Thais fruit zoals Kaki ook weer in Nederland verkrijgbaar

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
18 november 2021

(Rut_Luecha / Shutterstock.com)

Wie geniet niet van al het overheerlijke fruit in Thailand? Zoet, sappig en zongerijpte vitaminebommen die een feest zijn om te eten. 

In Thailand geniet je van smaakvolle mango, watermeloen, bananen, ananas en papaja en kaki. Het is niet alleen lekker maar ook spotgoedkoop. Wel is het belangrijk dat je geen geïmporteerd fruit koopt want dan betaal je de hoofdprijs.

In Nederland is nu ook weer kaki fruit verkrijgbaar. Sommigen kennen het onder de naam lotusfruit of persimon. Hoewel kaki fruit oorspronkelijk uit China komt, wordt het ook in Thailand geteeld.

De vrucht kam van de Diospyros boom en staat ook bekend als dadelpruim. Hij komt van nature voor in de Himalaya, in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar het is mogelijk dat de oorsprong van de vrucht in China ligt. De Kaki behoort tot de oudste gecultiveerde planten, in China al meer dan 2000 jaar.

Kaki fruit is ook supergezond, het zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B’s wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand. Vitamine C is ook goed voor je weerstand, evenals voor je tanden, botten en bloedvaten. Als laatste is daar vitamine E, een vitamine die de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houdt.

Naast deze vitamines bevat kaki fruit de mineralen ijzer, kalium en koper, maar ook veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om vrije radicalen – agressieve stoffen – onschadelijk te maken. Dit kan ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermend werken tegen verschillende ziekten.

Kaki fruit is rijp wanneer de schil er oranjerood, glazig en overrijp uitziet. De vrucht voelt dan zacht. Hij is sappig en zeer zoet van smaak. Onrijp is kaki fruit niet smaakvol. De vrucht bevat in onrijpe staat te veel looizuur, wat een onprettig gevoel in de mond kan geven. De kakisoort sharon bevat geen looizuur en kan wél zowel stevig als overrijp gegeten worden.

Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt.

Bron: Gezondheidsnet.nl

5 reacties op “Thais fruit zoals Kaki ook weer in Nederland verkrijgbaar”

  1. Toto zegt op

    De kaki die je in Nederland koopt is afkomstig uit Israël (de platte) en o.a. Sicilië en Marokko.

    • khun moo zegt op

      wij eten de kaki al meerdere weken.
      De onze komen uit spanje.(via plus supermarkt).
      4 stuks verpakt voor 2,99 euro.
      Smaken prima.

  2. Fernand Van Tricht zegt op

    Kaki of lookphap in Thailand is heel lekker.
    In Benidorm te koop voor 0.90 eurocent per kilo.
    Op de markt in Belgie te koop voor 1€ per stuk..zijn afkomstig van Spanje.Heb ze in Thailand vele jaren gegeten….overrijp zijn ze het lekkerst…

  3. Osen1977 zegt op

    Kaki kun je het voordeligst kopen bij een buitenlandse supermarkt met zo’n fruit kraam voor de deur. Deze worden in de supermarkt meestal per stuk en heel onrijp verkocht voor teveel geld.

    • Martin zegt op

      Op de Beverwijkse Bazaar te koop: 18 stuks voor € 5.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website