Waar is de Mekong whisky?

Door Dick Koger
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
16 maart 2011

Mijn 52ste verjaardag – ik woonde nog maar enkele jaren in Thailand – bracht ik met wat vrienden door in een Thais restaurant.

Eén van mijn vrienden belde van te voren op met de vraag of hij een bevriend echtpaar mocht meebrengen. Natuurlijk mocht dit, temeer daar dit echtpaar Marion Bloem, schrijfster en schilderes, en Ivan Wolffers, arts en schrijver, was.

Toeval bestaat niet, want Marion Bloem bleek op dezelfde dag jarig als ik. Ze was alleen tien jaar jonger en dat was duidelijk te zien.

Ze had een buitengewoon leuk cadeautje meegebracht: een klein flesje Mekong, mijn lievelingsdrank toentertijd. Dit flesje had ze voorzien van een tekening. Een uniek kunstwerkje, ondertekend door Marion Bloem en Ivan Wolffers. En de datum.

Wie de twee heren van de afbeelding zijn, weet ik niet. Waarom vertel ik dit. Natuurlijk, omdat ik dit een leuke anekdote vind, maar er is een andere reden. Jaren was Mekong de nationale whisky, ook al stond er rum op het etiket. En ineens is deze whisky verdwenen.

Weet iemand wat er gebeurd is? Is er een groot gifschandaal in de doofpot gestopt? Waren geruchten dat de drank amfetamine zou bevatten toch waar? Wie kan mij inlichten? In ieder geval zal mijn kunstwerk door deze verdwijning in waarde stijgen.

22 reacties op “Waar is de Mekong whisky?”

  1. guyido goodheer zegt op

    een fantasties cadeau Dick !

    klopt dat mekong wishky niet te koop is , dat is nu sang som volgens mijn slijterjuf in rimping supermarkt.
    blijft toch , dat scotch wat mij betreft veel beter is , en ook vele malen goedkoper dan in europa….

    • Hans Bos (redactie) zegt op

      Ja natuurlijk dat whisky beter is, of liever gezegd de wiskydrinker beter smaakt. Want Mekong is geen whisky. Dat wordt gestookt van granen en Mekong van melasse van suikerriet. En is dus rum. Een appel smaakt niet lekker als je denkt een peer te eten, toch?

    • Nog wat info:
      Mekhong wordt gemaakt van 95% suikerriet/melasse en 5% rijst. De gedistilleerde drank wordt vervolgens gemengd volgens een geheim recept van inheemse kruiden en specerijen die zorgen voor de kenmerkende geur en smaak.

      Mekhong wordt gedestilleerd, gemengd en gebotteld in de Bangyikhan Distilleerderij aan de rand van Bangkok. Mekhong bevat 35% alcohol en mag daarom ook geen whisky genoemd worden, want whisky moet minimaal 40% alcohol bevatten. Mekhong is prima geschikt om te mixen smaakt goed als ingrediënt in cocktails. Een heerlijk cocktail is de ‘Sabai Sabai’, ook bekend als het Thaise welkomstdrankje.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

        Precies, gestookt van 95 procent melasse van suikerriet. En is dus, even afgezien van het percentage alcohol, beslist geen whisky, maar rum.

  2. William zegt op

    Dick,

    Of het waar is weet ik niet, maar de geruchten doen de ronde dat er 2 of meerdere personen in ’n distileer ketel van de Mekhong brouwerij zijn verdronken ???

    En om de geesten dan niet kwaad te maken, is de productie stil gelegd.

    Nogmaals, dit is wat ik hoorde ongeveer ’n maand terug, in Chayaphum ??

    Groetjes,
    William.

    • @ ik ken een aantal mensen die dit een prettige dood zouden vinden 😉

  3. erik zegt op

    mekong whiskey is nog steeds te koop,maar het is bocht en ik krijg er enorme koppijn van

  4. Ruud zegt op

    Ik mis ook mijn MEKHONG. Over smaak valt te twisten, maar ik dronk hem lekker met cola en ijs en daar was hij prima voor geschikt.. Hong Tong is een alternatief en , even de naam kwijt , wiskie in een zwarte doos bij familie market , ook goed.
    Leuk verhaal van die verdronken medewerkers. Triest als het echt is natuurlijk.
    Ruud

  5. William zegt op

    Erik,

    Ik weet niet waar je woont, maar hier in Pattatya is ie nergens meer te koop ???
    Maar misschien weet jij ’n adres voor mij, want ik vind het geen bocht en ben al
    ’n paar weken op zoek.
    De laatste fles die ik heb kunnen kopen was bij “Best” supermarket , Pattaya Klang tegenover ‘ Tops ‘ !!
    Dus, …. ik hou me aan bevolen.

