd.

Ontmoeting met hoge officier van Korat Immigration

Er is zelfs de mogelijkheid geopend om mee te werken aan een verbetering van die procedure door het openstellen van een, voor Thailand toch wel unieke, petitie. De organisator of tenminste één van de organisatoren, een van oorsprong Franse advocaat, heeft een ontmoeting gehad met een hoge officier van Korat Immigration waarin de probleempunten aan de orde zijn gekomen. Hij had een kopie van de petitie bij zich, alsmede een vertaling, enkele voorbeelden van het probleem en statistische informatie. Het gesprek werd in het Thais gevoerd, dat ondersteund werd door een tolk, die ook als getuige van het gesprek diende.

Verslag van het gesprek

De niet met name genoemde advocaat heeft van het gesprek bij Korat Immigration een zeer uitvoerig verslag gemaakt. U kunt dat verslag in zijn geheel lezen op: forum.thaivisa.com/

Hij begint te vertellen waarom hij, als niet-belanghebbende, aan het organiseren van de petitie heeft meegewerkt en doet dan verder verslag van die bespreking. Uit dat gesprek citeer ik hieronder enkele delen van het verslag, waarin vooral de toelichtingen van de Immigration officier aan de orde komen.

Begrip

De officier begint met te vertellen dat de TM 30 regels niet van toepassing zijn op toeristen. Hij toont begrip voor het feit dat expats een hoop geld naar Thailand brengen, maar hij noemt twee problemen in de uitvoering van de TM 30 procedure:

 1. Er is groot aantal – gesproken wordt over wel 3 miljoen – arbeiders uit buurlanden, die zich vaak niet aan de regels houdt. Dat is een groot probleem voor Immigration. De TM 30 procedure geldt ook voor hen, maar er is maar één wet, die voor alle buitenlanders geldt en dus geldt de intensivering van de controle op de TM 30 ook voor buitenlanders uit westerse landen.
 2. Het schijnt, dat veel mensen uit India de regels overtreden. Hij noemt als voorbeeld, dat met name in Phuket nogal wat schijnhuwelijken met Thaise dames plaatsvinden. Na het huwelijk verdwijnen dan de mannen uit India spoorloos naar andere provincies over het hele land. De intensivering van de controle op de TM 30 procedure is dan ook bedoeld om die mensen op te sporen, waarbij dan de nadruk ligt op mogelijke criminelen.

Goed nieuws 

Er was ook goed nieuws te melden:

 1. Er is van hogerhand al een commissie benoemd die de Immigration Law moet gaan aanpassen. Men begrijpt, dat er veranderingen noodzakelijk zijn die het verblijf in Thailand voor buitenlanders makkelijker maken
 2. Het andere goede nieuws is, dat “Bangkok” opdracht heeft gegeven om te werken aan de mogelijkheid om de TM 6, TM 30 en TM 47 online af te handelen, zodat men niet noodzakelijkerwijze een Immigration Office hoeft te bezoeken.

Tenslotte

De Franse advocaat merkt tenslotte op dat deze officier van Korat Immigration veel begrip toonde voor de problemen en goed geluisterd heeft. De officier zei nog wel dat de buitenlanders ook begrip moeten hebben voor het feit dat veranderingen van de wet, zeker nu er een nieuwe regering is benoemd, niet van de ene op de andere dag kunnen plaatsvinden. Dat kost nu eenmaal tijd!

We kijken met zijn allen uit naar het vervolg!

No votes yet.

9 gedachten over “Een kleine doorbraak in de TM 30 ellende?

 1. TM 6 departurecard online afhandelen? Vreemd.

  TM30 en TM47 snap ik.

  De 90 dagen melding (TM47) kan meestal al online. Als het systeem werkt. 🙂

  • 90 dagen melden on-line?
   Hier in Nonthaburi kan het nog steeds niet.
   Heb al verschillende keren geprobeerd, maar krijg
   telkens de melding dat ik naar Immigration moet.
   Leve het digitale tijdperk… 😉

  • Beste Willem,
   TM30 en 90 dagen melding zijn wel 2 totaal verschillende dingen.
   Groetjes.

 2. De ‘Franse’ advocaat is de Canadees Sebastien H. Brousseau die, zoals het een goed Canadees betaamt, ook Franssprekend is.

  • Beste Eric niet elke Canadees spreekt Frans , het grootste gedeelte spreekt alleen Engels, in Vancouver ben ik geen Frans sprekende Canadezen tegen gekomen, die zullen er wel geweest zijn.

   • Dat weet ik Jack, ik ben in dat land geweest. Deze man hier is van Quebec en is daardoor sowieso tweetalig en heeft rechten gestudeerd.

 3. Helaas is het slechts de mening en interpretatie van één immigratie baas. De mogelijkheid om een TM6 / 30 / 47 online af te handelen bestaat al, dus dat is ook niets nieuws. Het bestaat, maar dan heb ik het niet over of het functioneert of zelfs wordt geaccepteerd, daar heeft iedere immigratie kantoor ook zo de eigen “regels” voor. Kortom ik zie weinig nieuws, dat men de een commissie gaat samenstellen om te bezien wat er moet veranderen, is een zonder verdere duiding in Thailand, een nietszeggende mededeling.
  Overigens vandaag zijn de schuldigen Indiërs, gisteren hoogstwaarschijnlijk Birmezen en andere levensgevaarlijke buitenlands criminelen. Altijd `verfrissend` om te zien om met wel gemak de Thai een volk of groep in de verdomhoek zet. O wee als het andersom is.

 4. Laten we het hopen dat er in de TM30 procedure een verandering komt.
  Wat mij in het uitvoerige verslag op Thaivisa.com wel opvalt,is het feit dat de hoge officier van de Immigration het haast hoofdzakelijk heeft over het grote aantal buitenlanders die zich niet aan de regels houden.
  Onder Punt( A) heeft hij het alleen maar over de werknemers uit Cambodia,Laos,en Burma, die omdat deze wet ook voor hun geldt,terwijl ze meestal niet op de hoogte zijn.
  Terwijl hij onder Punt (B) de mensen uit India noemt die na het huwelijk met een Thaise vaak onvindbaar verdwijnen.
  Tot slot wijst hij er nog op,dat de TM30 meldings plicht eigenlijk gedaan moet worden door de huiseigenaren en de verhuurders,en omdat het hier bij niet zelden om Thais gaat,vergeet hij onder een ontbrekend punt (C) te vertellen,dat velen van hun het weigeren,of zelf ook niet begrijpen.
  En met dit niet begrijpen,zou hij ook die ambtenaren moeten noemen,die gezien het TM30 formulier eigenlijk toestandig zouden moeten zijn,terwijl ze het uit gemak of onwetenheid, naar al die jaren nog steeds weigeren in behandeling te nemen,

 5. Het is aan Amerikanen toegestaan grond te bezitten in Thaialnd, in tegenstelling tot andere “westerse” volkeren. Hoe gemakkelijk is het niet om Amerikanen en West-Europeanen ontheffing te verlenen van de TM30-procedure, daar waar de grootste schrik en zorg voor de Thai Immigration de eigen omringende en andere Aziatische landen betreft? Ga nou niet roepen dat dit discriminatoir is, als je zelf als West-Europeaan bv in Zuid-Korea 90 dagen als toerist naar binnen mag, terwijl een Thai slechts 24 dagen krijgt.

Reacties zijn gesloten.