Je kunt er van het dak eten

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
1 september 2013

Op het dak van een hotel in Bangkok wordt in tientallen vaten spirulina gekweekt, een eetbare alg boordevol proteïne, waardoor het een goede vervanger kan zijn van vlees of vis. De algen worden gekweekt door EnerGaia, een bedrijf dat zegt als enige verse spirulina te leveren. Andere bedrijven verkopen alleen gedroogde en bewerkte soorten.

Het dak is een ideale lokatie voor de kwekerij: hoge temperatuur en altijd zonlicht. Drie keer per week wordt geoogst, want de alg groeit snel en verdubbelt zich in 24 uur. Vergelijk dat eens met vlees. Het duurt zes maanden om een kilo vlees te produceren; de alg doet het in een week.

Nadat de alg is geoogst, wordt die gespoeld en gedroogd in een omgebouwde wasmachine. Daarna wordt ze in potten geduwd. Dat moet nog met de hand gebeuren omdat er geen machine is die overweg kan met de dikke gelei-achtige substantie. De alg blijft drie weken vers; een periode die het bedrijf wil uitbreiden zodat ze ook kan worden geëxporteerd.

Bil Marinelli, eigenaar van de Oyster Bar, gebruikt het spul. ‘Het is echt goed voor je’, zegt hij tussen twee happen groene pasta, gemaakt met de alg. ‘Wij voegen het aan gerechten toe om de voedingswaarde ervan te verhogen.’ Het enige nadeel – nou ja: nadeel? – is de sterke kleur van de alg; elk gerecht waarin het verwerkt wordt, wordt groen. Maar ondanks dat en omdat de alg geen smaak heeft, is Bil er weg van.

Voedseldeskundigen noemen spirulina een supervoedsel en de populariteit ervan neemt wereldwijd toe. Rosa Rolle van de VN Voedsel- en Landbouworganisatie FAO zegt dat spirulina al eeuwen een belangrijke voedselbron is. In Mexico werd die al gegeten door de Inca’s. En in veel landen langs het Tsjaadmeer in West -Afrika is de alg een belangrijke proteïnebron.

Maar ze waarschuwt: mensen die lijden aan jicht, kunnen de alg maar beter mijden omdat die veel  urinezuur produceert. Voor gezonde mensen kan de alg daarentegen geen kwaad, beter gezegd: is ze heilzaam want ze bevat veel anti-oxidanten.

Spirulina wordt al tientallen jaren als voedselsupplement gebruikt en is populair bij bodybuilders. Maar of je er een goddelijk lichaam van krijgt, vermeldt het artikel niet.

(Bron: AFP/Bangkok Post, 29 augustus 2013)

Foto: Een vrouw maakt een spirulina shake.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Je kunt er van het dak eten”

  1. Ruud zegt op

    Spirulina is met name aan te raden voor vrouwen in de overgang!
    Spirulina zijn algen met bijzondere eigenschappen. Echter Chlorella (ook algen) heeft nog meer positieve eigenschappen met name voor ouderen om diabetes type2 en cholesterol te voorkomen en het stimuleert de werking van uw organen.
    Ga eens Googlen.
    Chlorella is in Thailand momenteel nog moeilijk of nauwelijks verkrijgbaar maar daar wordt aan gewerkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website