    Groetjes,
    William.

    • erik zegt op

      in chiang mai,hebben ze het nog

    • Maurice zegt op

      Als je interesse hebt , heb ik het volgende voor je rechtstreeks geïmporteerd uit Thailand:

      Mekhong Whiskey 35%
      Sang Som Rum 40%
      Singha Beer
      Chang Beer
      Krathing Daeng > de echte originele Thaise energie drank, waar de rode stier van afgeleid is en wordt vaak met de Sang Sum Rum gemixt in Thailand.

      Mail me maar , geef aan wat je wilt en ik zorg dat het jou kant op komt…

  6. henkV zegt op

    Sinds kort drink ik Hong Tong en ik las hier dat Erik er eenorme koppijn van krijgt. Ik werdt deze week wakker met echt een verschrikkelijke koppijn zelden zo meegemaakt,. Ik had de avond er voor een stuk of 6, 7 Cola met deze whiskey op. Eerder dronk ik Sang som en had ik daar noooit last van. Vondt de Hong tong wel erg lekker van smaak ben een rumdrinker normaal en deze is lekker zoet.

    • erik zegt op

      kijk maar of je aan Rum uit myanmar kunt komen,ik drink Mandalay Rum 43 %% kost aan de grens bijv in mae Sot nog geen 100 THB 0,7 liter,mmmmmmm.heerlijk

  7. Henk zegt op

    Ook ik krijg geen koppijn van de mekhong en drink hem nog regelmatig met cola en ijs
    Maar kan hen nog gewoon bij Carrefour in Chon Buri kopen.
    Staat er wel alleen in het Thais op .
    Persoonlijk vind ik de Sang Som veel te zoet ,
    De Hong Tong en de zwarte door met Blend vind ik ook niet lekker

  8. Frans zegt op

    Mekong was vroeger, (30 jaar geleden) ook mijn lievelingsdrank.
    Één fles cola op één driekwart liter Mekong p.p. ging er wel in als we weer eens een avondje zaten te schaken. We kwamen dan met geheel nieuwe openingen, of dat ze allemaal even ingenieus waren waag ik te betwijfelen maar Max Euwe zou er versteld van hebben gestaan. Het verhoogde in ieder geval de spelvreugde aanzienlijk.
    De laatste keer dat ik in Thailand was (2010) heb ik niet meer van geproefd van de Thaise whiskey.
    Ik zou nu op mijn zestigste al na 2 glazen pardoes in slaap vallen.

    • Peter holland zegt op

      ja, als je toen wiskhy-coke bestelde kreeg je vaak automatich mehkong.
      Ik weet nog goed in de marinebar, flesje mehkong 2 flesjes cola, en een emmertje ijs voor 120 baht.

    • Joop zegt op

      De nieuwe uitgave Mehkong is nu weer in omloop!!!!
      Is echter wel veel duurder en met ander etiket……….
      Als jij die Frans bent die ik ken kom er gerust eentje pakken bij ons…

      Groetjes Joop.

      • Frans zegt op

        Volgens mij ben jij dan die Joop die ik ken. Ik kom er zeker een keer eentje pakken, samen met Long.

        • Joop zegt op

          Je bent welkom!!!!!!!!!!!
          We zijn in Nederland……..tot?????
          Groetjes van Joop & Nicolien

  9. Anco zegt op

    Hallo.
    Over de mekong wiscky(Rum) wat er nu wel of niet waar is in Chiangmai is hij niet meer te krijgen in Chiangrai hadden ze er nog genoeg zolang de voorang strekt waarschijnlijk.
    jammer want ik vond het een lekkere drank voor aanzienlijk goedkoop bedrag en een hele mooie fles.

  10. Kees zegt op

    Als je Sang Som lekker vindt om te drinken gemixed met cola en ijs, dan wil ik jullie ook wijzen op een ander artikel van Sang Som wat ik zelf ook een fijn brouwseltje noem om te mixen. De naam is Simulan en het moet gezegd zijn dat het niet overal te koop is.
    Het is het proberen meer dan waard en kost per fles 0,7 lt, om en nabij de Baht 200.!

  11. Nico Jong zegt op

    Inmiddels ligt in enkele supermarketen de gerestylde Mekhong in een mooie retro fles van 350 mililiter en in en fles van 700 mililiter. Ben benieuwd of het merk en herstart kan maken na een langdurige afwezigheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website