Yum Woon Sen, pittige noodle salade met garnalen

Vandaag staat er een pittige noodle salade met garnalen op het menu. Een van onze favorieten uit de Thaise keuken! De noodles absorberen de heerlijke smaken van de saus, die je overigens net zo pittig kunt maken als je zelf wilt. 

Yum Woon Sen, ook bekend als Thaise glasnoedelsalade, is een zeer populaire schotel in Thailand. Het is fris, pittig en boordevol smaken – een perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en scherp. Deze heerlijke salade wordt vaak geserveerd als voorgerecht of lichte hoofdmaaltijd. Het belangrijkste ingrediënt in Yum Woon Sen zijn glasnoedels, ook wel mungbonenvermicelli genoemd. Deze dunne, doorzichtige noedels nemen gemakkelijk de smaken van de andere ingrediënten op.

In de traditionele versie van Yum Woon Sen, worden de glasnoedels gemengd met gekookte garnalen en gemalen varkensvlees, hoewel je ook andere soorten vlees of tofu kunt gebruiken. Andere ingrediënten die vaak in de salade worden opgenomen zijn tomaten, uien, lente-uitjes, koriander, limoen, vissaus, suiker en natuurlijk een gezonde dosis hete Thaise chilipepers.De sleutel tot een goede Yum Woon Sen is de balans van smaken. Het doel is om de perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en pittig te bereiken. Het gerecht moet ook de juiste mix van texturen hebben, met de zachte glasnoedels, de knapperige groenten en de sappige stukken vlees of garnalen.

Tot slot, Yum Woon Sen is een flexibel gerecht dat kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten vlees, groenten en kruiden, en pas de hoeveelheid chili aan om het zo mild of zo pittig te maken als je wilt.

De salade is pittig en fris en smaakt heerlijk als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten:

  • 100 gram voorgeweekte glasnoodles.
  • 12 middelgrote schoongemaakte garnalen
  • 3 sjalotjes dun gesneden.
  • 1 gesneden tomaat.
  • 1 eetlepel fijn gehakte koriander bladeren.
  • 1 eetlepel fijn gehakte munt bladeren.
  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s

Ingrediënten voor de dressing:

  • 1 knoflook teentje fijn gehakt.
  • 1,5 eetlepel vissaus.
  • 2 eetlepels suiker.
  • 2 eetlepels warm water.
  • 1 eetlepel limoensap naar eigen smaak.
  • 1/2 eetlepel chili knoflook pasta

Bereiden:

  1. Droge glas noodles zijn erg licht. Dompel deze noodles in warm water voor ongeveer 10 minuten tot deze zacht zijn. Gooi het water weg en laat de noodles uitlekken en drogen en zet deze aan de kant. Kook wat water en kook hierin de noodles zoals aangegeven staat op de verpakking. Wanneer de noodles klaar zijn haal je ze er uit en laat je ze weer uitlekken. In het zelfde water kook je de garnalen tot deze volledig gekookt zijn. Haal deze er uit en zet ze aan de kant.
  2. Neem de ingrediënten voor de dressing en mix deze goed door elkaar en let hierbij op dat de suiker goed opgelost is.
  3. In een saladekom mix je de glas noodles, garnalen, tomaat, koriander en munt met de dressing. Voeg dan de pinda’s toe. Serveer de salade direct bij kamer temperatuur of koel deze eerst af in de koelkast.

4 reacties op “Yum Woon Sen, pittige noodle salade met garnalen”

  1. Rob zegt op

    Top! Gaarne meer salade recepten

  2. Johannes zegt op

    In mijn herinnering zit selderijblad maar met koriander en munt zal het beslist ook lekker zijn.

  3. Petervz zegt op

    Did in dus “Yam Woen Sen Goeng”, want het kan natuurlijk ook zonder de garnalen “Goeng”, of met iets anders.

  4. Danzig zegt op

    Je spreek ยำวุ้นเส้น uit als jaam-wóén-sên met als tonen achtereenvolgens midden-kort, hoog-kort, dalend-halflang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website